Widok

INTERCYZA!!! CO O TYM MYSLICIE???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
J.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam jesli jeden z malzonkow prowadzi dzialalnosc gospod pod jakakolwiek forma.. bezpieczniej... ;) a tak to nie:)

image

my mamy rozdzielnosc majatkowa

A JA BYLAM PEWNA ALE TERAZ MAM TROCHE WATPLIWOSCI. BOJE SIE ZE BEDE OD WSZYTSKIEGO ODSUNIETA.... NIE WIEM JAK TO ROZEGRAC. JAK BYLO U WAS???
Jak razem to razem moze to głupie ale niezręcznie bym sie czuła gdyby mi to D. zaproponował. Chyba bym się zdenerwowała delikatnie mówiąc.

Ale kazdy analizuje wg własnej sytuacji

image
hm... dla mnie to jakby zakładanie z góry, że małżeństwo się nie uda i trzeba się będzie równo podzielić tym "co zostało"...
wiem, że nie o to wam chodzi, ale takie miałabym wrażenie gdyby L mi to zaproponował...
Nam to nawet do głowy nie przyszło...

image
image
Wydaje mi sie ze nie mozna jednoznacznie odpowiedziec czy intercyza jest konieczna czy nie...To zalezy od sytuacji.Jak to mowia "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia".Mnie to jest zupelnie zbedne ale jesli bedziesz sie bezpieczniej czula to czemu nie?

image

image
DEFAKTO NIE BEDE MIALA DO NICZEGO DOSTEPU BEDE DODATKIEM DO MEZA I MAMUSI MEZA I O TO SIE BOJE. TERAZ JUZ TAK JEST A CO DOPIERO PO SLUBIE. DLATEGO MAM WATPLIWOSCI CO DO TEJ INTERCYZY.
pROSZE WYPOWIEDZCIE SIE DZIEWCZYNY TE KTORE MAJA PODPISANA INTERCYZE...
TO PRZEPISUJECIE WSZYSTKO NA JEDNEGO MALZONKA TAK?? I JEDEN MA WSZYSTKO A DRUGI NIC??
a ja tam nie widze w tym nic zlego
i wcale nie chodzi o to ze zakalda sie z gory ze malzenstwo sie nie uda
a jesli mlodzi szczerze sie kochaja - dla zadnego znich intercyza nie powinna stanowic problemu
image
A masz intercyze??
gdyby mój maz kiedys zaproponował mi intercyze kopnelabym go w dupe i kazdego innego tezz.na szczescie tego nie zrobi

Nie przeprasam za bledy
jeszcze sie zastanawiamy...

ale na 100% spiszemy umowe u notariusza odnosnie wlasnosci mieszkania, tzn u nas sytuacja z mieszkaniem jest troszke zamotana, ale dla mojej pewnosci spiszemy wszystko u notariusza

a co do intercyzy wciaz mysle
image
u mnie jest tak:moj przyszly jest starszy i ma wszystko a ja jestem mloda i nie mam nic. i on chce intercyzy.
dla mnie by to nie bylo problemem, jesli chce - zgodzilabym sie
i nie ma co myslec o tym w kategorii-on mi nie ufa, nie chce sie dzielic ze mna swoim dobytkiem, on zaklada ze malzenstwo sie rozpadnie itp itd
ale boisz sie ze od czego bedziesz odsunieta?
image
Pauleta, Ty nie piszesz o prawdziwej intercyzie, tylko umowie którą jakiś psychopata każe podpisywać swojej głupiej nałożnicy.

Intercyza to umowa, która ma zabezpieczać oboje małżonków. Znam bardzo wiele przypadków, kiedy to taka umowa nawet bardziej chroni mniej zarabiającą żonę niż męża - biznesmena i to właśnie zapobiegliwy mąż na taką umowę naciskał. Bo w naszym pięknym kraju jest to najczęściej umowa chroniąca przed fiskusem i konsekwencjami nieudanych interesów.
a mi się zawsze wydawało, że ludzie biorą ślub bo się kochają, chcą być razem na dobre i na złe, chcą dzielić się ze sobą tym co mają , a nie bierzemy ślub ale "TO" jakby coś jest i będzie MOJE...

idealistka ze mnie ...eh....

image
image
Agatha sa rozne konsekwencje podpisania intercyzy i probuje sie rozeznac przed pojsciem do prawnika jakie sa konsekwencje tego, ze nie mam pozniej do niczego prawa. ja to tak widze.
ja tez tak sadze..... ale roznie zycie sie uklada i jak teraz podpisze to to bede gola i wesola....
do góry