Widok

Gniazdo os w ogrodzie - co robić?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pierwszy raz mi się zdarza mieć do czynienia z gniazdem os. Wczoraj zobaczyłam niedaleko ogrodzenia, między dwiema tujami w ziemi rój os. W dodatku niedaleko jest piaskownica i córka tam chodzi i pewnie już podchodziła do tego gniazda, a ja nie zauważyłam wcześniej.
Czy wezwać straż pożarną?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wezwać, przeciez sama sobie nie poradzisz
No właśnie wiem, ale chciałam się upewnić, że do straży się dzwoni :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety nam jakiś m-c temu strażacy powiedzieli, że oni juz się tym nie zajmują. Trzeba samemu zdjąć lub jezeli duże gniazdo zawołać specjalistyczną firmę.

U nas osy zrobiły gniazdo w domku drewnianym dla dzieci - na szczęście szybko zauwazyliśmy i wieczorkiem zdjęliśmy.
image

image
zajmują się tym nadal(mąż strażak) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
mi straz powiedziala ze nie zajmuje sie tym juz
a kilkakrotnie mieismy doczynienia z osami

kup cos ala raid na osy i trzeba je zagazowac
ubierz sie szczelnie zagazuj i nakryj mokrym recznikiem badz szmata
niech zdychaja :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nam tez straz powiedziala, ze mamy sami sprobowac- wsadzic gniazdo w duzy worek na smieci jak sie da i wpuscic do srodka cala butle czarnego raidu :):):)
image
ja psikam mocnym lakierem do włosów wszelkie robale i owady zbędne mi w domu , przestaja latać bo skrzydła im się sklejają :-) ...kiedys zapsikałam tak konika polnego z tych wielkich zielonych stał jak posąg ...bleee nie lubię tych stworów wszystkich
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
my mielismy po ddachem tak ze nei bylo widoczne wlatywaly przez sek w desce - psikalismy raidem i takim inny sprayem na owady trwalo to chyba 2 tyg potem zakleilismy dziure przez ktroa wlatywaly i na razie spokoj
a my mieliśmy szeszenie i straż też nie przyjechała i dała tylko numer do firmy która się tym zajmuje, tamci powiedzieli że 200zł to będzie kosztowało. Pojechałam do leroy merlin kupiłam spray na osy i szerszenie i wyginęły wszystkie nawet królowa leżała
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a dodam, ze spray kosztował 11zł, zatem 190zł zaoszczedzilismy
ja polałam podpałką grillową i podpaliłam, może niezbyt humanitarnie, ale ładnie się spaliło i resztkę spłukałam mocnym strumieniem wody z węża. Jeszcze kilka bezdomnych owadów fruwało, ale na drugi dzień był już spokój.
image[/url]image[/url]
Znajomi mieli w ogrodzie i nie było problemu, straż przyjechała i zrobiła swoje.. A było to-ok miesiąca temu..
image

image
cholera - u nas na dzialce znowu sezon pod znakiem owadow. z jednej strony wlaza osy, z drugiej szerszenie (jednego zabilam i mam wrazenie jakby zostal jeden, gora dwa - czy one parami zakladaja gniazda?).
najgorzej, ze nie ma tam dostepu bo wchodza w szpary miedzy deskami pod dachem. mam plan zabic drugiego szerszenia.
podobno za takie owady najlepiej brać się wieczorem bo one wtedy sa mniej aktywne ;)
mój Mąż ostatnio na balkonie zlikwidował gniazdo os ;)
nie wiem jak w przypadku szerszeni ale osy w okolicy maja zakładają gniazdo - a konkretnie jedna nie żądląca królowa zakłada i tam są larwy jej "poddanych" więc wieczorem jak ona śpi, pozbyć się trzeba szybko tego gniazda póki żaden owad nie jest zdolny do zrobienia nam krzywdy :)

Ale w przypadku szerszeni to bym się zdecydowała na telefon do straży....
image image

tylko jak widac wyzej zdania sa podzielone - czy straz pozarna zajmuje sie takimi sprawami czy nie.
nawet gdyby przyjechali to co? zdejma caly dach zebycza jednym zamachem zlikwidowac gniazdo os i szerszeni?

Ty tez jesteś monstrualnym stworem dla nich .siebie tez spsikaj może ci się klapki w mózgu skleja i przestaniesz pisać głupoty. Każde stworzenie ma prawo do życia. W czym ci zawinił konik polny. Odpowiedz dla rybalon
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

W pełni się z Tobą zgadzam. Wszystko co im się nie podoba i czego się boją zakleić lakierem, zagazować Raidem itp. Najpaskudniejszy gatunek Homo sapiens jest jedynym który ma prawo żyć i szkodzić innym.
mąż pryskał dezodorantem i podpalił i wyeliminowaliśmy osy
póki co mamy spokój z szerszeniami :] ten drugi latający (który wchodził między deski pod dachem) został ubity :] znaleźliśmy sam "tyłek" (przepołowił się na gałązkach winogrona, po uderzeniu ręcznikiem) - był wielkości 2gr!!! także w całości było to wielkie latające "bydlę" ;)

na wszelki wypadek mamy już na działce Raid na osy i szerszenie :] http://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/preparat-raid-osy-i-szerszenie/230938
No u nas poszedł w ruch Bros "gaśnica na osy i szerszenie"

http://www.sklepogrodnik.pl/bros-gasnica-na-osy-i-szerszenie-300ml.html
image image

wielkości 2 gr? no to szerszen żaden z tego nie był szerszenie sa ok 5cm długości i łatwo nie dają się ubićwręcz atakują .Może to był pożyteczny trzmiel.
no i takiej grubej d... szerszeń nie ma ;p
...dla trzmiela :)
no proszę Cię :] umiem odróżnić szerszenia od trzmiela :] (szerszenie są długie, takie wyrośnięte osy :) trzmiele grubsze, krótsze i widocznie owłosione ;))

trzmiel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Bumblebee_October_2007-3a.jpg/800px-Bumblebee_October_2007-3a.jpg

szerszeń http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Hornet-vespa.jpg/800px-Hornet-vespa.jpg

aktualnie z jakiegoś bliżej nie znanego mi powodu mam problem z programem do ściągania zdjęć z mojego telefonu ;) jak go pokonam - wrzucę fotkę :]

najpierw poczytałam o szerszeniach ;) to musiała być ta pierwsza samica (jeszcze samotna) - która co chwilę wylatywała po pokarm :] nie wiem czy larwy już wylazły z jaj, czy nie :] mam nadzieję, że wszystko samo wymrze jak nie będzie pokarmu ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
tyle zostało z szerszenia - tzn. tyle znaleźliśmy ;)

najpierw był psiknięty jakimś starym środkiem owadobójczym, ogłupiony, a później trzepnięty ręcznikiem.

image
hehe :) ok szerszeń jak nic/to porównanie do dwugroszówki;p/ dobrze że w zarodku zdusiliście kiedyś tego było mało teraz co raz więcej przyroda nam się z DDT oczyściła ....
mówiłam, że szerszeń :]
Aga, dobrze, że zwłoki zatrzymałaś :))))
image
hehehe :D spoczęły pod krzakiem :) tam gdzie padły ;)
Z firm polecam Markat z Gdańska http://www.zumi.pl/1983769,Dezynsekcja_Dezynfekcja_Deratyzacja_Markat,Gdansk,firma.html
Opinia została zablokowana przez moderatora
podbijam!
powiedźcie mi czy straż zajmuje się jeszcze czymś takim?

właśnie wyczaiłam, że mamy nad oknem gniazdo os, i teraz się zeschizowałam że mi zaczną do domu wlatywać ;).
Mąż by się nimi zajął, ale uczulony jest to wolę nie ryzykować :/
imageimage
image
jakby ktoś chciał wiedzieć, dzwoniłam do straży, dostałam 4 numery do FIRM ;)
pod jeden zadzwoniłam, koszt takiego rarytasu 150 zł ;)
imageimage
image
to ja już nie wiem co z tymi strażakami :P http://niewiarygodne.pl/kat,1031991,title,Roje-szerszeni-i-os-terroryzuja-Polske,wid,14836812,wiadomosc.html

niestety odkryliśmy gniazdo szerszeni na naszej brzozie :/ na działce :/ nie wiem co z tym zrobić :P

Generalnie to nie warto samemu się tym zajmować, ze względu na użądlenia i potencjalną alergię. Najlepiej skorzystać z usług profesjonalnej firmy np http://www.usuwanieosszerszeni.warszawa.pl tym bardziej, że takie działania nie są drogie i całkowicie bezinwazyjne dla zdrowia :)
Zajmujemy się usuwaniem szerszeni i os na terenie Warszawy i całego województwa mazowieckiego.
[url]www.usuwanieosszerszeni.warszawa.pl[/url]

Ja dużo informacji o szerszeniach znalazłem na stronie https://likwidacja-gniazd-os-szerszeni.com/
Warto zajrzeć i poczytać.

Najlepszy na szerszenie jest Bros (gaśnica na osy i szerszenie). Działa od razu. Szerszenie po dobrym spsikaniu wypadają z gniazda.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry