Widok

Fenomen rowerów gravelowych

Opinie do artykułu: Fenomen rowerów gravelowych.
Artykuł na temat: Turystyka rowerowa

Gravel w światku rowerowym to synonim sukcesu. Pomysł na bicykl, na którym komfortowo poczujesz się podczas wielogodzinnej wyprawy zarówno po szosie, jak i po szutrze, lesie czy polnej drodze szybko zyskał popularność kolarzy. Gravel to rowerowy hipster - wyrazisty i nieszablonowy indywidualista. "Żwirówki" zyskują w Polsce i na świecie ogromną popularność, ponieważ jazda nimi daje mnóstwo satysfakcji. To także jeden z najbardziej uniwersalnych typów rowerów na rynku.  
Definicja ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

3000 za rower?

W tej cenie wybieram Opla Tigrę 1.3 DTI
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 46

A kogo to obchodzi??, mozesz kupić nawet jakiegoś VW golfa 3, skladanego z 4 innych za 1000 zł. Będziesz królem życia, bo zostanie Ci jeszcze 2000 zł na Fasberga z Biedronki.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pozostanę przy swoim trekkingu i wygodniejszej pozycji. Nie wyobrażam sobie jazdy po szutrze i lesie z kierownicą typu baranek
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 9

Co to za pseudokolarka na oponach od górala?

Ani kolarka ani góral, nie wiem dla kogo ten gadżet.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 18

Dobre to dla mieszczuchów

Bo ani nie nadaje się na dłuższą trasę terenową, ani na szosową. Lekkie mtb ale za chwilę już wszystko boli - nadgarstki, plecy, tyłek. Zdecydowanie pozostanę przy mojej 29tce i dwóch kompletach opon w zależności od terenu oraz fakcie że na dłuższe wyjazdy turystyczne rama dostosowana jest do bagażnika pod sakwy i na tyle mocna by podczepić jeszcze przyczepkę. Gravel to moda dla tych co nie wiedzą na co wydawać pieniądze.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 14

W ogóle rower za 3000 to taki średniak

w granicach od 5 tys zaczynają się już porządne rowery. Ja akurat jeżdżę na MTB i wydałem 5800 za używanego - ale mam go już 3 lata, regularnie serwisowany i wytrzymuje - myślę, że pojeżdżę jeszcze ze dwa sezony. Miałem kiedyś taki za 2800, nie dość , że musiałem część osprzętu wymienić to jeszcze rama nie wytrzymała :-(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Co za czasy

Kiedyś miało się rower. Teraz to trzeba mieć zestaw. Nawet ważniejsze te niż znajomość przepisów...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 11

rąbutny napis na północnym krańcu DDR w Sopocie
tak właśnie jakoś brzmi:
z funduszami europejskimi zbudowaliśmy dla was
ścieżkę rowerową.
drogowcy też utrwalają tę nazwę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na prawde nie macie o czym pisać

Wystarczy że tych obcisłogaciowców jest wszędzie pełno,zakały ulic i chodników to jeszcze tutaj potrzebni.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 75

Jeszcze do niedawna myślałem: ot kolejny wymysł. Teraz gdybym miał mieć tylko jeden rower, to byłby to gravel.

Ze wszystkimi jego ograniczeniami i zaletami, po prostu dojedziesz wszędzie. A jak dodasz do niego przyczepiane błotniki, to wrócisz do domu w czystym ubraniu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

No z "drogami dla rowerów" ma niewiele wspólnego wiec mówi się na to "ścieżka rowerowa".

Moim zdaniem jest to krzywdzące dla ścieżek w lesie, po których znacznie bardziej komfortowo się jeździ na sztywnym rowerze niż na tych co są w mieście.

Najtrafniejsza byłaby nazwa "chodnik rowerowy". Coś jak "swinka morska", ani to chodnik, ani tym bardziej rowerowy. pasowałaby jak ulał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W dziale "rowery" o czym mają pisać według ciebie?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

A myślisz, że rowery górskie od czego pochodzą, co? Ktoś wziął CX, najpierw wyprostował kierownicę, potem dodał amortyzator z przodu, a następnie przez wiele lat poprawiano geometrię...

Gravele to dobre rowery do codziennego przemieszczania się, lub na wyprawy. A co do jego wyposażenia, to już sprawa inywidualna - ja np. potrzebuję napędu 1x, mocowań na błotniki i do sakw/bagażników, zarówno na widelcu, jak i na ramie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry