Widok

Dom szeregowy.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hejka, czy kupilibyście i zamieszkalibyście w dużym domu szeregowym na obrzeżach miasta czy wolelibyście mieszkanie w starym budownictwie ale w mieście?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
My się właśnie zastanawiamy nad zakupem szeregowca: http://pblechbud.pl/domy-osiedle-krolewskie-mosina/informacje/ Chcemy wyprowadzić się z miasta i zamieszkać gdzieś w pobliżu. Oferta PBLechbud jest dla nas bardzo korzystna, ale zastanawiamy się czy w szeregowcu nie będzie jak w mieszkaniu...,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja w szeregowcu nie mieszkałam, więc osobistego doświadczenia nie mam. Za to znajomi mieszkają w szeregowcu i rzeczywiście jest tak jak wyżej napisane. Wszystko słychać od sąsiadów. Tak samo jak w bloku. Co prawda to segment środkowy ale zawsze będzie się miało jakichś sąsiadów. Budynek już nie najnowszy ale akurat nie wiem, czy teraz deweloperzy nie budują jeszcze bardziej ekonomicznie (ściany ciensze ale zarobek lepszy). Co innego jak ktoś sam buduje.
Znajomi są zadowoleni, bo sami mieszkali w bloku i takie hałasy im nie przeszkadzają. A że przeprowadzili się z dużo mniejszego metrażu, to im dobrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez odradzam szeregowiec
i wąchać smród miastowy w tym dwupoziomowym. Dla dzieci świeże powietrze jest bardzo ważne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
ale maja przestrzeń i ŚWIEŻE powietrze bez spalin !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja odradzam domek szeregowy.
Mieszkam w szeregowcu w Gdyni. Sciany takie, ze slychac doskonale sasiada, a niestety z jednej strony mam patologie. Ogrodek jest mini, mozna go w sumie nie liczyc.
Mam tez maly domek z duzym ogrodem na wsi i jesli chodzi o przestrzen, to nie ma zadnego porownania. Dzieci tam biegaja jak chce. W domu moge stukac, lupac i nikomu nie przeszkadzam. Na codzien jednak mieszkam w Gdyni, bo bliskosc szkoly i roznych zajec jest wygodniejsza w roku szkolnym. Domek tylko na weekendy i na wakacje.
Dla mnie idealem bylby domek w miescie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy my rozmawiamy nadal o Luzinie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja pisałam o własnych doświadczeniach. Z rodzicami mieszkałam na wsi i fajnie było w czasach podstawówki. Był duży ogród, szkoła pod nosem, koledzy dostępni, blisko las, jezioro. Ale jak poszłam do liceum, nie było różowo. Do liceum dojeżdżałam ok 30 minut, więc pod tym względem było dobrze. Ale nie byłam "na miejscu". W razie jakiegoś wypadu, trzeba było u kogoś nocować. O takich spontanicznych wypadach mogłam zapomnieć, a dla kolegów z klasy to nie był żaden problem, bo w jednej chwili był pomysł a w drugiej realizacja. Mnie często już nie było "na miejscu". Dla mnie nie było to komfortowe. Na studiach wiedziałam, że nie ma opcji dojeżdżania i był akademik.
Teraz mam wrażenie jest i łatwiej, i trudniej. Rodzice są bardziej mobilni, ale też przed dziećmi stawia się więcej oczekiwań i więcej im się proponuje. Dzieci są bardziej świadome, że chciałyby robić coś dodatkowego, co im sprawia przyjemność. Czym większa miejscowość, tym tych możliwości jest więcej. Rodzic jest mobilny ale czy zawsze będzie mógł, czy zawsze będzie mu się chciało? Trzeba rozważyć wszelkie ewentualności i wybrać opcję najlepszą dla siebie i własnej rodziny. Ja jestem typowym mieszczuchem, choć napływowym. Wiem, jak wygląda życie na wsi i to takiej większej (była szkoła, trzy sklepy, kościół, biblioteka) jednak zdecydowanie bardziej odpowiada mi życie w mieście. Ale to nie jest recepta na życie pasująca wszystkim. Moja znajoma mieszka w "szczerym polu". Do najbliższego sąsiada ma pewnie kilometr a do sklepu ze dwa, trzy. Mieszkała wcześniej w mieście a dopiero na takim odludziu poczuła się dobrze. Także każdemu będzie pasowało coś innego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
~Rauma, dowiedz sie lub zobacz jesli dom juz istnieje czy chodnik jest przy samym plocie czy oddziela go pas zieleni od dzialki. jesli jest przy samym plocie to faktycznie bedziesz musiala dbac o odsniezanie, jest jest pas zieleni to gmina zajmuje sie chodnikiem.
Mój wujek ma dom w szeregowcu w skrajnym domu. Pracuje w Anglii, a c*otka zimą musi sama odśnieżać chodnik (cały narożnik) i nie jest to fajne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A można wiedzieć, gdzie mieszkacie? jakies plusy, minusy po tych dwóch latach? pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gratuluje autorce wyboru. Bylam w podobnym polozeniu co Ty i po dwoch latach rozmyslan podjelam decyzje o domu, ktorej wraz z rodzina nie zalaujemy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja muszę się wtrącić na temat dzieci i złego towarzystwa. Znałam dzieciaki biedne które chodziły kraść (taka dzielnica). Znałam tez z bogatych rodzin i w tych za to królowały narkotyki bo było kieszonkowe i często brak szacunku do ludzi i sponiewieranie biedniejszych zamiast wspieranie. Więc miasto, wieś, dom czy blok nie ma tu nic do znaczenia. To my wychowujemy dzieci i to jakie wartości mu wpoimy.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ależ ja wiem ile zarabia się pływając i nie jestem z tych co wyobrażają sobie krocie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rauma, ja mieszkam we wsi pod Wejherowem; nasza wieś jest malutka,przy niej Luzino to metropolia, ale ma szkołę podstawową, kościół, kilka sklepów, place zabaw. Agencja pocztowa jest w jednym ze sklepów, więc przesyłki awizowane można odebrać w godzinach pracy sklepu czyli do 20:00 lub 21:00 - nie pamietam. mój najbliższy sklep jest super wyposażony, a jak coś potrzebuje to wystarczy powiedzieć i sprowadzą na nastepny dzien, mozna tez kupic na zeszyt - hehe, raz sie nam zdarzylo, jak sie okazalo ze zapomnielismy pieniedzy ze soba:D. Komunikacja miejska z Wejherowa tu jezdzi, a takze pks; do Luzina pewnie tez autobusy miejskie jezdza.
Wyprowadzilismy sie na wies z Mezem jak nie bylo dzieci i juz wtedy bylo super, teraz z synkiem to wogole bajka. chodzimy na spacery z psem i kotem;)
Owszem Mąz ma daleko do pracy, dojezdza autem do dworca w wejherowie, a potem skm, ale mowi ze mimo dojazdow nie zamienilby sie na mieszkanie miescie (wczesniej mieszkalismy w centrum miasta w mieszkaniu).
W wejherowie sa sklepy, przychodnie, szkoly, szpital, kino, piękny rynek, wielki park z fajnym placem zabaw, baseny, szkola muzyczna, szkoly jezykowe, mnostwo przedszkoli itd. wiec oferta jest spora. ceny nizsze, a co za tym idzie tansze zycie.
a co do samego zycia w domku - koszenie trawy w sezonie jest czeste, snieg u nas rzadko jest i jest go mało, wiec jak dla mnie do przezycia, z reszta w szeregowcu to za wiele terenu przed domem do odsniezenia nie ma.
faktem jest ze rozne naprawy itd.trzeba robic we wlasnym zakresie, w mieszaniu zajmie sie tym wspolnota/spółdzielnia
także ja nie załuję mieszkania na wsi
zycze wyborow zgodnych z waszymi potrzebami, tak abyscie byli szczesliwi w tym nowym miejscu
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4
Rauma, myślę, że nie ma co się tłumaczyć i karmić trolli. Jeżeli czujesz, ze decyzja podjęta to pozostaje życzyć miłego mieszkania. Luzino to naprawdę nie taki znowu koniec świata, jak niektórzy wypowiadający się myślą.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
Pływający nie znaczy zawsze tak bardzo dobrze zarabiający. Oczywiście nie porównujemy do zarobków w Polsce ale jak ludzie słyszą ze ktoś pracuje na morzu to wyobrażają sobie nie wiadomo jakie krocie na kontach w bankach. No niestety na dom w mieście mnie nie stać ale jakby było też bym nie kupiła chyba że rzeczywiście gdzieś na bliskich obrzeżach miast. Np gdynia chwarzno czy wiczlino
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
No tak bo dom w mieście stoi w centrum miasta.
Raczej nieliczni mogą pozwolić sobie na zakup domu w mieście a na wsi i do tego szeregowiec to już inna sprawa nawet pływający mąż z nie pracująca żona może go mieć.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mąż nie daje mi nic do zrozumienia. A jeśli zdecydujemy się na dom to nigdy w mieście bo to się wogole mija z celem.... jeżeli zostaniemy w mieście To tylko mieszkanie ale już raczej podjęłam decyzje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
No mi bardzo rzadko się zdarza stanie w korkach,szkołę ,przedszkolę,sklep,aptękę,lekarza mam na piechotę,dojazd do pracy 10 min,kino,teatr ,basen też blisko.Także ja nigdy bym tego nie zamieniła na dom za miastem na ale ja jestem typowym miesczuchem i życie na wsi nie dla mnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry