Widok
A mówicie o testach robionych w przedszkolu? Bo moja córka 2006r chodziła do niepublicznego przedszkola wiec musiała siłą rzeczy pojsc do zerówki, teraz po opinii z października wychodzi że jest w czołówce klasy - więc posyłanie jej drugi raz do zerówki to chyba nieporozumnienie. Wsciekla jestem, ze nie dostałysmy sie do przedszkola panstwowego mimo kilku prob, do tej zle przygotowanej reformy. Na szczescie córka sobie radzi.
a nie denerwuje Ci sie dziecko ze ma juz swoich kolegów, oni idą dalej itp? Bo moja to by sie chyba zapłakała. Oczywiście gdyby był mus to co innego a tak, mam mega metlik w głowie. W kwietniu chyba maja być takie mega dokładne opinie o dzieciach, umowie sie potem na rozmowe z nauczycielem, wtedy podejme decyzje.
u mnie w rodzinie i u znajomych tez był ten sam dylemat i w sumie wiekszosc daje do zerówki, tylko jedna kolezanka daje synka do pierwszej klasy...
a ja tam jestem tego zdania ze dziecko nawet jesli sie nadaje do pierwszej klasy to niech ma cos z dzieciństwa, w pierwszej klasie juz wiecj nauki dzieci maja i wiekszy rygor, w zerówce az tyle tego nie ma.
pozatym po co maja pojsc wczesniej...wczesniej skończyc nauke i pojsc do pracy...jeszcze w zyciu sie napracuja :) skoro macie wybor to nie ma co zabierac dzieciom dziecinstwa-to tylko moje zdanie i tak wiadomo kazdy zrobi jak uwaza :)
[/url]
a ja tam jestem tego zdania ze dziecko nawet jesli sie nadaje do pierwszej klasy to niech ma cos z dzieciństwa, w pierwszej klasie juz wiecj nauki dzieci maja i wiekszy rygor, w zerówce az tyle tego nie ma.
pozatym po co maja pojsc wczesniej...wczesniej skończyc nauke i pojsc do pracy...jeszcze w zyciu sie napracuja :) skoro macie wybor to nie ma co zabierac dzieciom dziecinstwa-to tylko moje zdanie i tak wiadomo kazdy zrobi jak uwaza :)

moj jako 4- latek chodził do grupy 5-latków , jako 5-latek chodził z 6-latkami i jako 6-latek poszedł do zerówki , teraz jest w 1 klasie jako 7-latek ...pomimo iz program 1 klasy miał opanowany jak miał niecałe 6-lat jakoś bardzo na nudę nie narzekał i chętnie szedł do zerówki a teraz do 1 klasy :-)
To ja się wypowiem jako mama która posłała 6 latka do zerówki. Jestem zachwycona i szczerze Wam powiem nie wiem o co było tyle trąbienia. Nikt mojej córce dzieciństwa nie zabrał a wręcz przeciwnie - zauważyłam ogromny skok do przody w jej rozwoju. Program nauczania jest inny - lżejszy niż ten które mają 7 latki w pierwszej klasie. Dopiero gdzieś tam po drodze on się wyruwnuje - i tak na prawdę to 7 latkowie mają gorzej. Bo mają większy materiał do opanowania.
Jeśli chodzi o mentalność dziecka. Ja się martwiłam również, że w tej kwestii córka sobie nie poradzi, bo ona taka dziecinka jest. No cóż;) Zdecydowanie nie doceniłam swojej córki.
Szkoła daje ogromne możliwości jeśli chodzi o zajęcia wyrównawcze dla dzieci "słabszych". Jest genialna opieka pedagoga, który czuwa nad rozwojem maluchów. Przynajmniej w mojej szkole, sale są świetnie wyposażone, świetlice są podzielone dla dzieci 6 letnich, 7 letnich i klas wyższych.
W zasadzie mogłabym mówić same dobre rzeczy:) Także, jeżeli martwicie się o dzieciństwo najmłodszych - to powaga - ale młoda uczestniczy teraz w różnych fajnych wydarzeniach szkoły i ma więcej frajdy niż w przedszkolu.
Jeśli chodzi o mentalność dziecka. Ja się martwiłam również, że w tej kwestii córka sobie nie poradzi, bo ona taka dziecinka jest. No cóż;) Zdecydowanie nie doceniłam swojej córki.
Szkoła daje ogromne możliwości jeśli chodzi o zajęcia wyrównawcze dla dzieci "słabszych". Jest genialna opieka pedagoga, który czuwa nad rozwojem maluchów. Przynajmniej w mojej szkole, sale są świetnie wyposażone, świetlice są podzielone dla dzieci 6 letnich, 7 letnich i klas wyższych.
W zasadzie mogłabym mówić same dobre rzeczy:) Także, jeżeli martwicie się o dzieciństwo najmłodszych - to powaga - ale młoda uczestniczy teraz w różnych fajnych wydarzeniach szkoły i ma więcej frajdy niż w przedszkolu.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
@sl. Moja córka chodzi do szkoły nr 39 na obłużu. I z ręką na sercu polecam. Brałam jeszcze pod uwagę dwie szkoły na górnym i tą na cechowej. Ta na cechowej jest również super, ale ciężko było się dostać.
W szkole Oliwii wszystkie klasy dla I klasistów są bardzo ładne. Mają osobną salę komputerową, osobną salę do zabaw. Jest specjalny plac zabaw na podwórku.
Za 39 przemawiał też basen:)
W marcu i maju zeszłego roku były dni otwarte, można było wszystko zobaczyć. Ale myślę, że spokojnie można się z p. dyr umówić i pójść na spotkanie i sobie szkołę obejrzeć i porozmawiać o projektach, które szkoła wdraża.
Dlatego jestem zdziwiona postawą rodziców i hasłami nie zabierajmy dzieciństwa - o kurka;) Nie wiedziałam, że dzieci do ciężkich robót wysyłamy. Oczywiście trzeba usiąść z dzieckiem i pomóc mu odrobić lekcje - dwie strony w zeszycie ćwiczeń, czy też pomóc w przeczytaniu 3 zdań w książce - faktycznie;) Lepiej niech posiedzą przed bajką w kąciku TV;)
Jeśli testy wyszły pozytywnie to taki dzieciaczek z pewnością spokojnie się przystosuje.
W szkole Oliwii wszystkie klasy dla I klasistów są bardzo ładne. Mają osobną salę komputerową, osobną salę do zabaw. Jest specjalny plac zabaw na podwórku.
Za 39 przemawiał też basen:)
W marcu i maju zeszłego roku były dni otwarte, można było wszystko zobaczyć. Ale myślę, że spokojnie można się z p. dyr umówić i pójść na spotkanie i sobie szkołę obejrzeć i porozmawiać o projektach, które szkoła wdraża.
Dlatego jestem zdziwiona postawą rodziców i hasłami nie zabierajmy dzieciństwa - o kurka;) Nie wiedziałam, że dzieci do ciężkich robót wysyłamy. Oczywiście trzeba usiąść z dzieckiem i pomóc mu odrobić lekcje - dwie strony w zeszycie ćwiczeń, czy też pomóc w przeczytaniu 3 zdań w książce - faktycznie;) Lepiej niech posiedzą przed bajką w kąciku TV;)
Jeśli testy wyszły pozytywnie to taki dzieciaczek z pewnością spokojnie się przystosuje.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)