Widok

Do tych co wiarę tracą i drogę gubią

Iść śladem Pana
„Miałem kiedyś sen. Szedłem po plaży przy boku Chrystusa. Nasze stopy odciskały się na piasku, pozostawiając podwójny szereg śladów: moich i Jego. Miałem kiedyś sen. Szedłem po plaży przy boku Chrystusa. Nasze stopy odciskały się na piasku, pozostawiając podwójny szereg śladów: moich i Jego.
Kiedy tak śniłem, przyszła mi myśl, że każdy z postawionych przeze mnie śladów odzwierciedlał jeden dzień mojego życia. Zatrzymałem się i spojrzałem na moje ślady, ginące w oddali. Wtedy dostrzegłem, że w niektórych miejscach nie było dwóch śladów, ale tylko jeden. Popatrzyłem jeszcze raz i ogromnie się zdziwiłem. Miejsca, w których znajdował się tylko jeden ślad, przedstawiały najbardziej smutne dni mojego życia. Dni strachu i niecierpliwości, egoizmu i smutku, trudnych doświadczeń i wątpliwości, dni niezrozumiałych i pełnych cierpienia.
Zwróciłem się wtedy do Pana z ostrym wyrzutem: „Obiecałeś, że będziesz przy mnie przez wszystkie dni mojego życia. Dlaczego więc nie dotrzymałeś swego słowa? Dlaczego pozostawiałeś mnie samego w najtrudniejszych momentach życia, w chwilach, w których najbardziej potrzebowałem Twojej pomocy?
Chrystus uśmiechnął się: „Synu mój najukochańszy, nie pozostawiłem cię nawet przez najkrótszą chwilę. Pojedyncze ślady, które widziałeś w najtrudniejszych chwilach swojego życia, były moimi śladami. W te ciężkie dni musiałem cię nieść w moich ramionach” (por. B. Ferrero, Dlaczego?).”

Wzruszające, prawda?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
http://www.youtube.com/watch?v=7tiKM4fxY1U&feature=related
polecam
wstrzymałbym się jednak od nazywania czegokolwiek na podstawie wniosków wyciągniętych z forum
jestem kim chce nikt mi nie zabroni
jestem ochrzczony,ochrzciłem swoje dzieci
podejrzewam że wierzymy w to samo ,ja po prostu inaczej
nie mam też zamiaru na siłę utrwalać miłości do kościoła swoim dzieciom ,bo tak trzeba
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Taaaa...jak trwoga, to do Boga. Mam dziwne wrażenie od jakiegoś czasu, że dopiero, kiedy dopada ludzi jakiś kryzys, choroba, starość, wtedy usilnie chcą się wkupić w łaski tego " Najwyższego" i raptem stają się bardziej święci od Niego. Widać to w kościołach...większość starych, schorowanych ludzi, klepiących różaniec. Cała reszta przychodzi na plotki, by potem obsmarowywać sąsiadów. I co to ma wspólnego z wiarą? Ja wierzę, że jest jakaś siła nad nami, każdy niech sobie nazywa ją po swojemu, bo tak naprawdę nikt nie jest w stanie udowodnić, że to Bóg, że istnieje niebo i piekło, że będzie jakiś Sąd Ostateczny.
Literatura ma to do siebie, że każdy, kto tworzy dzieła, ma swój punkt widzenia.
Ale , jak widzę, na wszelki wypadek lepiej się nawracać.
mmm jest neopoganinem, zwolennikiem religii naturalnej, pierwotnej, totemicznej.

okres przed 966 rokiem zamyka się w cezurze średniowiecza czyli feudalizmu a wiec oligarchicznej władzy niewielkiej elity. Feudalizm. zbudowany został na posiadaniu ziemi, wojnie o nią i przymuszaniu 90% ludności do pracy na niej.

Kapitalizm jest ideą sztucznie wykreowaną przez myśl człowieka i zasady etyczne, gdzie każdy ma szanse odnieść sukces w tym jest równy, wolny.

W starożytnym Rzymie nie było tego typu myślenia podobnie jak w całym okresie starożytności bowiem handel i dobra ziemskie kontrolowała elita cesarska wsparta o namiestników prowincji, udzielających koncesji. Państwo należało do elity wojskowej

Rozumiem twój punkt widzenia przywołujący przedneolityczny mit człowieczego raju utraconego - faktycznie np wielu archeologów uważa że przed neolitem a wiec przed powstaniem miast i zorganizowanego rolnictwa z podziałem na wojowników i rolników ludzie byli szczęśliwsi jako wolne grupy łowiecko - zbierackie.

Społeczeństwa starożytne od neolitu i feudalne byłe niezwykle okrutne i bezkompromisowe - ich strukturę etyczną tworzyła realna wojna. Chrześcijaństwo w założeniu walkę zamieniło na umowę społeczną - stąd mógł powstać kapitalizm, trójpodział władzy i system swobód osobistych.

Nikt nie wywyższa religii katolickiej a jedynie podaje racjonalne fakty poparte klasyczną literaturą. Polecam ci wspomnianego wcześniej Maxa Webera (o związkach religii z kapitalizmem) oraz M. Eliade
" sacrum a profanum" o typach myślenia religijnego. Bardzo fajne książki.
@mmmmmmmmmmm - jesteś innowiercą, czy ateistą?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale ja nie neguję chrześcijaństwa ani kościoła to wolny świat
stawiacie tą wiarę jako lepszą od islamu czy hinduizmu -wasza wola
ich też nie neguję
tyle że
wymiana handlowa jako podwaliny kapitalizmu funkcjonowała przed rzymem
zwróćcie uwagę jak bardzo nasza religia sprzed 966 ceniła rolę kobiet w ówczesnym świecie-bogiń było tyle co bogów bądź ich wcieleń
nie było niewolnictwa
a szacunek zdobywał ten który zajmował sie słabszymi a nie silniejszy
tylko madrzęjszy
ja wam poddaję to tylko jako alternatywę do dyskusji
a wy cały czas prowadzicie tu jakąś politykę misyjną pt.
chrzścijaństwo jest lepsze bo.........
przypominam wam ja'innowierca' że jezus burzył świątynie
macie się modlić do boga ,który to jest wszędzie
w lesie,wodzie.niebie i ziemi
i w ludziach
sam tak mówił
tyko ludzie gupie i sie nie słuchajo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, chrześcijaństwo jest "cieplejsze" niż wiele innych religii, oferuje miłość, przebaczenie zbawienie, nadzieję, otuchę... wychodzi naprzeciw wielu bardzo podstawowym potrzebom. Być może dlatego jest tak trwałe.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
Chrześcijaństwo miało mnóstwo wypaczeń przez wieki ale z przekory przypomnę kilka pozytywnych punktów:

- świat antyczny oparty był na pracy niewolniczej, system etyki chrześcijaństwa to zanegował. ( np. w cesarstwie rzymskim z praw i bogactw korzystało jedynie 5 % ludności).
- rzymsko grecki świat przedchrześcijański nieśmiertelność dawał tylko bogom. mistyka chrześcijańska każdemu przeciętniakowi dała nieśmiertelność duszy.
- chrześcijaństwo w dłuższej perspektywie stało się podwalinami kapitalizmu i myśleniu wolnorynkowemu ( Max Webber, „Etyka protestancka a duch kapitalizmu”)
- Warto zwrócić uwagę że w chrześcijaństwie jako jedynej religii pozycja kobiety dorównała mężczyźnie ( pod red. Ch. Ockernet, „Czarna księga kobiet”)
- Chrześcijaństwo stawia na indywidualizm i wolną wolę „ wybierz” w przeciwieństwie do islamu która jest religią czysto prawodawczą „ podporządkuj się” lub hinduizm ( rozpłynięcie świadomości w nirwanie, rezygnacja z JA) albo konfucjanizm( „nienawidzę cię ale szanuje bo jesteś silniejszy”).
- Chrześcijaństwo od zawsze głosiło obronę słabszego –ma to silne odzwierciedlenie w obecnym myśleniu o społeczeństwie – zasiłki, publiczna służba zdrowia, organizacje dobra publicznego itd.

Myślę że na chrześcijaństwo należy spojrzeć z szerszej perspektywy nie zaś jedynie wielu dzisiejszych wypaczeń kleru. Tu jednak przypomnę że gdyby nie instytucja watykanu chrześcijaństwo rozbiło by się na kilkaset nurtów. Tak sytuacja spotkała islam gdzie urząd kalifa jako zwierzchnika wszystkich wyznawców Allacha upadł pod najazdem Mongołów w XIII wieku, co dziś powoduje że każdy islam interpretować może dowolnie tak jak np. fundamentaliści islamscy – żaden poważnych islamskich myślicieli nie może im powiedzieć ze głoszą herezję.
Zapytajcie się o co na samym początku modlitwy proszą boga polscy Tatarzy – o przywrócenie instytucji kalifa jako odpowiednika chrześcijańskiego Watykanu.

Daje do myślenia ha? ;))))
to że potrzebujesz Boga to nie znaczy że on istnieje. Znaczy tylko tyle, że go potrzebujesz i że wolisz wierzyć, bo tak Ci lepiej na świecie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie dokończyłam - tylko takie efekciarskie trochę.
no, ładne, zwłaszcza jak ktoś wierzy.
Tylko takie
W dyskusjach religijnych w teologicznych dociekaniach widzę przede wszystkim jedną rzecz i jest to właściwie rzecz dość smutna. Ludzie poświęcają czasem ogromną ilość energii, żeby znaleźć sens, spójność logiczną w czymś, co tej spójności nie ma. Ile aniołów mieści się na czubku szpilki, czy Maryja na pewno była dziewicą itp. Widać jak bardzo jest im to potrzebne, żeby wierzyć i rozwiać swoje wątpliwości odnośnie wiary, ale to (siła tej potrzeby) wydaje się pozostawać dla nich niewidoczne. A nie powinno, bo to właśnie jest siła sprawcza powoływania do "życia" wszystkich bóstw, od zawsze. Potrzebujemy tego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ludzie bez wiary i przepełnieni nienawiścią do kościoła w którymś momencie zawiedli się na swoich duszpasterzach, poczuli się oszukani, dotknięci i skrzywdzeni. Rozumiem ich rozgoryczenie ale warto czasem poszukać drogi do Boga, bo w Nim nie ma tego, czego tak ci ludzie się obawiają i tak mocno krytykują.
Kościół na przestrzeni wieków wielokrotnie pokazał swoją ciemną stronę i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Uważam jednak, że objęcie infamią wszystkich kapłanów jest daleko idącym uproszczeniem i niesprawiedliwością. Sam znam księży, a szczególnie jednego, któremu można powierzyć swoje duchowe rozterki, a i on potrafi spojrzeć krytycznie na otaczającą go rzeczywistość - nie zaćmiewa to jednak jego spojrzenia na istotę wiary i głoszenie Słowa Bożego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
nikt nie napisał, że przed chrztem Polski byliśmy zwierzętami. Masz rację, co do nawróceń. Ale generalizujesz jesli chodzi o układanie się. W historii znajdziemy wiele przypadków różnych "interesów", ale poszukaj dobrze: znajdziesz też pozytywne. takie wypowiedzi, bardzo wybiórcze, świadczą o małej wiedzy, więc nie warto wypowiadać się w tym temacie, jeśli nie poznałeś szerszego spojrzenia....
dla niektórych robaki, dla niektórych lepsze życie po drugiej stronie. W obliczu śmierci człowiek nagle szuka pomocy i chce mieć nadzieję, że gdzieś się udaje. Buńczuczne tyrady o posiadaniu w zadzie tego, co będzie się działo w dniu śmierci można jedynie skwitować uśmiechem:) Gdy człowiek wie, że odchodzi, ZAWSZE zwraca się ku Panu Bogu i prosi o pomoc - wtedy buta i arogancja jakoś kulą ogonki i człowiek pokornieje w obliczu nieuchronnego, próbuje się z Bogiem jednać.
Wspomnisz antyklerykale moje słowa, gdy ten dzień już nadejdzie.

Cóż, gdy przyjdzie mój dzień, to z radością przejdę na drugą stronę, bo wierzę, że tam czeka mnie lepsze życie:) I zgodnie z moją wiarą, obecne życie jest jedynie przygotowaniem do przejścia na drugą stronę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to ku3wa zdecyduj sie hal
robaki czy zycie pozagrobowe
bo tera juz nie wiem
a swastyka była długo przed rzymianami anty
znaczy po prostu-niech będzie dobrze
Przyjdzie taki dzień w Twoim życiu, kiedy będziesz wołać za Panem Bogiem i go prosić o mnóstwo rzeczy:) A nazywanie mnie prymitywnym człowiekiem zwyczajnie mnie obraża - ale widać zbyt jesteś prostym człowiekiem, aby wejść we właściwe relacje z ludźmi.
Chrześcijaństwo przetrwało wielu takich jak Ty - i gdy już robaki dokończą Twoje marne szczątki, dalej będzie trwało:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Halewicz.dawno dawno temu jak twoi przodkowie byli prymitywni jak ty teraz,patrzyli w niebo z rozdziawionymi gębami na coś co świeci i znika i nie mogli zakumać o co koman wiec wołali ooo bóg ooo bóg co było zresztą nieszkodliwe bo stali i utrwaliła się im pozycja stojąca a potem twoi koledzy z watykanu przerobili to na chrześcijanstwo co już jest szkodliwe celem straszenia i wyłudzania kasy i tak jest do dziś ale tak kiedyś nie będzie.amen
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
chrześcijaństwo- plagiat z pogaństwa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ktoś tu myślał , że swastykę Hitler wymyślił ;]????
z halem nie gadaj on wie lepiej.jest jak moher.a swastykę to juz rzymianie znali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
to do hala ale pewnie i tak go nie zaskocze
masz to z indii
http://www.rbi.webd.pl/swarga/galeria201.php

Inne tematy z forum Hydepark

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

Kawa czy Herbata - rano (238 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Detektyw - wywiad gospodarczy (4 odpowiedzi)

Szukam pomocy detektywa, który będzie w stanie dla mnie wykonać wywiad gospodarczy pod kątem...

do góry