Widok

Do kiedy wózek?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej, mój synek w lipcu skończy cztery latka. Na spacery raczej wychodzimy bez spacerówki, ale często kończą się one szybko, bo Mikołaj jest zmęczony. Jeżeli wybieramy się gdzieś dalej, to zbieram spacerówkę. Jest to przede wszystkim wygodniejsze dla mnie, bo nie słyszę co 5 min. bolą mnie nóżki, chcę na rączki. Czy wy też używacie jeszcze wózka przy czterolatkach?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
pożegnaliśmy wózek kiedy starsza córka miała 2 latka i 8 mieś

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zrezygnowałam z wózka jak każde z moich dzieci miało ok 1rok i 3 miesiące ale do półtora roczku wózek był używany sporadycznie - na jakieś dłuższe wyjazdy (ale nie na spacery codzienne). Z jednej strony w tym wieku mniej więcej urodziły się kolejne dzieci - tak co ok. półtora roku i siłą rzeczy musiałam prowadzić głęboki z maleństwem. Z drugiej strony moje dzieci w tym wieku bardzo chciały same łazic - i ja to wykorzystałam po prostu. Były momenty, że było mi ciężko, że trzeba było planowac wyjścia skrupulatnie (żeby np. wrócic do domu w przypadku dużego zmęczenia), czasami trzeba było ponosić na ręce ale generalnie chwalę sobie, że tak szybko pożegnalismy się z wózkiem. W wieku 2 lat to już żadne nie myślało o wózku a jak już siadało to tak dla hecy, że siedzi w wózku dla dzidziusia, bo o żadnym wożeniu nie było mowy. Dzięki temu moje dziedzi są szybko zaprawione w bojach i niestraszne im wakacje, gdzie się chodzi, zwiedza - oczywiście wszystko dostosowane do ich kilkuletnich nożek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
przy pierwszej córce w wieku 3,5 roku wzięliśmy wózek ze sobą na wczasy do Turcji, żeby móc trochę pozwiedzać, bo często marudziła że nóżki ją bolą, po powrocie wózek już poszedł w odstawkę
image
mój prawie 4-latek nie ma "swojego"wózka, ale często jakieś dłuższe rodzinne wycieczki kończą się tak,że mąż niesie młodszego na rękach a starszy jedzie wózkiem. Oczywiście jak jestem z nimi sama,to nie ma takiej możliwości i jęczy,ale idzie (ale on generalnie nie przepada za łażeniem,taki typ)
U nas wózek był do skończenia 2 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja poszła do przedszkola w wieku 3 lat więc już dawno była "odwózkowana", ale od kiedy dokładnie nie pamiętam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek ma 21 miesięcy i lubi chodzić.Oczywiście używam jeszcze wózka,ale mam nadzieję przyszłe wakacje będę już bez spacerówki.Nie wyobrażam sobie 4-latka w wózku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
wózka nie używamy od skonczenia przez małą ok 1,4roku-jej wybór :)
moi obaj chlopcy przestali jezdzic w wozku w wieku 2 lat.
starszy z koniecznosci, bo skonczyl 2 latka i urodzil sie mlodszy syn, a z dwoma wozkami chodzic troche ciezko;-)
a mlodszym przestal lubic wozek w wieku 2 lat
4-latek w wózku?? Tez mam czterolatka - wózka nie mamy juz od dwóch lat-zdrowe dziecko w tym wieku w wózku - chyba niecodzienny widok
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10
jak widzę takie duże dziecko w wózku to zawsze się zastanawiam czy to z powodu choroby dziecka..czy rodzica..
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9
4-latek jeszcze w wózku???
Dziwnie mi takie duże dzieci w wózkach wyglądają.

Moja Madzia ma 2 latka i wózek zabieramy sporadycznie, tylko jak planuję drzemkę w plenerze albo jakiś długi spacer.
A od sierpnia bedzie jeździła co najwyżej na dostawce ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
no moja już tez skończyła 2 latka, ale sobie nie wyobrażam nie zabrać wózka na wakacje, mała nie wytrzyma łażenia i zwiedzania, a tak sobie odpocznie , moze się prześpi, zresztą prawda jest taka że zabieramy prawie codziennie wózek na spacer, bo po drodze robię zakupy, wkładam je do wózka i spoko, a tak musiałąbym nieść siaty i małej pilnować nie wiem jak :)))
image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widać jesteś chora psychicznie, jak i ja :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
moja ma 2,5 i niby zrezygnowaliśmy z wózka jak skończyła 2 lata ale jednak na dłuższych spacerach teraz latem jak ma przebierać tymi małymi nóżkami to się męczy i wróciliśmy do tego, przynajmniej jak zasuwamy gdzieś na nogach dalej bo i można szybciej i dzieciaka nie męczy się. Niby dziwne,że takie duże dziecko ale mam też 5 latka, który strasznie męczliwy, dwa kroki zrobi i narzeka i pewnie chętnie też by do wózka wskoczył, potrafi się nam po drodze np.położyć i mąż go musi nosić. W sklepach jak jest siodełko to dwójka dzieciaków chętnie do wózków i chodzimy w dwójkę ze sklepowymi wózkami z dzieciakami.
Nie mówię, że na każdy spacer bierzemy wózek, ale do promenady mamy pół godziny drogi i jak już tam dojdziemy, to Młody zaczyna marudzić, więc żeby nie brać wózka na promenadę dojeżdżam samochodem, a tam spacerujemy sobie z dwie godzinki. Jadę teraz do Warszawy i nie wyobrażam sobie całodniowego zwiedzania bez wózka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm musiałabym się mocno natrudzić by wsadzić mojego syna w wieku 4 lat do wózka ...chyba by mnie zabił wzrokiem :-)wozek pożegnalismy w wieku 1,5-2 lata ,
4-latek w wózku wygląda jak dla mnie baaardzo dziwnie ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
i radzę z tym wozkiem uważac bo jak zobaczą go dzieci z przedszkola /koledzy w tym wozku to będą to wytykac pózniej ...dzieci bywają okrutne i szczere do bólu weż to pod uwagę
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8
Akurat mam w domu na wakacje 4 latka, który też bardzo szybko się męczy na spacerach- myśleliśmy,że nie jest wyćwiczony w chodzeniu- dziś był u logopedy, bo mamy trudności ze zrozumieniem goi i okazało się, że ma małą pojemność płuc i stąd to zmęczenie na spacerach.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry