Widok

Dylematy moralne.

Dowiadujecie się że ktoś z waszego otoczenia popełnia czyn niezgodny z prawem i naganny moralnie.
Jak reagujecie?
Czy w takim przypadku powiadomienie właściwych osób/instytucji czyni nas donosicielami?
Czy zachowanie milczenia czyni nas współwinnymi?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można zgłosić problem anonimowo przecież
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem mamo b, ale pomyśl o tym, ze gdyby nie Ty, to być może nie byłoby tych ludzi na świecie, choćby za cenę wyalienowania przez bliskich:(
Graszka, na pewno nie byłoby ich już na świecie.

A wyalienowanie to skutek uboczny ich glupoty. Nie ma na to lekarstwa.
Mi tam jest dobrze.
Sam, wbrew pozorom, nie zawsze daje się anonimowo. Jeżeli przestępstwo jest naprawdę ciężkie np. Molestowanie seksualne, to sprawa trafia do sądu i tam jako oskarżyciel, czy świadek, nie jest anonimowy.
Kiedyś byłam świadkiem w takiej właśnie sprawie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę Manson, że Kocio inne winy miała na mysli:))
Mamo b, nie sądzę żeby Ci było z tym dobrze, bo wiem ze taka nie jesteś...
Jesteś ciepłą rodzinną osobą i gdyby te osoby przemyślały to wszystko i podałyby Ci rękę, to automatycznie wybaczylabyś to wszystko. Tak uważam
Molestowanie bardzo ciężko udowodnić, wiec ktoś kto to zgłasza albo nie wie co robi, albo kieruje sie emocjami.
Manson
"w zasadzie to wszyscy oprócz władzy powinni gnić w pierdlu"

a władza to co? lepsza? nie jeden ma bardzo dużo za uszami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiesz co Sam, wszystko zależy od tego ile i jak wiarygodni są świadkowie, jak ciężkie były te czyny i od tego czy sprawca się przyzna czy nie.Jednak w tym przypadku, nie ma czegoś takiego jak anonimowość
Graszka, ja już dawno wybaczyłam:))

ale to nie znaczy, ze chce utrzymywać kontakt z osobami, ktore dzialaja na mnie i moją rodzine toksycznie, źle i destrukcyjnie.
W takiej sytuacji nie ma. Sprawca może sie nie przyznać i d*pa będzie z oskarżenia. Ale to nie w tym temacie
No tak mamo b, wszystko zależy od tego jakimi są ludźmi i czy rzeczywiście ich przemiana byłaby możliwa
Sam, mi nie chodzi o istotę sprawy. Poruszyłeś temat anonimowości, to Ci odpowiadam na konkretnym przypadku ze nie ma. To wszystko
No przyznałem ci rację, ze w takiej sytuacji nie ma ;)
Drogi Mansonie z lasu.
Przestępstwo a wykroczenie to całkiem coś inego.
1. To tylko wykroczenie
2. To obrona konieczna
3. naganne ale nie nielegalne, chyba że dzieci tym częstujesz :p
4. To wykroczenie, o ile nie powodujesz realnego zagrożenia to co to szkodzi?
5. To też tylko wykroczenie
6. Też nie przestępstwo, a nawet legalne w wielu krajach...
7. To też tylko wykroczenie
8. To też tylko wykroczenie. Ale tu mam uwagę. Dajesz kolesiowi piłę do rąk, bez pokazania jak to działa. Gość spędza całe życie bez dłoni, nawet po d..ie się nigdy nie podrapie..i jak się byś z tym czuł?
9. Ha! " naruszenia" ! Jeżeli to naruszenie ciebie nie dotyka to po co zgłaszać, a jakby ktoś tobie naruszał to już byś się raczej wtrącił, prawda?

Manson, gdyby wszyscy tylko takie naruszenia jak ty mieli na sumieniu to świat byłby piękny i niewinny jak niemowlę :)))
Za naruszenia nie idzie się do więzienia tylko pieniążki za karę płaci...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Też tak myślę, ale wszystkie wymienione przez mnie czyny wypełniają kryteria Crossa, są i niemoralne, i zabronione prawem :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Manson...Twoje "przestępstwa" nie są tak ogromnej wagi,żeby na Ciebie donieść bo dotyczą przede wszystkim Twojej osoby ale gdybyś zauważył,że np. jest molestowane dziecko to też "przymknąłbyś" na to oko?
Nie, nie przymknąłbym. Dałbym w mordę, obiecał, że dam po wielokroć za każdym razem, jak uznam, że powinienem.
Ale nie doniósłbym, bo nikt z tym nic nie zrobi, a ja wolałbym mieć pedofila na oku i wiedzieć, kto to jest, niż wciąż i ciągle podejrzliwie przypatrywać się wszystkim.

Moi drodzy, żyjemy w czasach gigantycznego kryzysu autorytetów i sprzedajności władz.
System donosicielstwa jest skuteczny tam, gdzie ludzie kierują się autorytetami. Nie broją, bo wiedzą, że to jest złe i nie akceptują wewnętrznie tego stanu rzeczy. I tam donosi się na tych, co są niereformowalni i przez to zagrażają społeczności.
Natomiast w naszych warunkach sprawiedliwość trzeba brać we własne łapki.
Zresztą sprawiedliwość to nie jest dobre słowo. Swoje życie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Manson....i myślisz,że "danie w mordę" sprawę załatwi?Gość wyjedzie i gdzie indziej będzie się "zabawiał",będziesz go śledził?Poświęcisz swój czas i życie dla jednego pedofila?
Zgadzam się Inko.Samo przylanie w mordę to mało moim zdaniem

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (237 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry