Odpowiadasz na:

Re: Domowe sushi - info dla początkujących

To ja też się udzielę bo bardzo lubię sushi i czasem robię w domu:

Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry? - ja się jakoś nie spotkałam z jakimś kijowym nori:-)rozwiń

To ja też się udzielę bo bardzo lubię sushi i czasem robię w domu:

Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry? - ja się jakoś nie spotkałam z jakimś kijowym nori:-)

Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Warto

Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo? też nie używam

Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Od niedawna kupuję ryż w tygodniu azjatyckim lidla ale wcześniej używałam najzwyklejszego i wszystko mi się udawało, dodawałam do niego oczywiście octu ryżowego, też tao tao, cukru, nawet czasem mieszałam ryż z sosem tao tao słodko pikantnym albo z sojowym

Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?
tak, używam serka philadelphia

Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco? na zimno, plastry

Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym? w sosie sojowym i każdy dokłada sobie wasabi, miesza w miseczce wedle upodobań do ostrości

Marynowany imbir potrzebny? Imbir oczyszcza kubki smakowe po kolejnym kawałku. Dobre to jest w restauracji, kiedy próbujesz różnych rodzajów, kompozycji. Na początek, kiedy będziesz robić pewnie tylko maki - zrezygnowałabym

Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło? Nie jest trudne. trzeba mieć matę bambusową - jest dokładana do każdego zestawu do sushi sprzedawanego w marketach. Końcówki rolki można zmoczyć lekko wodą albo posmarować odrobiną majonezu, wasabi, serka i się sklei. Przy rolowaniu przygotuj sobie miskę z wodą, żeby moczyć dłonie, łatwiej Ci będzie nakładać ryż na nori. Zaopatrz się w ostry nóż, aby dobrze przekroić rolki w plastry.

Najbardziej lubię do maki używać sałaty, awokado, łososia, ogórka, kiełków ale zachęcam do eksperymentów:-)

zobacz wątek
9 lat temu
~emilia

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry