Widok

Druga ciąza po 30-tce a ryzyko?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Nie dawno skończyłam 30-ste urodziny i zastanwaiam się nad drugim dzidziusiem jednakże obawiam się ryzyka chorób płodu jakie niesie za sobą mój wiek :) może znacie, orientujecię się o możliwych powikłaniach bądź macie jakieś doświadczenie w tym temacie ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13
moje obydwa dzieciaczki urodzone po 30, całe i zdrowe :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
gdybyś była po 40-tce to mogłabys się obawaiać a tak po 30-tce to idealny wiek na drugie dziecko
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
pow 35 roku życia robią dopiero badania gen. no staruszka z ciebie fatycznie;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
urodziłam drugiego syna mając prawie 33 lata ,dziecko zdrowe ,nawet moja lekarka powiedziała że bardzo dobry wiek na rodzenie ,nigdy nie wspomniała o dodatkowych badaniach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aha i ma też kuzyna ma w tej chwili 12 lat ,ciotka urodziła go mając 39 lat chłopak ma się dobrze ,cały i zdrowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
teraz to wiekszość kobiet drugie po 30 rodzi, nawet pierwsze, w moim otoczeniu nikt nie urodzil pierwsze przed 25 rokiem życia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja mama urodziła mnie w wieku 38 lat. Ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 33, teraz mam 36 i staramy się o drugie. Więc chyba troszke na wyrost się martwisz!
urodziłam Lenkę jak miałam 34 lata i nawet nikt mi nie wspominał o jakichkolwiek badaniach dodatkowych, wszystko w porządku :)))
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak rodziłam syna to na sali był dwie pierworódki po 36, i dwie co rodziły po 40 przy czym w domu miały maluchy 2 latka i 5 ;p, ja rodząc pierwsze w wieku 28 czułam się jak "młoda siksa" ;p

Czasy się zmieniają i to widać na porodówce
;)
image
No ryzyko, że hoho;)
Nie przesadzaj.
Jacka rodziłam jak miałam skonczone 31, prawie 32.
Miałam zalecenie zrobic badania , ale nie skorzystałam.

Pierwsze dziecko, to może bym zrobiła i coś o tym pomyslała,ale też bez szału.
Ale kolejne?!- moim zdaniem na spokojnie.
image

image
Teraz taki wiek to norma, nawet dla pierwszego dziecka.
Matko, 30 lat hehe no faktycznie starszyzna :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy się śmiać czy płakać, zważywszy na mój zaawansowany wiek :-)
urodziłam pierwsze Dzieciątko mając 33 lata i nikt ani nic nie dało mi odczuć, ze to za późno,
a kolejne Dziecko w planach, jeśli będzie nam dane oczywiście i bynajmniej nie zastanawiam się czy to nie za późno
image
A można wiedzieć ile teraz ma pani lat
w Uk dodatkowe badania robia od 35 roku zycia i wtedy uwazane jest ze ryzyko chorob genetycznych wzrasta. mysle ze nie musisz sie martwic a raczej tyle samo sie przejmuj co przy pierwszej ciazy bo ryzyko jest zawsze, to nie jest tak ze przed nie ma a po jest duze
no faktycznie bardzo poważny wiek :)
image
o-o, następna co po 30stce już tylko do piachu....
matko, dziewczyny dorośnijcie!
Po trzydziestce zaczynaja powoli rosnąć statystyki problemów w ciąży. Po 35 roku życia prawdopodobieństwo problemów lub urodzenia chorego dzicka jest już na tyle znaczne, że NFZ proponuje dodatkowe badania.

Ale chyba nikogo od chęci posiadania dziecka nie odwiedzie wiadomość, że prawdopodobieństwo jakiejś choroby wzrosło z 2 do 5%?

Sama też umiesz ocenić swój stan zdrowia - przecież niektóre czterdziestolatki są zdrowsze od niektórych dwudziestolatek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Niby statystyki rosną,ale dzis to chyba większość z nas rodzi ok 30stki lub po. Ja kubę urodziłam mając 29niemal lat,a drugie urodzę mają 31 i nawet nie myślałąm o jakimś ryzyku e względu na wiek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mi sie wydawalo ze te ryzyko dotyczy tych ktore kolo 35 rodza pierwsze dziecko a nie kolejne
ryzyko jest zawsze, nie tylko po 30 roku życia. moja kuzynka urodziła dziecko w wieku 22 lat, wodogłowie i rozszczep kręgosłupa. Także uważam, że nie ma na to reguły. A 30 lat to przecież normalny wiek na rodzenie dzieci. Zresztą nawet doświadczony lekarz powiedział mi że jestem młodą dziewczyną :) A on chyba zna się najlepiej, bo w końcu zajmuje sie tylko ciążami
image
Położnicy to znani flirciarze ;) Mówił Ci, co chciałaś usłyszeć ;)

Też urodziłam po trzydziestce. Tak się złożyło i już, nie siedziałam i nie myślałam "trzydzieści, trzydzieści" :D Ale udawanie, że trzydziestka to młoda dzieweczka i ryzyko wcale nie jest większe jest tak samo głupie, jak stwierdzenie, że trzydziestka to staruszka i na pewno ciąża skończy się źle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
Agatha:

ale stan zdrowia matki - poza jakimiś skrajnymi przypadkami - nie ma dużego wpływu na wady genetyczne - tu chyba bardziej potrzebna jest historia chorób w rodzinie.

Moja babcia pierwsze dziecko urodziła w wieku 35, ostatnie 10 lat później - cała trójka zdrowa.

Z tego co wiem wg najnowszych badań liczy się nie tylko wiek matki ale i wiek ojca - nie ma wpływu kiedy urodziło się pierwsze dziecko to ma jakiś wpływ na to z jaką "łatwością" zajdzie się w ciążę a nie na wady genetyczne).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Choroby nie ograniczają się do zespołu Downa. Mamy choćby jeszcze niedoczynność tarczycy u matki, cukrzycę - ryzyko choroby matki rośnie wraz z wiekiem, a są to schorzenia wpływające na dziecko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
bozesztymój, skąd Ty się urwałaś? :-]
Dziewczyny wiadomo że ryzyko istnieje ,że z wiekiem rosnie ale nie można dac się zwariować .Ni sposób jest zajść szybciej w ciążę ale trzeba tez mysleć racjonalnie .Czasami finanse , czasami zdrowie a czasami inne rzeczy nie pozwalaja nam miec dzieci przed 30 .
Temat rzeka -każdy z nas jak i kazdy lekarz ma rózne zdanie na ten temat ...

jaki położnik? co ty za bzdury Agatha piszesz. To był lekarz z kliniki niepłodności więc zna się na swojej pracy i doskonale wie ile lat mają jego pacjentki, choroba genetyczna może pojawiać się u dziecka w każdej ciąży nie tylko po trzydziestce ale i dużo wcześniej. Naprawdę pitolisz jak nie wiem co. To że mam aktualnie 31 lat nie oznacza że nie mam mieć dzieci. Moje dużo starsze koleżanki mają około 40 tki i wciąż się zastanawiają czy zajść w ciążę czy nie, i to nie ze względu na choroby genetyczne ale ze względu na wygodę. I im jakoś ginekolodzy nie mówią że są za stare czy coś takiego. Zresztą ty jesteś taka mądra, na pewno skończyłaś medycynę ze specjalnością ginekologia i wiesz wszystko lepiej niż reszta starych trzydziestoletnich forumek, które powinny zapomnieć o ciąży bo na pewno urodzimy chore dzieci.....
image
U mnie w rodzinie u szwagierki pierwsze dziecko w wieku 32, drugie 45 lat.
Ja - pierwsze dziecko bedzie po 30stce na pewno - bo przed juz sie nie da;)
Ryzyko jest zawsze, a i jak innych schorzen i problemow zdrowotnym - z wiekiem wzrasta. To nie jest/nie bylo jednak u nas powodem do nieposiadania dzieci!
Agatha ma wiedzę rodem z lat 50 tych he he he he
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
są baby co nawet w wieku 50-60 lat rodzą zdrowe dzieci (a potem wystąpują w każdych Wiadomosciach ;) , wiec to chyba bardziej zależy od predyspozycji i stanu zdrowia niż wieku. Są 40-tki lepiej się trzymające niż 20-tki, wszystko zalezy od organizmu.
Bimka i co dziecku z takiej starej matki 45-50-60 sorry w takim wieku to juz przesada lekka.
tak jak ta hiszpanka co ur blizniaki dostala raka i zmarla dzieci mialy zaledwie 2 czy 3 lata....bez komentarza
no ale 30 lat to spoko coraz czesciej sie spotykam.
ja mialam 25 i bylam z 35 latka i 39latka na sali czulam sie jak guaniara he ale ich byly to kolejne dzieci moje pierwsze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
guaniara mialo byc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
po 35 roku zycia wzrasta ryzyko itp, choc ja znioslam druga ciaze, wlasnie po 30 duzo gorzej, i ciesze sie, ze mam to juz za soba, gdybym wiedziala, ze tyle zdrowia mnie, i dziecka bedzie kosztowalo to nie wiem czy ryzykowalabym, pomimo tego, ze mam super 2 dziewczyny w domu...no i skutki mam do dzisiaj tej ciazy, a coreczki malutkie...
kuzynka w grudniu urodzila corke w 42rz, i jest ok, a o ciazy powiedzieli w 5mc w rodzinie dopiero...wszystkie badania genetyczne robila, wszystko bylo ok...
no przesada, ale jednak się zdarza

a o co chodzi z tą hiszpanką co urodziła dzieci i dostała raka? Przecież to nie przewidzisz kiedy dostaniesz raka...
ja dwoje dieci urodzilam po 30.Corke kiedy skonczylam 31 i synka w wieku 33.Oby dwie ciaze znosilam bardzo dobrze,nic mi nie dolegalo a wrecz przeciwnie tryskalam energia.
Moja mama urodziła trzecie w wieku 36 lat i czwarte w wieku 38, obie zdrowe i (prawie;)) normalne :)
Och, przepraszam Cię, Ewa, ze śmiałam Twojego Doświadczonego Lekarza Z Kliniki Niepłodności nazwać położnikiem. Podnosił Cię na duchu i tyle, bardzo dobrze to o nim świadczy :)

Choćbyś nie wiem jak się ciskała i zaklinała rzeczywistość, wiek matki jest jednym z kluczowych czynników. Małolata - niedobrze, starsza - też niedobrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
ta hiszpanka miala 68lat
oj tam Agatha, nie możesz zostawić kobiety w błogiej świadomości, ze jest jeszcze młoda? przecież tak powiedział doświadczony lekarz z kliniki niepłodności i z tym się nie dyskutuje! ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Taaak Ewa24 ma zawsze najwiecej do powiedzenia w kwestii ciazy i dzieci mimo ze dzieci jeszcze nie ma.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry