Widok

Grzyby!

Hobby Hydepark Temat dostępny też na forum:
Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

Ja mam takie proste odkrycia, nie ma się czym chwalić. Po pierwsze do grzybów rurkowych smażonych na patelni dolewam juz po połowie smazenia coś, co w biedrze nazywa się śmietanka. W kubeczkach jak wsztstkie smietany, ale slodka, w sensie że nie kwasna. W innych sklepach mozna kupic smietanke do kawy, ale jest duzo drozsza i poddana UHT, które wyjalawia ze wszystkiego, co dobre i ponoć jeszcze modyfikuje strukture bialka. Smietanka odarowuje i robi się pyszny gęsty sos, w ogóle nie kwaśny.
A po drugie rydze na masle warto szczodrze posolic. Słabo posolone byly nijakie. Dopiero porzadna szczypta coś z nich fajnego wydobyła. Coś jak paluszki albo chipsy- niektóre potrawy muszą po prostu być mocno słone.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

To i ja coś o grzybach powiem. Ale nie będzie potrawa, tylko protip. Jak smażycie grzyby to zróbcie tak:
1. rozgrzać patelnię z odrobiną oleju,
2. na rozgrzaną patelnię wrzucić pierwszą porcję suchych, pokrojone grzybów i przesmażyć kilka minut,
3. dodać drugą porcję grzybów i przesmażyć kilka minut,
4. na koniec dodać pokrojoną cebulkę i zeszklić.
Najpierw grzyby, na końcu cebulka, nie tak jak babcie uczyły. Spróbujcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hello Mistrzu
U mnie najpierw osobno cebulka i osobno grzybki, praaawie gotowe łączę więc coś jest na rzeczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@kruku:

Robiąc sos ze świeżej śmietanki również ją wyjaławiasz i bakterie w niej żyjące (w tym również te potrzebne dla organizmu) idą do piachu. Natomiast zaciekawiłeś mnie tą zmianą białek w UHT. Bo idea pasteryzacji UHT jest właśnie taka, aby wybić bakterie a nie zniszczyć struktury białek, jak to się dzieje przy dłuższym gotowaniu. Trza będzie se w wolnej chwili pogrzebać w Necie, jak to wygląda w rzeczywistości ;)

Natomiast kwestia soli w rydzach to sprawa gustu. Ja akurat generalnie mało solę i już niewielki dodatek soli do grzybow w zupełności mi wystarcza. Większy wlaśnie zabiłby ich unikalny (dla mnie) smak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze, sprobuje. A miala byc biala kielbasa na obiad. Troche przejadly mi sie grzyby, ale zaciekawila mnie ta metoda. Przeszedlem sie po dzialce i jest akurat na 1 patelnie uroczy zbiorek

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pasteryzacja tak. Ale uht to chyba strzal z cisnienia czy cos. Faktycznie poszperam, bo to moglem wziac ze spiskowych kanalow szurii, do ktorych mam slabosc. Teraz bateria pada i musze czyscic maslaki. Ech, znowu...

Z tymi maślakami jesteś okrutny. Chwilowo nie mogę na nie patrzeć :D
Ale jeść to i owszem. Właśnie wróciłem z zakupów z podzespołami na zupę grzybową na obiad. To dzisiaj drugie danie z grzybów.
W drodze na zakupy mijałem pizzerię, co zaskutkowało pomysłem na wieczorną pizzę z płachetkami :)

UHT (Ultra High Temperature) nie da się zrobić bez podnoszenia ciśnienia, zatem trop może być dobry.

Denaturacja - tak się nazywa zjawisko zmiany struktury białek w procesie UHT. W konsekwencji obniżenie przyswajalności oraz pozbawienie witamin. Nad tematem pracował onegdaj warszawski UniMed, nie wiem co tam z tematem obecnie.

Ja dodałam do grzybowej mleczko kokosowe i powiem Wam, Panowie, to jest pyszne!

A właściciel pizzerii zmienił nazwisko xD Beka po całości xD Już myślałem, że zapas dowcipów po tej stronie sceny jest na wyczerpaniu, ale nie ... xD

Pizza z grzybami zawsze na propsie. Ja pewnie upiekę grzybowy pasztet (choć chyba poprawniej byłoby nazywać go terriną) oraz grzybowy chleb.

Mleczko kokosowe!!! Jeszcze przesmażyć imbiru z kurkumą, kuminem i chili i mamy piękne grzybowe curry - kuchnia fusion w najlepszym wydaniu :)))
Popieram, bo te eksperymenty mam już za sobą. Jest ciekawie :)))

> właściciel pizzerii zmienił nazwisko

Jo. Teraz mogę calkowicie zgodnie z prawdą twierdzić, że od dawna mam w swoim zwykłofonie wbity prywatny numer do LW :D
Ale biznes mu się sypie. Lokale na Zaspie i na Górnej zamknął. Szczęście że "flagowy" się ostał, bo od kogo bym sępił gotowe ciasto na pizzę? ;)

> zapas dowcipów po tej stronie sceny jest na wyczerpaniu

Nie doceniasz ich. Zawodowi kabareciarze powoli mogą zacząć się przebranżawiać :D

Ok, ale denaturacja zachodzi też w "normalnym" procesie ogrzewania (jak choćby przy przyrządzaniu sosu). Każde dziecko wie, że w surowych potrawach więcej jest np. witamin niż w gotowanych, dlatego nie bardzo widzę powód do demonizowania akurat procesu UHT. Poza tym, nie wiem jak inni, ale ja nigdy całego kubka śmietany nie zużywam na sos (bo na sosy, w przeciwieństwie do kawy, kupuję właśnie taką śmietankę w kubeczku o jakiej Kruk pisał) a resztę, żeby się nie zepsuła, po prostu wychlewam na surowo, zatem bilans prozdrowotny znacząco się poprawia :)

Gdzie to jest? Tylko na starym wygladzie widze. Cos napisze zeby sprawdzic. Mnie to tasmy z Sowy ciagle bawia. Bo ci faceci gadaja nawet nie jak mafia ale jak pomagierzy mafijni w dresach i bez szyi. Kaczynski i Kulczyk na nagraniach najlepiej wypadli. Tu ja cie nie moge, a tam k,, poj... Pier itd.
Mysle ze Ziobro ma dostep do wszystkich tasm bo sa w sprawie Falenty. Moze sobie powoli wykrwawiac PO, a Morawiecki moze mu skoczyc bo tez sie dal nagrac.
Neumann powiedzial ze Adamowicz powinien siedziec. Beatyfikowal go i rzad i opozycja i lokalny Kosciol. Oni sie tam wszyscy dobrze znaja i wielkiej krzywdy sobie nie zrobia. Jurny Stefan odszedl z mafii i od razu dostal zarzuty. Tak jak Neumann powiedzial. Odejdziesz z PO, to nie masz gwarancji bezpieczenstwa

Juz widze. Sorry za oftopic, ale cos bylo o tym, co zabawne w tym cyrku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A tak z zupełnie innej beczki, choć w związku z wątkiem:
Obiły sie gdzieś komus o oko w jakimś markecie małe słoiki (ok. 200-300ml, jak od dżemu)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

No. Calkiem dobrze. Wlasciwie to po krolewsku. Biala na winie i rozmarynie, ziemniaki z maslem, ogorki i TE grzyby. Jedna duza cebula na te ilosc to troche za duzo, wylawialem grzyby z cebulowego ataku. Ale czlowiek sie uczy a pomysl ciekawy. Teraz siesta. I reszta wina. A potem znowu w droge.

Nomad-koczownik

W Bricomarche są słoiki różne.

Kto rano wstaje, ten przerabia podgrzybki.
https://zapodaj.net/83e418f9ab2b8.jpg.html

PS 2godzinki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wow... a raczej: o żesz q... :)

Za info o Brico dzięki. Muszę przemyśleć, gdzie mam toto w okolicy. Na razie poupychałem się w słoiki po majonezie. Trochę za duże, ale w pobliskich sklepach, z Tesco włącznie, po słoikach nie ma już śladu a wolałem nie odkładać słoikowania do dzisiaj, w nadziei, że uda mi się zanabyć je na wrzeszczańskim rynku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mialem ostatnio problem z rozroznieniem maslaka brazowego, sosnowego od podgrzybka brunatnego. Lalo tak, za wszystkie grzyby, lacznie z kozakami, mialy sliska, maslakowata skorke. Bez znaczenia bo i maslaki i podgrzybki szly na patelnie. Nigdy nie zrobilem grzybow w sloiku. Za rok sie w to pobawie chetnie
do góry