Widok
Dziewczyny, czy robicie jakieś przetwory na zimę?
Tak się zastanawiam, czy wy też robicie dla was i waszych rodzin jakieś smakowite przetwory na zimę. Niby w sklepach wszystko jest, ale jakoś swojskie wydaje mi sie lepsze. Ja zrobiłam już ogórki kiszone, konserwowe, papryke konserwową, kompoty z wiśni. A będę jeszcze robić kompoty ze śliwek i gruszek, powidla śliwkowe i marynowane grzyby.
Może macie jakieś pomysły co by jeszcze. Jakieś oryginalne.

[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
Może macie jakieś pomysły co by jeszcze. Jakieś oryginalne.

[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
oczywiście że tak! już będa na nowy domek, mam już kompoty z truskawek, wiśni oraz ogóreczki min. z mojej hodowli na budowie :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Ja pomagam mamie robić jak jestem w domu.
W tym roku mama dostała nowe przepisy i wypróbowałyśmy je.
1. Układamy warstwami ogórki (namoczone 2 godziny wcześniej w wodzie i soli i pokrojone na 4 części) potem warstwę papryki warstwę liści selera warstwę cebuli. Zalewamy wszystko wodą z octem (w proporcji szklanka wody na szklankę octu). Gotujemy słoik ok 12 minut (to jest ten nowy)
2. Ogórki konserwowe do słoika wkładamy ogórki gorczycę, koper, czosnek, chrzan i zalewamy wywarem (4 szklanki wody i 1 szklanka octu) gotujemy słoik ok 10 minut
A tak robimy jeszcze paprykę, buraki, grzybki, i czasem kompoty
W tym roku mama dostała nowe przepisy i wypróbowałyśmy je.
1. Układamy warstwami ogórki (namoczone 2 godziny wcześniej w wodzie i soli i pokrojone na 4 części) potem warstwę papryki warstwę liści selera warstwę cebuli. Zalewamy wszystko wodą z octem (w proporcji szklanka wody na szklankę octu). Gotujemy słoik ok 12 minut (to jest ten nowy)
2. Ogórki konserwowe do słoika wkładamy ogórki gorczycę, koper, czosnek, chrzan i zalewamy wywarem (4 szklanki wody i 1 szklanka octu) gotujemy słoik ok 10 minut
A tak robimy jeszcze paprykę, buraki, grzybki, i czasem kompoty
Ja robilam jakis czas temu przetwory ale dla Jaska juz:)-jabłka + brzoskiwnia + banan, a druga opcja z marchewka:)-probowalam-przepyszniaste!
Mam jeszcze soki z malin, geste, powidła z truskawek, jabłek i jezyny dla jaśka oczywiscie tez;)
Mama mi zrobiła ogorki kiszone, sałatki w wekach-mam spizarnie, to moge sobie to wszystko z powodzeniem zmiescic...a dla dziecka jak znalazł:)-procz ogorow rzecz jasna!
Mam jeszcze soki z malin, geste, powidła z truskawek, jabłek i jezyny dla jaśka oczywiscie tez;)
Mama mi zrobiła ogorki kiszone, sałatki w wekach-mam spizarnie, to moge sobie to wszystko z powodzeniem zmiescic...a dla dziecka jak znalazł:)-procz ogorow rzecz jasna!
na drugim forum sometimes wkleila, to chyba o te ogorki chodzi
Przygotowanie: około 1 godziny
Trudność: łatwizna
Składniki
5 kg ogórków
1litr wody
1 szkl. cukru
1 szkl octu 10%
10 sztuk ziela angielskiego
5 lisci laurowych
opakowanie gorczycy
1 ostra musztarda
3 płaskie łyżki soli
Etapy przygotowania
1. Obieramy ogórki ze skórki i wycinamy środek z nasionkami.
2. Robimy zalewę. Do litra wody wlewamy ocet, rozupszczamy cukier, dodajemy sól i ostrą musztardę (jeśli ktoś nie lubi ostrej musztardy można oczywiscie dodać łagodna!!). Wszystkie składniki mieszając gotujemy na wolnym ogniu.
3. Do słoików wsypujemy na dno gorczycę i układamy ogórki. Dodajemy ziele angielskie ( proponuję dwa na słoik) i liść laurowy. Zalewamy tak przygotowane ogórki zalewą.
4. Zamknięte słoiczki gotujemy około 5-10 minutek.
Przygotowanie: około 1 godziny
Trudność: łatwizna
Składniki
5 kg ogórków
1litr wody
1 szkl. cukru
1 szkl octu 10%
10 sztuk ziela angielskiego
5 lisci laurowych
opakowanie gorczycy
1 ostra musztarda
3 płaskie łyżki soli
Etapy przygotowania
1. Obieramy ogórki ze skórki i wycinamy środek z nasionkami.
2. Robimy zalewę. Do litra wody wlewamy ocet, rozupszczamy cukier, dodajemy sól i ostrą musztardę (jeśli ktoś nie lubi ostrej musztardy można oczywiscie dodać łagodna!!). Wszystkie składniki mieszając gotujemy na wolnym ogniu.
3. Do słoików wsypujemy na dno gorczycę i układamy ogórki. Dodajemy ziele angielskie ( proponuję dwa na słoik) i liść laurowy. Zalewamy tak przygotowane ogórki zalewą.
4. Zamknięte słoiczki gotujemy około 5-10 minutek.
to jest najprostsza rzecz pod słońcem :)
trzeba sparzyć pomidory i obrać ze skórki, a potem tylko napchać je do słoików, w zależności od wielkości pomidora albo w całości albo przekrojonego na pół, napychamy tych pomidorków na maxa, zakręcamy słoik i gotujemy tak ze 20 min. (pokrywka słoika musi się znaleźć pod poziomem wody) i to koniec :) nie używamy żadnych przypraw
a jak nastaje zima, to wyciagam taki słoik z piwnicy, miksuję zawartość i mam pyszna zupę pomidorową bez konserwantów :))
wychodzi taniej i smaczniej niż używanie sklepowych zapuszkowanych pomidorów, i zdecydowanie smaczniej niż robienie zupy na samym koncentracie
trzeba sparzyć pomidory i obrać ze skórki, a potem tylko napchać je do słoików, w zależności od wielkości pomidora albo w całości albo przekrojonego na pół, napychamy tych pomidorków na maxa, zakręcamy słoik i gotujemy tak ze 20 min. (pokrywka słoika musi się znaleźć pod poziomem wody) i to koniec :) nie używamy żadnych przypraw
a jak nastaje zima, to wyciagam taki słoik z piwnicy, miksuję zawartość i mam pyszna zupę pomidorową bez konserwantów :))
wychodzi taniej i smaczniej niż używanie sklepowych zapuszkowanych pomidorów, i zdecydowanie smaczniej niż robienie zupy na samym koncentracie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ