Widok

Endokrynolog - czy sie wybrać?

Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Ostatnimi czasy kiepsko sie czuje, jestem
Osłabiona, nerwowa, zimno mi, czasem mam wrazenie ze zaczyna mi sie grypa bo bolą mnie mięśnie jestem jakas rozbita.. Do tego mam okropnie sucha skore. Do tego mało pije, jem jak mi sie przypomni no i schudłam.
W mojej rodzinie mama miała brodawczaka tarczycy którego znaleźli dopiero niedawno podczas operacji na szescie okazał sie łagodny.
Ja jakiś czas temu robiłam usg tarczycy w sierpniu robiłam badanie krwi dot tarczycy i wszystko wyszło w porządku.
Jednak słyszałam od wielu koleżanek, ze po ciąży warto wybrać sie do endokrynologa mimo dobrych wyników krwi bo czasem
Trzeba zrobic dokładniejsze badania.
Czy któraś z Was miała podobny problem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
miałas dobre wyniki tarczycy, tzn jakie?
podaj wraz z normami.
Młoda kobieta powinna miec TSH ok. 2, a norma jest ponad 4 (sa to przestarzałe normy)

jesli chcesz sie wybrac do endokrynologa, zrób koniecznie świeże wyniki:
TSH, FT3, FT4 - nie starsze niz miesiac,
usg tarczycy nie starsze niz pół roku (jak bys poszła w krótkim czasie to to usg z sierpnia mogłoby byc)

w swoim usg miałas podane wymiary płatów tarczycy w trzech wymiarach, bądz od razu podana objetość tarczycy w ml?
Dla kobiet norma jest 13-18ml.

Warto także zrobić swieża morfologie oraz ferrytyne (nie żelazo, żelazo nic nie powie).
Przy wynikach ferrytyny nie kieruj sie tym czy miesci sie w normie, powinna byc conajmniej ok polowy normy. Poziom ferrytyny przy dolnej granicy wymaga suplementacji żelaza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W życiu nie pamietam co było w usg tarczycy bo robiłam lata temu! Jeśli chodzi o wyniki konkretne muszę zerknąć. Dobrze ze mówisz, od razu pójdę zrobic badania krwi i usg i dopiero z tym do endo. Dzięki!
P.S młoda kobieta tzn jaka?:) Ja mam 34 lata to nie wiem czy jeszcze mieszczę sie w przedziale młodych kobiet ;)
Aga mialam podobne objawy, ale nic z tym nie zrobiłam dopiero w ciąży wyszło, że to tarczyca. Mogę ci polecić dr endokrynolog Wiesławę Tutkaj- Rodziewicz przyjmuje na Podbielańskiej w Gdańsku. Pierwsze wrażenie może nie będzie dziwne (starsza kobieta, która przy pisaniu pomaga sobie głową ;), ale Pani jest naprawdę specjalistą w tym co robi. Bada, słucha i przede wszystkim nie każe zawsze robić wszystkich badań z doswiadczenia wszystko wyczytuje np z Ft4 i po obejrzeniu pacjenta. Na pierwszą wizytę jednak warto mieć usg Tsh i ft4/3.
Ja jestem po dwóch ciążach.
Takie objawy miewalam tez prze ciąża.
Jednak będąc w ciąży wyniki były ok..
Nie mam pojęcia co to.
Hmmm...zrób może na początek Tsh jesli będzie poza normą to oznacza, że źle pracuje tarczyca i wtedy bym porobiła ft i usg. Wiem, że ciąza może bardzo osłabić tarczycę, bo dzidzia w brzuszku też z niej "korzysta".
To łapiemy się na młodą;) chodzi.o wiek rozrodczy.
Samo TSH nie jest miarodajnym badaniem. Trójka tarczycowa, czyli TSH, FT3, FT4 jest podstawą.
Lepiej zrobić badania i wtedy pójść do endo, bo inaczej.płacisz za wizytę a bez wyników nie wiele zdziałać.
Odszukaj stare wyniki i usg jeśli masz, będzie można porównać objętość tarczycy.
Moje stare usg przepadlo podczas kilku przeprowadzek i nie znajdę go:(
Badanie z lipca ubiegłego roku pokazuje ze TSH nie miałam nawet 1 jakieś 0,789 ...
TSH bliskie 1 nie jest zle. Osoby leczone endokrynologicznie ustawiane są właśnie ok.tego poziomu.
Tylko pytanie, jak ty w tym czasie kiedy robiłaś to badanie się czułas. W tarczycy chodzi.o to, ze powinno leczyć się objawy a nie wynik. Są osoby które przy twoim wyniku będą czuły się świetnie i są takie które będą odczuwać dolegliwości.
Ja osobiście robiłam.przez 3 lata TSH , mniej więcej co 3 m-ce, czułam się coraz gorzej, aż weszłam w stan wegetacji. Okazało się ze miałam poporodowa zapalenie tarczycy, chorobę Graves--Basedow w pełnym rozkwicie. A samo TSH maskowalo się pod wspolistniejace Hashimoto. Połączenie nietypowe, a jednak. TSH, FT3, FT4, anty TG i anty TPO jak i usg odsłoniły dopiero zgliszcza jakie w tym czasie choroba zrobiła z moim.organizmem a także z życiem.
A TSH miałam cały czas w normie.
Badania zrobiłam z własnej inicjatywy, mimo, iż chodziłam regularnie do lekarza.

Jeszcze raz powiem, że przy opisywanych przez ciebie dolegliwościach zrobiłabym trójkę tarczycowa, morfologie i ferrytyne.
Możliwe, że tarczyce masz zdrowa a takie fatalne skutki może powodować niedobór żelaza.
Masz sucha skórę, ale piszesz ze bardzo mało pijesz, może okaże się że skóra jest odwodniona, i stąd such, itd.
Może będzie trzeba "tylko" pouzupelniac niedobory.
Czego z całego serca życzę.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry