Widok

INTERCYZA!!! CO O TYM MYSLICIE???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
J.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Magda.M - miałam na myśli to, że skoro podpisze intercyzę i siebie chronie a mąż wszystko straci to ja przynajmniej spokojnie sobie odchodzę z tym co mam swojego- a tak przecież nie może być!

Chociaż nie jestem całkiem do intercyzy przekonana nie powinnam tego negować, wiem o tym....
Więc idę na kompromis : intercyza - tak, ale zależy w jakim kształcie.
To jak sprawę przedstawia przyszły mąż Paulety nie jest wporządku i w tym przypadku zdania nie zmienię

dokladnie:) zgadzam sie z Toba...
i ja tez. i to jest dla mnie mocny argument, ktory w najblizszym czasie przedstawie....
Kayla, ale nawet nie musisz odchodzić o męża ;-)
Dalej się kochacie i jesteście razem ale pomimo, że jemu noga sie w interesach powinęła to macie nadal swój majątek "nieruszalny"przez jego wierzycieli

Do każdej intercyzy trzeba podejśc indywidualnie, w zależności kto co wnosi i co robi, i niestety nie mówić że to brak zaufania i że przecież ślubujemy sobie miłość itp do śmierci...
Kayla, kto napisał, że odchodzisz? Mąż dalej walczy z urzędnikami, może też prowadzi firmę "na Ciebie", Ty dalej pracujesz w urzędzie i dostajesz pensję. Dom jest zabezpieczony, bo jest "Twój" itp.

Wtedy żona jest prawdziwym wsparciem :)
ale ja sie zgadzam z magda m....:)
Agatha a Ty taką intercyzę podpisałaś?
Magda.M a Ty może też podpisałaś?

Rozumiem was, ale jakbym miała tak myśleć to musiałabym się przed wszystkim zabezpieczać:
- bo mąż może mieć kochankę,
- bo może wpaść w nałóg hazardowy i np. przegrać dom,
- bo może nie płacić podatku i skarbówka nas dopadnie....

A warto by jeszcze wykupić ubezpieczenie od trzęsienia ziemi bo dom może na runąć na głowę.... ;)

Wiem, że macie swoje racje, ale bez przesady....

aha
Kayla, nie ma sensu z Tobą rozmawiać o intercyzie, bo podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie. Dopóki nie oddzielisz jej od miłości i zaufania, to jej nie zaakceptujesz i nie zrozumiesz.
Agatha rozumiem w czym rzecz...ale faktycznie nie chcę (nie umiem) tego oddzielić - uważam, że mi to nie potrzebne i już...

A Ty mi nadal nie odpowiedziałaś na pytanie czy sama podpisałaś taką intercyzę czy nie?

Nie dzielę się takimi informacjami na forum :)

Intercyza nie może być dobra, albo zła, bo to tylko nazwa umowy. Tak jak testament. Oba te dokumenty powinny być normą w życiu rodzinnym. Testament też może kogoś skrzywdzić, albo ocalić. Może skłócić ludzi, albo pogodzić. Wszystko zależy od intencji spisującego. Ale te są łatwe do sprawdzenia w przypadku podpisywania intercyzy.
A szkoda, że się nie dzielisz bo przyznam, że jestem ciekawa - a przecież nie pytam o szczegóły a sam fakt...;)
Może jednak napiszesz czy u ciebie teoria (twierdzenia) pokrywa sie z praktyką?;)

Nigdy nie mówię na forum o finansach.
Agathko, ale ja Cię przecież o szczegóły nie pytam, tylko o odp. TAK lub NIE, nic więcej;)
Może jednak odpowiesz;)

Kayla, nie mam intercyzy ponieważ nie mam "zarejestrowanego" obecnego związku.
Ale kilkanaście lat temu w poprzednim związku otarłam sie o sąd, komornika i inne nieprzyjemne sprawy. Udało sie i wygrałam. Prawnik pokazał mi jedno zdanie w mojej umowie przez które było trudniej wygrać. Ale i tak podziwiał że spisaliśmy sami we dwójkę takie coś.
Wiem że to wypacza spojrzenie.
A jak się ma 20 lat i jest sie zakochanym to sie nie myśli o wielu rzeczach.
Obecnie mam dużo, Jacek jeszcze więcej. I sama mówię o tym że wspólna przyszłosć tylko z intercyzą. Dla mnie to normalka, żadne tam że sobie nie ufamy. Własna działalność, dzieci z poprzednich związków, była żona... nigdy nie wiadomo kiedy taka intercyza uratuje nam 4 litery. Oby się nie przydała.
Kayla, nasze sprawy majątkowe nie są dla mnie tematem na pogaduszki na forum.
Agatha
myślę, że sama nie podpisałaś intercyzy, mimo, że jesteś jej zwolenniczką.
Ale już Cię o nic nie pytam, kończę dyskusję.

P.S.Magda.M przykro mi, że miałaś takie delikatnie mówiąc niezbyt miłe przejścia, ale mnóstwo ludzi żyje bez intercyzy i są szczęśliwi, nie mają z tego powodu problemu więc myślę, że i nam się uda
(wstrętna ze mnie idealistka?, ale cóż....)

pozdr.

Kayla, ani nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę :)

Niestety, nie masz pojęcia, co to jest idealizm. Gdyby Twój Leszek znał się na tym i zaproponował Ci intercyzę, to byś umarła z urazy. Na tym ten Twój idealizm polega :) Dla mnie osoby, które prowadzą biznes i nie mają rozdzielności ze współmałżonkiem, to nieprzewidujący naiwniacy. Ale jak widzę, dorabiają do tego teorię o idealiźmie:D
Agatha nie umarłabym - sama mu to kiedyś zaproponowałam i jak widzisz żyję i czuję się dobrze.
Nie lubie tylko jak ktoś narzuca mi swoje poglądy - "skoro nie chce intercyzy nie znam życia i muszę być śmieszna..." taki pogląd jest dla mnie śmieszny - każdy żyje jak chce ...
Wiem, że może to dla Ciebie zabrzmieć dziwnie, ale to co powiesz (napiszesz) nie zawsze jest świętą racją i koniec...niestety...

Agatha napisał(a):

"Dla mnie
osoby, które prowadzą biznes i nie mają rozdzielności ze
współmałżonkiem, to nieprzewidujący naiwniacy"

proszę Cię, nie przeginaj....
w wielu sprawach się z Tobą zgadzał, ale jak przesadzasz to na maxa

do góry