Widok

Fotelik Maxi Cosi Axis

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej, czy któraś z was ma lub miała ten fotelik? jak sprawdza się w praktyce? Zachęca mnie to obrotowe siedzisko bo jednak ciasno w samochodzie wkładając dziecko w kombinezonie. Czekam na opinie. Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wkłada się dziecka w kombinezonie do fotelika :)
a Axisa ma moja koleżanka, mogę poprosić o opinię
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
hmmm no nie wyobrażam sobie zimą wychodzić w mrozie z dzieckiem bez kombinezonu i wkładać je do zimnego smaochodu, bo zanim się nagrzeje to trochę minie. No ale oki
Bardzo poprosiłabym o opinie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
my mamy , używam już od ponad roku i jak dla nas jest naprawdę super !
jeżdżę z Młodym do rodziców na drugi koniec kraju i Młody mi nie jęczy w foteliku więc chyba jest mu wygodnie :) a jeżdżę dość często
ludzie! czy zalezy Wam na zdrowiu i zyciu dzieci?
http://m.youtube.com/#/watch?feature=relmfu&v=r5AwtaQnNO8 wiecie co moze sie stac z dzieckiem w razie wypadku przy takich luzach??? troche wyobrazni...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a to w takim razie z dzieckiem przy -20 wychodzić tylko w bodach żeby wsadzić do fotelika? czy rozbierać w równie zimnym samochodzie? noworodka też bez kombinezonu wozić?? Każda dodatkowa warswta daje taką różnice, jak wsadzisz dziecko w bodach i bluzie to tez będą luzy jak potem wsadzisz dziecko gołe
Ale wydaje mi się że nie pytałam o to czy wkładać dziecko w kombinezonie czy nie tylko o konkrerny fotelik!

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
My go mielismy jeszcze jako bebe confort. Uzywalismy jakies 2,5 roku. Według mnie wszystko ok. Bardzo odciąża plecy jak dziecko waży coraz więcej. Dzięki temu że jest obracany możesz lepiej usadowic dziecko (nawet w kombinezonie).
oj, przepraszam, że się wtrąciłam w trosce o zdrowie i życie Twojego dziecka!
więcej nie będę, oby potem nie było płaczu!

nie widzę problemu w zdjęciu kurtki w samochodzie i założeniu jej tył na przód
a noworodka raczej wkłada się do fotelika w domu i razem z fotelikiem zanosi do samochodu.. do fotelików 0-13 są specjalne śpiwory, w których pasy zapina się pod wierzchnią warstwą i dziecko może być bezpieczne
wszystko zależy od woli rodziców

najlepiej wsadzić przedszkolaka do fotelika razem z wielkim kombinezonem i jeszcze plecakiem na plecach i tak zapiąć- i takie kwiatki widziałam... pogratulować głupoty!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja mam ten fotelik juz dla drugiej corki, pierwsza miala pol roku jak w niego wskoczyla i jezdzila w nim 1.5roku, do 2rz, bo jednak za wysoka juz byla, teraz ma mlodsza jezdzi w nim juz ponad pol roku, jest super i bardzo odciaga plecy itp. u mnie pewnie na samochod, jak zamykam drzwi to fotelik musi upuszczony do pozycji siedzacej, bo jak do lezacej to nie moge zamknac drzwi jak jest fotelik przekrecony, sadze, ze urok mojego samochodu...a pasy latwo reguluje sie.

a jesli chodzi o wypadki, to raczej dzieci maja najmniejsze szanse przezycia, jesli zapytasz ratownika kogo by ratowal dziecko czy czlowiek starszy, z podobnym obrazeniami to starucha, bo ma wieksze szanse przezycia... i dziewczyna pyta o fotelik, mnie bardziej telepi jak ludzie nie dostosowuja fotelika do wzrostu dziecka itp. typu czas na zmiane
jeśli dziecko jest DOBRZE zapięte, a fotelik dobrze dopasowany do dziecka i do auta i też dobrze zapięty, to dziecko ma znacznie większe szanse na przeżycie w wypadku niż dorosły
fotelik nie ma prawa się drgnąć przy pociągnięciu jak jest zamocowany w aucie a dziecko nie może mieć luzów w pasach
sadzenie półrocznego dziecka przodem do kierunku jazdy to naprawdę "mądra" decyzja, pogratulować
i tyle w tym temacie
każdy dba o bezpieczeństwo swojego dziecka jak chce
wiedzialam, ze doczepisz sie do tego, wiekszym niebezpieczenstwem bylo wozenie dziecka w foteliku tylem do jazdy gdzie cala glowa wystaje jest na pewno bezpieczne itp...
moje dzieci sa bardzo niewymiarowe...no i obie na 6mz juz same siedzialy niepodnoszone i niepodciagane, ach pewnie powinnam je zwiazac i nie ruszac, bo to za wczesnie...i na pewno zle to wplynie na ich rozwoj...
oczywisice fotelik polecam, szczegolnie spojrz na boczne scianki itp, dziecko dosc gleboko siedzi itp
istnieją większe foteliki tyłem do kierunku jazdy:) jakoś moja 3latka jeździ tyłem i nic jej głowa nie wystaje:)
sadzanie dziecka przodem do kierunku jazdy nie zależy od tego czy dziecko samo siedzi i samo trzyma głowę
mięśnie szyi ma jeszcze za słabe
polecam http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
Asiaczek ale się nakręciłaś :O
nie nakręciłam się, tylko próbuję Wam wytłumaczyć jak bezpiecznie przewozić dzieci ale do Was to jak grochem o ścianę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiedziaąlm, że dopiszesz że są foteliki tyłem do jazdy. a może dziewczyna dostaal fotelik od kogoś a nie stać jej na inny specjalnie tyłem do jazdy?
No i jak widac w każdym wątku musi być ktoś kto będzie się czepiał i pisał nie na temat.
to czy moje dziecko jeżdzi bezpiecznie czy nie to już chyba moja sprawa, może czepiaj się tych co w ogóle jeżdżą bez fotelików. Bo widzisz ja widzę duży problem w rozbieraniu dziecka w samochodzie. Bo zimą jest w nim zimno. I sorry ale skoro ja nie ściągam kurtki bo jest mi zimno to czemu mam dopuszczać do tego aby marzło moje dziecko! a nie zapominaj że każda kolejna warstwa daje szersze zapięcie pasów, tak jak wsadzisz dziecko w bodach i bluzie a dziecko nagie to też będzie różnica!!

Dorośli dla swojego bezpieczeństwa też powinni chociaż rozpiąć kurtkę.. chcę, żeby moje dziecko było bezpieczne, dbam też o siebie
Nie wiem, ja zdejmuje kurtkę jak wsiadam do samochodu.... Młodej tez i ja przykrywkam swoją kurtka, jak sie samochód zagrzeje to sama sie rozkopuje....
Zgadzam, ze ze wozenie polrocznego dziecka przodem To totalny idiotyzm.... A argument, ze kogoś nie stać na zapewnienie swojemu dziecku szansy na przeżycie - to chyba jednak pomyłka... Sorry, ale jak kogoś stać na jeżdżenia samochodem to jest go rownież stać na wydatek 700 zł na fotelik - tylko trzeba pomyśleć o tym wcześniej, a nie jak dziecku już cała głowa wystaje z fotelika 0-13.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
asiaczek nadgorliwosc gorsza od faszyzmu. Kazda z nas ma swoj rozum i wie co jest dobre dla dziecka. to raz!

dwa... stan polskich samochodow i drog tez pozostwia wiele do zyczenia..

polowa fotelikow ktore sa w sprzedazy nie powinno byc wcale dopuszczone do uzytkowania, wiec moze lepiej pomyslec najpierw o tym, zeby kupic dobry fotelik i dbac o stan techniczny auta a potem robic halo o zapinanie dziecka w kurtce czy tez bez.. sory uwazam, ze lepiej dziecko porzadnie zapiac w kurtce w dobrym foteliku, ktory ma przynajmniej 4 gwaizdki niz wozic dziecko w foteliku z makro.

co do fotelika axis nie wiem bo nie mialam.
Dziecko w kurtce jest w stanie wyjąć ręce spod pasów - w normalnym ubraniu nie jest to tak proste, a jeżeli dziecko jest w stanie wyciągnąć ręce to tym bardziej siła przy hamowaniu, o wypadku nie wspominając... Żaden - Nawet najlepszy fotelik, który osiągnął maksymalna ilośc wjazdem, nie spełni swojego zadania, jak dziecko będzie złe przypiete/fotelik złe zamontowany lub dobrany do samochodu....
Iza, na nic nasze tłumaczenia...
ja dopóki byłam nieświadoma też tak woziłam starszą córkę i dzięki Bogu nie mieliśmy żadnego wypadku, bo aż strach pomyśleć, co mogłoby się stać... ale jak tylko dowiedziałam się, że to niebezpieczne to od razu zmieniłam sposób przypinania dzieci
nie wiem jak można tak świadomie narażać dzieci, które się kocha na niebezpieczeństwo! bo inaczej tego nazwać nie można...

napisałam, bo chciałam dobrze, a wyszło jak zwykle, że się wtrącam, że to nie moja sprawa
asiaczek a jaki masz samochod? bo moze za slabo w testach zderzeniowych wypada? i narazasz swoje dziecko na niebezpieczenstwo?

;)

dziecko powinno byc maksymalnie zapiete, najprostszy sposob sciagnac pasy do momentu az zostanie miejsce tylko najeden palec. .regula ktora sprawdza sie zawsze..ale nie popadajmy w paranoje!!!!! zeby dziecko bez kurtki wozic.. jasne, jak samochod jest nagrzana to ja zdejmuje mlodemu kurtke zeby sie nie spocil ale zebym jadac do sklepu zdejmowala kurtke..sory..i jeszcze jedno to nie sa czssy kiedy dziecku zaklada sie puchowa kurtke!! sa naprawde cieple kurtki z materialow typu gore-tex w ktorych dziecko nie wyglada jak balwan.
nie stac mnie na samochod, wolalam odlozyc kase na dobre foteliki niz kupic auto i wozic dziecko na styropiankach :-) auto pozyczam od mamy albo od kolegi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale kurtka z jakiegokolwiek tex'u jest śliska i dlatego dziecku jest łatwo sie wyjąć pasów, a dodatkowy luz kolejnej warstwy tylko ułatwia...
Oczywiście każdy robi jak uważa za stosowne, ale jak można korzystać z wiedzy i doświadczenia specjalistów to czemu tego nie zrobić i narażać swoje dzieci na niebezpieczeństwo....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

Gdzie kupię duże kartony? (18 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

do góry