Widok
Honda Civic Type-R
Najpierw przestawiono nową Hondę Civic, a niewiele później jej sportową odmianę. Premiera w ubiegłym roku zapowiadała, iż Honda nie ma zamiaru ukrywać dłużej swoich ultrasportowych samochodów przed europejskim rynkiem. Co prawda wcześniej dostępne były inne auta z oznaczeniem Type-R (Integra, Accord), lecz pełniły one rolę niszową.Już na pierwszy rzut oka widać, że Civic Type-R (R jak Racing) ...
więcej
więcej
Przyjemność z jazdy buczącą Hondą:)
Pewnie, że jeżdżenie taką Hondą daje sporą przyjemność. Swoim autkiem(del Sol) w pierwszy miesiąc po zakupie zrobiłem 15tys., a nie tylko nią (niestety) wtedy jeździłem. Często zdarzało się, że wracając do domu robiłem sobie jeszcze dodatkową rundkę pod gwiazdami dla czystej przyjemności. Jak można tak cudnym autkiem w 3 miesiące zrobić tylko 4tys.km? Szczerze podziwiam.. chyba, że to reklama dla przyszłych amatorów kupna.. :)
Bullet
Posiadam Hondke Civic 98 3D po drobnych modyfikacjach. Motor B18C JDM Integra Type-R 1.8L DOHC Vtec 16V 200 kucy full elektryka (ECU). Postawiona na srubowym zawieszeniu H&R, wydech APEXI, doladowanie NOS juz zalozone :) brakuje jeszcze skrzydel. To jest odlot wciskajacy w fotele Recaro oczywiscie Type R - czerwone. Malenstwo niedawno przylecialo ze US. Stara '98 Hondka ale za to nieodbiega od Type R 2002 :) a nawet nieco szybsza sprawdzone :)
Po co sie tak licytowac?
A ja tam mam F15 FALCON i sie nie chwale. WIec przestancie sie jarac takimi parametrami jak i tak na naszych drogach nie ma zabawy. Nie mowiac o tym ze niewazne jak dobry wozek bedzie to niestety kierowca jest jego najslabszym elementem wiec tak naprade reakcja kolesia przy predkosci 190KM/h jest rowna 0. A nie chial bym ogladac takiego wypadku - prawdopodobnie nic nie bylo by zbierac. Ja ostatnio mialem wypadek wpadl na mnie koles rozpedzona BMW i kurde wozek do kasacji. Wiec jeszcze raz powtarzam AUTOSTRADY zwlaszcza TAK ale nie nasze drogi tym bardziej po miescie. A co do wozka to CIVIC po mimo ze troszke przecholowal z wygladem i nie jest to typowa HONDA ale i tak ma cos w sobie. Nie mowiac o przestrzeni w tej kategorii. A TYPE-R co tu gadac DOBRY WOZEK ale na tor wysigowy (i bylo by milo gdyby chociaz za oplata byly takie mozlwosci tj. wjechac na tor wyscigowy takim wozkiem i porobic sobie pare kolek na pewno kazdemu na tydzien by wystarczylo adrenalinki :)
Polecam tez SUBARU LEGACY o podwyzszonym zawieszeniu - bardzo mily wozek 3l w miare dobre osiagi i 4x4 tylko ta cena :)
Pozdrawiam wszystkich zwolennikow HONDY.
Polecam tez SUBARU LEGACY o podwyzszonym zawieszeniu - bardzo mily wozek 3l w miare dobre osiagi i 4x4 tylko ta cena :)
Pozdrawiam wszystkich zwolennikow HONDY.
Civic czy Prelude
Miałe, civica 89r sedan 1.6 16v 135KM i z****iscie furka latała. Moje fantazje tym samochodem sie skończyły w momencie jak scigałem się z dwoma kolegami BMW E-30 2.5 170KM i BMW E-36 1.8 iS 130KM. Tą dugą wciągnełem jak trzeba ale przy 180km/h straciłem kontrolę nad autem i bum!!! nie wiem jakim cudem jeszcze żyje bo z tej prętkości powinienem już nie wyjść z samochodu, ale jednak. Ale do żeczy, mam teraz dylemat czy kupić znów civica 89r sedan 1.6 16v czy prelude 89-91 2.0 16v 4WS? proszę o pomoc jeżeli ktoś jeździł jedny i drugim autkiem dłuższy czas
Type-R
Ostatnio mialem okazje pojezdzic troszke tym autkiem i musze przyznac ze bylem milo zaskoczony. Samochod z wygladu pasujacy mojej mamie na zakupy prowadzi sie idealnie, przyspiesza dosc ochoczo i ma wystarczajaca ilosc miejsca w srodku by wyskoczyc na jakis dluzszy wypad z jedna co prawda osoba towarzyszaca. Fantastycznie zestopniowana skrzynia biegow i bardzo dobrze pracujacy lewarek - w pierwszej chwili myslalem ze to autobusowe umiejscowienie bedzie nietrafione, a jednak bardzo sie pomylilem. Droga reki z kierownicy na lewarek jest 3 razy krotsza nie w przypadku standardowego rozwiazania, co znacznie ulatwia bardziej agresywna jazde. Oczywiscie nie w centrum miasta ;)
Na moj gust jednak konstruktorzy powinni przemyslec montaz 240 konnego silnika z S2000, ktory sprawilby ze za ta cene autko znalazloby wiecej chetnych. Kto mialby ochote na auto z naprawde sportowym zacieciem i tak wzialby S2000, wiec nie byloby to moim zdaniem wbijanie gola do wlasnej bramki.
Na moj gust jednak konstruktorzy powinni przemyslec montaz 240 konnego silnika z S2000, ktory sprawilby ze za ta cene autko znalazloby wiecej chetnych. Kto mialby ochote na auto z naprawde sportowym zacieciem i tak wzialby S2000, wiec nie byloby to moim zdaniem wbijanie gola do wlasnej bramki.
panowie w najbliższa sobote czyli jutro jest zlot Hondek z 3city i nie tylko o 15 na skwerze lub o 14 pod klifem, mialem okazje jechac NSXem z gdanska do gdyni to jest marzenie,
jezeli macie jakies watpliwosci co do tego jaki model hondy wybrac wpadnijcie na strone www.honda.gda.pl
a CTR jest rowniez piekny
jezeli macie jakies watpliwosci co do tego jaki model hondy wybrac wpadnijcie na strone www.honda.gda.pl
a CTR jest rowniez piekny
Civic 1997; 1.4/90KM
Witam. Jeżdżę civic'iem z 1997 roku o pojemności 1398cm i mocy 90 KM. Co prawda najszybciej tym autkiem jechałem 170 km/h ale podejrzewam że wyciągnął by więcej gdyby nie fakt iż w bagażniku ciągle woże 30 kilogramową walizkę. Samochodzik prowadzi się bardzo łatwo i przyjemnie. Myślałem aby założyć do niego NOS (to był by czad). Jednak nie polecam rozwiercania i powiększania tłoków oraz montażu dodatkowych sprężarek przy tym. Znajomy tak kiedyś zrobił. Prawde mówiąc odciążył ją jeszcze na maksa zostawiając przedni fotel. Autko miało moc ok 500KM przy pojemności 1.4. Wiecie czym to się skończyło? Ruszał z 3 aby nie palić gumy. Przy 50km/h kierownice mu wyrywało. A w efekcie (nie mówił przy jakiej prędkości) pękła mu podstawa silnika. Gość się poprostu załamał. Ale stwierdził, że warto było!!!. Ja jednak wole nie robić żadnych dziwnych eksperymentów z moim autkiem. Za bardzo je kocham. Pozdrawiam wszystkich szczęściarzy którzy mają HONDE!!!! :)))))))
Civic 1,3 16V Troche słaba?.....
Mam civica 1,3 dx 16V 3dzw. z 94r. Założyłem do niej instalację gazową, z której jestem bardzo zadowolony gdyż średnie spalanie to ok 7,5l gazu, w trasie nawet poniżej 7l przy prędkości 90-100km. Brakuje mi tylko trochę koni..... no ale coś za coś (przy tej cenie paliwa). Zrobiłem już nią 30tys na gazie i silnik bez zarzutu. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, gdyż służy mi dobrze i jest to autko może nie wyczynowe, ale o naprawdę ładnej sylwetce i bardzo ekonomiczne, co dla mnie jest najistoniejsze bo jeżdżę nie mało.
Civic 1,3 16V Troche słaba?.....
Mam civica 1,3 dx 16V 3dzw. z 94r. Założyłem do niej instalację gazową, z której jestem bardzo zadowolony gdyż średnie spalanie to ok 7,5l gazu, w trasie nawet poniżej 7l przy prędkości 90-100km. Brakuje mi tylko trochę koni..... no ale coś za coś (przy tej cenie paliwa). Zrobiłem już nią 30tys na gazie i silnik bez zarzutu. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, gdyż służy mi dobrze i jest to autko może nie wyczynowe, ale o naprawdę ładnej sylwetce i bardzo ekonomiczne, co dla mnie jest najistoniejsze bo jeżdżę nie mało.
Civic type R
Jeżdzę Civiciem 1,4 ( slużbowym ) nowy model i jest to już trzecia Honda , którą jężdzę .
Co type R to go oglądałem w salonie w Elblągu i uważam, że jest to auto ze świetnym silnikiem i w byle jakiej karoserii.
Mój ranking modeli którymi jeździłem :
1. Honda Civic 1.4 is 1996 rok 3 drzwiowa ( Japońska) 153 tys km
2.Honda Civic 1.4 1996 rok 68..000 km ładna sylwetka
3.Honda Civic 1.4 2003 rok jak dotąd 23 tys km Auto bez stylu , śmiesznie wyglądające i brzydko wykończone ( czarne ! w środku ) słabe hamulce, choć lekko dozowane, słabe światła mijania !!
Moim zdnaniem Honda schodzi na psy.
Co type R to go oglądałem w salonie w Elblągu i uważam, że jest to auto ze świetnym silnikiem i w byle jakiej karoserii.
3.Honda Civic 1.4 2003 rok jak dotąd 23 tys km Auto bez stylu , śmiesznie wyglądające i brzydko wykończone ( czarne ! w środku ) słabe hamulce, choć lekko dozowane, słabe światła mijania !!
Civic type R
Jeżdzę Civiciem 1,4 ( slużbowym ) nowy model i jest to już trzecia Honda , którą jężdzę .
TYPE-R rakieta !!!
Jest to jedno z najszybszych aut w swojej klasie, a smiem nawet stwierdzic ze nie ma zadnej konkurencji. Bo co moze z nia konkurowac..... Leon Cupra R? Nie !!! Ma gorsze przyspieszenie chociaz ma wieksza moc o 25KM i troche wieksze spalanie. Alfa 147 GTA ? takze nie! Moze powiecie ze pisze glupoty ale tak nie jest. Alfa z cala pewnoscia jest piekna i bardzo szybka ale.. ale porownujac ja z Type-R wypada w "caloksztalcie" bardzo blado przy hondzie. Po pierwsze jest lepsza od hondy type-r o tylko UWAGA 0.1s do 100km/h. przy poteznym silniku o pojemnosci 3.2 i mocy 250 koni mechanicznych. Sami przyznacie ze roznica jest bardzo niewielka. Po drugie rzecz bynajmniej smieszna ale prawdziwa... chodzi o spalanie, niby sprawa nieistotna jezeli chodzi o sportowe auta ale tak naprawde auta tego typu kupuja ludzie mlodzi , czesto bedacy jeszcze na utrzymaniu rodzicow badz zaczynajacy zycie na wlasna reke. Zalozmy ze stac nas na takie auto. Przy normalnej jezdzie po miescie Type-R'em mozemy zejsc spokojnie ponizej 12 litrow na 100km !!! Sami przyznacie ze wynik jest wiecej niz dobry jak na taka moc. Alfa GTA potrzebuje pochlonac az 18 litrow !!! Roznica jest olbrzymia w utrzymaniu takich aut. Rzecz kolejna to cena zakupu ktora wynosi okolo 50tys.zl na korzysc Hondy. Nie bede wypowiadal sie na temat ktore auto lepiej jezdzi bo oba sa poprostu swietne ale czytajac opinie prawdziwych fachowcow to kazdy podkresla ze Type-R jest szybszy i jazda szczegolnie po zakretach to jest jej prawdziwy zywiol.
Wersja z 2004 roku powala wrecz na kolana. Auto zyskalo piekne soczewkowe reflektory, troche inne zderzaki i lzejsze koło zamachowe przez co udalo sie urwac 0.2s do 100km/h i wynosi obecnie 6.6s !!! Co tutaj wiecej dodac sam juz nie wiem :) troche sie rozpisalem ale jazda tym "cackiem" to prawdziwa przyjemnosc. W bliskiej przyszlosci zamierzam sobie wlasnie te auto zakupic ale koniecznie wersje po liftingu. Moje wrazenia opisuje po jezdzie Type-R'em z 2001roku. chociaz praktycznie nie jest wcale gorszy od wersji po liftingu.
Pozdrawiam wszystkich fanow tej marki a w szczegolnosci posiadaczy Type-R
Wersja z 2004 roku powala wrecz na kolana. Auto zyskalo piekne soczewkowe reflektory, troche inne zderzaki i lzejsze koło zamachowe przez co udalo sie urwac 0.2s do 100km/h i wynosi obecnie 6.6s !!! Co tutaj wiecej dodac sam juz nie wiem :) troche sie rozpisalem ale jazda tym "cackiem" to prawdziwa przyjemnosc. W bliskiej przyszlosci zamierzam sobie wlasnie te auto zakupic ale koniecznie wersje po liftingu. Moje wrazenia opisuje po jezdzie Type-R'em z 2001roku. chociaz praktycznie nie jest wcale gorszy od wersji po liftingu.
Pozdrawiam wszystkich fanow tej marki a w szczegolnosci posiadaczy Type-R
pierwsza jazda
dzisiaj pierwszy raz jechałem hondą civic 1,4 ktorą nabyłem wczoraj. z początku trochę się bałem tej jazdy ,ale tylko do momentu gdy wjechałem na lepszą drogę,ten samochód prowadzi się super .ma ona 100 tys.przebiegu i jest z 97 roku. ma bardzo ładny wygląd i myślę że będzie mi się dobrze jeżdzic. miałem zamiar kupić opla astrę.może ktoś miał oba takie samochody więc proszę o opinięporównawczą. pozdrawiam
Sprzedam H.Civic
Cześć.
Mam szansę przesiąść się na młodszy model Hondy, dlatego
i tylko dlatego muszę sprzedać swoją.
A jest to Honda Civic 1,6 16V z 1992 130 kM ( ostatnie modele z silnikiem CRX),czarna, bezwypadkowa,przebieg 180 000, ZADBANA, takiego zadbanego wnętrza nie znajdziecie nawet w nowszych rocznikach. Jestem 3 właścicielem.Kupione od znajomej z pracy po usilnych namowach. Cena do obgadania ok. 8,5 tyś.
Pozdrowienia.
Mam szansę przesiąść się na młodszy model Hondy, dlatego
i tylko dlatego muszę sprzedać swoją.
A jest to Honda Civic 1,6 16V z 1992 130 kM ( ostatnie modele z silnikiem CRX),czarna, bezwypadkowa,przebieg 180 000, ZADBANA, takiego zadbanego wnętrza nie znajdziecie nawet w nowszych rocznikach. Jestem 3 właścicielem.Kupione od znajomej z pracy po usilnych namowach. Cena do obgadania ok. 8,5 tyś.
Pozdrowienia.
Civic Ek 9 (japan)
Witam , posiadam 3 d z 98 , jak dotad zero problemow a mam juz nia 6 lat niedawno kupilem do niej kolektor wydechowy + kompletny wydech 50 mm autko w koncu zaczelo sie zbierac (silnik 1.4) predkosc max. okolo 200 jechalem nia w po angielskich autostradach. W przyszlym roku zamierzam kupic civica type r lub s2000 .Chociaz jestem w Angli , moj civic jest do sprzedania ,aktualnie ma przebieg 89tys. a posiadam go prawie od nowosci to znaczy od 99r.
Civic Ek 9 (japan)
Witam , posiadam 3 d z 98 , jak dotad zero problemow a mam juz nia 6 lat niedawno kupilem do niej kolektor wydechowy + kompletny wydech 50 mm autko w koncu zaczelo sie zbierac (silnik 1.4) predkosc max. okolo 200 jechalem nia w po angielskich autostradach. W przyszlym roku zamierzam kupic civica type r lub s2000 .Chociaz jestem w Angli , moj civic jest do sprzedania ,aktualnie ma przebieg 89tys. a posiadam go prawie od nowosci to znaczy od 99r. POzdrawiam wszystkich uzytkownikow Hondy
TDI
Co Wy mozecie tymi swoimi kosiarkami?Jedynie spod swiatel efektownie ruszyc co nie jest zasluga samego a naprawde dobrj skrzyni i malej masy.Prawdziwy potenjal silnika sprawdza sie na trasie,na ktorej benzynowa honda nie ma szans do "pompowtryskiwacza"...nie wspominajac juz o wyprzedzaniu.Pozdrawiam
ty chyba nie masz pojęcia co mówisz hehe i jeszcze pompowtryskiwacze ehhh nawet toyota ma już piezoelektryki TDI to archaiczna jednostka zresztą mam hanie z 93 roku 134 konie i jakoś marnie te wasze TDI wypadają i od startu i po starcie i do końca licznika, i zdaj sobie sprawę iż jest ogrom hond i innych aut Japońskich z silnikami 1L, 1,2L 1,3L miałem D13 i wtedy TDI się cieszy bo dorwał hondę patrząc tylko na karoserię które wyglądają tak samo w wersji 75KM i 179KM i potem taki ma radochę bo jego 2,5L TDI dało rade H zastanówcie się trochę
TDI
Co Wy mozecie tymi swoimi kosiarkami?Jedynie spod swiatel efektownie ruszyc co nie jest zasluga samego a naprawde dobrj skrzyni i malej masy.Prawdziwy potenjal silnika sprawdza sie na trasie,na ktorej benzynowa honda nie ma szans do "pompowtryskiwacza"...nie wspominajac juz o wyprzedzaniu.Pozdrawiam
TDi
Ech,nie wymagałem zbyt wiele od ludzi tu piszacych ale Ty i poprzednik jestescie sztandarowym przykladem totalnego kretyna ktrory nie ma pojecia o silnikach.Idz lepiej poczytać "Auto Świat"dzieciaku bo to jedyna literatura motoryzacyjna z ktorej cos qmasz.A o dupach pisz na xlaski.pl zakompleksiony wieśniaku.
TDi
Ech,nie wymagałem zbyt wiele od ludzi tu piszacych ale Ty i poprzednik jestescie sztandarowym przykladem totalnego kretyna ktrory nie ma pojecia o silnikach.Idz lepiej poczytać "Auto Świat"dzieciaku bo to jedyna literatura motoryzacyjna z ktorej cos qmasz.A o dupach pisz na xlaski.pl zakompleksiony wieśniaku.
DIESEL POWER
Powiem tak. Silniki hondy to zaawansowane technicznie konstrukcje. Ale nie oszukujmy się. Porównując silniki o tej samej mocy nie wyróżniająsięniczym szczególnym od innych, prócz niebotycznych obrotów. Nie wspomnę już o nowoczesnych jednostkach wysokoprężnych, które pracują jak traktory (wolę to niż 8000obr i.....nic). Wspólczesne silniki diesla wciągają hondowskie kosiarki na śniadanie,a przy tym palą 10 litrów ropki:)). Odrębną rzeczą jest to że 90% osób porusza się hondą "mamochodem" i kozaczą na światłach do kapelusznika w starej ibizie.
Pozdrawiam przedmówce Loca.
Pozdrawiam przedmówce Loca.
re LOL
Bmw525tds 143hp 280/2200Nm 0-100 10,4s masa1555kg
Accord 2,2i VTEC 150hp 200/4600Nm 0-100 9s masa1375kg
Nie wiem w jakim stanie byla beta twojego kumpla(zazwyczaj te fury sa strasznie zarzniete...jak wiekszosc BMW)ale jesli obie fury bylyby w 100%stanie tech. mialyby podobna sama mase(beta jes ciezsza od accorda o prawie 200kg)to na trasie zobaczylbys tylko opary spalonej ropy unoszace sie w powietrzu...
Accord 2,2i VTEC 150hp 200/4600Nm 0-100 9s masa1375kg
Nie wiem w jakim stanie byla beta twojego kumpla(zazwyczaj te fury sa strasznie zarzniete...jak wiekszosc BMW)ale jesli obie fury bylyby w 100%stanie tech. mialyby podobna sama mase(beta jes ciezsza od accorda o prawie 200kg)to na trasie zobaczylbys tylko opary spalonej ropy unoszace sie w powietrzu...
czarna strzała
Posiadam type-r od 6 miesiecy i przyznam sie ze nie zamienil bym jej inny.Najlepsze jest jak dajesz przeciwnikow lekkie fory na poczatku a pozniej wyprzedzasz go na zmiennej fazie.Gosc na nastepnych swiatlach zatrzymuje sie otwiera szybe i pyta o silnik. Ha!ma kopyto chociaz zabardzo sie juz przyzwyczailem.
1.5 16V 90KM
Mam Civica z silniczkiem 1.5 16V o mocy 90KM i uwerzcie mi mało który samochód może mi podskoczyć, oczywiście jak go ciągne po wysokich obrotach bo przy niskich jest spokojniejszy. Ale biada jak przekroczy 4tyś/obr/min wtedy inni nie wiedzą co jest grane czy oni hamują czy ja przyśpieszam!NO ale ja już na to nic nie poradze że inni zostają w tyle!:)
1.5 16V 90KM
Mam Civica z silniczkiem 1.5 16V o mocy 90KM i uwerzcie mi mało który samochód może mi podskoczyć, oczywiście jak go ciągne po wysokich obrotach bo przy niskich jest spokojniejszy. Ale biada jak przekroczy 4tyś/obr/min wtedy inni nie wiedzą co jest grane czy oni hamują czy ja przyśpieszam!NO ale ja już na to nic nie poradze że inni zostają w tyle!:)
Do autora LOCO
Gościu tu jest mowa o benzynie a nie dieslu więc co ma piernik do wiatraka co??? Jak bendzie mowa o dieslu to wtedy pisz a tak to lepiej niepisz bo ludzie zasypią Cie listami. A pozatym Honda ma teraz swojego diesla o którym wielu producentów nie śniło a TDI to to już nie jest najnowsza konstrukcja jedynie ulepszana a tak nic pozatym i na dodatek głśno pracuje jak na dzisiejsze wymagania i standarty!!!
mam go
kupuje k100 i cai injen. jak bedzie mnie stac to cos z wygladem jeszcze zrobie bo brzydkie to auto niestety ale za to szybkie.. slaba strona sa w sumie hamulce ale na nie nie mam pomyslu, tzn. zadnego ponizej 6000zl :( ... moze cos powerslot ale przod i tyl bez linek i klockow to ok 3300zl :(
jest git
miesiąc temu kupiłem civica coupe 1,5 LSi. zaebiście się tym buja i nawet karki w betach mi nie podeżdżają. następny w planach jest type-r tyle że wersja z lat 90tych.... widziałem ją raz w polsce.... tyule że na niemickich blaszkach.... a ogloszeń o sprzedaży nie ma nawet na e-bay'u. póki co latam moją hondzią i jest git. pozdrs!!!!
nie ma rozy bez....
Prawda jest taka ze faktycznie na obroty to to wchodzi bez problemow ale ma pewne wady
1. na niskich obrotach wykazuje prawe zerowy moment obrotowy ten kto mieszka w górach wie o co chodzi
2. Przy zmianie faz na wałku pluje olejem wiec kupno używanego od człowieka który katował taką mija sie z celem
3. Bardzo ubogie wyposażenie seryjne brak opcji
(przynajmniej niektórych np AC/auto)
Miałem Seata Leona Cupra R i jeździłem dużo Civicem Type-R i różnica jest taka
a) Seat jest dobry na codzien slicznie sie odpycha
B) honda dobra na niedziele jak jedziesz na tor
Teraz kupiłem Astre III OPC diabel wcielony naprawde trzeba umiec jezdzic by sie pobawic
1. na niskich obrotach wykazuje prawe zerowy moment obrotowy ten kto mieszka w górach wie o co chodzi
2. Przy zmianie faz na wałku pluje olejem wiec kupno używanego od człowieka który katował taką mija sie z celem
Teraz kupiłem Astre III OPC diabel wcielony naprawde trzeba umiec jezdzic by sie pobawic
re Honda Civic Type-R
1. 1. na niskich obrotach wykazuje prawe zerowy moment obrotowy ten kto mieszka w górach wie o co chodzi
- jasne, tyle, że 90% momentu masz do dyspozycji w przedziale 2000-6500
- bo to jest rasowy hot-hatch, a nie dupowóz z mocnym silnikiem i taki samochód kupuje się za jego właściwości jezdne, a nie komfot
- honda doskonale nadaje się do jazdy codziennej, nie ma turbo, więc pali mniej przy niskich obrotach w porównaniu do silników turbodoładowanych, które "ciągną" od niskich obrotów
- jasne, tyle, że 90% momentu masz do dyspozycji w przedziale 2000-6500
- bo to jest rasowy hot-hatch, a nie dupowóz z mocnym silnikiem i taki samochód kupuje się za jego właściwości jezdne, a nie komfot
- honda doskonale nadaje się do jazdy codziennej, nie ma turbo, więc pali mniej przy niskich obrotach w porównaniu do silników turbodoładowanych, które "ciągną" od niskich obrotów
nie ma rozy bez....
Prawda jest taka ze faktycznie na obroty to to wchodzi bez problemow ale ma pewne wady
A ja...
jestem szczęsliwym posiadaczem Hondy Civic Coupe (USA) 1.5 16V 120KM i doznałem szoku jak to cacko jeździ :)) KOleś startował do mnie jakimś tam Audi A4 1.8 i sie baaaaardzo zdziwił, na początku dostał troszkę fory ale na drugim biegu przy 4 tys obrotów ten samochodzik przemienia sie w rakietę. KOles w A4 widział tylko oddalający sie punkt. Budzik zbliżal sie do 140 Km/h na 3 biegu :).W każdym bądz razie miałem Golfa GT, jeżdziłem A4 i stwierdzam że to wszystko to są samochody dla starszych dziadków :)). Ryczący silnik Hondy to jest najpiękniejsza muzyka dla uszu.
:) szczescliwy posiadacz 3 hondy 5gen civic
5generacja najbardziej przypadla mi do gustu :) chodz samochodzik juz wiekowy, pierwsze sedan 1,5 90ps, nastepnie coupe 1,5 101ps... obecnie 1.6 vtec 125ps, wystarczajaco szybki, niepozorny, zwinny, wady napewno to hamulce w coupe przod tarcze tyl bebny hamowalo jakos!! hecz 4 tarcze brembo + klocki ferodo i jest naprawde super, pozatym parujace szyby, i wielka wada 5 gen :) kazde siedzenie kierowcy przy przebiegu ok 190tys km, po prawej stronie wychodzi drut :P (chyba ze kierowca sie dzial normalnie a nie na lewarq :P) pozdrowka dla wszystkich hondziarzy
1.5 16v
cześc mam hondzinę z silnikiem 1.5 16v z 92 3d. Fabrycznie 90 km ale troche ją podrasowałem i normalnie nie ma mocnych na nią, chyba że v tec :) ostatnio nawet kolo golfem 3 gti się spurał jak go zostawiłem w tyle. Hondzina z*******a tylko trzeba ją na obroty kręcić. Będe chciał ją sprzedać bo chcę kupić motor na wiosnę więc jak ktoś chce kupić to piszcie. Na 15 O.Z Pozdrawiam:)
1.5 16v
cześc mam hondzinę z silnikiem 1.5 16v z 92 3d. Fabrycznie 90 km ale troche ją podrasowałem i normalnie nie ma mocnych na nią, chyba że v tec :) ostatnio nawet kolo golfem 3 gti się spurał jak go zostawiłem w tyle. Hondzina z*******a tylko trzeba ją na obroty kręcić. Będe chciał ją sprzedać bo chcę kupić motor na wiosnę więc jak ktoś chce kupić to piszcie. Na 15 O.Z Pozdrawiam:)
do Fcastro
przepraszam ale mam kilku znajomych którzy zakupili przechodzone sportowe hondy z przebiegami rzędu 200-250 tysięcy (prelude'y, mocne civici) i w tej całej używalności nie widać narzekań na silniki! żadnych wycieków, brania oleju... z tym akurat nie ma problemu a przecież te auta były kupowane przez poprzednich właścicieli nie po to aby stały. Twoja teoria z kupnem używanego sportowego samochodu od poprzedniego właściciela mija się z celem. Niezależnie od mocy obliczeniowych, czy to słaby czy mocny samochód trzeba odpowiednio podejść do kupna, odpowiednio wybrać model.
c.d
a bez problemu natrafisz na auto z bardzo mocnym silnikiem w stanie nienagannym technicznie i wizualnie. Oczywiście są to pojazdy używane (nie nowe) więc musimy liczyć się z wydatkiem na nie, z tym tylko niuansem iż dobre, podkreślam - dobre jednostki napędowe potrzebują niewiele poza rutynowymi wymianami: paski, filtry, płyny etc. (nie mówię tutaj o jakichś Fiatach czy innych 'Dajewach') - bez urazy posiadacze tych marek :)
Type R vs C20xe
Civic Type R to świetne autko,warte cenny, kolega ma i na prawdę jak na 200kn to autko robi bardzo dobre czas 0-100.Ja mam Kadetta c20xe 156kn 204NM i nie narzekam jak na 156kn zlałem nim civic Vti 160kn czy 180kn Vtec:) niestety przyznam ze z Type R przegrywam o niecala dlugosc auta ale to i tak nieźle:) 156kn vs 200kn jest róznica a waga mOjego Kadetta to 1120kg:) jestem zadowolony z tego autka:) wszyscy mówia ze karoseria slaba, to fakt ale jak sie dba o auto to na prawde jest dobrze=) pozdrawiam:)
Civic VII
świetne auto, posiadam od 3 lat i dlugo nie zmienie na inne, jesli chodzi o eksploatacje i porady dotyczace tego modelu to polecma: http://www.civic7g.pl