Widok

Drogi _sam_---ie mam pytanie

Wiem, że pijesz yerba mate.
Czy możesz polecić jakiś sklep, gdzie mogłabym zakupić ten napój?

Nie chce kupować ot tak na allegro, bo sie nie znam.
Czy yerby są smakowe np mandarynkowe czy to taki allegrowy pic?

I czy koniecznie trzeba zakupić to naczynko do popijania? Czy mozna w zwyklym kubku pić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Czy możesz polecić jakiś sklep, gdzie mogłabym zakupić ten napój?"

Ale tylko w miejscu gdzie Sam jest obecnie. A jako że my nie możemy tam być z jego porady i tak nie skorzystasz. ;)
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wywołano mnie do tablicy, to byłoby nie grzecznie jeśli nie odpiszę :)

Cross, sobie żartuje... oczywiście że skorzystasz ^^

Sklepy online z którymi współpracuje:
Największy wybór: http://tnij.org/ghpcl7y
Też dobry asortyment: http://tnij.org/nt2vjkv

Owocowe yerby:
http://tnij.org/vwiohxp

O mandarynkowej nie słyszałem nigdy. Ale do naturalnej w smaku można dolać sobie soku z mandarynki, pomarańczy, jabłka czy cytryny.
Sok jest o tyle lepszy, bo smak jest naturalniejszy. Natomiast susze smakowe, to dodatki E200coś tam. Taragui ma coś z mandarynką: http://www.yerbamate.com.pl/23-taragui
Yerby smakowe mają słabsze działanie, ale dobre są dla początkujących, bo tradycyjna yerba jest wybitnie gorzka, wiec do smaku trzeba sie przyzwyczajać tak z 2 tygodnie. Geberalnie nie o smak chodzi, a o działanie, bo yerba ma działanie pobudzające. Tradycyjnie zaparzona (np amanda, lubig, pajarito) jest dużo mocniejsza jak zwykła kawa i pobudza nawet do 5 godzin, a nie tak jak kawa na godzine i potem zjazd.
Jeśli na początek typowa yerba będzie za mocna, za gorzka, to można kupić saszetkową. Te są najdelikatniejsze prawie że dla dzieci :)

Pić można ze zwykłego kubka, ale trzeba mieć bombille, czyli taką rurkę. Jednak picie tradycyjne jest ciekawsze i do tego potrzeba tradycyjnych akcesorów jak tykwa, lub Palo Santo wykonane ze świętego drzewa indian z ameryki pd ^^ Im mniejsza pojemność tym lepiej na początek. Polecam 110ml naczynie. Tykwy są zazwyczaj większe od 200 do 350ml. Dla yerboholików bardziej :)
Akcesoria można kupić u mnie przez PW na razie, bo sklep jest w trakcie budowy ;) Zwykłe lub dla kolekcjonerów rzeźbione. Bombilli jeszcze nie mam, pracuje nad tym. Ale można kupić tutaj:
http://www.yerbamatestore.pl/product-pol-5621-Bombilla-nierdzewna-Alvaro-smukla.html

Najlepsze są z filtrem łyżeczkowym. Ta z linka jest najtańsza.

tego skepu unikaj, wciskają przeterminowane rzeczy, z nimi nie współpracuje
http://www.yerbamarket.com/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aha, zapomniałem o najważniejszym. Nie kupuj niczego w Materkowo.com bo będziesz czekała pół roku na towar o ile sie doczekasz :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sam, strasznie to skomplikowane, prościej nie można? I skąd pewność że dany gadżet jest ze świętego drzewa indian ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To było w miarę prosto :D Nie powiedziałem wszystkiego nawet, na przykład jak zaparzać, ile sypać suszu i jaka temperatura wody oraz nie wspomniałem nic o currado tykwy i pielęgnacji ^^
Palo Santo posiadają certyfikat, że to jest to a nie coś innego. Ale tylko dla importerów. Klient końcowy go nie dostaje. Oczywiście niektóre sklepy sprzedają podróby z czegoś innego jak allgorabo czy jeszcze coś innego.
hmmm, chcesz mnie zniechęcić
ale zawsze mogę spróbować tego trunku w knajpce hihihi
mama b, chyba musisz być cierpliwą osobą ;)
Serdecznie dziekuję _sam_:))

Strasznie to skomplikowane jak dla mnie.

Do gorzkiego smaku jestem przyzwyczajona, gdyż nie używam cukru żadnego do slodzenia herbaty czy kawy. Chyba ze yerba ma inna gorzkość;p

Na początek najpewniej zdecyduję sie na saszetkowe jakieś.

Przeglądalam allegro jedynie i tam były jakieś zestawy za ok. 50.00 za np. 5 roznych herbat i to naczynko.......Tak samo/podobnie w ofertach gruppona.....

A bez tej bombilli nie da rady wypić? Tak normalnie z kubka??
kosmitko------------niestety ciepliwosci mi brakuje w niektorych dziedzinach życia:)
@mama b

Yerba tradycyjnie zaparzona czyli 3/4 naczynka jest naprawdę gorzka i może wykręcać, ale po 2 tygodniach można sie przyzwyczaić. Organizm jak czegoś nie zna, to różnie reaguje. Albo kręci sie w głowie, albo jest niedobrze na żołądku.
Osobiście nie kupowałbym zestawów, bo tam dają to, co nie schodzi a naczynia są ogromne 300ml i potem się dziwią że smakuje jak petarda.
Lepiej wejść na sklep online np yerbamatestore i wybrać samemu.
Można pić bez rurki, ale smak będzie inny bo inaczej zaparzysz.
Normalnie sypiesz 3/4, zalewasz wodą 80stopni nieprzegotowaną (ważne) po ściance, pijesz 3 łyki, znów zalewasz wodą 80stopni, pijesz 3 łyki i tak 10razy nawet. Ale na początek lepiej wziąć ze 3 łyki odczekać i zobaczyć jak organizm reaguje.
Bez rurki możesz zaparzyć w zaparzaczu do kawy. Jakieś 7-10łyżeczek na 750ml wody. Jak chcesz słabszą to 4-5łyżeczek yerby. 5minut musi poleżeć w wodzie 80stopni zeby kofeina i inne mikroelementy przedostały sie do wody.
Mój sposób na szybko to: wsypać do termosu 7łyżeczek, zalać wodą 80-85stopni (maks 90), odczekać z 10 minut i przez sitko nalać do szklanki. Ale od razu uprzedzam że w smaku będzie gorzka
Jeśli knajpka to Jahmajka ;) Nie orientuje sie, możliwe że gdzieś indziej też jest możliwość. Ja piłem z trawą cytrynową i była naprawdę dobra, chociaż dużo słabsza jak tradycyjna. Ale pewnie dlatego, żeby ludzie nie krzywili sie przy stołach. Podają w ceramicznych naczynkach
image
image

:)

image

image
Sam, nadajesz się na wykładowcę
Twoje zajęcia byłyby bardzo obrazowe ;))))
i nikt by się nie nudził
Trudno się z tym nie zgodzić ^^ :)
No Sam,jestem pod wrażeniem,jak profesjonalnie to wszystko opisałeś...kurcze,mógłbyś być moim zięciem;)taki mądry chłopak,w głowie poukładane:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja bym była najpilniejszą słuchaczką, uwielbiam obrazki:-)
Zawstydzacie mnie... ;)
Ale nie bądź taki skromny:)ja pisałam szczerze:D..fajny chłopak z Ciebie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Inni też tak o mnie mówią... całkiem możliwe że to prawda, ale ja się odcinam od samochwalstwa. Przyjmuje z pokorą i zachowuje w sercu :)
No i pięknie:)wiedziałam,że mądry chłopak z Ciebie:D...no,i dość chwalenia;)
Inko, to może dalsze szczegóły na prv? Wiewiórka robi się zazdrosna;-)))))))))))))))hihihi
Wiewióreczko,ja nieszkodliwa jestem,zapomniałaś,żem z XIX wieku?;)
Inko, wiem, wiem:-))) w XIX wieku ludzie się swatali.
Propozycje partnerskie proponuje zostawić u mnie na PW. Ostatnio napisał ktoś nawet że chętnie mnie zje :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sam....to dobrze,że nie zostałeś pożarty bo kto by z nami do kina bryknął w grudniu;)
Ja podejrzewam że to ta podejrzana grupa kobiet poszukiwana przez trójmiejską policję i lokalnych detektywów, właścicielki kotów :D
No chyba że to wdr... on zawsze był taki... zadziorny :D
Ojej,to jakaś babska mafia krąży po Trójmieście;)
A Wdr zniknął jak zastosował chili,za moją radą;)
... i zapchał mi klopa :D Ja dziękuje za takie potrawy ;)
:)))))))....dobrze,że nie wysadził!;)
A może Wdr-a ktoś zjadł?
świstak?
a k.a. i Martina75 też zjadł?
No właśnie...świstak coś wie na ten temat...
Świstak eliminuje konkurencję ^^ zapomnieliście już? :)
Inko, tylko żeby Ci przyszły zięć konkurentów do Twojej córki nie wyeliminował;-)
wdr, Martin75 to rozumiem
ale na Boga jaką konkurencją dla świstaka jest k.a. ?
No właśnie kosmitko, zadałaś bardzo mądre pytanie...
to ja już też znikam, ale na chwilę
dobrej nocy

Inne tematy z forum Hydepark

Hotel w Raciborzu (4 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

Własna firma? (50 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

muza na dziś (789 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry