Widok

Do kiedy wózek?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej, mój synek w lipcu skończy cztery latka. Na spacery raczej wychodzimy bez spacerówki, ale często kończą się one szybko, bo Mikołaj jest zmęczony. Jeżeli wybieramy się gdzieś dalej, to zbieram spacerówkę. Jest to przede wszystkim wygodniejsze dla mnie, bo nie słyszę co 5 min. bolą mnie nóżki, chcę na rączki. Czy wy też używacie jeszcze wózka przy czterolatkach?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
"4 lata to ok. 116 cm wzrostu przeciętnie "
to mój z tych nieprzeciętnych bo kurdupelek ma ok 105 cm ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
116 to ma mój prawie 5,5 letni jak miał 4 to miał ok 100 i nie był maluszkiem nigdy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
faktycznie malutki :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to moj syn chyba z tych wysokich jednak 4 lata 116 , 5 lat 122, 6 lat 128 , 7,5 lat 134
ja pierdziu dziewczyny nie macie innych zmartwień, idziecie na spacer i zaglądacie matkom do wózków ??
mnie nie obchodzi ile lat ma dziecko jadące w wózku, a z wózkiem jest mi tak wygodnie że będę woziła swoje dzieci do 10 roku życia ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
Stwierdzenie "normalność" dotyczyło sposobu wypowiedzi, a nie jazdy w wózku. Ja uważam, że nienormalne jest palenie w ciąży lub przy dzieciach, albo mamuśki, które z piwskiem pchają wózki. Pisałam już wcześniej, że mój syn nie jeździ w wózku non stop. Od roku wózek zabieram sporadycznie. Zapytałam tylko, do kiedy używałyście wózka w ogóle. Uzyskałam kilka normalnych wypowiedzi, które utwierdziły mnie w przekonaniu, że czas pozbyć się spacerówki raz na zawsze. Jednak ton niektórych postów lekkuchno mnie zirytował. Czasami mam wrażenie, że niektórzy czekają, kiedy by tu można komuś dowalić, obrazić itd.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
No ale nie pytasz na forum innych o zdanie. sama robisz co uważasz za stosowne.
Jednak wg mnie 4-latek w wózku to przegięcie. "Za chwilę" pójdzie do zerówki i to najlepiej szkolnej (bo tańsza ale różniąca się od tej przedszkolnej znacznie), i powinien wykazywać już sporą samodzielność ale na nóżkach własnych to nie można. Myślę, że trzeba być konsekwentnym i stopniowo, powoli zmieniać styl życia dziecka, a nie tak na hura, jak już nie będzie innego wyjścia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co wy się tak bulwersujecie, nie no oczywiście lepsze są posty typu " czy można podgrzewać mm w mikrofalówce" albo "jak robicie mm". czasami mam wrażenie jakby to dzieci pisały a nie ich super mamuśki. Jak chce to i niech do 10 roku życia jeździ w wózku, a wam guzik do tego. U innych wszystko widzicie a u siebie niestety nic.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
no właśnie, przecież czesto przedszkolaki nawet chodzą na spacery to jak on wtedy idzie? Też po 5 minutach woła do pani na opka?
Chyba jednak idzie ładnie, bo przy dzieciach to inaczej. Chyba trochę wykorzystuje jednak dobroć mamy i krótko mówiąc ściemnia hehe ;)

wiem to po mojej Madzi że normalnie to by szła, ale woli na ręce do mamy, z mamą przejdzie, z babcią tym bardziej to po 3 metrach woła i nie chce chodzić sama. Ale jak chodziła z nianią to NIGDY na opkach, bo niania nie bierze i koniec i nauczyła że nie ma w ogóle mowy o opkach to Madzia nawet nie próbowała prosić ;) Jak nie brały wózka to całą drogę szła twardo na nózkach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie
Z domu na spacer bez wózka nie da rady, bo dziecko małe szybko się męczy, nogi bola a 3-letni przedszkolak to idzie z grupą na spacer i daje radę i nawet nie zająknie, że chce na ręce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
W przedszkolu nie chodzą na spacery, bo mają własny plac zabaw i tam wychodzą z dziećmi. Poza tym nauczcie się w końcu czytać ze zrozumieniem! Napisałam, że wózek zabieram sporadycznie, więc jeżeli się go pozbędę, to nie będzie drastyczna zmiana w życiu dziecka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
"3-letni przedszkolak to idzie z grupą na spacer"
Ja jeszcze nie widziałam 3-letnich przedszkolaków chodzących z grupą na spacer,chyba że na plac zabaw który znajduje się na terenie przedszkola parę kroków od szatni :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Widocznie zależy od przedszkola.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W przedszkolu moich dzieci 3-latki chodzą na spacery. Czasami są organizowane wycieczki calego przedszkola - wówczas do plecaczka dziecko ma zabrać ręcznik, by mogło na nim odpocząć. Wszystkie dzieci dają radę a nawet więcej - są przeszczęśliwe po powrocie.
ahalia, właśnie próbuję czytać ze zrozumieniem i o ile mnie pamięć nie myli w pierwszym poście napisałaś, ze po 5 minutach już woła na ręce.
Wózek bierzesz spodarycznie. OK. Ale jak nie masz wózka to go nosisz? Czy jednak idzie sam?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bimka, nie po 5 minutach, tylko co 5 minut:) A to różnica zasadnicza:) Bo co 5 minut może się zacząć po godzinie:)
no to wtedy w ogóle nie rozumiem w czym problem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie noszę, idzie sam, ale marudzi. Wołać na ręce zaczyna po godzinie. Problem żaden :) Zapytałam tylko: Do kiedy używałyście wózków. Jak już wcześniej napisałam, umówiłam się z mamami z przedszkola na spacer i tylko ja przyszłam bez wózka. Dlatego zaczęłam się zastanawiać, czy nie przesadzam z tym odstawieniem spacerówki, skoro rówieśnicy na spacerze byli w wózkach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej my odstawiliśmy wózek przez przypadek ja byłam w szpitalu mąż w delegacji a synek u babci maz miał dać wózek ale zapomniał więc tesciowa niem iała wyjścia i chodziła z nim bez wózka miał 2,5 roku choć juz sama chciałam go odstawic bo poprostu był już za duzy do spacerówki ale to poprostu wygoda była i tyle ale jestem mega zadowolona z tego że maly śmiga.
Uważam że powinnaś powoli odstawiać wózek jak to jakiś problem i chwalić lub nawet nagradzać go za to że dzielnie idzie sam.
Gdyby patrzeć na to co robią inne matki, to dziecko jeździło by w wózku do 10 roku życia i do tegoż samego roku miałoby pieluchę na tyłku. Aaaa no i oczywiście smoczek i butelka z mleczkiem (ze smokiem). Tutaj chodzi tylko o to aby dziecko uczyło się samodzielności i odpowiedzialności. Jak będzie wożone ciągle na wózku ,albo za każdym razem jak mu się nagle odechce iść na własnych nogach mamusia wrzuca go do wózeczka to wiadomo,że ciężko będzie z tego wózka zrezygnować. Zamiast patrzeć na to co robią inne matki może lepiej obserwować własne dziecko i starać się uczyć go jak najwięcej i odstawiać różne rzeczy w miarę jego rozwoju. Jest na tyle silne i posiada umiejętności "podkradania " nam kubka z naszym napojem - zabierzmy butelkę, biega z dzieciakami po 3h na placu zabaw to da radę przejść na własnych nogach kiedy jesteśmy na spacerze. Co do mojego prywatnego zdania - 4 latki (zdrowe) ze smokiem ,z pieluchą i w wózku to wg mnie efekt ignorancji i wygodnictwa rodzica.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry