Widok
Grzybica pochwy/warg sromowych u dziecka
Moja corka (16m-cy) drugi tydz. bierze antybiotyk bo miala infekcje gardla, dzisiaj ja mylam, rozchylilam warg sromowe a tam taki bialy nalot, ktory ciezko bylo wytrzec, mysle ze to jest grzybica (b.zle spi w nocy budzi sie z placzem). Wiem ze mozna smarowac mascia clotrimazol ale nie wiem ile razy?. Czy ktores z Waszych dzieci mialy cos podobnego jak to leczyc?, czy wystarczy ta masc?
Gosiu, chyba lepiej będzie, jak spytasz swojego pediatry...
Niestety, jeśli to candidia to mozesz zapomnieć ze maść pomoże. Jeśli np. ma zainfekowany układ pokarmowy a wcale nie pochwę to mogło się to przenieść na układ rozrodczy. Polecam jednak wizytę u lekarza.
Jest jeszcze coś takiego jak naturalna delikatna białą wydzielina i to nic niepokojącego. Przy zakażeniu pasożytami też często występuje właśnie biały osad, wiec jak widzisz możliwości jest sporo.
Na candidie działa nestytyna (?tak to się piszę?) bo te same drożdże powodują pleśniawki. Ale bez konsultacji z lekarzem nie polecam.
Jest jeszcze coś takiego jak naturalna delikatna białą wydzielina i to nic niepokojącego. Przy zakażeniu pasożytami też często występuje właśnie biały osad, wiec jak widzisz możliwości jest sporo.
Na candidie działa nestytyna (?tak to się piszę?) bo te same drożdże powodują pleśniawki. Ale bez konsultacji z lekarzem nie polecam.
U nas było podobnie, mała brała antybiotyk i za jakiś czas zobaczyłam tak jak ty piszesz biały nalot i zaczerwienienie. Akurat byliśmy na kontroli u pediatry i to pokazałam. Mieliśmy smarować na przemian: clotrimazolum i metronidazol (jedno jest na grzyby a drugie na bakterie), dodatkowo przemywać korą dębu i robić kąpiele w kalii. Pomogło:))