Widok

Do mam których dzieci póxno zaczeły ząbkowac

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Drogie mamy!
Moja córeczka ma już roczek i ani jednego ząbka. Trochę się tym martwię. Wprawdzie nie znam żadnego dziecka, któremu nigdy nie wyszły zęby :-) W jakim wieku wyszły zęby Waszym dzieciom? Czy zgłaszałyście się z tym do lekarza, czy coś Wam radził?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nic nienormalnego - moja Jula miała rok i miesiąc kiedy wyszedł jej 1. ząbek. Lekarze tego za anomalię nie uważają.
Nie martw się :-)
www.naszekobiece.fora.pl
Kiedyś tak było ponad 30 lat temu że jak dziecku nie wyszły do 14 -mca to lekarze podawali jakiś zastrzyk na przyśpieszenie. Tak miała moja siostra
Wprawdzie mój synek ma już ząbki, ale córce znajomej pierwsze wyszły jak miała prawie 14 miesięcy. Moim zdaniem nie ma się co martwić :)
image
image
Studenci Stomatologii z Akademii żeby przychodzić z maluchem nawet jak zęby nie powychodziły. Byłam u nich na wizycie pierwszej z małą dwulatka w środę i podejście sobie ich chwalę. Mówili im szybciej tym lepiej. wybór należy do rodziców.
Mamy w rodzinie dziecko, które pierwsze zeby miało dopiero około drugich urodzin. Było na różnych badaniach, ale wszystko było ok, po prostu taka była jego uroda ;)
Moja Lena też miała 14 miesięcy jak wyszedł jej pierwszy ząb :). Na początku się martwiłam, bo co prawda mi podobno też późno zęby wyszły, ale nie aż tak późno :). Byłam u stomatologa, ale kazał czekać. No i się doczekaliśmy :). Za to jak zaczęły wychodzić to naraz wszystkie jedynki :). Teraz ma 21 miesięcy i wszystkie jedynki i dwie górne czwórki. Szczerbuś :)
imageimage
image
Kurcze, nie dołujcie mnie bo moja córka ząbkuje od 2 miesięcy i mam już dość wsyztkiego od niewyspania, jesli to potrwa jesczez choćby miesiąc to chyba oszaleje. Czy u którejś z was dziecko tak długo ząbkowało? Ja widzę w dziąśle 2 dolne jedynki, ale jakoś nie chcą wyleźć. Ile może potrfac ta nerwowa część ząbkowania? Nie mogę małej podawac środków przeciwbólowych w neiskończoność, i tak już odtsawiam na tydzień co tydzień. Mam dość szprycowania córki byle by pospała do tej 4 rano. Czy którejś z was dziecko ząbkowało tak długo? Pediatra twierdzi że nic innego jej nie dolega...
a mi Pani stomatolog (już mamy za sobą sporo wizyt) powiedziała, że im później tym lepiej bo będą zdrowsze i silniejsze, moja córcia jak skończyła roczek to już tylko 4 nam brakował a teraz latamy po denystach szukając pomocy, pruchnica butelkowa nas dopadła mimo mycia ząków 3 razy dziennie, do tej pory mała nie wie jak smakuje soczek, a lizaka dostała pierwaszy raz u dentystki, miałam bzika na punkcie ząbków i mimo to...Sytuacja idelna: dziecku wychodzą ząbki a ja przestaję karmić buteleczką...jak ja bym tak chciała. Zazdroszczę Tobie.
a mojemu wyszły pierwsze jak miał 10 miesięcy, tez poźno, ma 2 latka a dopiero przebiły się trójki, brakuje jeszcze piątek - późno! a do dentysty chodzimy co chwilę, bo na dwójkach i jedynkach górnych są ubytki w szkliwie:( tak wyszły. Całe szczęście próchnicy nie ma.
Dzięki za odpowiedzi. W prawdzie nie panikuję, ale trochę się martwię. Moja córka jest na piersi. Od 6 miesiąca zaczęłam wprowadzac jej obiadki, owoce i kaszki. Do 9 miesiąca jadła ładnie, a teraz zaciska buzię i nie zje więcej niż pól słoiczka obiadku, a czasami tylko 2 łyżeczki. Chętnie wzięłaby coś w kawałku, ale wtedy się krztusi bez ząbków.

a ja myślałam, że jak mojej córce pierwszy ząb wyszedł w 10 miesiącu to było poźno, ale też słyszałam, że im później tym lepiej bo tym zdrowsze i silniejsze - więc się nie martwicie.

My pierwsza wizytę u dentysty mamy w poniedziałek, a to już 3,5 roku - 3-majcie kciuki.
image
A i jeszcze inna stomatolog mi powiedziała, że właśnie im później to mogą nie być super białe, ale mniej podatne na próchnicę, zdrowsze.
imageimage
image
Dziewcyzny mam pytanie- jak u Was dzieciaczki tak pozno dostawały ząbki to sie śliniły czy jakieś inne objawy ząbkowania miały??Bo moj synek ma takie wyrazne zarysy ząbków ze mysle że są blisko, ale po waszych wpisach zaczęłam watpić ;/
Ja u mojej córeczki dawno widziałam zarysy ząbków (takie dwie kreseczki), ale lekarka mówiła, że jeszcze ząbki nie idą. Był też czas, że się mocno śliniła i też myślałam, że to ząbki... a ich ciągle nie ma :-(

ale ja te zarysy ząbków to widze na dziąsłach z przodu od góry białe. Lekarz mowila ze to pcozątki...
Moja Lena od jakiegoś 4-5 miesiąca śliniła się tak, że co poszłam do pediatry to słyszałam " oo idą zęby" " ale ma rozpulchnione dziąsła" ... no i tak szły do 14 miesiąca :).
Jeśli widzisz białe kreseczki na dole, to może się już poprzebijały. Różne dzieci, różne ząbkowanie :).
imageimage
image
Mimii mojemu Maciusowi ząbki I-sze dwie dolne jedynki wyszły między 3 a 4 miesiącem życia. Teraz własnie wyszło mu na raz 6 zębów

dziewczyny, moj maluch ma górne jedynki jakby starte, że widac żółty rdzeń zęba. Muszę pojść to zbadac, bo może nie od gryzienia poręczy od łóżeczka się starły a może to próchnica, choć nie zna cukru ani pocałunków usta :)

zęby myjemy 1 raz dziennie, bo do II-go roku zycia można tylko 1 raz
Ja nie an temat :)
Kobyłka kup OSANIT, mojej córce bardzo pomaga, córce koleżanki również, ale dostępny jest w Niemczech w Polsce go nie ma
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Dzieki dziewcyzny za odpowiedz :) Ja co robie zdjecie małemu a dzis byla ich caala seria to na kazdym leci mu ślinka hehe no i ślini sie bardzo wieczorami, w ciagu dnia tylo troszkę:)
Ja widze z porzodu dziąsła dwa zęby,ewidentnie wystają jakby były opakowane w dziąsła a od góry kreseczki ale nie widze żeby się przebiły. Dziś córka okrótnie męczyła się przy zasypianiu. A śliniła się potęrznie od 4 miesiąca, i wkładała rączki do buźki i tarła tak samo duuuużżżżo wcześniej. Własniwie jakby tak policzyć obiawy to mamy je od 4 miesięcy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej , dzieki. Nie słyszałam o tym leku. na ebay'u można go zdobyć czy trzeba że tak powiem, się pofatygować do dawnego DDR?
Szczerze nie mam pojęcia, bo mi znajomi przywieźli, nawet nie patrzyłam, czy na ebay'u jest w sprzedaży
Lek homeopatyczny
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Kubuś ma 7 miesięcy i nie ma ani jednego ząbka... już się martwiłąm troszkę, ale mnie pocieszyłyście, że nie ma czym. dzięki;)
Frankowi pierwsze dwa zęby wyszły jak miał 9 i pół miesiąca. do tej (5 zębow) wyszlo raczej dość bezboleśnie. też się martwiłam, że poźno.
do czasu pierwszego zęba, od 3 miesiąca ciągle widzialam objawy. a to ślinienie, a to pchanie rączek do buzi.
teraz idzie 6. w sumie też dramatu nie ma. również używam osanit i babyoraljel.

aaa, no i słyszłam też, że im później tym dziecko silniejsze i łatwiej to znosi. ale ...toi tak boli.
Nic się nie martw wyjdą na pewno:)

My w 13 miesiącu mieliśmy wszystkie oprócz 5 i co z tego jak od około półtora roczku walczymy z próchnicą:(

Nie wiem czy to prawda,że im później tym zdrowsze i mocniejsze ale na pewno krócej są narażone na smoczki,nocne picie mleka czy nocne ssanie piersi i pewnie wtedy mniejsze ryzyko próchnicy a jeśli już to takiemu starszaczkowi łatwiej szorowac i łatwiej coś zdziałac u stomatologa.
U Przemka pierwszy ząb wyszedł w 11 m-cu, do 18 m-ca miał chyba z 6 czy 7 zębów tylko,a do drugich urodzin wyszły mu pozostałe (czekamy jeszcze na piątki). Całe szczęście są zdrowe,ale praktycznie każdy ząb do 1,5 roczku okupiony był jakąś infekcją-każda kolejna poważniejsza.Ja właśnie gdzieś czytałam,że im dziecko starsze,tym ząbkowanie gorzej przechodzi :(ale przynajmniej wszyscy twierdzą,że zęby zdrowsze będą :-) do tego kompletnie nie umiał się posługiwać gryzaczkami ,które miały mu przynieść niby ulgę haha mam tylko nadzieję,że z młodszym łatwiej pójdzie :-)
aha,my zawsze sprawdzamy, czy ząbek już się przebił, stukając metalową łyżeczką-mój ulubiony dźwięk po nieprzespanych nocach. Synek też bardzo to lubił :-)
Lena miała taki okres, że przy pierwszych zębach, w wieku 14 miesięcy, uderzała się w głowę z bólu. Waliła się czymkolwiek co miała w ręku, uderzała głową o ścianę. Myślałam, że to z innego powodu, ale po jedynkach jest spokój.
Teraz jak jej ząb dokucza to w ciągu dnia jest luz. W nocy za to jak się obudzi to pół godziny się drze jak opętana i nie pomaga noszenie na rękach, mówienie do niej.
Nie wiem jak przeżywają młodsze dzieci bo na swojej doświadczenie zębów mamy późne, ale tak czy siak strasznie mi jej szkoda.
Teraz za to idzie napewno dwójka i chyba trójka i ślini się jak buldog :). Co chwile muszę jej koszulki przebierać i tylko widzę jak biega i ślina jej cieknie z buzi :)
imageimage
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

do góry