Widok

Dylematy moralne.

Dowiadujecie się że ktoś z waszego otoczenia popełnia czyn niezgodny z prawem i naganny moralnie.
Jak reagujecie?
Czy w takim przypadku powiadomienie właściwych osób/instytucji czyni nas donosicielami?
Czy zachowanie milczenia czyni nas współwinnymi?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trafiłeś Manson:))
Finał taki ze kontakt sie urwał.
Dodam, ze bez prawka osoba ta woziła swoje dzieci.
A finał tej historii zakończył sie interwencja policmajstrow, ale nie z mojej inicjatywy:) I tak zakończyła sie ta jazda bez trzymanki.
Zgaduję, powiedziały: szanowna koleżanko, zaiste nie są zbadane intencje dla których próbujesz się wtrącić w nasze czyny, nie mniej nie rób tego prosimy uprzejmie. No, może trochę lapidarniej. Byłem blisko? :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podpisuję się pod sadylem

Wszystko zależy od "czynu"

Temat ciekawy
Kiedyś zwróciłam uwage komus, ze wsiada po kilku głębszych za kółko, innej osobie,że jeździ bez prawa jazdy.
Zgadnijcie jak zareagowały te osoby........
Trudna sprawa.W zasadzie przestępstwo powinno być ukarane bo czymże byłoby prawo gdybyśmy go nie respektowali.Ale istotne jest jakie to przestępstwo,jakiej wagi,wobec kogo i jak bliska jest mi osoba która je popełniła.Czy byłabym donosicielem?W oczach ludzi ,którym karalny prawem czyn nie powinien być ujawniony zapewne tak.
Chyba wszystko zależy od tego, co taki ktoś zrobił bądź robi. A jak wsiada notorycznie po pijaku za kierownicę? Albo maltretuje rodzinę? Są sprawy i sprawki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak mawiał Szwejk: jest wiele rzeczy, których nie wolno, ale można.

I komu Crossie mamy donieść? Władzy, z którą się nie identyfikujemy i która na nas żeruje?
Oczywiście, że nakablowanie na ktosia to donosicielstwo, a co innego?

Ja mam na drugie imię "nieposłuszeństwo obywatelskie".
To znaczy, że ja bym nie doniósł.
I w zależności od relacji z ktosiem albo bym z nim pogadał (bo warto wiedzieć, dlaczego ktoś coś zrobił) albo odhaczyłbym jako niewartego uwagi.

Mam szansę na 3= ? :)))

A tak na poważnie to skoro nie mówisz o co chodzi, to trudno wyrokować. Znam ktosia, który hoduje majeranek (pozdrawiam). Dla siebie i znajomych. Czyn niewątpliwe niemoralny i niezgodny z prawem. I co z tego?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na ile się orientuję w polskim KK, osoba mająca wiedzę o popełnieniu przestępstwa, ma ustawowy obowiązek złożenia zawiadomienia. Inaczej sama może odpowiadać karnie.
Co do typowych przestępstw, ze szkodą na czyimś mieniu, zdrowiu czy życiu, raczej nie miałbym skrupułów.
Z drugiej strony - z pewnością nie podpierdzieliłbym kogoś za np. lewe dochody czy przemyt - czyli czyny, gdzie poszkodowany jest wyłącznie Skarb Państwa ;)
Inna sprawa, jeśli dotyczy to czynów nagannych moralnie, ale nie kodyfikowanych karnie. Tutaj wychodzę z założenia, że nie mam kompetencji Supermana i nie do mnie należy prostowanie czyichś krętych ścieżek życia. Jeśli postępowanie danej osoby mi nie odpowiada, a jest ona mi w jakiś sposób bliska - mogę o tym z nią porozmawiać i/lub od niej się odsunąć. I tyle.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Grajdołki (239 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry