Widok

Do osób wynajmujących mieszkania

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
To oczywiste, że płaci się za wynajem, za czynsz, gaz, prąd itd.

Ale czy płacicie za fundusz remontowy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Święta racja. Poza tym nawet jak się wynajmuje jedno mieszkanie, to nigdy nie wie się, czy pamiętało się o pełnej dokumentacji i czy jest ona prawidłowa pod względem formalnym. A narzędzie rozwiązuje ten problem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niby nic trudnego ale jak ktoś wynajmuję kilka mieszkań to robi się bałagan. Skoro można zaoszczędzić czas to czemu nie skorzystać z takiej możliwości.
kredyt to przychod wg urzedu skarbowego na poczatek ;)
koszt rowniez -ale........

ZAPRASZAMY na forum prawne albo do rozliczen podatkowych - nr urzedu skarbowego dostepny na www, panie podadza jak to jest w twoim przypadku......

ZALEZNIE JAKA FORME ROZLICZEN PRZYJALES.......bo cos tam placisz? :D
Fundusz remontowy w kwocie 67 zł mam wliczony w czynsz.
A np gdy czynsz do wspolnoty wynosi 459 zl a kredyt na mieszkanie to 700zl
Wiadomo ze 459 zl to czynsz I placi najemca
Ja wynajme mieszkanie za 900 zl ale 700 zl idzie na splate kredytu
To rozliczam sie z kwoty 900 czy te 200 co zostalo?
nie musi - moze. Wystarczy troche ustaw poczytac...
wtedy sie podnosi czynsz po prostu i tyle
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w takim przypadku musisz rozliczać się na zasadach ogólnych, czyli standardowych, w picie wypełniasz przychód 650x12 i koszty 650x12, i nie płacisz podatku bo nie ma od czego.

Jeśli rozliczasz się ryczałetm to płacisz 8,5% od dochodu, czyli nie ważne jakie masz koszty.

Domyślnie rozliczasz się na zasadach ogólnych, czyli jak nie skladasz w US wniosku odnośnie sposobu rozliczania się to musisz roliczać się na zasadach ogólnych.

Generalnie, bez względu na to czy podatke płącisz czy nie, to w zeznaniu podatkowym musisz to ująć, przy czym w zalezności od sposobu rozliczania się jest to inny druk.
A gdy wynajmuje mieszkanie po kosztach
Tzn czynsz wynosi do wxpolnoty 650 zl
I Tylko tyle wezme to jak rozlicztc sie Ze Skarbowka, generalnie na tym nie zarabiam
tez wynajmuje 2 mieszkania
wszystko robie sama- od zamieszczanie ogloszenia w internecia po rozliczenie w US- z zawodu nie jestem ksiegowa.

co do funduszu remontowego- jest w czynszu i zawsze najemca placi.
Z tego co wiem w nowych blokach jest on bardzo niski i czasami wlasciciel zgadza sie, ze sam bedzie placic.
Ale raczej obciaza sie tym najemce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem co trudnego jest w rozliczeniach mieszkania na wynajem aby chciec placic firmom robiacym to samo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pani Krystyno, chyba będę w stanie pomóc. :) Mój tato wynajmuje kilka mieszkań i od dłuższego czasu nie korzysta z agencji, a właśnie z takiego programu. Przerobił ich kilka, ale ostatecznie zdecydował się na RozliczWynajem. Jako, że pomagam ojcu prowadzić interesy, mogę podpowiedzieć, że jest to platforma, dzięki której możemy zapanować dosłownie nad wszystkim - od anonsu, przez umowę, na rozliczeniach z najemcą i fiskusem skończywszy, a do tego pod ręką mamy wszystkie dokumenty. W mojej ocenie jest to profesjonalne, a zarazem proste w obsłudze narzędzie, które zabezpiecza interesy obu stron - wynajmującego i najemcy. Jeśli chciałaby Pani dowiedzieć się więcej, polecam uwadze bardzo przejrzysty opis korzyści https://rozliczwynajem.pl/rozliczwynajem/help.xhtml oraz wersję demo na stronie. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zajrzyj na stronę rozliczwynajem.pl Masz tam kompleksowe rozwiązanie, o które piszesz. Jak się sprawdza w praktyce - bardzo wygodne, szczególnie przydatne jest księgowanie opłat oraz generowanie papierów do fiskusa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja mam takie pytanie, czy korzystał ktoś z Państwa może z takich systemów do zarządzania wynajmowaniem? Natknęłam się na coś takiego w internecie, ale nie do końca rozumiem, jak to ugryźć i czy to się w ogóle sprawdza w praktyce. Wdzięczna będę za jakieś opinie. Pozdrawiam.
Ja w ogóle nie rozumiem problemu... Nie chcesz płacić FR, ok nie płacisz, ale wzrasta automatycznie opłata za najem. W ogłoszeniach jak i w rozmowach z potencjalnymi wynajmującymi zawsze pada kwota za najem i kwota czynszu i nikt nie rozkminia co dokładnie na ten czynsz się składa... Mi się przynajmniej nie zdarzyło. Albo się zgadasz na takie kwoty, albo nie... Wynajmujący się postawił i nie płaci kwoty za FR- to tak samo jak negocjacje niższej ceny najmu, wychodzi na to samo, różnica tylko taka, że najmującemu się wydaje, że ugrał coś więcej, bo mu się należało...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co mi się wydaje, bez zapoznawania się z prawem lokalowym, fundusz remontowy nie dotyczy lokalu a całości zwanych potocznie dobrami wspólnymi ....np, klatka schodowa.....a więc jeżeli wynajmujesz mieszkanie i użytkujesz części wspólne to dlaczego nie miałabyś ponosić kosztów ich remontowania....na chłopski rozum, jak mieszka właściciel to on zużywa części wspólne i ponosi koszty ewentualnych remontów, jak komuś wynajmuje mieszkanie to automatycznie najemca zużywa te części wspólne, więc dlaczego nie miałby pokrywać kosztów ich remontu?
Wydaje mi się to trochę naciągane roztrząsanie kto za to płaci, bo zwykle fundusz remontowy to niewielki procent całego czynszu, a jak już właściciela się przekona, żeby nie płacić za to, to pewnie odbije sobie tę stratę na czymś innym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak,ja rowniez wychodze z takiego zalozenia po zapoznaniu sie z przepisami prawa lokalowego .
Fundusz remontowy placi wlasciciel mieszkania poniewaz stanowi on mase odtworzeniowa lokalu, najemca placi za jego eksploatacje biezaca.Ale dobrze jest dla przejrzystosci omowic to z wlascicielem by nie bylo pozniej niedomowien.
Ja zajelam stanowisko w trakcie podpisywania umowy najmu,musze przyznac,ze wlasciciele byli zdziwieni,jednak moje uzasadnienie przemowilo do nich.
Nie place za fundusz remontowy.
możesz podać namiar na tą firmę?
ile kosztuje u Ciebie ryska na parkiecie, w przypadku zrobienia takowej?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
i wlasnie dlatego wole dostac troche mniej za wynajem ale wiedziec ze najemca bedzie dbal o mieszkanie bo jak ktos chce to moze tak zniszczyc mieszkanie ze miesieczna kaucja tego nie pokryje. rowniez dlatego mamy zrobiona dokladna inwentaryzacje przed wprowadzeniem sie lokatorow, przez specjalistyczna firme ktore opisuje najmniejsza ryske na parkiecie i robi dokladne zdjecia. jak bedzie jakikolwiek problem do rozwiazania to zawsze mozna do tego wrocic plus jezeli mam racje to w sadzie jest to uwazane jako lepszy dowod niz zrobiony samemu.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dobry i tani projekt domu (21 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

Kto ma problem z sasiadami??? (295 odpowiedzi)

Dzień Dobry :) Zacznę od tego, że mieszkam w bloku 4 piętrowym i obok mnie mieszka stary dziad z...

Jakie biuro nieruchomości polececie ?? (95 odpowiedzi)

Jakie biuro nieruchomości polecacie ? . Mam zamiar sprzedać mieszkanie , a potem kupić większe...

do góry