Widok

Dziecko nieprzyjęte do zerówki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pisze z zapytaniem, moze ktos ma doswiadczenie z zeszlego roku i wie jak to wyglada, albo w tym roku rowniez ma taki sam problem.
Pojawily sie wyniki przyjecia do tzw zerowek i moje dziecko nie dostalo sie do zadnej wybranej. W tej chwili jestesmy zalamani bo musielismy zadeklarowac rezygnacje w przedszkolu a teraz nie wiadomo gdzie dziecko bedzie chodzic. Poza calym absordem sytuacji w ktorej istnieje obowiazek "zerowkowy" a nadal przyznaje sie punkty samotnym matkom, pozostaje pytanie: gdzie trafi moje dziecko? Na drugi koniec miasta? Jesli tak to kto bedzie je tam wozil i odbieral?
W sekretariacie szkol dowiedzialam sie ze odwolywac sie mozna jedynie jak zostaly np zle naliczone punkty. Nie jestesmy niepelnosprawni ani rozwiedzeni, to nasze najstarsze dziecko wiec odpadly rowniez punkty za rodzenstwo w szkole. Czy w zwiazku z tym miasto uwaza ze nasze dziecko moze chodzic do szkoly byle gdzie a nie w rejonie albo do szkoly w promieniu 2km?
Czy ktos jest jeszcze w takiej sytuacji?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Składaj odwolanie do szkoly rejonowej - tam musza dziecko przyjac.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie znam się na punktach, u nas w małej miejscowości na zebraniu dyrektor mówiła, że nie mogą odmówić przyjęcia dziecka z rejonu. W wypadku przepełnienia nie przyjmują dzieci spoza rejonu, a jakby było więcej niż planowali z rejonu to tworzą nową klasę. Szkoła jest nieduża i niestety zajęcia są na dwie zmiany. Coś za coś.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Składaj odwołania. Nie wiem czy nie ma też opcji żeby złożyć wniosek o uzasadnienie odmowy przyjęcia dziecka - musisz dokładnie poczytać zasady.
Powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najlepiej zadzwoń do urzędu miasta, do wydziału rozwoju społecznego, oni się tym zajmują.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry