Odpowiadasz na:

> To te przypominające kanie?

Tylko z daleka i to wyłącznie jeśli komuś się obraz w pionie rozciąga ;)

> dojrzałe są chyba niejadalne

Z całą pewnością nie.... rozwiń

> To te przypominające kanie?

Tylko z daleka i to wyłącznie jeśli komuś się obraz w pionie rozciąga ;)

> dojrzałe są chyba niejadalne

Z całą pewnością nie. Nawet nie zerwiesz, bo Ci się w ręku rozpłynie. Czernidłaki są jadalne tylko jeśli są białe. Kiedy zaczynają czernieć przy kapeluszu, to juz można je sobie odpuścić. No i trza je błyskawicznie przerabiać.
Za to są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku i konsystencji.

> W przeciwieństwie do kani czernidłaki wydają mi się być grzybem niepewnym.

A (wg mnie oczywiście) właśnie kanię (szczególnie młodą) można znacznie łatwiej pomylić.

> Ja chcę na grzyby

Masz transport? Z chęcią wybiorę się wraz z Tobą :)

zobacz wątek
7 lat temu
~sa∂yl

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry