Widok

Do mam dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam do Was pytanie- ile miały Wasze dzieciaczki gdy zaczęły siadać i siedzieć- przy obniżonym napięciu mięśniowym? A raczkować, chodzić?

Ile miesięcy trwała rehabilitacja? Czy Vojtą czy Bobath?

Z góry dziękuję za informacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pola: ONM I asymetria zdiagnozowane w 2 mies. życia przez moją siostrę-rehabilitantkę. Potem rajd po lekarzach, USG, skierowania itp. Rozpoczecie ćwiczeń (NDT Bobath) w 3 mies. na Polankach, w OWI i Wyspie oraz gruntowna zmiana pielęgnacji. Raczkowanie i siadanie - w 7 mies., chodzenie - w 11. Od tego momentu ćwiczenia grupowe w OWi i dużo ruchu. Obecnie (2 latka) widoczny jest wypukly brzuszek i przodopochylenie miednicy- nad tym pracujemy. Wskazana hipoterapia, ale mieliśmy kilka niedanych podejść. Pola bała się konia, a i ja sama miałam zastrzeżenia.... Muszę gdzie indziej - ktoś coś poleci?
"rz" - to długa historia

moja córka zaczela chodzić jak miala 2.5 roku. stwierdzi e napięcie w 3 ms życia i od tego czasu rehabilitacja. dodam ze logopeda i psycholog nie wodza odchyleń
Mój synek ma obecnie 1,5 roku i na razie tylko pełza, wiec o wstawaniu ani mowy, choć zdarzy mu się podciągnąć na kolanka, ale spędza na nich tylko chwilkę i zaraz wraca na brzuch. Rehabilitujemy go od 2 miesiąca życia Bobathem. Stwierdzone onm w centrali a wnm w kończynach. Bardzo czekam na jego pierwsze kroki, ale spodziewam się, że też raczej do 2 urodzin ich nie będzie. ~anna ile razy w tygodniu rehabilitujesz córeczkę, jaką metodą? Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki