Widok

Gra pozorów

Powinienem, bo taki miałem pierwotny zamiar, wrzucić to do swojego wątku pod poduchę.
Ale... Słoneczny Pies mnie ubiegła, pisząc o obserwacji halo na Podlasiu,
Nie chciałem psuć Jej estetyki, pisząc poniższe zaraz po Niej.
Z kolei.. uznałem to za rzecz wartą założenia osobnego wątku.

Dla tych, co nie znają:
Niech najpierw obejrzą to: https://www.youtube.com/watch?v=ZZAD7W3M4zc

Jeśli nic po drodze nie zaskrzeczy... to niech potem obejrzą to: https://www.youtube.com/watch?v=-OGd4gplxQM

Ta sama piosenka, inne pozory... zupełnie inny odbiór...

Kalki umysłowe, szufladkowanie...wszystko to, co nasz mózg robi, żeby uprościć sobie życie, widać jak na dłoni.

---
Tytuł wątku przypadkowy nie jest. Polecam film o tym tytule z 1992 r w reżyserii Neila Jordana, osobom, którym nic to nie mówi ;)

Edit: I mam wielką prośbę do Zetjota: nie odzywaj się w tym wątku. Plijz...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
> to co czuje słoweński nacjonalista (..) nie musi być tym, co z tej muzyki wyciąga niemiecki nacjonalista

To niezaprzeczalny fakt.
Ale nacjonalistów niemieckich jest garstka. Plankton rzekłbym ;)
Jest nacjonalizm państwowy.. i to bardzo silny.. ale do dysputy o tym raczej jest miejsce na "polityce"

> windą do nieba

nie słyszałem tego na żadnym ślubie czy weselu.
Może.. byłem na ślubach czy weselach osób choć ciut myślących :]

BTW: Moja prawie córcia w sobotę wyszła za mąż. Nie życzyłem Jej wszystkiego naj.. na nowej drodze życia.
Po co? Ma genialnego faceta i sama jest genialną kobietą. Poradzi se :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Vangelisa znam "od dziecka". Nawet kiedyś pisałem na Forum, że ściągnąłem sobie jego temat przewodni z "Łowcy Androidów" na mój zwykłofon, jako dzwonek od Mamusi :D

R+ nie znam. Kojarzy mi się jedynie z doskonałą odżywką do włosów na bazie masła shea
Znasz, znasz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rammstein
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fakt, znam. Nie skumałem - późno było :D
@ Sadyl & comp

Tytuł wątku jest znakomity, ale kometarze się z nim nie pokrywają, bo widzę, że nie wszyscy orientują się o co tu naprawdę chodzi.

Otóż człowiek jest jednostką o wielu potencjalnych talentach, w tym muzycznym, z których został dosłownie odarty, powtarzam ODARTY.
Zdolność do muzykowania, śpiewania, tańca, czy rysowania zostały wyprowadzone z wnętrza czlowieka na zewnątrz i tam na zewnątrz hasają sobie Madonny, Beyoncee, Beatelsi, Rolling Stonesi, czy Deep Purple a wy , wydrążeni z tych umiejętnośći możecie ich tylko słuchać lub oglądać. Zaszedł proces eksterioryzacji i wydziedziczenia, no to teraz czas by uzmysłowić sobie co się stało i dokonać procesu odwrotnego - internalizacji. Każdy może być muzykiem, malarzem czy tancerzem.
W sumie ogólny poziom rozwoju zostanie zachowany a moc jednostki spotęgowana i jakie przy tym oszczędności powstają.
Wątek piękny...
Z dedykacją dla łowcy... by Ci przypomnieć, że o tym samym można mówić/pisać różnym językiem.

Tekst nie dla każdego więc autor: Cypis, tytuł: Nie spać/ Zwiedzać/ Za...
@ZJ:

Ku***rwa!!!!!!!!!!!!!.... prosiłem....
Nawet tego grama szacunku nie jesteś w stanie wykrzesać z siebie?

Przepraszam innoczytaczy.
Wspólnie, macie szansę na przebój muzyczny ~:)

Ps
Trza na kominie zapisać...
Nie w idei.. ale chcę.. bo tak :D

Coś, co uważam za lepsze od oryginału... przynajmniej w warstwie wizualnej :D
https://www.youtube.com/watch?v=i7qFcaQODKM
@BMtF:

Napisałem już to samo rano, ale serwer mi wypierdzieliił wypowiedź w kosmos a oczywiście czym dłuższa wypowiedź tym większa szansa na info w postaci "blokada antyspamowa" czy jak mi się dzisiaj rano trafiło "Przerwa techniczna" :D

Teraz będę złośliwy dla serwera, robiąc co chwilę CtrlC :D

Chciałem rano wrzucić poniższe, na rozruszanie :D
https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM

Z następującym komentarzem:

Jest wiele teorii spiskowych mówiących o tym, że Amerykanie nigdy na Księżycu nie wylądowali.
Jest sporo poszlak ku temu.
Z kolei.. są też twarde dowody obecności człowieka na Księżycu... choćby satelitarne zdjęcia pozostawionych tam przedmiotów,
Ok. Zdjęcia można sfabrykować.
Ale są rzeczy, które praktycznie każdy może sam sprawdzić w warunkach domowych. Choćby odbłyśniki laserowe.

Jest teoria, że amerykanie rzeczywiście na Księżycu byli. Ino... nie dało się tego sfilmować.
Ówczesne kamery nie były w stanie pracować w temperaturze bliskiej zeru bezwględnemu (a wątpię... czy dzisiaj znalazłoby się LEKKĄ kamerę, która dałaby radę).
Zatem, ku uciesze gawiedzi i przytarcia nosa Breżniewowi, Kennedy zmontował spektakl TV pod nazwą "Lądowanie na Księżycu".
Kubrick miał być jego reżyserem... wybranym ze względu na doświadczenie nabyte przy kręceniu Odysei Kosmicznej 2001.
@ sadyl

No to po co prowokujesz takim tytułem? Tutuł jak znalazł, ale reszta...
Na czym polegają pozory ?
@ sadyl

Człowiek psychicznie się nie zmienił. Kiedyś, gdy rolnicy wyorywali z ziemi jakieś skorupy czy nawet całe garnki, proponowano dwie wersjie; święci garnki lepią i potem w ziemi pozostawiają albo że one same w ziemi tak jakoś wyrastają.

To były rural legends, teraz mamy urban legends na temat lądowania na Księzycu czy zamachu na WTC.
> Ku***rwa!

@Admin:

Żeby napisać powyższy wyraz w formie, w jakiej zna je każdy, nawet dziecko, musiałem posunąć się do pewnego tricku, inaczej z automatu wyszłaby kurka.
Czyli: było to działanie celowe.
Gwiazdki musiałeś dorobić "ręcznie".
Doceniam Twój wkład w dbałość o czystość języka na Forum, ale DO DIASKA nie rzucam mięsem na lewo i prawo i jeśli raz to zrobię, to najwidoczniej taką formę ekspresji lingwistycznej uznaję za konieczną :)
@sadyl

W sferze doznań muzycznych to jestem o tyle kompetentny, że jako dziecko a potem młody człowiek grałem na paru instrumentach, i to do tego w młodzieżowym zespole symfonicznym, a zamiłowanie do muzyki mi pozostało, ale też jednocześnie wiem jaka jest rola muzyki i jak można ją wykorzystać do rozmaitych celów np. do masowania mózgu, więc strzygę uszami na sam dźwięk rozmaitych popkulturowych produkcji, bo tu nie mam większych wątpliwości.
>Edit: I mam wielką prośbę do Zetjota: nie odzywaj się w tym wątku. Plijz...

Łowco, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Tłumaczysz się zamiłowaniem do muzyki, którego nikt Ci nie umniejsza przecież. Poproszony zostałeś o milczenie - o to ten cały hałas.
Czyli cenzura ? A to dopiero numer.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pogromcy mitów ostatecznie dowiedli, że Armstrong i spółka byli na księżycu. To był jeden z lepszych odcinków. Nie to co bezsensowne wysadzanie fortepianów, badanie, czy młotki wybuchają albo puszczanie kaczek samochodem.

Fajny kapelusz

https://www.youtube.com/watch?v=1hKSYgOGtos
@Kruku:

Też widziałem ten odcinek. Stąd np. wiiem o odbłyśnikach laserowych.
I ... jak pisałem.. nie neguję obecności Amerykanów na Księżycu.
Ale nie obalili (bo nie da się go obalić) mitu o fabrykacji zdjęć w studiu.
To akurat może być prawdą, szczególnie, jeśli zauważy się, że Kubrick robił sequela czyli Odyseję Kosmiczną 2010 sprzętem wówczas niedostępnym "na rynku". Kamerami, które NASA Mu kupiła dla wyreżyserowania spektaklu i dostał w podzięce za robotę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Osobiście, zwisa mi i powiewa czy byli, czy nie byli...
W d... już też można "być" i g... obserwować, zdjęcia robić "otoczenia" itd.
Tutaj, na Ziemi jest tyle piękna i cudów, od których odwracają naszą uwagę co raz skuteczniej...

Ps
W stanie procesu poszukiwania, można żyć i nawet spokojnie umrzeć. Ukończenie poszukiwania dowodem na to, że szukało się niczego może być niszczycielskie...chyba, że rozumie się wartość i znaczenie niczego we wszystkim, wtedy nie trzeba poszukiwać, wystarczy potykać się.
Jeśli nie odróżniasz prośby od cenzury... Cóż, o czym tu dyskutować.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry