Widok
Ja pracuje w meldunkach i już ci mówię jek to jest:
- najpierw zgłaszasz urodzenie dziecka w USC w mieście gdzie urodziłaś np. w Wejherowie
- tam podajesz gdzie ma być zameldowane i oni wysyłają wtedy papiery do Urzędu Miasta np. do Rumi
- jak ja dostane te papiery to dziecko meldowane jest automatycznie i najpóźniej dzień po otrzymaniu tych papierków występujemy o PESEL
- ty z aktem urodzenia dziecka zgłaszasz się do ewidencji ludności po ten PESEL
Cała procedura trwa różnie, standardowo mówi się rodzicom, że 30 dni, ale.... samo nadanie PESEL-u to kwestia kilku dni, najdłuższa droga to przyjscie pocztą dokumentów z USC miejsca urodzenia do nas.
W razie pytań pisz, zawsze pomogę :)
- najpierw zgłaszasz urodzenie dziecka w USC w mieście gdzie urodziłaś np. w Wejherowie
- tam podajesz gdzie ma być zameldowane i oni wysyłają wtedy papiery do Urzędu Miasta np. do Rumi
- jak ja dostane te papiery to dziecko meldowane jest automatycznie i najpóźniej dzień po otrzymaniu tych papierków występujemy o PESEL
- ty z aktem urodzenia dziecka zgłaszasz się do ewidencji ludności po ten PESEL
Cała procedura trwa różnie, standardowo mówi się rodzicom, że 30 dni, ale.... samo nadanie PESEL-u to kwestia kilku dni, najdłuższa droga to przyjscie pocztą dokumentów z USC miejsca urodzenia do nas.
W razie pytań pisz, zawsze pomogę :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych