Widok

Gdzie najlepiej do spowiedzi...

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, czeka mnie pierwsza spowiedź przedślubna. Nasłuchałam się mnóstwo krytycznych uwag na temat niedawania rozgrzeszenia przez księży. Nie zamierzam nic zatajać, ale nie chcę się też narazić na to, że ksiądz kilka razy z rzedu nie da mi rozgrzeszenia... Bo o takich przypadkach też słyszałam :( Gdziesz szukać rozsądnego księdza?? Najlepiej w Gdańsku.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a na drugiej spowiedzi się dostaje??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to czekamy na wiesci :) my wczoraj bylismy spisywac protokól u ksiedza i jak podaliśmy wspólny adres to zaraz nam ksiadz powiedzial ze rozgrzeszenia nie dostaniemy wiec mamy isc tylko do drugiej spowiedzi

Dzis ide do spowiedzi do NSPJ'u w Gdyni. Jestem ciekawa jak to bedzie. Troche to wspolne mieszkanie jest niedookreslone i wydaje mi sie, ze każdy ksiądz interpretuje to po swojemu. To dziwne, wiem ze Bog cieszy sie widząc nas szcześliwych, widzi ,że dbam o mojego przyszłego męża, troszcze się o bliźniego a i tak stresuje sie by opowiedzieć o tym drugiemu człowiekowi (księdzu). Dam znać jak było :>
nie wiem co uważa i czy traktuje Was jak maszyny do seksu. myślę, że wynika to z tego, że jest to sytuacja pt. wchodzimy do pokoju z rozlaną benzyną z zapałką w ręku. co nie zmienia faktu, że oczywiście możesz po spowiedzi żyć z narzeczonym w wstrzemięźliwości. pytanie tylko na ile szczerze można sobie odpowiedzieć, że to realne, że da się radę? ja nie mam tego problemu, ale wiem, że nie zawsze jest łatwo

:) już po :)
gospodyni która mieszka z księdzem też uprawia z nim seks? czy jeśli teraz dostałabym rozgrzeszenie, nie mogłabym z narzeczonym żyć do ślubu w strzemięźliwości? dlaczego koścół uważa że jesteśmy maszynami do seksu?? czyżby sami byli?

nie dostaje się rozgrzeszenia za mieszkanie przed ślubem z prostej przyczyny - samemu z własnej woli i na własne ryzyko i do tego świadomie istnieje możliwość, że skończy się to seksem. wówczas nie ma sensu spowiedź, bo co z tego, że załujesz skoro nie zamierzasz się poprawić? to po prostu przeczy ze swej natury sensowi spowiedzi. stąd nowożeńcy, którzy mieszkają ze sobą mają tylko 1 spowiedź tuż przed ślubem czy tam dzień przed i tyle

:) już po :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
czy ktoś się spowiadał w Mikołaju i przyznał się że mieszka razem z narzeczonym/narzeczoną?

ja moze tez bym chciala nie mieszkac przed slubem z moim narzeczonym, ale on jest z innego miasta i mieszka u mnie, bo placenie za wynajem mieszkania, jak sie ma gdzie mieszkać jest bez sensu.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My nie mieszkamy razem przed slubem i problem z glowy ;-)

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mu nie musiałam mówić, sam zapytał, kiedy powiedziałam, że wychodzę za mąż. A kłamać na spowiedzi,...? Spowiedź byłaby nieważna.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jutro wybieram sie do spowiedzi. Zastanawiam sie czy w ogóle powiedzieć ksiedzu o tym ,że mieszkamy razem bo moje sumienie nie uważa tego za grzech.Z resztą nie wspomne ile razy widziałam gosposie mieszkającą z księdzem pod jednym dachem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Najlepsze jet to, że nie za seks przed ślubem, tylko za mieszkanie ze sobą. PAra, która sypia ze sobą codziennie i nie ma zamiaru przestawać rozgrzesenie dostanie. A wystarczy, że ze soba zamieszkają, to rozgrzeszenia nie będzie. To dopiero jest obłuda.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Morderca rozgrzeszenie dostanie, za seks przed ślubem rozgrzeszenia nie dają. I to ma być Kościół, który głosi Bożą Miłość?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
... że z nim sypiam i stosuję antykoncepcję...

Wystarczy, że się mieszka z narzeczonym...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
kurcze zastanawiam sie jakie wy mozecie miec grzechy, ze sie obawiacie braku rozgrzeszenia??? ;-) Przeciez chyba nikt z nas nikogo nie zabil, wiec.....

Kilka lat temu sasiadke ksiadz uderzyl w twarz, wiec i takie sie historie zdarzaja. bylo to w kosciele w gdyni, na malym kacku.

A jak to wygląda w przypadku, kiedy się mieszka z narzeczonym? NIe ma kłopotu z rozgrzeszeniem u Dominikanów?

Ciekawa to znaczy, ze opiera się raczej na rozmowie, niz na monolgu Twoim a potem ojca. Ja zawsze wiele wynoszę z tych spowiedzi u dominikanów, sa bardzo wartosciowe i dają do myślenia.
A jezeli chodzi o godziny, to nie wiem dokładnie, ale własciwie cały czas tam ktoś jest, tak od szesnastej do dziewiętnastej na pewno sa spowiednicy.

Czy moge zapytać co to znaczy - spowiedz ciekawa?
Jak mniej więcej przebiega?
Czy w Mikołaju sa jakieś stałe godziny spowiedzi?

A czy ktoś słyszał o Kościele św Józefa w Gdańsku - podobno tam spowiadają do późna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry