Widok
Fikcyjne zatrudnienie w ciąży
Mam konkretne pytania i proszę bez pouczeń i wykładów.
Jestem w 7 tygodniu ciąży i chce się zatrudnić fikcyjnie w firmie wujka który niestety ma to samo nazwisko. Czy jest już za późno na to? Czy ma to szanse powodzenia, czy ZUS dojdzie do tego podczas jakiejś kontroli? Czy w ogóle to kontrolują? Mam zamiar opłacać składkę przez miesiąc-dwa a później iść na zwolnienie. Zależy mi ponieważ mój chłopak słabo zarabia i nie wyobrażam sobie tego wszystkiego.
Jestem w 7 tygodniu ciąży i chce się zatrudnić fikcyjnie w firmie wujka który niestety ma to samo nazwisko. Czy jest już za późno na to? Czy ma to szanse powodzenia, czy ZUS dojdzie do tego podczas jakiejś kontroli? Czy w ogóle to kontrolują? Mam zamiar opłacać składkę przez miesiąc-dwa a później iść na zwolnienie. Zależy mi ponieważ mój chłopak słabo zarabia i nie wyobrażam sobie tego wszystkiego.
Robiłam to juz 2razy w ciąży nie ma żadnego problemu nikt nic nie kontroluje musisz sobie załatwić tylko dobra księgowa która to wszystko ogarnie bo do zusu trzeba co miesiąc dostarczać zwolnienia na początku tez jest trochę papierkowej roboty ale naprawdę nic trudnego ;) po miesiącu idź na zwolnienie bo jeden ZUS juz na zwolnieniu i tak płaci pracodawca czyli fizycznie ty więc nie ma co przeplacac ;) potem musisz tez przed porodem napisać podanie o urlop macierzyński tez opłacany przez ZUS
Jeżeli jest możliwość niech wujek cię zatrudni tak jakby jeszcze zanim sie dowiedziałas o ciąży bo pracodawca właściwie moze cię zatrudnić w ciąży ma do tego prawo i to jego wybór ale słyszałam jeden przypadek ze robili problemy z wyplaceniem pieniędzy kiedy pracownica po miesiącu poszła na zwolnienie
A niby dlaczego wujek ma mieć kontrole z powodu tego samego nazwiska? Ma prawo zatrudnić kogo chce nawet ciężarną to jest jego wybór i nikt tego mu nie moze zabronić a tez nikt nie moze zabronić ciezarnej iść na zwolnienie tez ma do tego prawo i nie ważne czy jest to firma wujka czy kogokolwiek innego
Zależy jakie stanowisko ja np musiałam mieć skierowanie na badania lekarskie potem zaświadczenie od lekarza medycyny pracy ze jestem zdolna do pracy potem zaświadczenie o zatrudnieniu itd wszystko to zanieść do zusu księgowa bierze za to max 30zl a zrobi to porządnie - 2x zatrudnialam sie będąc juz w ciąży płacisz pierwszy ZUS całość i drugi juz na zwolnieniu chyba 60% płaci pracodawca więc znowu ty ;) kontroli nie ma jeszcze nie slyszalam a znam mnóstwo osób które tak zrobiły kontrola moze być jedynie jeżeli zatrudnisz sie na bardzo wysokich zarobkach typu 4-5 tys mies bez kwalifikacji do tego stanowiska i po miesiącu pójdziesz na zwolnienie ;)
Dobrze jest tez założyć swoją działalność zaplacic najwyższa stawkę ubezpieczenia zdrowotnego bo to akurat sama kontrolujesz i potem iść na zwolnienie trochę wiecej z tym roboty urzędowej ale tez podobno dobry pomysł ;) ja tam jestem za mamy rząd jaki mamy nikt nie pomaga nam matkom więc musimy sobie radzić jak możemy ;)
Mam znajome z Zusie. Sama zakładałam działalność w ciązy. Zawsze mi mówiły, że lepiej założyć działalność niż zatrudnić się u rodziny z tym samym nazwiskiem. W obu przypadkach wiadomo o co chodzi, ale łatwiej coś udowodnić przy rodzinnym zatrudnieniu.
Moją znajomą zatrudnili rodzice żeby miała ubezpieczenie bo była na zleceniach. Mieli kontrolę.
Moją znajomą zatrudnili rodzice żeby miała ubezpieczenie bo była na zleceniach. Mieli kontrolę.
mój kuzyn zatrudnił ciocię swojej żony, po miesiącu poszła na zwolnienie i miał kontrolę, pytali czy znał ją wcześniej, powiedział, że nie- inne nazwisko, jakaś dalsza ciocia itp, nie doszli do tego, ale próbowali znaleźć dziurę w całym czy to aby nie po znajomości tylko po to, żeby iść na zwolnienie
Witam, ja pracuję w ZUS i powiem szczerze, że jest duże prawdopodobieństwo, że wujek może mieć kontrolę. Ostatnio wzięli sie za tego typu zagrania. Jeśli chodzi o działalność, to składka zdrowotna nie ma nic do tego, chodzi tutaj o ubezpieczenie chorobowe. Jako osoba zakładająca działalnośc masz prawo do preferencyjnych składek, czyli tzw. małego ZUSu. Nie musisz z tego korzystać i możesz od razu opłacać jak najwyższe składki. Musisz pamiętać tylko o dwóch rzeczach, po pierwsze: jeżeli zadeklarujesz bardzo wysoką składkę, od razu skierujesz na siebie podejrzenia, no ale masz takie prawo, więc nic Ci nie mogą zrobić. Po drugie bardzo ważne, osobę zakładającą działalność i nie pracująca nigdzie przez ostatnie 30 dni obowiązuje 90dni wyczekiwania. Co oznacza,że dopiero po tym czasie nabywasz prawo do zasiłku chorobowego.
kontrola będzie jak cię wujek zatrudni, chyba, że ma wielką firmę , to nie będą się czepiać pewnie ja się zatrudniłam w dużej firmie, po 2 miesiącach poszłam na zwolnienie, nie było problemów.
w małej firmie od razu kontrolują wszystkich - tak mi powiedziała ciocia, która jest kierowniczką w jednym z zusów. przy kontroli trzeba się umieć dobrze wytłumaczyć i też przejdzie.
w małej firmie od razu kontrolują wszystkich - tak mi powiedziała ciocia, która jest kierowniczką w jednym z zusów. przy kontroli trzeba się umieć dobrze wytłumaczyć i też przejdzie.
Kontrola będzie czy będziesz pracowała u wujka czy u kogoś innego. Ja zatrudniłam się legalnie w 4 miesiącu ciąży. Pracowałam do końca ciąży. W piątek byłam w pracy w niedzielę urodziłam. Termin miałam 19 maja. Urodziłam 29 kwietnia. ZUS zażądał od mojej pracodawczyni umowy o pracę, szkolenia bhp, zaświadczenia lekarza medycyny pracy, szkolenie ppoz, umów z klientami innych dokumentów że świadczyłam pracę, listy obecności, zaświadczenia o płaceniu podatku itd cała kartka A4 zobowiązań, oczywiście moja pracodawczyni wszystko dostarczyła. Ja przekazałam jej korespondencję mailową za zgodą klientów i oświadczenia klientów.
Przede wszystkim nawet jak będzie kontrola czy nie będzie jeżeli wszystko jest załatwione dobrze wszystkie papiery są dostarczone to do czego maja sie niby przyczepić przy takiej kontroli ? Przecież to jest wybór pracodawcy czy zatrudnia kobietę w ciąży ma do tego prawo a nikt tez nie ma prawa zabronić kobiecie pójścia na zwolnienie ponieważ jest w ciąży
musisz pamiętać, żeby pilnować wszystkich dokumentow do Zusu. Zrobić wstępne badania lekarskie i szkolenie BHP - bez tego nie możesz podjąć pracy. Problem może być taki, że wymagają prześwietlenia płuc do wstępnych badań, a w ciązy nie możesz. Chyba że znajdziesz lekarza który Ci podpisze ten dokument bez prześwietlenia. Poza tym wujek musi mieć podpisaną umowę z lekarzem na wykonywanie takich badań (taki wymóg).
2 razy bedziesz musiała zapłacic ZUS i podatek.
Potem jak bedziesz miała umowę do dnia porodu to nie wykorzystasz urlopu, bedzie Ci sie należał ekwiwalent za niewykorzystany urlop, od tego trzeba zapłacić podatek i wtedy znów bedzie trzeba zapłacić cały ZUS (zdrowotne, chorobowe i fundusz pracy - jakieś 700 zł).
Prościej faktycznie założyć działalność.
2 razy bedziesz musiała zapłacic ZUS i podatek.
Potem jak bedziesz miała umowę do dnia porodu to nie wykorzystasz urlopu, bedzie Ci sie należał ekwiwalent za niewykorzystany urlop, od tego trzeba zapłacić podatek i wtedy znów bedzie trzeba zapłacić cały ZUS (zdrowotne, chorobowe i fundusz pracy - jakieś 700 zł).
Prościej faktycznie założyć działalność.
ten temat nie przejdzie.
aktualnie sąd okręgowy wydział ubezp.społecznych jest zawalony sprawami odwołań od decyzji ZUS , w której zus orzekł o nakazie zwrotu wypłaconych zasiłków. Kontrola jest bardzo szczegółowa, tzn czy ktoś z sąsiedniej firmy widział panią, czy sa jakieś dokuemnty w imire przez panią wystawiane no i bada, czy w ogóle wujek mial koiecznośc zatrudneinia nowego pracownika
co najgorsze, że o zwrot zus występuje do pracodawcy, który podpisał pozorna umwoe o pracę, a nie do tej osoby, która zasiłki przyjęła
sprawa patykiem na wodzie pisana, a zwrot wypłąconych zasiłków wraz z odsetkami skarbowymi
po miesiącu pójść na zwolnienie ? jesteś bez szansy, że ten manewr się uda
aktualnie sąd okręgowy wydział ubezp.społecznych jest zawalony sprawami odwołań od decyzji ZUS , w której zus orzekł o nakazie zwrotu wypłaconych zasiłków. Kontrola jest bardzo szczegółowa, tzn czy ktoś z sąsiedniej firmy widział panią, czy sa jakieś dokuemnty w imire przez panią wystawiane no i bada, czy w ogóle wujek mial koiecznośc zatrudneinia nowego pracownika
co najgorsze, że o zwrot zus występuje do pracodawcy, który podpisał pozorna umwoe o pracę, a nie do tej osoby, która zasiłki przyjęła
sprawa patykiem na wodzie pisana, a zwrot wypłąconych zasiłków wraz z odsetkami skarbowymi
po miesiącu pójść na zwolnienie ? jesteś bez szansy, że ten manewr się uda
Co za różnica czy popracuje ten miesiąc czy nie ZUS jak juz sie do czegoś przyczepi to tego ze zatrudniona została w ciąży i po miesiącu poszła na zwolnienie kiedy mogła jeszcze pracować ale kto to udowodni przecież nikt tego nie wie jak sie czuje konkretna osoba ja np mam takie mdłości ze żaden byłby ze mnie pożytek w pracy ;) ale rzeczywiście muszą być dostarczone wszystkie badania no i absolutnie nie można zrobić prześwietlenia klatki piersiowej będąc w ciąży ale ja poprosiłam koleżankę i poszła za mnie ;) a wynikach krwi ani moczu nikt ciąży nie wykryje ;) wszystko do ogarniecia byle z głowa ;)
Ja kiedyś zatrudniłam ciężarną, nie wiedząc o jej ciąży. Miałam kontrolę z ZUS. Poza sprawdzaniem całej dokumentacji, przesłuchiwani byli pozostali pracownicy. ZUS chciał sprawdzić, czy zatrudnienie nie było fikcyjne. Pytali ich, czy ta osoba faktycznie, pracowała, czy to moja znajoma, czy wiedziałam o ciąży itp.
Ja tez zatrudniłam się ciąży byłam w 14 tyg. Poszłam na pocztę tedy mieli zakładowego lekarza i nie chciała żadnych wyników badań. Tylko ona mnie zbadała a że nie miałam stanika bo mnie piersi bolała to mnie zbadała i spytała czy jestem przed okresem czy po. Mogłam spokojnie skłamać bo przed okresem zawsze mam takie piersi ale powiedziałam jej prawdę i podpisała, że dopuszcza mnie do pracy. W 24 tyg. dałam naczelniczce zaświadczenie, że jestem w ciąży i niedługo potem poszłam na zwolnienie bo przeniosła mnie na inne stanowisko. Pracowałam jako listonosz a przeniosła mnie na ekspedycję gdzie wpisywałam listy i niestety siedzenie nie służyło mi. Żadnej kontroli nie było.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu