Widok

Gdynia ul. Morska / ul. Grabowa - Wyjazd z parkingu Biedronki - włączanie się do ruchu - pierwszeństwo

Grabówek Na drogach Trójmiasta Temat dostępny też na forum:
Pytanie dotyczy pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu ul. Grabowej w Gdyni i wyjazdu z parkingu Biedronki. Czy wyjeżdżając z parkingu Biedronki, skręcając w prawo w ulicę Morską w kierunku Rumii mam pierwszeństwo przed pojazdami skręcającymi w lewo z ulicy Grabowej, również w kierunku Rumii? Teoretycznie wyjeżdząjący z Biedronki włączają się do ruchu i powinni ustąpić tym którzy wyjeżdżają z ulicy Grabowej. Jednak zwyczajowo wyjeżdżający z Biedronki traktowani są jako wyjeżdżający z ulicy i mający pierwszeństwo jako skręcający w prawo lub jadący prosto. Jak to powinno wyglądać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie sprawa jest prosta:
Mam światła. Zapala się zielone, to jadę. Mam pierwszeństwo przed tymi, co z Grabowa chcą skręcić w lewo w Morską, w stronę Chyloni. No.. chyba, że sam skręcam w lewo, do Centrum.
Na tym skrzyżowaniu najczęściej obie strony jadą "rozsądnie" czyli ścinają zakręt, skręcając w lewo.
To, że nie jest to droga publiczna a wyjazd z parkingu, wg mnie, nie ma nic do rzeczy. Bo Ci z naprzeciwka nie muszą o tym wiedzieć (bo niby skąd?). Czyli zachowują się jak na zwykłym skrzyżowaniu. Czyli - Ty też powinieneś się tak zachować.
Nie mam pojęcia, jak w razie dzwona psiarnia by to zinterpretowała :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co w przypadku braku świateł lub migające żółte?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Morska ma pierwszeństwo a reszta bez zmian.
Analogiczne skrzyżowanie jest kawałek dalej, przy Kauflandzie.
Tam jest ulica, ale Ci, zjeżdżający od strony Mireckiego widzą dokładnie to samo, co Ci, zjeżdżający z Grabowa. Ich zachowanie jest (powinno być) identyczne.. zatem wyjeżdzający spod Kauflandu i spod Biedry również powinni zachowywać się identycznie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i tak skrecasz na prawy pas,oni z grabowej wjada na lewy.no problema..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Motoryzacja

Żarówki do samochodu (24 odpowiedzi)

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze...

Auto serwis MM Marek Makurat opinie. (27 odpowiedzi)

Chciałabym naprawić auto po wypadku .Czy macie jakieś doswiadczenia z tym zakładem?Jeśli nie to...

FRED - stacja kontroli pojazdów - proszę o opinie. (49 odpowiedzi)

Witam, czy można bezpiecznie oddać samochód do naprawy na stację Fred w Bojanie. Jest mi blisko,...

do góry