Widok

ILE WAS KOSZTUJE WESELE???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
J.W

imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na 20 osób 10 tysięcy zł
Będziemy mieli ok 120 osób, z czego prawie 60% przyjezdnych (nocleg konieczny;(). Koszty wesela powolutku rosną do ceny całkiem dobrego samochodu;(... no ale mamy jeszcze trochę czasu i dzielnie tniemy gdzie można;););)!
image
image
image
NAS WYJDZIE NA OKOłO 90 OSO 32.000Zł :\

imageimage
nas rok temu na 100 osób wesele kosztowało dosłownie ze wszystkim (jak teraz dokładnie policzyłam ) 36 tys.

image
image
na 120 osob na dzien dzisiejszy 40 tys
Wesele w maju i dzień dziesiejszy mam nadzieje że wyjdzie nie więcej niż 25 tys. za 90 osób ale zobaczymy jak wydzie po fakcie :-)
image
zaprosiliśmy 90 osób, wesele wyniesie nas 13500 (samo jedzenie, bez alkoholu, ciasta i innych zachcianek..:)
jakieś wielkie te sumy macie dziewczyny... moja siostra miała wesele w sierpniu na 80 osób i z tego co mi wiadomo za calutkie wesele wyszło jakieś 16tys

image

na 80 osób (nocleg dla wszystkich) około 40 tys.
o kórcze gzie tak tanio to ja chetnie takie zrobie bo mi 40 tys juz wyszło na 120 osób
...
mi tak samo i to bez sukni :( 120 osob to przeszlo 40 tys.
przerażają mnie Wasze sumy....wesele mojej siostry w super miejscu na 80osób wyszło z 16tys.

image

Tylko pytanie co liczymy... bo jeśli ktoś chce policzyć absolutnie wszystko to musi dodać każdy litr benzyny zużyty na jazdę po coś tam... każdą złotówkę na znaczki pocztowe (u mnie na dzień dzisiejszy jest to już ok. 80zł.) i wszystkie inne rzeczy, które nam się chowają przy kosztach lokalu, ubrań itp.

my na 65 on płacilismy 16 tys (strojee sala jedzonki itp)

imageimage
Pewnie około 25 tys.

image
image
Wydaje mi się, że to i tak stosunkowo mało, biorąc pod uwagę, że połowa za suknie zapłaciła ponad 3 tyś :D No chyba, że ktoś tego nie liczy.

ja za sukienke dałam 1 tys :)

imageimage
koszta kosmiczne i sukienka 3tys :-O nie wydalabym 30tys na wesele
Planujemy wesele na 55 - 60 osób, wartość całego imprezy wyniesie nas 25 tys.

image

SZUKAM PIOSENKI NA PIERWSZY TANIEC M. MILOWICZA - CORAZ BLIŻEJ SIEBIE
wesele na 85 osob, ale liczac wszystko (lacznie z przelotami do PL na zalatwianie etc, placilismy tez czesci gosci za nocleg) wyszlo ok 60 tys. koszty podniosly sie w pewnym momencie ze wzgledu na slaby kurs euro... :(
igrażka współczuje... takie koszta :\

imageimage
gwiazdeczkaania napisał(a):

> Wydaje mi się, że to i tak stosunkowo mało, biorąc pod uwagę,
> że połowa za suknie zapłaciła ponad 3 tyś :D No chyba, że ktoś
> tego nie liczy.
>

Nie każdy kupuje suknię za 3 tysiące. U nas za 3 tysiące zostałam ubrana i ja, i narzeczony...

ja liczę wszystko no bez benzyny, ale w naszych kosztach policzyliśmy każdy pierdół i panieńskie oraz kawalerskie.

image
image
Nas wesele na 75 osób kosztowało ok 23tys

image
image
licząc wszystko - od wstążek na auto, paliwo, zawiadomienia, cukierki dla dzieciaków i całą resztę (dosłownie wszystko wszystko!), wesele na 120 osób wyszło nas niecały rok temu w okolicach prawie 28.000. Więc patrząc na koszty większości z Was, wyszło nam wcale nie tak drogo :) Tyle, że masę rzeczy robiliśmy sami i po kosztach (np. wystarczyła mi śliczna sukienka kupiona od innej dziewczyny za 350 zł :), a zaproszenia drukowaliśmy sami :) )
Myślę że należałoby uwzględnić również wzrost cen jaki miał miejsce w ostanim półroczu. Z tego co wiem to np. w Róży Wiatrów (tam mam wesele) w zeszłym roku cena za osobę wynosiła 120 lub 140 za osobę a teraz jest cena 130 lub 150. Tak jest prawdopodobnie ze wszytkim a ceny wciąż rosną.
image
dokładnie wszyscy podwyzszyli ceny np
*orkiestra moja rok 2008 -1700zł na rok 2009 - 2500zł !!!
*kamerzysta rok2008 -1100zł na rok 2009 - 1500zł !!! i td dalej z kazdym wszystko przez wyż demograficzn

imageimage
na 50 osób wyszło nam około 16tys

image
A mieliście poprawiny?? Bo one kosztują tyle co połowa wesela.
Nam wyjdzie ok. 18 tys na ok 60 os., nie licząc sukni, garnituru i obrączek. Sama sala (wynajęcie plus jedzenie wyjdzie ok. 8400) Wesele mamy w przyszłym roku.

Pozdrawiam serdecznie! :)

image
cywilny z przyjeciem na 52 osoby okolo 14.OOO (myśłę że dokładnie wyjdzie ponad ta kwote) ale dokładnie to po przyjeciu,

image
30 tys na około 40 osób

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
50 os ok. 25 000, ale powinno byc nieco mniej. Nie placimy, na szczescie, za noclegi, a 80% to goscie z zagranicy, wiec byloby grubo.

image

Bizuteria autorska i na zamowienie - zapraszam na maila
u nas bedzie 90 osób, ale wódka i napoje są zakupione na 110, bo nam sie nagle troszkę gości wykruszyło(wstępnie było zaproszonych ok 130) i nam to wyjdzie tak z 28 tysięcy
my z każdą pierdołą na 75 osób zapłaciliśmy 25 tysięcy :)

my ze wszystkim łacznie z ubraniem itp wszystkimi pierdólkami to 20 tys wychodzi wesle na 100 osob z poprawinami

image
image
39 tyś, 88 osób (z noclegami)

my 40 tys na 120 osob w tym liczyłam stroje koscioł itp mysle ze w tej kwocie sie zamkne:)

i wcala nie załuje bo to jedyny taki dzień w zyciu:P

image
u nas na ok 70osób - ok. 30tys.
u nas licząc dosłownie wszystko,
wyjdzie jakieś 32 tyś. na 60 -70 osób,
dokładnie będzie wiadomo dopiero po ślubie,
teraz to tylko kwota szacunkowa :)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
mam nadzieje ze nie zasmiece watku bo to wlasciwie tez w temacie... moge sie zapytac ile wam sie zwrocio? chodzi tylko o gotowke ktora dostaliscie w kopertach... wiem ze to indywidualna kwestia kazdej z was i nie ma reguly ale moze uda mi sie wyciagnac jakas srednia:) jakbyscie mogly podac stosunek ile wydalyscie a ile sie zwrocilo...

image

image
My mieliśmy na 50 osób i kosztowało nas to bez mojej kiecki około 20 tys.
image
to nie ma ustalonej tezy fakt np u mojego kumpla babcia emerytka ktora skromnie zyje dała 40 tys na prezet i tym samym zebrali 60 tys zł.
Moj kumpel mysłał ze dostanie zawału:P
wiec roznie to bywa

image
Bez urazy, ale jak robisz wesele "zeby sie zwrocilo", to moze nie rob go wcale... W koncu wesele jest po to, zeby swietowac slub... Moze lepiej zrob cos mniej kosztownego.

image

tez sie zgadzam z wypowiedzia wyzej ślub zaaadko kiedy sie zwraca a zreszta to jest ostatnia rzecz o jakiej mysle. Nawet na to nie ma co liczyc

image
to prawda co piszesz ale jednak to sa niemale pieniadze ktore niektorzy sami musza zarobic bo nie dostaja od rodzicow... a taki debet na start we wspolne zycie to nie jest pikus, przynajmniej dla mnie:(

a tak na marginesie, niezla babcia, chyba tez bym zawalu dostala:)))

image

image
gdyby nie nasi rodzice nie byłoby nasz stać na takie wesele jakie mieliśmy i wtedy było by skromnie i w wązkim gronie bo kredytu bym nie brała za duże obciążenie jak na start w życiu.

image
image
Mi rodzice nie placa absolutnie za nic, nawet 50gr, podobnie z rodzicami mojego narzeczonego - placimy za wszystko sami, a mimo, ze bedzie nas to kosztowac kilka wyrzeczen, robimy wesele i tyle. Dlatego wlasnie lepiej jest czasami zaczac planowac wczesniej (ale bez przesady w postaci 2 lat, na przyklad) i miec koszty rozlozone w czasie (w jednym miesiacu tamto, w drugm siamto) anizeli zalowac, ze wesele jest drogie i kombinowac, ile osob i kogo zaprosic, zeby sie zwrocilo...

image

wiecie co w zyyyciu bym nie wzieła kredytu na wesele. Nikt by mnie nie namowił. Bo dziwnie zaczynac zycie z kredytem u boku:) chodz niektorzy tak robia a czy to zle??? NIE bo ja jego spłacac nie bede:)

rozumiem ze nie wszystkich sta ale ja czekałam na ta chwile 2 lata i odkładałam chodz mam 21lat. to wiedziałam co chce od zycia:)
wiec nie potępiam kredytow pozyczek itp Kazdy jest indywidualny i chwała za to:)

image
My również sami się finansujemy, oboje pracujemy i nie chcieliśmy brac pieniędzy od Rodziców.
Teraz przynajmniej sami o wszystkim decydujemy!
Jak ślub brała siostra mojego Narzeczonego (wesele finansowane przez rodziców Państwa Młodych), to wyglądało to w ten sposób, że matka Narzeczonego (przyszła teściowa) sama zrobiła listę gosci na wesele Jego siostry!
Zamiast przyjaciół i zanjomych Państwa Młodych przy stołach siedziały jakieś stare ciotki, widziane może raz w życiu przez Młodych, za to uwielbiane przez tesciową!
Masakra!

Wracając do tematu-wesele w przyszłym roku na 70osób (bez poprawin) mamy zamiar zmieścic się w 20 tys zł, ale patrząc na galopujące ceny sama nie wiem czy to się nam uda...

Sama sala 9 tys, kiecka z rynku wtórnego, auto-Mercedes Taty, zaproszenia, winietki, dekoracja koscioła i auta we własnym zakresie...

Może się uda...???
image
a nam w 100% ślub sfinansowali rodzice podali liste gości których chcieli mieć na weselu reszte sami już decydowliśmy i kochani rodzice w nic nam się nie wtrącali, powiedzieli ze to jest nasz dzień i mamy wszystko sobie załatwic tak jak my chcemy, a w jednej kwesti nie chcieliśmy kamerzysty i tu rodzice się uparli że ma być więc ulegliśmy ale teraz im za to dziękujemy mamy super zdjęcia i film:)

image
image
My we wlasnym zakresie rowniez mamy dekoracje (drugi zawod), zaproszenia, winietki... Wszystko malym kosztem - dekoracja bedzie w tematyce morskiej, a poki co muszelki i piasek na plazy darmowe sa;) Poza tym, na dodatki do dekoracji mam przeznaczone "caaale" 150zl i spokojnie sie w tym wyrobie. Udalo mi sie, dzieki praktyce w zawodzie poniekad;) , wyszarpac znizke w hotelu, wiec to tez robi roznice...
Nie robimy poprawin, bo to dla mnie pochlej - party z dojadaniem resztek (a tak sie konczy w wiekszosci przypadkow), fotografami sa nasi 2 znajomi, kamerzysty nie chcemy.
Makijaz we wlasnym zakresie, wlosy ze znizka bo bukuje 3 osoby (ja, mama, swiadkowa), a byc moze i wiecej...

image

my za sama sale zaplacilismy juz 18 tys wesele na 90 os.
a gdzie orkiestra 3000 kamerzysta 2000 fotograf 1200 ciasta ok 800 alkohol 2000 napoje 700 moja suknia i dodatki 2200 garnitury 700zl kosciol i muzyka 1000 fryzura 250 makijaz 250 obraczki 1200 kwiaty 250 wiejski stol 500 samochod 550 to za takich najwazniejszych a jest cala masa drobiazgow o ktorych sie nie pamieta a ktore tez sie tu liczą.

Chyba wolę nie wiedzieć, ile to wszystko będzie kosztować.. ;)

image
image
My jak narazie 2500zl FOTOGRAF, 2900zl DJ, suknia Pronovias NIEVE 2890zl, buty 1000zl, Dwor Oliwski ok.40 osob x 360zl = 14.400zl...pozatym na garniutur liczymy ok.2500zl, pozostaly ,,osprzęt garniturowy" ok.700zl............reszty juz jakos nie chce mi sie liczyc ;-)
[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
Jeśli chodzi o kredyt to musimy go wziąć ale nie dlatego że nie stać nas na wesele, tylko dlatego że absolutnie, ale to absolutnie nie umiemy oszczędzać. Wydajemy wszystko na podróże i sprzęt. Kiedy jednak mamy raty do spłaty to nie ma problemu - zawsze mamy na nie pieniądze. Resztę oczywiście wydamy.

image
image
he to faktycznie niektorzy nie maja pojecia o oszczedzaniu zreszta ja tez NIE:P

image
Pod tym względem jesteśmy okropni. Jeśli nie mamy kasy np. jedno z nas nie ma pracy i budżet miesięczny wynosi 1500zł to spokojnie się utrzymamy. Ale jeśli z kasą jest ok i oboje mamy pracę to za 1500 wyżyć nie możemy. Wydamy wszystko i jeszcze debetów narobimy.

image
image
Nie wiem czy się orientujesz, ale w Dworze Oliwskim jest dużo opłat ukrytych i dodatkowych (np. za alkohol), więc liczenie 360 zł od osoby może być zaniżone:(
te opłaty, które pamiętam to:
1. alkohol trzeba zakupić u nich, a butelka wódki Bols 0,7 kosztuje 110 zł lub druga opcja możesz zamówić open bar czyli też 110 zł od osoby,
2. napoje jak Fanta, Sprite, Coca-Cola dodatkowe 16 lub 18 zł/osobę
3. kieliszek szampana na przyjęcie Pary Młodej dodatkowe 16 lub 18 zł/osobę
4. na koniec płaci się dodatkowe 10% wartości imprezy - jest to cena za wynajem sali na wyłączność i obsługę kelnerską.

Więc po najniższych kosztach jak my liczyliśmy, włącznie z alkoholem, cena na osobę wynosi 504 zł, a nie 360. A jeśli podpisałaś z nimi tak korzystną umowę, że będziecie płacili za to wszystko "tylko" 360 zł to moje GRATULACJE!! :)
Witam,

Całość (przygotowania, ślub, wesele, poprawiny, nocleg dla 16 osób) 22.000 zł. połowa tej sumy wróciła do nas w postaci prezentów.
my wydalismy na 116 osob 44.000 PLN ale to calkowity koszt. Warto bylo i wesele praktycznie zwrocilo nam sie w prezentach. Pozdrawiam

image
image
Co to znaczy "zwrocilo sie"?! Nie rozumiem ludzi, ktorzy robia wesele zeby im sie "zwrocilo"...

image

majac na mysli "zwrocilo" chcialam powiedziec ze rownowartosc tego co wydalismy otrzymalismy w prezentach. Nawet nam sie nie snilo i gdybym miala zrobic wesele dla pieniadzy to bylo by to bez sensu bo to przyjecie dla rodziny i przyjaciol a nie impreza na ktorej mozna zarobic. Cieszymy sie ze goscie byli zadowoleni. Czas tak szybko plynie a jeszcze przed kilkoma miesiacami prosilam Was o rady w organizacji:)

image
image
Ok. Po prostu jest kilka osob, ktore mysla o tym "zwracaniu" dosc intensywnie, a dla mnie takie obsesyjne dumanie "kogo zaprosic?ale czy to sie zwroci?a moze lepiej kogos innego, dadza wiecej???" mija sie z celem wesela.

Rozumiem, ze mialas na mysli, ze to, co wydalibyscie na ewentualne pierdoly do mieszkania wrocilo do Was w postaci prezentow. No i ok.

image

Nas wesele wyniosło na 50 osób 20 tysięcy

image

45 osób 35 tyś. Wesele było w tym roku w maju.
Niestety nie zwróci się, nie ma szans :(( Może 1/3
nas kosztowalo chyba kolo 25 tys. na 60 osob i wszystko bylo super, w pieknym miejscu, w dobrym stylu
aleks1 a gdzie jesli moge zapytać robiliście wesele?
[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
neko 82- rozumiem ze pijesz do mnie!! skad ci sie wzielo "obsesyjne myslenie"?! napisalam do dziewczyn ktore maja ochote o tym napisac z czystej ciekawosci, jezeli ty nie masz to dziekuje!! przeciez nikt nie stoi nad toba z siekiera zebys mi tu natychmiast dala odp co do zlotowki!! grzecznie zapytalam a ty bezczelnie jedziesz na mnie, malo tego, NA DZIEWCZYNY KTORE MI ODPOWIADAJA!!
a na pewno nie robie wesela dla kasy! tylko jakas psychicznie chora osoba musialaby na to wpasc!

pewnie nie bede w takim razie brala koscielnego tylko cywilny.... i co roku tak sobie bede " zarabiala"!! ja piernicze... paranoja...

image

image
przepraszam rybcia za zasmiecanie watku, normalnie jestem mila osoba ale sie zdenerwowalam:(((

image

image
Po to jest forum, ze kazdy moze wyrazic swoje zdanie. Inna sprawa, ze nie napisalam do kogo sie zwracam z prostej przyczyny bedacej faktem, ze nie tylko na tym forum bywam a naprawde mnie irytuje powtarzajacy sie motyw "zwracania". I tyle.

image

trzeba umiec odroznic "wyrazanie swojego zdania" na jakis temat od krytykowania ludzi, to drugie akurat na forum jest zbedne... i nie tylko na forum...
a jezeli drazni cie wyrazenie "zwrocilo sie" to specjalnie dla ciebie moge napisac "ile dostalyscie w prezentach":P

image

image
W sumie to jeszcze nie jestem w stanie określić jaki będzie koszt, ale chcemy się zmieścić w kwocie 25 tyś. Wesele mamy na 50 osób zaplanowane.
Wcześniej była mowa o tym, że ktoś płaci sam za wesele, a niektórzy z pomocą rodziców. My też jesteśmy wspomagani przez rodziców z obojga stron, bo by nas nie było stać na finansowanie samemu wesela. Z tym, że rodzice nie ingerują w sprawy takie jak np. goście. Tzn. chcemy zaprosić ich znajomych, ale dlatego, że również ich znamy zarówna ja jak i mój narzeczony. Sprawy takie jak fotograf, kamerzysta, samochód itd załatwiamy sami.

image

U mnie na 75 osób wyszło ponad 30.000 ale to wszystko zależy od miejsca w którym robisz wesele, ja płaciłam 185 zł od osoby, a znajomi np. 120 zł i tu już jest ogromna różnica. Tak czy siak to niezły wydatek :) Powodzonka :)

Anabelle
my placimy po 190zl za osobe ale w ta cene mamy wliczony nocleg, poprawiny i wstep do skansenu we wdzydzach bo tam odbedzie sie slub:) szacujemy ze na weselu bedzie ok 100 czyli wydamy jakies 20tys:)

image
image
za 57 osób wyszło 30 tys.

anulka
martusia83- rozumiem Twoje zdenerwowanie..nie przejmuj sie czasami sa takie dziwne komentarze które kompletnie mijaja sie z tym o co nam chdziło :)pozdrawiam :)

imageimage
Na 70 osób ok.20tyś
image
na 130 osób kosztowało 65 tys .......

image
image
2 lata temu na 60 os. z poprawinami wydaliśmy na wszystko łącznie z ubiorem, kosmetyczką itp. 22 tys., a wiele rzeczy było super luks hi hi :)

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
ja 4 latat temu na 23 os ok 4 tys ze wsztstkim heheh a moj szwagier 65 osob ponad 27 tys

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
u mnie same obrączki 2000zł :\ jakos nie wyobrażam sobie 4000zł ?????? robiliscie w domku tak? nie kumam :\

imageimage
niektorzy robia tylko obiad dla najblizszej rodziny i podejrzewam ze dlatego tak malo... podejrzewam!:) a poza tym dochodzi jeszcze inflacja:))

image

image
A ja myślę, że to możliwe... nawet teraz można znaleźć lokal, gdzie najprostsze menu jest za 80-90zł. Skoro to było 4 lata temu to ceny były jeszcze niższe... Więc "na upartego" nawet w lokalu takie wesele jest możliwe. Obrączki u jubilera też można kupić za 400-500zł. (dwie)... itd.

25 osób * 60zł lokal =1500zł
alkohol napewno 800zł
fotograf 500zł
obrączki 400zł
kościoł ,opłaty usc ,organista 400zł
suknia 400zł????
i juz jest 4000zł a gdzie reszta kamerzysta,ciasta tort,orkiestra,garnitur,ddodatki itd itd itd itd .......podziwiam ja nie potrafiłabym zrobic takiego wesela....

imageimage
Nie każdy ma fotografa i kamerzystę... Ciasta też mogą być pieczone przez znajomych... Na wszystkim da się tak naprawdę zaoszczędzić, ale może Agnieszka wyjawi nam tajemnicę swojego weselnego budżetu ;)

hmmmmmmmmmmm ciekawośc mnie zrzera ;)

imageimage
zżera

imageimage
my w tym roku za 100 osób ok.40 tyś
Nie powinno Cie to obchodzic !!!! Skoro napisala ze 4000tys to tak bylo i to nie jest Twoja sprawa!!!!

image
image
agas ten wybuch agresji to do mnie??? jesli tak to opanuj sie nie jestes w przedszkolu....dziecko

imageimage
Agata jezeli pisalas o mnie to:) mialam sale wynajeta do polnocy za ktora nie placilam bo placi sie tylko po 21 za obsluge tylko 300zl zabawa w sumie przedluzyla sie do 2 w nocy:)
Ciasta upiekla nam ciocia za tort placilam 100:)
posiłek 50 zl na osobe bo wesele mialo byc tylko do polnocy czyli 1 posilek cieply odpadl a i tak duzo jedzenia bylo i zostalo:)
Moja suknia 300 meza garnitur 600 plus alkohol ktory k upowal mi kolzenak na swoj sklep a ze nie mialam duzo gosci to i malo alkoholu bylo:)
A poprawiny na drugi dzien u mnie w domu:) jedzenie z poprzedniego dnia wiec bylo co jesc:)
no to chyba wyjasnilam troche:) aaa a Wesele robilam w Domu Nauczyciela:)

A a muzyke puszczal moj brat z dobrego sprzetu:) moj tatko ma niezla kolekcje plyt i bylo super a co najsmieszniejsze w sali obok bylo wesele na 100 osob hehe i przychodzili sie do nas bawic bo lepsza muza:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
ahaaa no dzieki za wytłumaczenie :) bo jakoś nam to sie nie miesciło w głowach a jedna forumka agas sie zbulwersowała że jesteśmy ciekawe jak te koszta wyglądały , ale widać ty jestes dorosła poważna osobą i potrafisz normaknie odpowiedziec na pytanie przecież po to jest to forum :) i za to ci dziekuje :)

imageimage
No czyli po części wyszło tak jak myślałam - dużo po kosztach itd. I bardzo dobrze, bo to dowód na to, że tanio też można zorganizować świetne wesele!!! :)

a prosze bardzo:) a co do obraczek to moja kosztowala wtedy 150 zl meza ponad 200 ale obraczki dostalismy w prezencie od moich tesciow:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
a mala korekta obraczki kupowalam w 2002 roku hehe bo wtedy mialam slub cywilny robiony w domciu:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
a co to za kwota 4000tys???
normalna a co ci nie tak??

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
powinno być 4 tys. albo 4000 ;)

acha o to chodzilo heheh

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
he he dokładnie albo 4tys albo 4000 :-D
oj dziewczyny czepiacie sie szczegołow:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
;) Jak to mówią... diabeł tkwi w szczegółach :]

My wydamy około 35tys.
image[/url]
image[/url]
image[/url]
Lipiec 2009 40 -50 osob,koszt około 20 000 ze wszystkim(noclegi dla wszystkich tez w to sa wliczone)
Emil i Kasia 11.07.2009 Sopot
Czy uwazacie, ze para mloda ma obowiazek sponsorowac noclegi swoim gosciom??
Dla mnie to jest troszke...hmm
Ja uważam, że obowiązkiem pary młodej jest za sponsorować nocleg gościom.
image
image
moim zdaniem para młoda ma tysiąc wydatków i każda normalna rodzina wie że nikt nie bedzie ich sponsorował ,jeśli ktoś przyjeżdza z daleka to chyba stać izc na kwote 100zł za nocleg :)
imageimage
Wesele na 120 osób, całość 25 000 z poprawinami;)
image

image
Dokladnie, rybcia6.
A jesli wszyscy byliby przyjezdni, to mialabym oplacac im nocleg?

Dla mnie logiczne jest, ze jesli jade do kogos na slub i wesele, to musze martwic sie sama o siebie (no chyba, ze ktos z rodziny ma kawelek kata).

jesli ktos przyjezdza z daleka na nasze wesele to wedlug mnie moim obowiazkiem jest zapewnic mu nocleg a nie zeby gosc sie o to musial martwic, poza tym jesli para mloda wydaje tyle kasy na wesele to chyba nie jest problemem wydac dodatkowe"100" zl na nocleg dla przyjezdnego goscia.
według mnie młodzi powinni w miarę możliwości zapewnić wszystkim noclegi. jeżeli nie są wstanie to muszą jasno i otwarcie gości uprzedzić że sami sobie szukają noclegu. młodzi mogą dodatkowo polecić jakiś lokal, ale jak nie chcą to nie muszą za niego płacić
Oczywiscie, swietnie by bylo kazdemu zapewnic nocleg. Ale jesli polowa moich gosci jest przyjezdnych, to niestety...Moge zaproponowac i zarezerwowac im jakies miejsce, ale placic musza juz sami.
nie zgadzam sie z tym, jak zapraszasz to musisz calkowicie zadbac o gosci.
My polowe mamy przyjezdnych i dla nich mamy opłacony nocleg, resztę gości która jest z trojmiasta będzie miala zapewniony powrót- zatrudnimy jakiegoś kierowcę. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie tego inaczej
image
image
image
brawo:) bardzo rozsadnie :)
Zgadzam sie zupelnie, my robimy to samo. Proponujemy hotel w ktorym jest wesele, a jesli to za drogo, pomozemy szukac czegos tanszego. Mamy 70% gosci przyjezdnych i zeby oplacic im nocleg musliebysmy miec do dyspozycji okolo 4000zl zakladajac hotel za 200zl/doba w sezonie w okolicach starego miasta (pokoj w "naszym" hotelu wynosi 400zl ze znizka). Gosci rozumieja. Placimy za wszystko sami, nie ma opcji pomocy od rodziny, tak wiec pokazowy nie bedzie. Zreszta Anglicy nawet sie tego nie spodziewaja, bo tu takich luksusow sie nie zapewnia.
image

no my akurat placimy za wszystko,bo jak czesc by sie dowiedziala,ze ma placic za hotel,to moze by nie przyjechali...z reszta wszedzie gdzie bylismy spanie bylo zapewnhione.dlatego szukalismy osrodka z domkami,zeby nie placic 200zl za dobe tylko 55zl
image
image
image
Widzisz, my mamy ludzi z zagranicy i wiadomo, ze nikt nie przyjedzie na 1 dzien, dlatego miejsce tez bylo wazne.
image

wypada rezerwować i opłacać noclegi, czy nie... my opłacamy, bo na każdym weselu, gdzie byliśmy mieliśmy też opłacone - to w wypadku jak jechalismy gdzieś w polskę

dla gości przyjezdnych wynajmujemy i opłacamy nocleg, dla 3miasta autokar na powrót Reda - Gdynia do centrum i tam już muszą sami kombinować :)
image
a co do kosztów zakładamy,że z zaproszonych gości przyjedzie ok. 90-80 osób, wstępnie wyszło nam 30 tyś; teraz jak mamy już większość załatwione, udał nam się zjechać do 25tyś max :):)
image
my nie placimy a szczerze mowiac jak ktos mi powie ze nie przyjezdza bo nie ma zaplaconego noclegu to jego strata, ja na pewno nie dam sie szantazowac. a my w zaproszeniach zaznaczylismy ze wazna dla nas jest obecnosc gosci a nie prezenty wiec po prostu niech ludzie nie kupuja nam drogich prezentow apieniadze wydadza na nocleg. nigdy nie bylo tak ze sie placilo za gosci nocleg tylko rozmieszczalo po rodzinie i w taki sposob zapewnia nocleg
image

image
dziwi mnie ten temat...
ale skoro ma takie wzięcie to widocznie jestem w mniejszości...
głupio mi tak na forum wypowiadać się w tej kwestii
ale wszystkim które się wypowiedziały gratuluję odwagi:)

kurna mi na 120 osób przy czym za nocleg płącimy 2500 dla gości wyszło mi 45 tys masakra zmiejszam swoje wymagania musze ciąć koszty płacimy 160 za osobe
...
My ok.35tys. na 100osób
image[/url]
image[/url]
image[/url]
My płacimy za noclegi dla gości, bo nie wyobrażam sobie innej opcji, szczerze powiem ze jakbym miala jechac na czyjeś wesele w Polske to jakbym nie miala zapewnionego noclegu to bym po prostu nie pojechała, nawet jakbym w zaproszeniu miala napisane ze mam nie wydawac na prezent tylko na nocleg. przecież dla gościa przyjść z "pustymi rękoma" nie wypada i i tak cos kupi bądź da kase, wiec taki wydatek prezent + nocleg to juz przesada. pozdrawiam
ja nie jestem zwolennikiem płacnia za nocleg, bo jak sie potem dogadają na weselu ze jednym postawiliście spanie a innym nie to bedzie a dlaczego za niego płacisz a za mnie nie, bo ja tez mam daleko np 50 km do domu.
Zgdzam sie z opinią że jeśli się ktoś wybiera na wesele to powinien się liczyć z faktem że będzie musiał sm zapłacić za nocleg - miło jesli para młoda załatwi że goście weselni bedą mieli tanszy nocleg w hotelu w kórym było wesele ale absolutnie nie powinni za nikogo płacić, taka impreza to stanowczo za duży koszt żeby jeszcze noclegi opłacać, a już nie wspomnę o dawaniu prezencików gościom - co było poruszone na jakimś innym forum.
i super że ktoś poruszył ten temat =]
widzę jednak że ceny są często bardzo porównywalne co mnie podniosło na duchu ze jednak to nie moja rozżutność tylko wszędzie tyle kosztuje =]
na 80 osób, ok 30 tyś
na 95 os 36 tys
115 osob, kolo 36 tyś
image
ok. 30osób- ok. 10 tyś
Całkowity koszt wesela bez poprawin to 25 tysięcy za 60 osób (łącznie z wszystkimi pierdółkami tj. zaproszenia, buty, sukienka, auto, kwiaty...)
Co do noclegu, byłam niedawno na weselu, gdzie część gości miała opłacony nocleg, część została wręcz zmuszona do wracania do domu. Nie wszyscy śpiący w hotelu byli spoza miasta, więc nie do końca wiem na czym polegała ta loteria :). Dodatkowo próbowano mieszać w pokojach osoby, które się wcale nie znały co w ogóle uważam za porażkę. A za osobę za nocleg płacili 35 zł tylko...
imageimage
image
u mnie bedzie tak, kto chce i zdeklaruje sie miesiac przed slubem ze chce nocleg - zapłace. Kto nie - bedzie wracal autokarem o 4 do domu. Maja prawo wyboru , jestem przygotowana ze zaplace 4 tyś za nocleg ( za wszystkich) ale prawo wyboru maja, deklarują się albo nie . :)
image
poza tym , wesele jest w łapinie , rodzina mojego R z koscierzyny moja z Gdańska, jest to mniej wiecej w środku. Więc nocleg jest jak najbardziej potrzebny ;)
image
nas kosztowało około 15 tys na 65 osób
Roksana bardzo fajny pomysł z tymi noclegami. Masz rację by podzwonić i się dowiedzieć ile miejsc potrzeba!!!!!!
image
całkowity koszt wesela 11000, wesele+poprawiny+noclegi
(60osób)
Wesele na 60 osób, mamy nadzieję zmieścić się w 25 tyś:))
wesele na 100 osób wraz z noclegiem około 40 tyś!
image
75 osob 25 tysiecy ze wszystkim nawet najmniejsza wstazeczka
image

image
ja też mam nadzieje zmieścić się w 25 tys, 60 osób
image
image
ok 110 osob, ok 35tysiecy :(

za samą sale( w tym jedzenie ) płacimy 18500
image

niby mamy kryzys a tu takie kwoty padaja. szok 35tys na wesele. jak pomysle co za to mozna sobie kupic, wyjechac na super podroz i jeszcze odlozyc jako oszczednosci to wydaje mi sie to niemozliwe zeby wydac to na jedna noc
NAS KOSZTOWALO OKOLO 35 TYS NA 110OSOB
my tez ok 110 osób...mamy zamiar wydać mniej niż 35 tys. ale czy sie uda ?

Owszem można za to kupić nie złe auto, pojechać w mega podróz poślubna itd...ale wesele jest raz w życiu i chcemy pamiętać ten dzień do końca życia...nadzieję mam ze połowa sie z kopert zwróci ;)
image
to robisz wesele bo to jedyny dzien w zyciu czy dla kopert??
ale masakra, nie chcialabym byc twoim gosciem
to napewno nie było napisane w takim sensie jak Ty to zrozumialas.

Pewnie jej chodzilo o to ze po cichu ma nadzieje ze choc troche jej sie zwroci z wesela, bo tak naprawde chyba kazdy ma taka 'cicha' nadzieje.... ;)
image
Dziekuje Ci Roksana...przynajmniej umiesz czytac ze zrozumieniem ;)

Surin.Wesele robimy dla nas bo tego chcemy i to bardzo...i chcemy zeby nasza rodzina byla tego swiadkiem i bardzo wazne jest dla nas to zeby sie dobrze bawili...ale 35 tys jak zauważyłas to duuuuzo kasy...a chyba logiczne jest to ze na kazdym weselu dostaje sie jakies pieniadze prawda ? Wiec wiem ze w jakiejs czesci sie to zwroci.
P.S a ja bym nie chciala takich gości na swoim weselu ;]
image
na ok. 50 osób max. 18 tyś. :) - wszystko
image
image
90 osób koszt około 26-28 tys, z noclegiem dla 8 osób, wprawdzie wesele jest jeszcze przede mną ale liczę że tyle wyjdzie.

a od jednego wujka wiem że dostane sztucce :)
ja nasze kosza szacuje na ok 41 tys....mam nadzieje ze sie zmieszcze...bo jeszcze fotograf nam brakuje a t o kolejny wydatek....
ja mam nadzieję że w 40 sie zmieścimy. wesele na 120-130 osób z poprawinami. dostaliśmy też juz pierwszy prezent ;)
image
pochwal sie jaki ;)
image
ja za tak zwany "talerz" na 150 osób to już jest 30000... a gdzie nocleg i te wszystkie pierdoły...
image

wlasnie talerz u mnie 160 plus noclei dla polowy gosci bo moj wybranek pochodzi z wroclawia...i sie uzbiera niby wszystko jak najtaniej ale nie bede znowu sobie odmawiac bo to ten wielki dzien i cos kosztem mojego szczescia:)
A my postanowilismy po weselu nie podliczac rachunkow i suma sumarum nie wiemy ile dokladnie nas calosc wyniosla... Wolimy nie wiedziec ;-)) Nie mniej jednak wydalismy duuuuzo mniej niz zakladalismy.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
nio to sie pochwalę ;) dostaliśmy 18 częściowy zestaw garków Philipiaka. teraz tylko musimy nauczyć się ich używac ...
image
małe sprostowanie . . . :) 20 tyś na 30 osób za obiad weselny ( bez orkiestry , kamery i wypożyczenia samochodu)
My mieliśmy 104 osoby i zapłaciliśmy 55tyś.
W tym jest wszystko wliczone (łącznie z suknią i garniturem)
image[/url]

zobaczymy po weselu :))
Za dużo:)))
imageimage
14500 Bez sukni ;) Wesele na 41 osob z Djem kamerzysta i fotografem.
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
Basieniak zgadzam sie...zdecydowanie za dużo ;)
image
ok 40 tys na 100 osób
Na 50 osób 20tys
'Stan jakim jest ciąża mnie fizjologicznie obrzydza...'
u nas 50 osób 12 tysięcy !!!
image
tanio, jak to zrobiliście? :)

Wesele kosztuje bardzo dużo, szczególnie jeśli organizuje się je dla wiekszej ilości osob. Mam wrażenie,że wiele osób organizuje wesele na zasadzie postaw sie a zastaw się. Chcą zaplanować jak najbardziej bogatą imprezę a nie o to w tym tutaj chodzi.... My meiliśmy dość skromne wesele i dzieki temu zmieściliśmy się z kwotą i nie musieliśmy na nie pożyczać pieniędzy. Po co robić sobie dodatkowe długi na samym początku wspólnego życia.
Jedyna sensowna opcja to poszukanie sobie karty kredytowej
https://konto-w-banku.pl
I potem spłacenie jej pieniędzmi z prezentów weselnych. Dzieki temu będzie to darmowa pozyczka.

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry