Widok

Dylematy moralne.

Dowiadujecie się że ktoś z waszego otoczenia popełnia czyn niezgodny z prawem i naganny moralnie.
Jak reagujecie?
Czy w takim przypadku powiadomienie właściwych osób/instytucji czyni nas donosicielami?
Czy zachowanie milczenia czyni nas współwinnymi?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@mama b

Nie ośmieszaj męża Graszki, skoro nie wiesz jak było. Na twojego męża jak przyjdzie dwóch z odsieczą, też byś powiedziała że się przeliczył?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mamo b, żeby wymierzyć sprawiedliwość, to należy być trzeźwym i trzeźwomyślącym...
A Twój mąż zaiste to bohater:-)))))))))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiesz Manson, nieraz trzeba zatroszczyć sie i o innych:))Jeśli wiesz, ze dzieje sie krzywda i możesz coś zrobić.
np. robić kanapki głodnemu dziecku, bo ma biedę w domu. Nawet jesli ta bieda jest spowodowana pijaństwem rodziców. Bo nikt nie może być głodny. Bo dzieciak niewinny temu ze stary chleje, albo temu ze tzw. system jest niewydolny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Graszka--------heheheheh, sorry, ale usmiałam sie bardzo:))))
Twój małżonek sie przeliczył jak widzę:)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Manson the Forester
a jestes w stanie pilnowac i troszczyc sie o swoje dziecko 24/7/365?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawo pięści - jeśli już - zawsze powinno być ostatecznością, gdy inne środki nie wystarczają
Tak, i to jest sprawiedliwe.

Teraz będę niefajny: jeżeli będę świadkiem molestowania to zareaguję, tak jak napisałem. Ale troszczyć się będę tylko o tych, których uznam za bliskich. Nie będę pilnował, czy pedofil robi krzywdę innym dzieciom, bo inne dzieci mają swoich rodziców i niech ich rodzice ich pilnują. Natomiast każdemu, kto zechce słuchać powiem co zrobiłem i dlaczego. A pilnować będę własnego dziecka.

Z wiary we władze ludową wyrosłem w wieku nastoletnim. I tak jakoś póki co daję sobie radę, czego i Wam wszystkim życzę. Bo prawda jest taka, że nikt za Was nie zrobi tego, co zrobić trzeba.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mamo b,mój mąż za czasów studenckich też dał jednemu w mordę na dyskotece i nie pamięta co się dalej działo.Potem tylko z opowiadań;-)
Jak się komuś daję w mordę,to trzeba potem liczyć się z tym,że można samemu oberwać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A moj mąż kiedyś dał w mordę takiemu jednemu co lapy na kobiety podnosił. I sie skończyło:))A ślad tego delikwent nosi do dziś heheh
Jak widać nieraz dziala.

I tu zgadzam sie z Mansonem. Nasze prawo to żadne prawo i nieraz trzeba brać tzw sprawiedliwość we własne ręce.

Jak ktoś ma stały system moralności to nie broi.
Jak jest kryzys autorytetow to każdy robi co mu sie podoba bo może.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się Inko.Samo przylanie w mordę to mało moim zdaniem
Manson....i myślisz,że "danie w mordę" sprawę załatwi?Gość wyjedzie i gdzie indziej będzie się "zabawiał",będziesz go śledził?Poświęcisz swój czas i życie dla jednego pedofila?
Nie, nie przymknąłbym. Dałbym w mordę, obiecał, że dam po wielokroć za każdym razem, jak uznam, że powinienem.
Ale nie doniósłbym, bo nikt z tym nic nie zrobi, a ja wolałbym mieć pedofila na oku i wiedzieć, kto to jest, niż wciąż i ciągle podejrzliwie przypatrywać się wszystkim.

Moi drodzy, żyjemy w czasach gigantycznego kryzysu autorytetów i sprzedajności władz.
System donosicielstwa jest skuteczny tam, gdzie ludzie kierują się autorytetami. Nie broją, bo wiedzą, że to jest złe i nie akceptują wewnętrznie tego stanu rzeczy. I tam donosi się na tych, co są niereformowalni i przez to zagrażają społeczności.
Natomiast w naszych warunkach sprawiedliwość trzeba brać we własne łapki.
Zresztą sprawiedliwość to nie jest dobre słowo. Swoje życie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Manson...Twoje "przestępstwa" nie są tak ogromnej wagi,żeby na Ciebie donieść bo dotyczą przede wszystkim Twojej osoby ale gdybyś zauważył,że np. jest molestowane dziecko to też "przymknąłbyś" na to oko?
Też tak myślę, ale wszystkie wymienione przez mnie czyny wypełniają kryteria Crossa, są i niemoralne, i zabronione prawem :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Drogi Mansonie z lasu.
Przestępstwo a wykroczenie to całkiem coś inego.
1. To tylko wykroczenie
2. To obrona konieczna
3. naganne ale nie nielegalne, chyba że dzieci tym częstujesz :p
4. To wykroczenie, o ile nie powodujesz realnego zagrożenia to co to szkodzi?
5. To też tylko wykroczenie
6. Też nie przestępstwo, a nawet legalne w wielu krajach...
7. To też tylko wykroczenie
8. To też tylko wykroczenie. Ale tu mam uwagę. Dajesz kolesiowi piłę do rąk, bez pokazania jak to działa. Gość spędza całe życie bez dłoni, nawet po d..ie się nigdy nie podrapie..i jak się byś z tym czuł?
9. Ha! " naruszenia" ! Jeżeli to naruszenie ciebie nie dotyka to po co zgłaszać, a jakby ktoś tobie naruszał to już byś się raczej wtrącił, prawda?

Manson, gdyby wszyscy tylko takie naruszenia jak ty mieli na sumieniu to świat byłby piękny i niewinny jak niemowlę :)))
Za naruszenia nie idzie się do więzienia tylko pieniążki za karę płaci...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
No przyznałem ci rację, ze w takiej sytuacji nie ma ;)
Sam, mi nie chodzi o istotę sprawy. Poruszyłeś temat anonimowości, to Ci odpowiadam na konkretnym przypadku ze nie ma. To wszystko
No tak mamo b, wszystko zależy od tego jakimi są ludźmi i czy rzeczywiście ich przemiana byłaby możliwa
W takiej sytuacji nie ma. Sprawca może sie nie przyznać i d*pa będzie z oskarżenia. Ale to nie w tym temacie
Graszka, ja już dawno wybaczyłam:))

ale to nie znaczy, ze chce utrzymywać kontakt z osobami, ktore dzialaja na mnie i moją rodzine toksycznie, źle i destrukcyjnie.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (237 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry