Widok
Do jakiego auta wejdą trzy foteliki samochodowe?
Bardzo proszę o radę, w związku z tym że niebawem powiększy nam się rodzina, będziemy musieli wymienić samochód. Jeździmy głównie po mieście więc najlepiej jakby był nie za duży i za dużo nie palił;) ale by pomieścił trzy foteliki z tyłu, dwa większe 9-25 kg i jeden mały. Czy są jakieś nie-vany które są w stanie pomieścić trzy foteliki? Ewentualnie z Vanów jakie są godne polecenia?cena niestety nas ogranicza, do 25 tys max... bardzo proszę o rady, każde zdanie na wagę złota:)
Wg. najnowszych przepisów możesz najstarsze z dzieci przewozić bez fotelika,zapięte pasami jeżeli nie da rady zmieścić z tyłu trzeciego fotelika.Nie wiem na ile to bezpieczne.Możesz też spróbować z najmniejszym fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pod warunkiem ,wyłączenia poduszki powietrznej ,widziałam,że tak robią niektóre mamy .Faktycznie to problem ja mam dosyć duże auto i na upartego wejdą tam dwa duże i jeden mały z tyłu no ale trzeciego dużego to też bym tam nie wpakowała.
Dziewczyny ja kiedyś też bym wyłączyła poduszkę z przodu i wpięła fotelik tyłem do kierunku jazdy. Jednak oglądałam niedawno drogówkę i była kolizja. Babeczka miała z przodu fotelik i wyl. poduszkę i policjant ją opierdzielił, że to tylko rzecz i nigdy nie ma pewności że jak jest wył. to nie wystrzelił. Do mnie to przemówiło.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Renault kangoo i tym podobne, Fiat, Citroen, mają takie w swojej ofercie. My mamy ten pierwszy i akurat ja nim jeżdżę po mieście, wiadomo, jak każde auto ma swoje minusy, ale plusy przeważają (dobra widoczność, łatwość parkowania, nie rdzewieje, wózka nie trzeba składać, pali całkiem nie dużo, drzwi tylne rozsuwane).
my mieliśmy forda fusion mieścil 3 foteliki z tyłu na styk, benzyna spalał ok 7l
teraz mamy skodę roomster disel, z tyłu ma więcej miejsca więc 3 na pewno wejdą, nie pamiętam czy już nim tak jeździłam, na pewno zdecydowanie ekonomiczniejszy, i udało nam się go kupić w bardzo przystępnej cenie, jeździmy od jesieni i jesteśmy bardzo zadowoleni
teraz mamy skodę roomster disel, z tyłu ma więcej miejsca więc 3 na pewno wejdą, nie pamiętam czy już nim tak jeździłam, na pewno zdecydowanie ekonomiczniejszy, i udało nam się go kupić w bardzo przystępnej cenie, jeździmy od jesieni i jesteśmy bardzo zadowoleni
Nasz ma już ładnych parę lat, te najnowsze są jeszcze większe (dużo elementów zabudowy). Z awaryjnością nie jest najgorzej, wiadomo, że zawsze coś wyskoczy, ale to jak we wszystkich autach, które mają mniej niż 15 lat:D Mój mąż jeździ pełnoletnim mercedesem klasy E ( do niego też wchodzą trzy foteliki) i w nim nic się nie psuje, no ale te samochody mają to do siebie, że są nie do zdarcia.
Jak będziemy zmieniać w przyszłości na coś innego, to też w tym typie, tylko, że z Fiata (części nie są drogie i łatwo dostępne).
Jak będziemy zmieniać w przyszłości na coś innego, to też w tym typie, tylko, że z Fiata (części nie są drogie i łatwo dostępne).
ja mam citroen xsara picasso :) bez problemu wchodzą trzy
http://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t34.0-12/10967059_798108346927241_2072730044_n.jpg?oh=bdac86277a0e1e1f48b5f7937b4f241a&oe=555E6326 teraz zamiast środkowego 0-36 mam Recaro 9-36
myślę, że c4 picasso też spoko
też się zastanawiałam nad tymi typu kangoo, berlingo, partner itd ale odradzono mi, bo są robione głównie jako firmówki i mają ubogie wyposażenie, a poza tym troszkę sztywne w jeździe ;) miałam jako samochód zastępczy któreś z tych, chyba berlingo właśnie i faktycznie mój o wiele przyjemniejszy :)
http://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t34.0-12/10967059_798108346927241_2072730044_n.jpg?oh=bdac86277a0e1e1f48b5f7937b4f241a&oe=555E6326 teraz zamiast środkowego 0-36 mam Recaro 9-36
myślę, że c4 picasso też spoko
też się zastanawiałam nad tymi typu kangoo, berlingo, partner itd ale odradzono mi, bo są robione głównie jako firmówki i mają ubogie wyposażenie, a poza tym troszkę sztywne w jeździe ;) miałam jako samochód zastępczy któreś z tych, chyba berlingo właśnie i faktycznie mój o wiele przyjemniejszy :)
kaska wez pod uwagę czy foteliki będą mocowane na isofix, jeśli tak szukaj czegoś co ma z tyłu trzy odrębne siedzenia (np. citroen c4) my mamy c5 kombi z tyłu kanapa i po wpięciu 2 fotelików w isofixy nie ma szans na zmieszczenie trzeciego. Jak jeździmy w 5 to ja siedzę z tyłu na środku :-) co do awaryjności citroenów to póki co jesteśmy z naszego bardzo zadowoleni.
Many citroena c5 kombi rocznik 2003. Niestety nie polecam!! Psuje sie nagminnie i naprawy pochłaniaja straszne ilości pieniędzy.
Natomiast podziwiam osobę, ktora pisze, ze jezdzi pomiędzy dwoma fotelikami na tylnej kanapie. Ja należę do osob szczupłych i swobodne wsunięcie się pomiędzy foteliki 15-36 i 9-18 jest dla mnie niewykonalne a jazda bez możliwości oparcia pleców jest bardzo niekomfortowa. O wpięciu trzeciego fotelika na tylnej kanapie mozna pomarzyć. Pozdrawiam
Natomiast podziwiam osobę, ktora pisze, ze jezdzi pomiędzy dwoma fotelikami na tylnej kanapie. Ja należę do osob szczupłych i swobodne wsunięcie się pomiędzy foteliki 15-36 i 9-18 jest dla mnie niewykonalne a jazda bez możliwości oparcia pleców jest bardzo niekomfortowa. O wpięciu trzeciego fotelika na tylnej kanapie mozna pomarzyć. Pozdrawiam
Opel Zafira - zazwyczaj da się wpiąć 3 foteliki, ALE wszystko zależy jakie masz foteliki - one mają różne wymiary i gdy my próbowaliśmy wpiąć swoje to okazało się, że nasze są zdecydowanie za szerokie (concord, Romer) ale Zafira jest o tyle fajnym samochodem, że ma dodatkowo 2 siedzenia z tyłu - więc można wpiąć w trzeci rząd siedzeń fotelik i spokojnie takim wygodnym samochodem 7-osobowym można podróżować. Przed zakupem warto podjechać do komisu czy salonu i sprawdzić- nie robią problemów