Widok

Dziewczyny, czy robicie jakieś przetwory na zimę?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak się zastanawiam, czy wy też robicie dla was i waszych rodzin jakieś smakowite przetwory na zimę. Niby w sklepach wszystko jest, ale jakoś swojskie wydaje mi sie lepsze. Ja zrobiłam już ogórki kiszone, konserwowe, papryke konserwową, kompoty z wiśni. A będę jeszcze robić kompoty ze śliwek i gruszek, powidla śliwkowe i marynowane grzyby.
Może macie jakieś pomysły co by jeszcze. Jakieś oryginalne.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co roku planuje że zrobię i co roku z lenistwa nie robię ;)

ale u mnie w grę wchodziłby tylko ogóreczki i papryka bo kompotów nie lubię

image
image
Ja nawet dzisiaj ogorki kiszone robilam... :)
Dobre sa tez ogorki hm... z musztarda, ale przepisu nie znam, bo moja babcia je robi...

image
ktoś niedawno podawał przepis na te ogórki ;)

na pewno jest na drugim forum

image
image
oczywiście że tak! już będa na nowy domek, mam już kompoty z truskawek, wiśni oraz ogóreczki min. z mojej hodowli na budowie :)

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
a ja nie robie bo nie mam piwnicy i nie mam gdzie trzymac;/ a z checia ogorki bym zrobila:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Ogórki z musztardą???????

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
Ja pomagam mamie robić jak jestem w domu.
W tym roku mama dostała nowe przepisy i wypróbowałyśmy je.
1. Układamy warstwami ogórki (namoczone 2 godziny wcześniej w wodzie i soli i pokrojone na 4 części) potem warstwę papryki warstwę liści selera warstwę cebuli. Zalewamy wszystko wodą z octem (w proporcji szklanka wody na szklankę octu). Gotujemy słoik ok 12 minut (to jest ten nowy)
2. Ogórki konserwowe do słoika wkładamy ogórki gorczycę, koper, czosnek, chrzan i zalewamy wywarem (4 szklanki wody i 1 szklanka octu) gotujemy słoik ok 10 minut
A tak robimy jeszcze paprykę, buraki, grzybki, i czasem kompoty

image

image
Ja robilam jakis czas temu przetwory ale dla Jaska juz:)-jabłka + brzoskiwnia + banan, a druga opcja z marchewka:)-probowalam-przepyszniaste!
Mam jeszcze soki z malin, geste, powidła z truskawek, jabłek i jezyny dla jaśka oczywiscie tez;)
Mama mi zrobiła ogorki kiszone, sałatki w wekach-mam spizarnie, to moge sobie to wszystko z powodzeniem zmiescic...a dla dziecka jak znalazł:)-procz ogorow rzecz jasna!

image

image

podbijam up :) dziewczyny znacie ten przepis na ogórki z musztardą??? brzmi ciekawie.....

na drugim forum sometimes wkleila, to chyba o te ogorki chodzi

Przygotowanie: około 1 godziny
Trudność: łatwizna

Składniki
5 kg ogórków
1litr wody
1 szkl. cukru
1 szkl octu 10%
10 sztuk ziela angielskiego
5 lisci laurowych
opakowanie gorczycy
1 ostra musztarda
3 płaskie łyżki soli

Etapy przygotowania
1. Obieramy ogórki ze skórki i wycinamy środek z nasionkami.
2. Robimy zalewę. Do litra wody wlewamy ocet, rozupszczamy cukier, dodajemy sól i ostrą musztardę (jeśli ktoś nie lubi ostrej musztardy można oczywiscie dodać łagodna!!). Wszystkie składniki mieszając gotujemy na wolnym ogniu.
3. Do słoików wsypujemy na dno gorczycę i układamy ogórki. Dodajemy ziele angielskie ( proponuję dwa na słoik) i liść laurowy. Zalewamy tak przygotowane ogórki zalewą.
4. Zamknięte słoiczki gotujemy około 5-10 minutek.

image
dzięki różyczka :)

ja to za bardzo nie szaleję bo mi się nie chce :)
robię tylko mus z truskawek, i pomidory na pomidorówę - bo uwielbiam, a te z puszki są obrzydliwe

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo a jak robisz pomidory na pomidorówkę?????

to jest najprostsza rzecz pod słońcem :)
trzeba sparzyć pomidory i obrać ze skórki, a potem tylko napchać je do słoików, w zależności od wielkości pomidora albo w całości albo przekrojonego na pół, napychamy tych pomidorków na maxa, zakręcamy słoik i gotujemy tak ze 20 min. (pokrywka słoika musi się znaleźć pod poziomem wody) i to koniec :) nie używamy żadnych przypraw
a jak nastaje zima, to wyciagam taki słoik z piwnicy, miksuję zawartość i mam pyszna zupę pomidorową bez konserwantów :))

wychodzi taniej i smaczniej niż używanie sklepowych zapuszkowanych pomidorów, i zdecydowanie smaczniej niż robienie zupy na samym koncentracie

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo dzieki a przepis ,będe musiała wypróbowac pare słoiczków :)

Sama nie umiem jakoś zabrać się za robienie przetworów może to też jest to, że mam mało czasu, ale często zamawiam powidła i inne przetwory w Eterno. Są po prostu przepyszne i do tego zdrowe, więc bardzo je polubiliśmy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

do góry