Widok

Dylematy moralne.

Dowiadujecie się że ktoś z waszego otoczenia popełnia czyn niezgodny z prawem i naganny moralnie.
Jak reagujecie?
Czy w takim przypadku powiadomienie właściwych osób/instytucji czyni nas donosicielami?
Czy zachowanie milczenia czyni nas współwinnymi?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A moj mąż kiedyś dał w mordę takiemu jednemu co lapy na kobiety podnosił. I sie skończyło:))A ślad tego delikwent nosi do dziś heheh
Jak widać nieraz dziala.

I tu zgadzam sie z Mansonem. Nasze prawo to żadne prawo i nieraz trzeba brać tzw sprawiedliwość we własne ręce.

Jak ktoś ma stały system moralności to nie broi.
Jak jest kryzys autorytetow to każdy robi co mu sie podoba bo może.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mamo b,mój mąż za czasów studenckich też dał jednemu w mordę na dyskotece i nie pamięta co się dalej działo.Potem tylko z opowiadań;-)
Jak się komuś daję w mordę,to trzeba potem liczyć się z tym,że można samemu oberwać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak, i to jest sprawiedliwe.

Teraz będę niefajny: jeżeli będę świadkiem molestowania to zareaguję, tak jak napisałem. Ale troszczyć się będę tylko o tych, których uznam za bliskich. Nie będę pilnował, czy pedofil robi krzywdę innym dzieciom, bo inne dzieci mają swoich rodziców i niech ich rodzice ich pilnują. Natomiast każdemu, kto zechce słuchać powiem co zrobiłem i dlaczego. A pilnować będę własnego dziecka.

Z wiary we władze ludową wyrosłem w wieku nastoletnim. I tak jakoś póki co daję sobie radę, czego i Wam wszystkim życzę. Bo prawda jest taka, że nikt za Was nie zrobi tego, co zrobić trzeba.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Prawo pięści - jeśli już - zawsze powinno być ostatecznością, gdy inne środki nie wystarczają
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Manson the Forester
a jestes w stanie pilnowac i troszczyc sie o swoje dziecko 24/7/365?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszka--------heheheheh, sorry, ale usmiałam sie bardzo:))))
Twój małżonek sie przeliczył jak widzę:)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiesz Manson, nieraz trzeba zatroszczyć sie i o innych:))Jeśli wiesz, ze dzieje sie krzywda i możesz coś zrobić.
np. robić kanapki głodnemu dziecku, bo ma biedę w domu. Nawet jesli ta bieda jest spowodowana pijaństwem rodziców. Bo nikt nie może być głodny. Bo dzieciak niewinny temu ze stary chleje, albo temu ze tzw. system jest niewydolny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mamo b, żeby wymierzyć sprawiedliwość, to należy być trzeźwym i trzeźwomyślącym...
A Twój mąż zaiste to bohater:-)))))))))))
@mama b

Nie ośmieszaj męża Graszki, skoro nie wiesz jak było. Na twojego męża jak przyjdzie dwóch z odsieczą, też byś powiedziała że się przeliczył?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mamo b, to ze danego dziecka rodzice chleją i są niezaradni, to oznacza że trzeba się ostro wziąć za rodziców. Czasem nawet zgłosić sprawę do mopsu.
Sam, dziękuję:-*
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ok sam.:))

Sorry Graszka, jeśli Cie uraziłam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Graszka------- jeśli sprawa jest zgłoszona, rodzice pod kuratelą a i tak chleją to co?
Myślisz, że od razu dzieciaki im zabiorą?
Czy raczej dalej będą wspierać dając zapomogi??

Nasze prawo jest w tej kwesti tak nieudolne, ze sie w głowie nie mieści.
No trzeba być trzeźwym zaiste:))))

a moj mąż zrobił to co do niego należało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mamo b, nie miałam nigdy z takimi sprawami do czynienia, wiem tylko od kuzynki, która jest rodziną zastępczą, że wystarczy, że urząd dostanie zgłoszenie, a najlepiej kilka zgłoszeń na piśmie plus dowody w postaci zebranego wywiadu od szkoły, sąsiadów itd, to radykalnie reagują i podejmują kroki.
Co innego gdy głodują dzieci z powodu pijaństwa rodziców, a inną sprawą jest niepełnosprawność czy niewystarczające środki finansowe.
Mamo b, przylanie w mordę to przemoc.
Niewiem czy przemocą można zwalczyć przemoc...Raczej wiem, ze agresja rodzi agresję
A ja wiem Graszka, ze niektorzy reagują tylko na wytlumaczenie ręczne, ot taka refleksja.

A przylanie w mordę w słusznej sprawie to wg. mnie nie jest przemoc, a niekiedy ratunek.
Oczywiście ze ratunek, zwłaszcza w obronie własnej, lub gdy ktoś inny stanie w opałach
Manson....czyli niech każdy pilnuje swojego nosa i podwórka:(...nie rzecz w pilnowaniu ale w reakcji na krzywdę,która dzieje się na naszych oczach.Reakcji ,która zadośćuczyni krzywdzie i pozwoli zapobiec kolejnej.
Absolutnie zgoda.
Tylko moja reakcja skończy się daniem w papę i monologiem, a Twoja ???

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (233 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry