Widok

Do osób wynajmujących mieszkania

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
To oczywiste, że płaci się za wynajem, za czynsz, gaz, prąd itd.

Ale czy płacicie za fundusz remontowy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co to za dziwne pytanie? FR jest praktycznie składnikiem czynszu za mieszkanie, naliczany miesięcznie od powierzchni mieszkania. Tak, płacimy.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0
normalne pytanie bo w poprzednim mieszkaniu nie płaciliśmy za fundusz remontowy... i właściciel nam to jasno powiedział, że on to będzie opłacał.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
aaa to bardzo miło z jego strony :)

Wynajmowałem kilka mieszkań i ani razu mi się to nie zdarzyło. Szukając w internecie wychodzi na to, że nie ma żadnej reguły. Zależy od tego jak się umówicie i ew. jak macie skonstruowana umowę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wynajmowałam swoje mieszkanie i lokatorzy zawsze płacili za FR. Jest składnikiem czynszu, zatem dla mnie było oczywiste, że go płacą. Zresztą dla nich chyba też, bo nikt, nigdy nie zapytał czemu ma to płacić
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wynajmuje mieszkanie i zawsze najemcy płacili FR. Jednakże ostatnio jedna Pani zbuntowała się , że płacić nie będzie i nie płaciła. FR opłacałam ja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja wynajmuję i nie płacę za fundusz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
My płacimy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Evela - bardzo dobre pytanie

wg mnie wlasciciel mieszkania, co jasno mozna wywiesc z przepisów prawa i obowiązków włascicela
- najemca zobowiazany jest tylko do drobnych napraw
- wlascicel do wszystkich pozostalych wiec niech odklada srodki na remonty czesci wpolnej
- najemca korzysta tylko czasowo z nieruchomosci i moze ja zuzywac wg normalnych zasad eksploatacji, nie musi jej odtwarzac
- wlascicel jest trwale zwiazany z nieruchomoscia, on ma sie troszczyc o odtwarzanie jej substancji

oczywiscie, najemca moze przyjac na sebie placenie FR, ale jezeli strony nie ustalily tego, to wedlug mnie obowiazek ten spoczywa na wlascicelu

powinien go sobie wkalkulowac w kwote czynszu
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6
Dziewczyny mimo iż też wynajmuje mieszkanie i pewnie, że mój FR chciałabym wcisnąć na barki najemcy.
Niestety z punktu widzenia mojego drugiego czyli pośrednika uważam, że wynajmujący powinien pokrywać FR sam dlatego, iż np: po remoncie elewacji, dachu, klatki schodowej zyskuje na tym wartość nieruchomości czyli dobro właściciela.
Jeżeli dzięki FR wzrośnie wartość nieruchomości właściciel może podnieść cenę czynszu najemcy. Takie jest moje zdanie.
W życiu bywa różnie. Wynajmuje jeszcze lokal usługowy i tam najemca bez dyskusji płaci FR i nigdy nie miałam z tą kwestią problemu.
Przy mieszkaniu spotkałam się z taką odmową i płacę FR sama jak już wcześniej wspominałam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
My też płacimy:/ co lepsze, musimy tez pokrywać koszty sądowe, jak wszyscy mieszkańcy bloku za sądzenie się z developerem:/ co moim zdaniem przegięcie:/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
wydaje mi się , że akurat przy najmie od osoby prywatnej takie rzeczy ustala się przed podpisaniem umowy - równie dobrze FR moze płacić sam właściciel mieszkania, pewnie większosć zwala to na najemcę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
tak samo jak za wymianę czy koszty legalizacji licznikow powienian placić właściciel mieszkania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Raczej wynajmujacy fundusz remontowy jest podpiety pod czynszz wg najemcy i czesto jest tak ze niestety wynajmujacy 'musi' za to placic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale fundusz remontowy musi mieć inny numer konta niz sam czynsz więc są to osobne kwoty wpłacane na różne konta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
dziwne bo u mnie jak dostaję opłaty ze spółdzielni to FR jest wpisany z resztę opłat eksploatacyjnych i idzie wszystko na jedno konto.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba w takim razie jest to niezgodne bo kiedyś się dowiadywalam ze tak wlaśnie być niepowinno - musi być osobne konto
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
zapytam się zapytam się :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obawiam się, że jeśli czynsz opłaca się w spółdzielni, to wszystko idzie razem, na jedno konto. Inaczej bywa w małych, "prywatnych" wspólnotach mieszkaniowych, gdzie łatwiej się dogadać z "zarządem".

Według mnie FR powinien opłacać właściciel. Jego mieszkanie, on powinien interesować się remontami zlecanymi i wykonywanymi przez spółdzielnie, bo te remonty są przypisane do jego mieszkania i temu mieszkaniu będą służyć już po wyprowadzce lokatora.

Tylko rzadko kto zwraca na to uwagę przy podpisywaniu umów.
Jest to wpisane w "czynsz" i tyle.
A warto omówić tą kwestię.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to jest dobre pytanie. moge podac dla przykladu ze cos w rodzaju czynszu w UK placi zawsze wlasciciel mieszkania a w to wchodzi fundusz remontowy, utrzymanie trawnikow, mycie okien z zewnatrz (w uk sie otwieraja okna na zewnatrz wiec samemu sie nie da), oplata za firme zarzadzajaco budynkiem i pare innych rzeczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Gecco Deweloper (12 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt? (419 odpowiedzi)

Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście...

do góry