> To te przypominające kanie?
Tylko z daleka i to wyłącznie jeśli komuś się obraz w pionie rozciąga ;)
> dojrzałe są chyba niejadalne
Z całą pewnością nie....
rozwiń
> To te przypominające kanie?
Tylko z daleka i to wyłącznie jeśli komuś się obraz w pionie rozciąga ;)
> dojrzałe są chyba niejadalne
Z całą pewnością nie. Nawet nie zerwiesz, bo Ci się w ręku rozpłynie. Czernidłaki są jadalne tylko jeśli są białe. Kiedy zaczynają czernieć przy kapeluszu, to juz można je sobie odpuścić. No i trza je błyskawicznie przerabiać.
Za to są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku i konsystencji.
> W przeciwieństwie do kani czernidłaki wydają mi się być grzybem niepewnym.
A (wg mnie oczywiście) właśnie kanię (szczególnie młodą) można znacznie łatwiej pomylić.
> Ja chcę na grzyby
Masz transport? Z chęcią wybiorę się wraz z Tobą :)
zobacz wątek