Widok

Hallowen

Co myślicie o tym? Od kilku lat widzę,że dzieciaki biegają po wsi w to Amerykańskie święto niby nic złego,ale mam mieszane uczucia.Moje dzieciaki chcą w tym roku pobawić się i skrzykują się z dzieiakami z klasy,trochę się boję, bo to nie każdy sobie życzy takich gości. Co o tym myślicie,może stwórzmy jakiś znak rozmoznawczy np.dynia przed domem dla tych co chcą uczestniczyć
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale 25 i 26 grudnia to Boże Narodzenie nie "choinka" wiec o co kaman? haloween kontra dziady to zupełne odwrócenie znaczenia i wydźwięku tego święta, serio nie ma dla ciebie różnicy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
masz rację, gdyby nie było tych "innych" choinki też by nie było. Tradycja z choinką pochodzi z Niemiec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
porponuje pogooglac dokladniej i przesledzic ramy czasowe wydarzen do ktorych nawiazujesz, twoje pojmowanie czasporzestrzeni jest chyba mocno powierzchowne skoro uwazasz ze katolicy pozostali na etapie krucjat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
proponuje pogooglac slowo 'krucjata' to taki bardzo znany katolicki obyczaj i Twoje pojmowanie katolickiej wiary jest chyba mocno powierzchowne skoro uwazasz ze to spokojna wiara :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
celtyckie pochodzenie tego święta to jedynie teoria, obchodzone jest ono najhuczniej w krajach anglosaskich
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
celtyckiej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Religia chrześcijańska nigdy nie przyjęła zwyczaju haloween i świat stanie na głowie jeśli tak się stanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Boże Narodzenie jest świętem chrześcijańskim i jak sama nazwa wskazuje upamiętnia narodzenie Jezusa.Choinka to symbol przedchrześcijański związany z kultem wiecznie zielonego drzewka,Mikołaj faktycznie wywodzi się z Wielkiej Brytanii.

takie moje spostrzeżenia:
dlaczego w haloween chodzi po domach więcej dzieciaków niż w święta Bożego Narodzenia? Dlaczego niektórzy się oburzają na tych którzy nie przyjmują dzieci w haloween a nie na tych którzy nie przyjmują kolędników?Dzieciaki tak samo dostają słodycze,pieniądze, a kolędowanie jest znacznie przyjemniejszym przeżyciem niż psikusy i kościotrupy na schodach.
dlaczego w przedszkolach są organizowane konkursy na najpiękniejszą dynię a na szopkę już nie?
haloween to święto szatana.Jakkolwiek to brzmi, tak faktycznie jest. Proponuję poczytać skąd faktycznie się wzięło. Papież przeniósł święto zmarłych z maja na listopad właśnie po to aby ludzie nie obchodzili jednocześnie haloween i święta zmarłych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
~...
2015-11-05 11:58:35

Przypomne tylko ze choinka, Mikołaj i prezenty, czy cale Boze narodzenie z wyjatkiem dopisanej mitologii i nazwy, nie jest swietem katolickim :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
ale co to ma do rzeczy? od pokoleń jesteśmy katolikami, należy dbać o własne korzenie inaczej jest się nikim biegającym z dynią po podwórku :) to proste, rezygnujemy z naszych zwyczajów na rzecz anglosaskiej popkultury tylko głupi ludzie nie zauważają w tym niebezpieczeństwa utraty tożsamości, ale co kto woli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie chodziło o papieża kompletnie czy ktoś wierzy czy nie to jego sprawa. Ale mówienie że kogoś zdanie ma się w nosie jest dla mnie zagraniem z podstawówki. Wtedy tak się mówiło. Mądry człowiek szanuje zdanie innych czy to Papieża czy osoby wywożącej śmieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do słowiańskiej tradycji... gdyby nie wpływ "innych" do dziś zamiast Bożego Narodzenia obchodzilibyśmy dzień boga słońca, a w zielone świątki- noc kupały. Inne religie wpływają na nas i nasz światopogląd od lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
niedlugo do akcji znicz wlacza wzmozone patrole policyjne bo mlodziez sie bawi, ludzie kiedys jeden z drugim pasem po d*pie dostal i sie odechcialo takich wyglupow, to dorosli popierajac te idiotyzmy pozwalaja gowniarzom na wszystkoz zdejmujac z nich odpowiedzialnosc bo przeciez haloween i mozna wszystko w ramach psikusa, to chore, kwestia burackiego wychowania i nikt mi nei wmowi ze grupa i inne takie, dobrze wychowany dzieciak potrafi postawic sie rowiesnikom ktorzy wymyslili jakis idiotyzm, kladziecie glupoty do glow to glupoty zbieracie - sprzatajcie swoje osiedle bo zabawa byla przednia :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
Na Rolniczej po 19-tej biegali jacyś starsi chłopacy i krzyczeli że ukradli dynie, ale tutaj było tam ciemno że nie sposób było zobaczyć jak wyglądają, po prostu żenada
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No jakby tak patrząc.. wszystkie katolickie swieta zostały wymyślone, żeby wyprzeć poprzednia wiare. Przykladowo początkowo dzień zaduszny był obchodzony w maju a następne został przeniesiony na 1 listopada, kiedy to ludzie obchodzili swieto z poprzednich wierzeń. Halloween jest celtyckim swietem, wlasnie wypartym przez katolickie zarzadzenie.Wszystkie te swieta - Boze Narodzenie, Wielkanoc, Noc Swietojanska, Halloween sa b. starożytne (np. Boze Narodzenie miało zastapic Saturnalia) i miały związek z przesileniami por roku.
A ze ludzie latwo nie chcieli zmieniac wierzeń i zwyczajow, wiec papieże wpadli na pomysl, żeby zastapic jedne swieto drugim...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety im starsza grupa tym większe oczekiwania miała. Moje dzieciaki bawiły się super, ale zostały pouczenie co wolno a czego nie i nikomu nic nie zniszczyły,chodziłam za nimi i sprawdzałam jak się zachowują, Razem z mężem też wzięliśmy udział w zabawie do 19-tej otwieraliśmy każdemu i każdy dostał coś słodkiego, niestety po godzinie 19-tej zaczęła chodzić grupa wyrostków, która mino naszego otwarcia zniszczyła nam dekoracje (rozbita dynia, kradzież dekoracji) po tym incydencie przestaliśmy się bawić i nie otwieraliśmy. Po 19-tej chodziły jeszcze 3 grupy wyrostków i to niestety one narobiły szkód. Młodsze dzieciaki bardzo fajnie się bawiły :) Mimo wszystko jednak zabawa była bardzo fajna i pozytywnie jestem zaskoczona postawą mieszkańców osiedla rodzinnego, mimo,że dyń nie było wystawionych większość otwierała drzwi i częstowała dzieciaki cukierkami. Za rok z pewnością weźmiemy udział w zabawie, bo ze straszenia mieliśmy mega ubaw
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chwila a Ty nie robiłeś głupich rzeczy w tym wieku ? jeżeli jest juz grupka to wiadomo jak się to konczy -trzeba zaimponować kolegom dziewczynom :) każdy miał głupie pomysły i nie uważam ze trzeba wyzywać rodziców bo w 80 % nie są oni winni tylko wpływ towarzystwa . Chociaż mam podejrzanych tych dewestacji bo rozdalem chyba z 2 kilo cukierków i widziałem kilka osob za bardzo podnieconych tym świętem i po takiej ilości cukru .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Tak samo na Pszennej, mnie nie było w domu, choć gdybym był, to pewnie jakiś cukierek by znalazł się. Nie jestem przeciwnikiem, ale też nie zwolennikiem tej imprezy. Natomiast bardzo wku....łem się jak zobaczyłem wysmarowaną furtkę jakimś lepkim paskudztwem.
Mam apel do rodziców tych dzieci, aby:
1. Nie wypuszczali ich samych bez opieki, przecież te dzieciaki są narażone na niebezpieczeństwo tak drogowe jak i mogą trafić na jakiegoś popaprańca, który ich skrzywdzi.
2. Nie pozwalajcie dzieciakom dewastować cudzej własności, ja jakbym dorwał tych smarkaczy to kazałbym im wszystko wyczyścić, albo bym ich tylko wysmarował tym g...nem którym mi obsmarowali furtkę, choć może lepiej by było jakbym wysmarował ich rodziców, tak to chyba lepsze rozwiązanie. Właściwie to rodzice tych dzieciaków to pól imbecyle, skoro uczą ich takiej głupoty.
Więc właściwie to mój apel nie ma sensu, bo głupiec i tak nie zrozumie ze jest głupi.
Chociaż się teraz wyżyłem ;) tyle mi pozostało, to spróbuje w przyszłym roku wytłumaczyć dzieciakom aby nie robili głupich pseudo psikusów. Jeśli rodzic nie rozumie, to może jest jakaś nadzieja w dziecku.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżeli Ci to pomoże
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
To może podstaw swój samochód i ja go wysmaruje jakimś szitem. Będzie luz i dystans?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry