Widok

Dziewczyny, gdzie rodzić?? Kliniczna czy Wojewódzki?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Cześć, czy podzielicie się Waszymi doświadczeniami z porodów (interesują mnie ostatnie 2 lata, to pewnie najbardziej miarodajne). Będę rodzić po raz drugi, ale z pierwszego porodu (Wejherowo) mam bardzo traumatyczne wspomnienia i boję się tym razem bardziej, niż za pierwszym - szczególnie mało "ludzkiego" potraktowania i uprzedmiotowienia. Gdzie - z tych dwóch szpitali - Kliniczna, Wojewódzki, bo o Zaspie i Redłowie raczej kiepskie opinie chodzą - są dobrzy lekarze i położne, pytanie o zgodę przed zabiegami, oraz respektowanie (w miarę możliwości) planu porodu? Dziękuję Wam z góry!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja rodziłam w tym roku w szpitalu wojewódzkim. Trafiłam na oddział patologii ciąży ponieważ byłam po terminie. Personel bardzo miły pomocny złego słowa powiedzieć nie mogę jeżeli chodzi o ten oddział. Warunki natomiast to jakaś masakra!!łazienka gdzir były toalety 3 z czego jedna przeznaczona dla konkretnego pokoju w drugiej nie było sedesu a trzecia się nie zamykała plus łazirnka z prysznicem w pokoju odwiedzin. Jeżeli chodzi o poród to jak dla mnie za dużo osób kręciło się naraz 2 lub 3 studentki plus jedna czasami dwie położne plus od lekarz. Ja nie miałam ochoty na taki tłok strasznie mi to przeszkadzało. Na położnictwie wszystkie pani bardzo miłe trochę denerwujące był słaby przepływ informacji między lekarzami i każdy mówił co innego.

Najgorsze co mnie spotkało to to że lekarz ktory mnie zszywał po porodzie zostawił mi GAZIK przez co wdało się zakażenie i musiałam brać antybiotyk!

Dlatego drogie przyszłe mamy zwracajcie uwagę jeżeli coś Was zaniepokoi w stanie zdrowia po porodzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jakbym mogła zapytać jaka lekarka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy na Zaspie w salach porodowych są łazienki? Dwa lata temu rodziłam na Klinicznej, w sali miałam łazienkę z prysznicem, pod którym spędziłam godzinę .

Ja zdecydowanie polecam zaspę!! Pierwsze dziecko tam rodzilam w październiku 2013 (mimo ze moja gin prowadząca ciążę pracowała na klinicznej) i dugie tylko i wyłącznie zaspa!! A przy pierwszym spędziłam 2dni przed porodem i 1,5tyg po porodzie i caly pobyt zdecydowanie bardzo dobre wspominam. Z kazdej strony pomoc i szczere zaangażowanie personelu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zaspa 3 razy rodziłam i jestem zadowolona

A ja właśnie poleciłabym Redłowo. Trzy lata temu rodziłam na Klinicznej, gdzie nie informwano i nie pytano o zgodę na nic, miałam potem traumę. Drugi poród - rok temu- w Redłowie, byłam bardzo podmiotowo potraktowana przez personel, zwłaszcza miłe i pomocne sa tam położne na porodówce. Uszanowano moja prośbę o ochronę krocza, nie zgodziłam się na oksytocynę i nie robiono problemu. Byłam na bieżąco informowana o przebiegu porodu i każdorazowo pytana o zgodę na ewentualna ingerencje w poród. Mogłam wybrać pozycję do rodzenia. Jedyny zgrzyt to zabranie dziecka zaraz po narodzinach do mierzenia i ważenia zaraz po porodzie do innego pokoju, ale po kilku min do mnie wróciło i moglismy być z tatusiem razem na sali porodowej jeszcze przez prawie 3 godziny. Później opieka dobra, bardzo duże wsparcie laktacyjne. Neonatolodzy uważnie badaja dzieci, zanim wypuszcza do domu, wielokrotnie powtarzają badania (drugie dziecko było naświetlane z powodu żółtaczki, podczas gdy pierwsze z taka sama bilirubina zostało zażółcone wypuszczone z Klinicznej do domu w 3 dobie i tak mu się utrzymywało jeszcze bardzo, bardzo długo...) Sale odnowione - każda z łazienką, teraz podobno tez porodówka wyglada jak w prywatnej klinice. W razzie trzeciego dziecka nie wahałabym się urodzić tam ponownie (no chyba, że odważyłabym się na poród domowy ;))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super!

Polecam wojewódzki lekarze super, pielęgiarki tak samo. Rodziłam 2 lata temu, ale na pewno nic się nie zmieniło, jeżeli już to na lepsze. Zaspa rodziłam tam dwójkę dzieci jeżeli chodzi o lekarzy to oceniam bardzo dobrze, ale pielęgniarki to wielka pomyłka NIE POLECAM, wredne, nie pomocne, bez uczuć, tylko by plotkowały a ty radź sobie sama, pozatym chamskie , ja mam tam złe wspomienia, nie pomocne. Ocena ze 100 punktów 0.

Rodziłam na klinicznej 11 miesięcy temu, cc, chorowałam na cholestaze, moje dziecko nie miało usg brzucha ani główki, krew na genetyczne pobierają wszędzie. Ja kliniczna sobie chwale, miałam bezskutecznie wywoływany poród, nie było skurczy wiec zaproponowali cesarke ze względu na cholestaze, nie odesłali spowrotem na patologie i całe szczęście bo by się to źle skończylo. W Wojewódzkim nie chcą robić cesarek, to dla nich ostateczność, koleżanka 20 godzin rodziła, dziecko 4 kg, ona biodra wąskie, dziecko niedotlenione, ona ma teraz ogromne problemy ginekologiczne. Ja bym się tam bała rodzic.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

badania przesiewowe na fenyloketonurie, mukowiscydoze i niedoczynnosc tarczycy plus badanie uchu to standard nawet w pcimiu dolnym. usg brzuszka i glowki robia noworokom, ktora sa na neonatologii i z powiklan wszelakich. moze niech sie wypowiedza mamy ktore urodzily bezproblemowo na klinicznej po dwoch dniach wyszly do domu czy mialy usg...chyb ze od dwoch lat cos sie zmienilo...mialas cukrzyce wiec mialas ciaze powiklana wiec dziecku zrobili te badania. i trudno zeby dziecku po urodzeniu cukru nie zmierzyli w takej sytuacji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na klinicznej robią usg brzuszka i główki i badania sluchu każdemu i jeszcze badanie krwi które jedzie do warszawy nie pamiętam dokładnie ale chodziło o wrodzone wady genetyczne . Wynik miał przyjść do domu po trzech tygodniach jak cośmbędzie nie tak. Inaczej nic nie przychodzi. Poziom cukru też mała miała mierzony przez trzy dni bo ja miałam cukrzycę ciążową, więc ja jestem zadowolona. U nas wszystko wyszło super.

Mama pewnie,że tak. Ja akurat byłam zadowolona z Klinicznej i dla mnie ważne jest ZZO bez problemów w trakcie porodu i możliwość odwiedzin taty dziecka u mnie na sali na której będę leżeć,porada laktacyjna. Jeśli dziecku coś będzie dolegać to wiem,że zrobią potrzebne badania.
Jeśli chodzi o Wojewódzki to mam nieprzyjemne doświadczenia w tym kuzynka której kazali rodzić naturalnie dziecko ułożone pośladkowo.Dziecko do dziś ma problemy. A teściowa przy boku też niekoniecznie potrzebna ;-)
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu

Ale to chyba lepiej dla dziecka ze przetrzymaja i zrobia dodatkowe badania?

Tak się składa,że właśnie tak jest w Wojewódzkim. Nie wszystkim dzieciom robią dodatkowe badanie ale robią. I tak można liczyć na Usg główki i brzuszka. Sama rodzę za miesiąc więc jestem na bierząco. Chcę rodzić na Klinicznej bo tam rodziłam pierwsze dziecko i wiem,że jak poproszę to dostanę Zzo. A w Wojewódzkim mimo,że miałabym teściową przy boku i lepszą opiekę to właśnie uczuliła,że często przetrzymują jeden,dwa dni dłużej i robią badania. Jeśli nie wiesz jakie wymogi trzeba spełnić żeby mieć wyższy stopień i informacji z pierwszej ręki to może Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd.

I jeszcze jedno.My na Klinicznej wtedy ciąża i poród nie powikłany mieliśmy badanie USG główki,brzuszka i chyba podstawa wszędzie badanie słuchu i jakieś choroby trzy które robi AM.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Paulina w Wojewódzkim robią więcej badań bo starają się o wyższy stopień referencyjności. Moja teściowa pracuje na położnictwie i mówiła,że czasem przetrzymają dzień,dwa dłużej przez te badania.

Najwyzszy stopien referenyjnosci neonatologicznej ma kliniczna i zaspa. tak wiec jeli wojewodz stara ie o podwyzszenie stopnia to i tak nie robi wecej badan niz na klinicznej czy zaspie. po dwa, zdrowe dziecko z niepowiklanej cizy i porodu raczej zadnych badan ekstra miec nie bedzie nigdzie. czy to na kilinicznej czy zasie. badane sa dzieci, ktore leza na neonatologii i to tez nie wszystkie (wczesniaki, z ciaz powiklanych itd.), tak wiec nie wprowadzaj w blad, bo jeszcze ktos pomysli, ze urodzi w wojewodzkim zdrowego bobasa i w gratisie mu zrobia usg glowki i brzuszka...

a co do klinicznej, spedzilam tam sporo czasu i szczerze nie przypominam sobie jakiejkolwiek opieki na polozniczym czy to po cc czy sn...od laktacji jest p.regina, ktora jest "na chwile", dzieciaczkami zajmuja sie pielegniarki z neonatologii, pielegniarki z poloznictwa tak naprawde ew pobiora ci krew i zmierza cisnienie czy podlacza kroplowke, o ktorej zdarza im sie zapomniec zeby odlaczyc...dziewczyna po cc jak zadzwonila dzwonkiem bo dzieco wylo a nie umiala go przystawic to jedyne co dostala opieprz, ze zawraca glowe, nikt jej nie pomogl. wie nie wiem skad te opinie powyzej. drugi raz na kliniczna ym nie poszla. zdecydowanie zaspa. a jak ciaza ksiazkow i nie chcesz super referencyjnosci (bo i tak w takim pzypadku dziecka ci nie zbadaja), to wybierz redlowo. naprawde ma od jakis 2 lat bardzo pozytywne opinie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokladnie Monika masz racje :) najgorsze sa sfochowane histeryczki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do odwiedzin to mnie pasowało to co było. Szpital to szpital porzebny jest spokój. Miałam czas nacieszyć się malutką do woli. Powiem tak : wiele się naczytałam na różnych forach i wiem jedno, jak jesteś miłym,synpatycznym i uśmiechniętym człowiekiem a nie roszczeniowo nastawioną sfochowaną paniusią co to ma same prawa i jej się należy bo się naczytała w internecie to wszędzie będzie Ci dobrze . Ile z siebie dasz tyle do Ciebie wróci. Pozdrawiam :-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przepuklina międzykręgowa na odcinku c3 c4. To jest odcinek szyjny i czekałam na rezonans odcinka piersiowego. Nie bardzo chcieli robić cesarke tylko moja pani neurolog się uparła. Nie wyraziła zgody na poród sn.

Monika to prawda, oddział neonatologii jest super i dla mnie to też było najważniejsze.
image

adg tak:) u dwóch n nfz dr Januszewska i prywatnie dr Barbara Frankowska-Konopa
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

do góry