Widok

Hobo

Szekszárdi kadar powiadasz... chyba nie piłem. Nazwa wskazuje, że to wino Węgierskie pochodzące z jednego z 22 regionów winiarskich o nazwie Szekszárd. Okręg Szekszárd znany jest głównie z czerwnonego Bikavér (popularna bycza krew), na który to, ma wyłączność produkcji (wspólnie z okręgiem Eger, który leży na północny-wschód od Szekszárd)
Sukces skomponowania smacznego Bikavér'a i udanej jego sprzedaży przyciągnął do Szekszárd zachodni kapitał. Trochę kojarzy mi się to z robieniem czegoś na siłę tylko dlatego, że sąsiadowi zza miedzy się udało.
Węgry są 12 producentem wina na świecie z 4 mln hl/rok, przy czym charakterystyczne dla ich produkcji to to, że 70% to wina białe. Z ich rodzimymi czerwonymi szczepami jest cieniutko. Mają chyba tylko Kadarke i Kékfrankos(niem.blaufränkisch)
Znacznie ciekawiej jest z winami białymi na czele z Tokajem, o którym Ludwik XIV powiedział: "król win, wino królów" Na tym polu (win białych) widać, że Węgry mają bogatą tradycję. Jej korzenie leżą w cesarstwie rzymskim, którego to Węgry były częścią. Wprawdzie późniejsze najazdy i panowania Turków, czy lata "przyjaźni" z ZSRR itp. etc. poczyniły nieodwracalne straty dla winiarstwa to sytuacja na dziś dzień nie jest zła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A

moze swisnal ksiazke rozmarzonemu studentowi w kawiarence i napisal o niej doktorat ?
A studenta kopnal jeszcze w cieniu w dupe ?

Adaś

Kopnąłem to Ciebie kiedyś,
ale nie w cieniu a publicznie, bo obraziłeś Stworka, w cieniu nie miałbyś żadnej szansy. Ciesz się.

c

niemieckie były jednymi z najlepszych. teraz ten kraj pogubił się w motoryzacji tak, jak w polityce zagranicznej. za dużo kombinują, za dużo nowych patentów chcą wprowadzać bez porządnego ich przetestowania. vectra całkiem niezła. tylko blach nasłuchiwać trzeba, czy przypadkiem ciamkania korozji nie słychać. ja ze swoim japończykiem też muszę na to uważać, choć jest zdumiewająco dobrze póki co. clio to zupełnie nie moja bajka, mimo że ten koncern wykupił niedawno nissana (chyba że coś mi się pomerdało).

hobo

hehe, więc jednak nyska
ciekawe, ile czasu tobie posłuży :)

C

Pozostawiam cienie tobie stary, ja plywam lub pomagam plywac. Polityka wywoluje u mnie odruch wymiotny.
Pedz winko i roze w cieniu, stary.
Stworek. Who the fuck is Stworek ?

C

ostatnio kto mnie kopnal publicznie to byl pan milicjant w stanie wojennym i byly trener.
Jednemu juz oddalem a dwoch czeka w kolejce.

:)

2.0 diesel czyli jeden z tych, co do 700 tys. dają radę bez większych problemów. ale nie będę zapeszał. zwłaszcza, że maska jakby w trochę ciemniejszym odcieniu, czyli mógł dzwonka zaliczyć. jeśli tak, to ładnie go niemieckie turki wyklepały. nie ma co się martwić, trzeba podróżować.

Hobo

Blachy ok, auto właśnie z De.
Na moje to temp. silnika jest za wysoka. Elektronika sama się gubi, masz 100%, ale fryce są dobrzy jeśli idzie o projektowanie użytkowania.
W temacie Turków z germańskiego auto handlu to lepiej czuj czuwaj.

Adaś

Hamuj piętą.

c

nie, nie. ja nie mam żadnych dowodów ani nawet przesłanek, żeby turków w mój zakup mieszać. tak se zażartowałem w myśl zagadki: czemu samochody sprowadzane z niemiec są tańsze niż te z francji? bo turcy klepią blachy taniej niż arabowie

Hobo

:)
Pomiędzy jest jeszcze NL.
Tam można trafić dobre autko za rozsądną kasę. Mój kumpel mieszkający w Rotterdamie ostatnio znalazł gdzieś w sieci holenderskiej miejsce z autkami powypadkowymi, czasami są jedynie otarte. (muszę spytać o http)
Sprawdzał o 5 rano-nie było nic ciekawego, a o 9 rano rwał z buta z pracy do babki po L.R. Freelander'a za jakąś stosunkowo śmieszną kasę.
Wymienił szybę no i drzwi od kierowcy są do zrobienia, ale co tam.
Też tak chciałem zrobić.
Niestety, żeby coś takiego wyhaczyć trzeba być na miejscu, mieć trochę czasu i działać błyskawicznie.

Adaś

Robię jabłkowo-jeżynowe.
hehe huhu.
I wiesz co?
W trakcie pracy przeszło mi przez myśl, że popełniłeś w poście do mnie drobny błąd stylistyczny.(skoro już uczysz się języka polskiego to warto wziąć to pod uwagę myślę)
No więc,
wina się nie pędzi, a wyrabia.
Pędzi się bimber, albo ewentualnie popędzić można kogoś kto, na ten przykład, wcina się pomiędzy przysłowiową wódę a zakąskę.
Weź to pod uwagę budując zdania do mnie.

o politykach

Znów politycy włażą ruskim w dupę,
miały być sankcje,
trąbili jak przez tubę ...
lecz było tylko gadanie
a między Ruskimi i Niemcami
kolejny pomost stanie ...

Polecam
http://niepoprawni.pl/blog/80/powstaje-os-moskwa-berlin

C

Budujac mosty natomiast nalezy pamietac o miejscu. Statystyki mowia, ze 100% mostow jest uzywane na transporty.
Dlatego.

hehe

C

jesli nie mieszkam w pl to wiadomo

ze

patrzac na was to co wyrabiacie to sie tylko daleko pedzic chce

C

ucz swego jezyka w parlamencie, bo tu cie tylko czytaja.

hehe

statystyki mowia tez, ze TU TO to00% puste gadanie.

pc

ok wlazles na ten pc i zmieniasz literki.
to szkolne pc. ladnie to tak?

winko

inaczej mowiac 0%

Inne tematy z forum Hydepark

Vibracje (29 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Grajdołki (252 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry