Widok
Dziwne paznokcie u niemowlaka
Ciągle zapominam zapytać naszej lekarki...
Otóż od długiego czasu(właściwie chyba od zawsze - a na 100% od czasu kiedy zaczął raczkować) synek ma jakieś takie dziwne paznokcie na dużych palcach u stóp...
Pazurki są porozwarstwiane, pozaginane, często połamane...
Myślałam, że miało to związek z raczkowaniem(ciągle tymi paluszkami stukał w podłogę)...
Teraz już chodzi - a pazurki ciągle wyglądają tak samo...
Czy któraś z was spotkała się z takim czymś?
Otóż od długiego czasu(właściwie chyba od zawsze - a na 100% od czasu kiedy zaczął raczkować) synek ma jakieś takie dziwne paznokcie na dużych palcach u stóp...
Pazurki są porozwarstwiane, pozaginane, często połamane...
Myślałam, że miało to związek z raczkowaniem(ciągle tymi paluszkami stukał w podłogę)...
Teraz już chodzi - a pazurki ciągle wyglądają tak samo...
Czy któraś z was spotkała się z takim czymś?
Moja córeczka też tak ma raz jej zszedł duży paznokieć a dwa zrobiły jej sie za to takie grube. Rozmawiałam z pediatrą powiedziała że u dzieci to się często zdaża i ustępuje około 6 roku życia. Może mieć też podłoże genetyczne (pytała czy nikt w rodzinie nie ma takich problemów - mi też kilka razy zeszły paznokcie) ale powiedziała że dla spokoju mojego zrobimy jej jak będzie po przeziębieniu badanie krwi, co by sprawdzić czy nie brakuje jej jakiś witamin - bo to też może być tego oznaka
Ja mysle że są trzy mozliwości: grzybica, awitaminoza i za małe/wąskie/niewygodne obuwie.
Po niewygodnym/wąskim obuwiu pazurki już widziałam i wyglądały identycznie.
Za awitaminozą przemawia fakt, że dzieciaczek ma też problemy ze skórką. Niestety to samo dzieje się przy grzybicy.
Grzybica występuje pod różnymi postaciami. Nie objawia się tylko nieprzeźroczystą płytką paznokcia o zmienionej barwie...
Po niewygodnym/wąskim obuwiu pazurki już widziałam i wyglądały identycznie.
Za awitaminozą przemawia fakt, że dzieciaczek ma też problemy ze skórką. Niestety to samo dzieje się przy grzybicy.
Grzybica występuje pod różnymi postaciami. Nie objawia się tylko nieprzeźroczystą płytką paznokcia o zmienionej barwie...