Widok

Hej Kolęda, kolęda... Jak wygląda u Was?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chciałam Was podpytać o kwestię kolędy. Czas poświąteczny, część z Was zapewne już jest po, a część przed wizytą księdza.
Jak u Was wygląda taka wizyta? Długo trwa?
I jeszcze jedno pytanie- dajecie kopertę? Jeśli mogę podpytać- ile?

U nas kolęda trwa koło 15 minut, jest to zazwyczaj luźna rozmowa. Za każdym razem przychodzi inny ksiądz.
Jest też zwyczaj czytania jakiegoś fragmentu Pisma Świętego, zawsze zmuszam do tego męża :)
I pierwszy raz w zeszłym roku duchowny odmówił przyjęcia koperty, podobało mi się jego stwierdzenie: " jesteście młodzi, Wam są potrzebne pieniądze". I miał rację. Ja na wychowawczym, małe dziecko, kredyt na głowie.
Ciekawe, jak to będzie w tym roku...
A jak jest u Was?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej odświerzam wątek bo mam pytanie jak wygląda kwestia kolędy przed świętami bo ja mam mieć jutro i nie wiem czy przyjąć czy zaprosić po świętach...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mała ciężarówka, to zalezy od Ciebie czy chcesz kolęde czy nie, mysmy kiedys przyjeli kolęde z partyzanta, bo i ja i moj brat miesszkalismy tymczasowo na mieszkaniu ciotki, i wszyscy sie zalapalismy na kolędzie u mamusi, za 3 mies wyprowadzka itp, ksiądz wszedl przyją info o wyprowadzce ciotki ale ze wierzacy jestesmy to bez całych ceregieli odmowil modlitwe i mówiąc "hlapu...hlapu" poswiecił mieszkanie. to byla najdziwniejsza kolęda w moim zyciu :)

na szczescie juz nikt mi nie sprawdza zeszytu od religi ;) a tak to jak dziewczyny pisza spokojna rozmowa, co i jak czy dzieci chrzczone(jak byla to pierwsza kolęda danego młodocianego) i tyle kase puki co daje tylko ministrantom 2-5zl
moim rodzicom na przeróbce tez kiedys ksiadz nie przyjmowal koperty bo mlodzi i potzeebuja...
my już po kolędzie - ale byłam zła, czego nie omieszkałam okazać ;P

wizyta miała być o godz. 18-19... a ksiądz przyszedł o 20:20.

my w tym czasie nie wiedzieliśmy - robić kolację czy nie? kąpać Młodego? usypiać już czy poczekać?

ksiądz zdziwił się, że Młody już śpi ;) powiedziałam, ze o tej porze to już u niego norma ;P przepraszał, że tak późno itp. ale to dopiero 2 mieszkanie gdzie jest małe dziecko ;) odpowiedziałam - że chyba nie był w 2 mieszkaniach na parterze, bo tam mieszkają równolatki Gabrysia ;P

ale ja to ogólnie jestem mocno "ANTY" ;) moja Mama chciała dla przyzwoitości - to przyjęła kolędę ;)

koperty od nas nie wziął. (my bezrobotni, małe dziecko)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
"kolenda"dżizas -kolęda sie pisze"
Tak a zdania od wielkiej litery się nie zaczyna ? Razi Cię czyjś błąd to czemu -vv-sam/sama piszesz z błędami?
Trwa ok 15 min.. Modlitwa, luźna rozmowa.. :) w tym roku potrwa może dłużej bo mała do Komunii i pogawędkę sobie urządzą dłuższą niz zwykle.. :D a jeżeli chodzi o kopertę.. Różnie wkładałam.. 50 zł.. 20 zł.. A nawet 10 zł jak nie miałam drobniej, tylko grubiej.. :D
Dawałam.. Ale Ksiądz nigdy nie wziął.. To będzie nasza 4 kolęda w 3- mieście.. Przez poprzednie nie brał i nie zastanawiam się nawet czy weźmie teraz.. Weźmie, to weźmie.. nie to nie.. :)

Ministranci zawsze dostają od córy w puszkę po 5 zł..
u nas co roku kolęda trwa około 10 minut. na poczatek śpiewanie kolędy, później modlitw, krótka rozmowa i koperta..raz nie daliśmy jej i zostaliśmy bardzo nie miło potraktowani..a mianowicie nie dostaliśmy obrazka....byłam w głębokim szoku! wiem że obejdzie się i bez niego ale zawsze on był nam zostawiany a tak ksiądz chyba się obraził że nie daliśmy koperty i obrazka nie dał...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
I dla mnie też takie zachowania "księży" jest szokiem.. Szopką.. Szkoda, że nie Bozenarodzeniową.. :) Są księża i "księża" niestety.. Ost coraz rzadziej trafić na takiego "z powołania" .. Jak nie tylko księży, a np lekarzy.. heh..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja miałam wczoraj i tylko błota mi nanieśli bo odwilż.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
U mnie Ksiądz był dzisiaj bylo miło ,modlitwa i rozmowa ....
U mnie jak u maryśki tyle ze na koniec dostalam sliczną koperte, gdzie ksiądz prosił o 100zł bo strop zrobili i trzeba za robocizne zapłacic... rece mi opadły...
nulka i co dałaś??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry