Widok
Dziewczyny jak to jest?
Dziewczyny jak to jest ostatni okres miałam 21 kwietnia dzisiaj byłam na usg i okazało się że jestem dopiero w 6 tyg ciąży tzn że tak de facto w ciąży jestem 4 tyg dopiero czyli mniej więcej od 16 maja tylko że to tak trochę niemożliwe bo przynajmniej od 9 nie było seksu a już około 16 czułam wewnętrznie że jestem w ciąży m.in. już mnie mdliło i na siusiu chciałam więc moim zdanie ta ciążą jest ,starsza, więc teraz się martwię że może coś źle się rozwija bo że z usg wychodzi dopiero ciążą 4 tygodniowa więc proszę jeszcze może mi coś pomóżcie.
Nina liczy tygodnie od zapłodnienia, a nie od okresu. Jej wychodzi, ze ciąża ma 2 tygodnie więcej, niż wyszło na usg.
~Mikronezja
no od zaplodnienia wychodzi 6 tyg. skoro ciaza ma 6 tygdoni, to chyba znaczy ze od zaplodnienia minelo 6 tyg? wydaje mi sie, ze "ciaza ma ..tyg" a "byc w ..tyg ciazy" to jednak roznica (w drugim wypadku liczy sie chyba od okesu, ale ciaza ma tyle ile minelo od jej powstaia, czyli..od zaplodnienia, czyli 6 tyg.) ale moze sie myle;)
~Mikronezja
no od zaplodnienia wychodzi 6 tyg. skoro ciaza ma 6 tygdoni, to chyba znaczy ze od zaplodnienia minelo 6 tyg? wydaje mi sie, ze "ciaza ma ..tyg" a "byc w ..tyg ciazy" to jednak roznica (w drugim wypadku liczy sie chyba od okesu, ale ciaza ma tyle ile minelo od jej powstaia, czyli..od zaplodnienia, czyli 6 tyg.) ale moze sie myle;)
Nina sugeruje, że skoro jest to 6. tydzień ciąży, to od zapłodnienia dopiero 4. A ona uważa, że powinien wyjść 8. w badaniach (czyli 6. od zapłodnienia). Gdzieś - wg niej - "zgubiły się " 2 tygodnie, dlatego zapytałam o długości jej cykli. Ja miałam zawsze znacznie dłuższe cykle, więc u mnie ciąża była "młodsza" niż teoretycznie wychodziło z okresu.
Dziewczyny jak pisze 4 tydzień to pisze od powstania ciąży a jak pisze 6 tydzień to jak liczę niby od ostatniego okresu chociaż tu wogóle się nie schodzi.Dodam tylko że test pozytywny wyszedł mi dopiero 22 mają 3-4 dni wcześniej nie wychodził wcale mimo że ją już czułam dużo.mój mąż żartuje że ma nadzieję że to no jest tatą ale mi wcale nie jest do śmiechu bo się naprawdę martwię że coś jest nie tak!jedyne pocieszenie to to że widać serduszko.
Nino, po pierwsze, plemniki w sprzyjających warunkach mogą żyć w drogach rodnych kobiety do siedmiu dni, więc możliwe jest zapłodnienie tydzień po współżyciu.
A po drugie, usg to tylko maszyna;) Ona oblicza wg jakiegoś tam algorytmu, z jakąś tam dokładnością wymiary dziecka i na tej podstawie przyporządkowuje to określonemu tygodniowi, ale w przybliżeniu;) Ja znałam dokładną datą owulacji i zapłodnienia a mimo to i tak w obu ciążach między wiekiem ciąży z usg a wiekiem wyliczonym z owulacji było kilka dni różnicy. Ja akurat miesiączką nie kierowałam się w ogóle bo przy moich nieregularnych cyklach termin z miesiączki w ogóle z pupy był;)
Także gratulacje i się nie przejmuj:)
A po drugie, usg to tylko maszyna;) Ona oblicza wg jakiegoś tam algorytmu, z jakąś tam dokładnością wymiary dziecka i na tej podstawie przyporządkowuje to określonemu tygodniowi, ale w przybliżeniu;) Ja znałam dokładną datą owulacji i zapłodnienia a mimo to i tak w obu ciążach między wiekiem ciąży z usg a wiekiem wyliczonym z owulacji było kilka dni różnicy. Ja akurat miesiączką nie kierowałam się w ogóle bo przy moich nieregularnych cyklach termin z miesiączki w ogóle z pupy był;)
Także gratulacje i się nie przejmuj:)
Do zapłodnienia może dojść do 72 godz po stosunku.
Tydzień ciąży to nie to samo co wiek zarodka, np.dla kobiety 4 tydzień ciąży(licząc od ostatniej miesiączki) to dla nas lekarzy jest 2tydzień ciązy ( 2 tydz rozwoju zarodka) i może lekarz zapedził się i zamiast 8tc powiedział,że to 6tc. Jeśli zaś chodzi o ten 1 tydz, którego brak to może po prostu zarodek jest mniejszy i sprzęt średniej jakości tak obliczył. Poczekałabym jeszcze troszkę, a wątpliwości odnośnie tygodnia wyjaśniła z lekarzem.
PS. skoro bije już serduszko to na pewno musi by to co najmniej 6 tc,
Tydzień ciąży to nie to samo co wiek zarodka, np.dla kobiety 4 tydzień ciąży(licząc od ostatniej miesiączki) to dla nas lekarzy jest 2tydzień ciązy ( 2 tydz rozwoju zarodka) i może lekarz zapedził się i zamiast 8tc powiedział,że to 6tc. Jeśli zaś chodzi o ten 1 tydz, którego brak to może po prostu zarodek jest mniejszy i sprzęt średniej jakości tak obliczył. Poczekałabym jeszcze troszkę, a wątpliwości odnośnie tygodnia wyjaśniła z lekarzem.
PS. skoro bije już serduszko to na pewno musi by to co najmniej 6 tc,
Najogólniej mówiąc wiek wylicza sie na podstawie długości, to specjalny program,ale to nie istiotne.
Jeśli zaś chodzi o fakt, że usg pokazuje wiek wg ostatniej miesiączki to zgadza się, ale przy założeniu, że wskażesz dokładny termin ostatniej miesiączki i długoś cyklu, a z dł. cyklu już przy nieregularnych miesiączkach może powodować wahania terminu nawet do tygodnia.
Jeśli zaś chodzi o fakt, że usg pokazuje wiek wg ostatniej miesiączki to zgadza się, ale przy założeniu, że wskażesz dokładny termin ostatniej miesiączki i długoś cyklu, a z dł. cyklu już przy nieregularnych miesiączkach może powodować wahania terminu nawet do tygodnia.