Odpowiadasz na:

Grzyby w cieście piwnym.

Ktoś musi zacząć :)

Grzyby w cieście piwnym.

Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg... rozwiń

Ktoś musi zacząć :)

Grzyby w cieście piwnym.

Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól, tłuszcz.

Grzyby oczyszczamy, myjemy, trzony odcinamy, a kapelusze gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut.
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy szczyptę soli, i tyle mąki, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Ciasto łączymy z pianą z białek i łyżką oleju.
Kapelusze grzybów zanurzamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, na rumiano.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Wskazane zapijać piwkiem (jakie ktoś lubi)

pozdrawiam :)

zobacz wątek
12 lat temu
komiś

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry