Widok
Do forumek interesujących się kwestią psychologii dziecięcej
Dziewczyny jestem po pedagogice, ale ostatnio zaczęłam się interesować psychologią dziecięcą i chciałabym zgłębić ten temat. Czy znacie może jakieś dobre książki które mogłybyście polecić opisujące różne zaburzenia wieku dziecięcego (rozpoznanie, objawy itp.?).
zgadzam sie z Agatha, ze GWP sa bardzo ok...choc psychopatologia Seligmana skupia sie troszke na patologii, a uwazam, ze laik nie musi miec tej wiedzy, bo wiekszosc to jednak norma...;-)
moze Psychologia dziecka, ale jest to cegla, nie wiem czy chesz cos z typu poradnik, czy sucha wiedze teoretyczna...
plus nie wolno oddzielac dziecinstwa od doroslosci, zawsze w wywiadzie zbiera sie dane o dziecinstwie itp...
moze Psychologia dziecka, ale jest to cegla, nie wiem czy chesz cos z typu poradnik, czy sucha wiedze teoretyczna...
plus nie wolno oddzielac dziecinstwa od doroslosci, zawsze w wywiadzie zbiera sie dane o dziecinstwie itp...
Ja jestem psychologiem dziecięcym - mogę pomóc :) Zakładam, że szukasz książek, które opisują najważniejsze zaburzenia a jednocześnie nadają się do czytania. Z takiego przedziału mogę polecić: "Zaburzenia okresu dzieciństwa i adolescencji" Kendall z GWP, "Psychologia kliniczna dziecka w wieku przedszkolnym" M.Bogdanowicz (niestety już niedostępna w księgarniach- poszukaj w antykwariatach, bibliotekach albo internecie)