Widok

Do tych co wiarę tracą i drogę gubią

Iść śladem Pana
„Miałem kiedyś sen. Szedłem po plaży przy boku Chrystusa. Nasze stopy odciskały się na piasku, pozostawiając podwójny szereg śladów: moich i Jego. Miałem kiedyś sen. Szedłem po plaży przy boku Chrystusa. Nasze stopy odciskały się na piasku, pozostawiając podwójny szereg śladów: moich i Jego.
Kiedy tak śniłem, przyszła mi myśl, że każdy z postawionych przeze mnie śladów odzwierciedlał jeden dzień mojego życia. Zatrzymałem się i spojrzałem na moje ślady, ginące w oddali. Wtedy dostrzegłem, że w niektórych miejscach nie było dwóch śladów, ale tylko jeden. Popatrzyłem jeszcze raz i ogromnie się zdziwiłem. Miejsca, w których znajdował się tylko jeden ślad, przedstawiały najbardziej smutne dni mojego życia. Dni strachu i niecierpliwości, egoizmu i smutku, trudnych doświadczeń i wątpliwości, dni niezrozumiałych i pełnych cierpienia.
Zwróciłem się wtedy do Pana z ostrym wyrzutem: „Obiecałeś, że będziesz przy mnie przez wszystkie dni mojego życia. Dlaczego więc nie dotrzymałeś swego słowa? Dlaczego pozostawiałeś mnie samego w najtrudniejszych momentach życia, w chwilach, w których najbardziej potrzebowałem Twojej pomocy?
Chrystus uśmiechnął się: „Synu mój najukochańszy, nie pozostawiłem cię nawet przez najkrótszą chwilę. Pojedyncze ślady, które widziałeś w najtrudniejszych chwilach swojego życia, były moimi śladami. W te ciężkie dni musiałem cię nieść w moich ramionach” (por. B. Ferrero, Dlaczego?).”

Wzruszające, prawda?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wstyd i ciemnota? owszem z Twojej wypowiedzi bije. Doczytaj jeszcze troszkę gdzieś i potem się wypowiadaj na temat ludzi wierzących-naprawde wierzących. Co do wystruganego Bożka-ech to mówi samo za siebie jaką masz wiedzę na temat wiary.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Błądzisz - akurat mam wielu przyjaciół wśród Żydów. A do moherowego towarzystwa mam baaaaardzo daleko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"co zrobisz jak się kiedyś dowiesz że na prawdę nie istniał?"

ech "bracie" ;) a co Ty zrobisz gdy się okaże że jednak istniał? widzisz każdy kij ma dwa końce :)
Co za moherowe towarzystwo!! z wiarą w wystuganego z patyka bożka wstyd! wykształceni ludzie a taka ciemnota!bo to polska własnie!a tak wogóle to skąd ta nienawiść wsród umiłowanych w chrystusie do żydów? przecież wasz pan to żyd co z wami?paranoja jakas?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To naprawdę wzruszający tekst Ferrero, który często czytam i za każdym razem wzrusza mnie tak samo. Patrzę na moje życie i ten tekst jest wprost odzwierciedleniem moich rozterek, które swego czasu miałem - a w tym tekście znalazłem na te rozterki odpowiedź:)
pisałem ze jestem przymusowym członkiem.kto wie czy jako pełnoletni sam bym się ochrzcił.drwię tylko z fanatyków nie jest tak do końca pewne na 100% że chrystus to postać historyczna co zrobisz jak się kiedyś dowiesz że na prawdę nie istniał?
AAa Halewicz aż sobie musiałam to skopiować :) naprawdę piękne-pewnie tylko dla tych co rozumieją jak ważny jest Bóg w ich życiu.
Ja też nie wierzę w wiele rzeczy które narzuca nam kościół ale dalej jestem osobą wierzącą, nie neguję babinek które modlą się do figurek choć w biblii jest jasno napisane: "Nie będziesz miał pośredników między Bogiem a człowiekiem prócz Jezusa" , modla się też do św Antoniego i wielu innych "Świętych" kto w nich wpoił by zamiast do Boga modlić się do nich?

Kolejny przykład? Celibat- "Biskup będzie miał jedną żonę, będzie wierny jednej żonie i będzie miał dzieci" skąd więc celibat?

Nie oznacza to że mam prawo rzucać kamieniami bo sama nie raz zboczyłam ze ścieżki jaką Bóg mnie prowadził ale wiem że żal za grzechy i modlitwa/rozmowa z Bogiem prowadzi mnie do zbawienia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziwne...wierzysz w Boga, a drwisz z Chrystusa pisząc na przykład Jego imię z małej litry, drwisz z osób wierzących, wyśmiewasz sakramenty ustanowione nie przez kościół, a przez samego Chrystusa. Ja również nie wierzę w tzw. kler - w niego się nie wierzy:))) w Boga się wierzy:))))
jak to jaką jestem wierzący. chrześcijanin jestem tez sympatykiem islamu
nie wierzę tylko w kler i mafijną organizację watykańską a pan papież nie jest dla mnie autorytetem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Antyhalewicz chyba mylisz pojęcia: "Kościół katolicki werbuje wyznawców poprzez akt przymusu polegający na ochrzczeniu bezwolnych niemowląt"

Zwróć uwagę na pewien szczegół, nie każdy rodzic chrzci dziecko a drugi...dziecko które otrzymało lub nie Chrzest Święty będzie samo decydowało później o swojej wierze. Ty również masz to prawo z czego jak widać korzystasz i zaciekle starasz się drwić z wierzących. Poza tym z tego co mi wiadomo nie tylko niemowleta są chrzcone, sama widziałam dzieci które same szły do chrzcielnicy w wieku 6 lat.

Pamiętaj że aby kogoś zranić musisz dla kogoś coś znaczyć a to że wypisujesz co Ci ślina z języka na klawiaturę przeniesie to już Twój problem. Bóg daje nam wolną wolę szkoda że nie wszyscy potrafią z niej rozsądnie korzystać.

Dlaczego tak łatwo przychodzi nam krytykowanie innych? tych którzy mają inne zdanie niż my? odrobina szacunku, zrozumienia i tolerancji sprawiłaby że co niektórzy zastanowili by się nad swoim postępowaniem.

ANTYHALEWICZ a napisz może jaką wiarę Ty wyznajesz? będzie nam łatwiej Cię zrozumieć. Bo jak narazie widzę że największą wiarę pokładasz w internecie i jego wolności s%B
Przymusowe członkostwo
Kościół katolicki werbuje wyznawców poprzez akt przymusu polegający na ochrzczeniu bezwolnych niemowląt.chrzest następuje w wieku niemowlęcym,bo katolickim rodzicom każe się wierzyć że ich nowo narodzone dziecko jest obciążone grzechem pierworodnym,z którego w żaden inny sposób nie można go uwolnić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie lękajcie się piszcie co chcecie
Piękne świadectwo nascimento
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Piękne... Nie brałabym do głowy słów tych którzy kpią z ludzi wierzących, cóż im pozostało, co nimi kieruje? frustracja? niemoc? brak wiary? a co daje im do tego prawo? jedynie głupota-chociaż i nią nie można przecież tłumaczyć wszystkich zachowań. Ktoś napisał o biblii-wydanie któreś tam-uaktualnione. Napisz mi drogi ludku który człowiek powiedziałby "Jeśli uderzą Cię w jeden policzek nadstaw drugi"? :) To musiały być słowa Jezusa ;)

Odkąd powstała wiara istnieją jej przeciwnicy, którzy z niej drwią. Tak jak kiedyś woleli wypuścić mordercę a napluć w twarz człowiekowi który głosil że jest Synem Bożym tak i teraz nie są nic lepsi, życie toczy się dalej a ludzie jak byli okrutni tak będą. Każdy z nas zostanie rozliczony sprawiedliwie, za swoje czyny. Tlumaczenie że nie chodze do kościoła bo klecha to narkoman, złodziej itp...on w dniu sądu ostatecznego będzie stał w jednym rzędzie z nami...życzę Wam większej wiary w Boga.

Co do pisania że "Jak trwoga to do Boga" w mojej rodzinie ktoś ciężko zachorował a ja? ja jak ten człowiek idący po plaży myślałam że Boga ze mną nie ma a tak naprawdę on przy mnie trwał a ja się od niego chciałam odwrócić.
pomóż bracie
Rydzyk show

Ostatnio ludziska
znowu oniemieli
słysząc jak Rydzyk
skarży się w Brukseli

w świetle jupiterów
nie kryjąc swej złości
domagał się prawa
i sprawiedliwości

oznajmił przed światem
ojciec nasz kochany
że on dziś przez Tuska
jest prześladowany

że Polska jest krajem
komuny,terroru
a totalitaryzm
kwitnie bez nadzoru

widać że Tadziowi
puściły już nerwy
gdy nie dostał kasy
na swe geotermy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiem żebyś wolał, ale jakoś Ci to nie wychodzi
wolałbym żebyś został moim bratem bo chyba tak to u nas w chrześcijaństwie się mówi?
"Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich" (J 15, 13).
Niech Ci to wystarczy za argument.

Inne tematy z forum Hydepark

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

Klimatyzacja w biurze (71 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Grajdołki (410 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry