Widok

Idą Ś...,ups, pardon, nadchodzą... Magic Moments

Parę dni temu wyjąłem ze skrzynki pocztowej katalog internetowej firmy odzieżowej. Z okładki uśmiecha się do mnie śliczna dziewczyna i ze złożonych dłoni wydmuchuje w moim kierunku skrzące się płatki i iskierki, układające się w skrzący się napis "Idą Ś...", nie, pardon, chwileczkę, niech przetrę okulary, to nie "Idą Święta" jednak, lecz ... "Magic Moments". Aha, to nadchodzą Magic Moments ? Znowu Magic Moments ? Przecież dopiero co, przed miesiącem przeżywaliśmy national magic moments. Zresztą cały rok był wypełniony Magic Moments.

Ale tak na marginesie, jak się popatrzy w oczy tej ślicznotki, to rzeczywiście w głowie mogą roić się rozmaite myśli o magic moments. Ale chwileczkę, wróćmy do kalendarza, co ze Świętami ? Święta odwołane ? Coś chyba słyszałem, mówili ludzie, że Empik je odwołuje czy jakoś tak. I podobno pani Czubaszek je miała odwołać też.

Sami Państwo tego chcieliście, jak dowodzą niektóre wątki na forum. Masz co ci się chciało, Grzegorzu Dyndało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Święto to będzie jak przestaniesz pisać dyrdymały ;P
Pańskie wpisy to nie dyrdymały ?
Ale nie wszystkie ;] Poza tym nie zbaczajmy z tematu pytałeś się czy święta odwołane. Nie stosuj tu metod erystycznych. ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W zasadzie wszystkie wdr, bo nie przypominam sobie, abyś napisał jakikolwiek sensowny komentarz, przekazał głębszą myśl, poważną, refleksyjną, dotkniętą czymś więcej niż tylko głupawym i prześmiewczym charakterem, podszytą złośliwością i kąśliwością tudzież końskimi zalotami w dziale towarzyskim.

Dyskutować nie potrafisz, trollujesz większość wątków, próbujesz "podgryzać" adwersarza...w zasadzie powinienem olać te Twoje wstawki ale...wiesz co? Nie tym razem:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
W tym temacie to do pięt tobie nie dorastam , no ale chętnie wysłucham :) chyba że to już koniec ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@wdr - klasycznie zaprezentowałeś nieuczciwy chwyt erystyczny, tzw. metodę ironicznej niekompetencji, czyli zagrałeś głupa (zasada nr 31 wg. klasyfikacji Schopenhauera).
A czego chciałbyś posłuchać? Ewentualnie możesz doczytać, jak już, ale nie bardzo wiem, co byś chciał posłuchać, czy doczytać, zatem doprecyzuj.
Hal do twojej każdej wypowiedzi pasuje po kilka chwytów erystycznych, zaczynając od tego że nie jesteś w temacie wątku :] , oczywiście że ironicznie , bo przecież gdyby brać twoje wypowiedzi na poważnie to można by zwariować ;P

Ad. "co byś chciał posłuchać, czy doczytać, zatem doprecyzuj"

napisałeś wcześniej "..w zasadzie powinienem olać te Twoje wstawki ale...wiesz co? Nie tym razem:)" myślałem że to wstęp nie zakończenie :P

P.S.
Pogadamy wieczorem jak będziesz chciał , teraz wybacz mam ważniejsze obowiązki i nie mogę ciebie niańczyć ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gdy brakuje argumentów, to zwykle zaczynasz ironizować, wstawiać teksty o "niańczeniu", obowiązkach których nie masz, czy inne wkręto-wykręty.
O tym, czy "pogadamy" wieczorem, to już ja zadecyduję, nie Ty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
zetjot, chwalisz się (Pan) czy żalisz się (Pan) (???)
u mnie w skrzynce też same "ślicznotki" na okładkach...
cud, że nie "zostałam lesbijką" ... bo żeby choć raz z okładki uśmiechał się boski kawał chłopa co to "dmuchnąć" potrafi... tymczasem lipa

ps
co chcesz (Pan) pod choinkę?
To czego chcę nie zmieściłoby się pod żadną choinką.
... i jest TO?
no co to jest zetjot?
Zetjota chciałby "przewrotu majowego" lub coś politycznie pokrewnego z elementami rewolucji wydarzeń węgierskich i dwojakim użyciem latarni ulicznych, tak do oświetlania, jak i wieszania - oczywiście drani i łobuzów, choć jak mawiał Pietrzak, jak zabraknie drani i łobuzów, to się dobierze z uczciwych. Taką mam ocenę oczekiwań Zetjoty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
o rety...
no niechby się zetjot wypisał sam...

ps
Halewicz wiesz już co dostaniesz pod choinkę?
Tak, wiem.
Ciepło, ciepło,podłączył się Pan do elektrociepłowni ?
Bynajmniej, tam podobno jest agentura wiadomych służb ^^
nie ma to jak Dwa Wampiry Energetyczne
chwilo trwaj ha ha ha
Ech Zetjoto nieskończenie nieskończony...Magic Moments, czyli z angielska "magiczne chwile", to przecież nic innego jak określenie magicznego czasu Narodzenia Pańskiego, choć może słowo "magia" nie powinno być użyte w kontekście wiary chrześcijańskiej, to w tym enumeratywnym przypadku jak najbardziej.
Czepiasz się potwornie, posłuchałeś pewnego kazania pewnego księdza i na kanwie jego słów kreujesz teraz problem. Czy nie szkoda Tobie klawiatury na poruszanie tak miałkiego tematu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
To nie ksiądz zainspirował te uwagi, inspiracja była stricte polityczna, polityczna oczywiście w rekomendowanym przeze mnie sensie pozapartyjnym. rzekłbym - systemowym.
Polacy nie gęsi, swój język mają...

drażnią mnie takie anglicyzmy, co to znaczy "magic moments"..? równie dobrze mogłoby być napisane po francusku "les moments magiques" albo to samo tylko w stu innych językach... ale przecież angielski jest bardziej "trendy i fancy" ... w ogóle nie szanujemy własnego języka, zapożyczamy skąd tylko się da... tak, mam o to ból tyłka bo skoro sami nie szanujemy własnego języka i kultury to kto ma to robić?

Tak, święta wiążą się z magicznymi chwilami...skoro to katalog odzieżowy to koncepcja mogła być taka, że przeżyjesz magiczne chwile jak dostaniesz coś z katalogu... mimo wszystko użycie języka polskiego byłoby bardziej niż wskazane bo do cholery jasnej jesteśmy w Polsce...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tym konkretnym przypadku chodzi o okres przedświąteczny, więc intencja reklamy była jednoznaczna.
przecież to prywatna firma może mają taką kampanie w całej europie nie wiem, przykład idzie z góry chodzisz do areny nie na stadion , do galerii nie do centrum handlowego i jest jeszcze więcej abstrakcyjnych wymysłów - to tobie nie przeszkadza ? a ulotka firmy odzieżowej tak ?
Każdy ma wybór, wolną wolę, a ten wybór świadczy o nim. Forma i treść przekazu świadczy o nadawcy komunikatu i pozwala go ocenić.
Zetjot witam cie

przeczytaj swoja pierwsza wypowiedz---z której ja wywnioskowałam z,e forma przekazu baaaardzo ci sie podoba!:)

pomyslałes---skoro napisałes--bo chyba najpierw człowiekmysli,choc chwilke przed napisaniem!---
a wiec musaiłes pomyslec -co napisałes--ze to ładne ,ponetne ..magic moments byłoby,,,
po czym twarde zasady których starasz sie trzymac--czyli twoje oprogramowanie zabezpieczajace----dało ci impuls---przeciez to ..tamto i owamto--stop takim myslom!

a tak w głebi swej meskiej duszy miałbys ochote na gwiazdki i aniołki

o co chodzi wiec????

za bardzo neca i nie daja tego co pokazuja....?
z ciebie taki samczyk jak kazdy inny...
smiesza mnie te wasze woalki
przeszkadza i to bardzo, jeżeli chodzi o centra handlowe (bo tak właśnie je nazywam) to zwykle mówię nazwą w sensie "idę do manhattanu" a jeśli chodzi o nazwę własną "galeria bałtycka" to mówię skrótem "gb" i omijam szerokim łukiem słowo "galeria" w odniesieniu do zbiorowiska sklepów. Staram się używać polskiej nomenklatury, chyba, że nie ma odpowiednika.
W naszym ojczystym języku jest mnóstwo słów, którymi możemy określić daną sytuację czy przedmioty.
A jednak używamy wielu anglicyzmów czy amerykanizmów.Mało kto, nie używa słowa weekend mając na myśli ostatnie dni tygodnia, używamy słowa menager zamiast kierownik, czy używamy słowa sorry zamiast przepraszam. Na wielkich oknach sklepowych ( nie wszystkich na szczęście) zamiast Wyprzedaż--- mamy Sale!
Nic na to nie poradzimy, że na okładkach kolorowych gazet zamiast widoczku na gwiazdę betlejemską, mamy piękną panią z napisem magic moment, czy w reklamach telewizyjnych oglądamy otyłego krasnala z butelką coca-coli w ręku,zwanego św.Mikołajem.
A tak w ogóle to jak po polsku nazwać weekend? :)
Koniec tygodnia ;)
Łykend, przynajmniej tak słyszałem.
Heh, no nie da się, jak powiedzieć że jadę nad jezioro w ten weekend? Jadę nad jezioro w ostatnie trzy dni tygodnia? To już nie brzmi....;)
Czasem te amerykanizmy są potrzebne, kultura życia jest inna i język jest inny. To, że wielu Polaków jest tradycjonalistami, nie uchroni kraju przed zalewem takich właśnie zjawisk. Trzeba to zaakceptować i ewentualnie powspominać czasy, kiedy Mikołaj wyglądał jak stary dziad z laską, któremu źle z oczu patrzyło ;)
Cały weekend jedziesz, czy konkretnie w piątek lub sobotę ? Myśl precyzyjnie i wyrażaj myśl precyzyjnie.
@pontianac
okruchy.pl podają tak: "świętówka, dwudzionek, przedświątek, dwudniówka, wylotka (?), zefirówka, naturzanka, doboświątek, niedziałek, czasopęd, pokrzepiówka, świątecznik, ozoniak, przyśnięcie, przyświątka, wykapka (?), wydech (?), przewietrze, wywczaśnik, wytchniówka, odświeżka, saturniak (?), wyskok, wypoczka"
No właśnie nie zawsze się da :)

ex - sorry ale jakbyś tak do mnie powiedział, to na bank nie wiedziałabym o czym Ty mówisz ;)
Mnie również śmieszą nazwy typu galeria w odniesieniu do sklepów oraz park do osiedli mieszkaniowych. He mieszkać w parku.......na ławce?
Tak, tak, moi drodzy, jeszcze kilka lat, może pokolenie i o języku polskim będziemy czytać tylko w książkach historycznych. A kolejne pokolenia bedą zdziwione, że taki język kiedyś istniał. Trochę smutne, ale prawdopodobne. :))
Wszystko polega na tym, aby mądrze łączyć anglicyzmy z jednoczesnym stosowaniem pięknej polszczyzny. Ja się staram :)
podoba mi sie dwudniówka i dobrodzionki--bede uzywac:)
i propagowac!
a łikend niech spada ,zreszta sam juz odchodzi....:/
-----

jestem zła na angielski bo nie zaliczyłam wejsciowki:p

Ex --pochwalam cie za ten wpis z łamanców i szeleszczaków polskich:):)
przysłuzyłes sie ojczyznie!
chwała ci za to:)
pp
Cudowny okres Magic Moments podkreśla znana na całym świecie kolęda, pastorałka Last Christmas
Ja tak naprawdę nie czuję atmosfery Bożonarodzeniowej prawie w ogole.
Od początku listopada w reklamach telewizyjnych, pojawiają się oferty produktów na Święta, a Mikołaj suszył sobie brodę suszarką do włosów...super.
W sklepach mnóstwo ozdób świątecznych, rubasznych Mikołajów zachęcających do kupna.Czysty marketing.
W bajkach dla dzieci Święta przedstawione w bardzo świecki sposób.
Niewiedziałam czy śmiać się, czy płakać, gdy zobaczyłam zapowiedź świątecznego odcinka bajki o małpce George'u.
W bajce przedstawiona była choinka i leciała piosenka: Małpie święta! małpie święta!...
W moim dzieciństwie było inaczej, no i żałuję, że moje dzieci nie będą miały takich wspomnień.
To jest efekt akceptacji dla tych czerwonych krasnoludów z błazeńskimi czerwonymi czapeczkami na głowach, dla reniferów, tych wszechobecnych "dżingl belz" i dla marketingowych metod robienia wody z mózgu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsze pytanie -masz dzieci albo wnuki?
Daliśmy radę z Dziadkiem Mrozem czy, damy radę magikowi?
A jaki to ma związek z tematem ?
rudolf-

tesknilismy za zachodem i ameryka
a teraz mamy tego za wiele-
nie wszystko jest złe---po prostu przesyt i pilnowac trzeba polskich tradycji
ale tez nie wszystkie polskie tradycje sa ..jakby to ujac na czasie--
kto np robi -"Kutie"?
u mnie tego nikt nie bedzie jadł
a utwory ----silent night ---uwazam ,ze muzyka lepiej pasuje do angielskiego niz do "cicha noc
cho ja
--ja uwielbiam na równi z "przybiezeli do Betlejem".bo sa polskie koledy i utwory,które tylko po polsku mozna zaspiewac!:)

angielski jest miekki i płynny trudno jest czasem dobrac odpowiednie polskie "miekkosci" nie wychodzac z dobrego,dosłownego
tłumaczenia i zeby nie zmienic credo przesłania
tak sadze
Upadek kultury, nikt nie potrafi śpiewać, a przecież każdy powinien umieć grać, tańczyć, śpiewać czy rysować. Więc kto zaśpiewa kolędy? Łatwiej włączyć płytę z angielskimi pseudokolędami. Kolędy w języku angielskim nie umywają się do tych polskich, a co nieco o językach wiem.
Zetjoto, nie wiem skąd/na jakiej podstawie stawiasz taką śmiałą tezę, że nikt nie potrafi śpiewać, a tym bardziej nie rozumiem na jakieś podstawie twierdzisz, że każdy powinien umieć grać, tańczyć, śpiewać czy rysować? Sądzisz po swoich talentach?

p.s. a co wiesz o językach? Mam nadzieję, że nie mówisz głosami... ^^
Są też i anglojęzyczne kolędy, na przykład God Rest Ye Merry Gentlemen, reszta to po prostu piosenki świąteczne, które osobiście lubię, słucham i będę słuchać :)

Polskie kolędy są piękne, znam je i umiem śpiewać, można to jakoś pogodzić, naprawdę.
Vilette, anglojęzyczne świąteczne piosenki również towarzyszyły mi w dzieciństwie...Nie potrafię wyprzeć się ich:-)
Potrafię grać, śpiewać, tańczyć i rysować. Gdybym tego nie potrafił, nie zalecałbym innym. Potrafię też gadać w obcych językach. Ostatecznie, jako lingwiście wypada...

Teza nie jest śmiała, jest przykra i potwierdzona wielokrotnie.
Jesteś Zetjoto jak koło gospodyń wiejskich! Pierze, szyje i gotuje...coś tam coś tam...dla ułatwienia jest okrągłe :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hal...uśmiałam się jak norka;)
"Lubię śpiewać,lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy"...tak mi się skojarzyło,też świątecznie :D
@inka-inka - aby Admin nie dokonał "zmoderowano dnia..." musiałem dopisać "coś tam coś tam" :P
"Pierze, szyje, gotuje" , a co z "siedzi na kasie w Biedronce",czy "rozwija linię i wciela doktrynę partii na forach". Koniecznie dodać te ekstensje.

To chyba o obywatela "czeciejerpe" chodzi, no nie ?

Czeciaerpe - lokalna filia zmodernizowanego koła gospodyń globalnej wioski, z szamanem Halewiczem na czele. A nie lepiej było pozostać przy tam-tam'ach ? Ekologicznie, tanio ...
Zetjot....tam-tamy to raczej Twoja działka;):D
Szamanie Halewiczu wykonaj taniec proszący o śnieg na święta:D plissss;)
I tak wspólnie Panowie wyprosicie może troszku białego szaleństwa coby było ładnie;):D
Droga inko

Zapas szaleństwa został wyczerpany przy okazji kwestionowania uczciwości wyborów, jak orzekł władca żyrandola.
Czeba czekać do przyszłego roku, na nowe limity.
Ja się przyłączę do prośby Inki:-)
Może tak w ramach forumowej znajomości?
Zetjoto ale duch Wielkiego Zbawcy jest cały czas obecny w pałacu, a jego genetycznie ulepszona kopia dalej kopie; tak jak przedwczoraj^^
Drogi Zetjot
Czyż nie da się chociaż odrobinkę ponad limit?Taka mała dawka prywatnego szaleństwa w postaci tańca szamana Halewicza w rytm Twojego grania?...no ,nie róbcie nam tego:(;)
Jak Zetjot ładnie zatańczy, zaśpiewa i narysuję bałwanka, tudzież inny zimowy obrazek, a Halewicz wzniesie swe modły o śnieg, to będzie powtórka z zimy stulecia:-)
Więc lepiej Inko, żeby ostrożnie podeszli do sprawy
Tak,tak panowie,tylko z umiarem;)
Zboczone kobiety :)))))
No Hal...teraz to mnie zaskoczyłeś:)))...ja tu o tańcach,modłach o śnieg a Ty???? o czym?;)....mnie tam śnieg ze zboczeniem się nie kojarzy ale ja się może nie znam,zarobiona jestem,nic nie wiem;):P
tak tak:)))) Zapasy w błocie/śniegu, spocone męskie ciała, Markiz de Sadyl, miłość, ognisko i bacik, pieczona kiełbaska:))))
Ale Ciebie fantazja poniosła!!!!no ja mam inny gust;)
Halewicz, jakie zboczone kobiety?? chodzi nam o zwykłe białe płatki śniegu...Ty i Zatjot, jesteście w stanie nam pomóc:-)
Resztę sam dopowiedziałeś:)
@Graszka...no właśnie, sam dopowiedziałem ^_^
Niemniej jednak koleżanka Inka zgodzi się zapewne ze mną, iż radowałyby się nasze oczka, widząc ile radości sprawia panom zabawa w śniegu;)
Ale jeszcze mocniejszy jest duch słońca narodów panujący i emanujący z pałacu w centralnym punkcie stolicy, wspierany przez jego klony rozsiane po całej krainie.
ale makaronizmy to my mieliśmy od zawsze, coś tam z literatury jeszcze pamiętam, że taka moda to wieki temu już była...
A tu coś na temat, ale na odwyrtkę jakby i z grubej rury, kanalizacyjnej chyba.
Oto kolejny przyczynek do cyklu o rozwoju kretynizmu. Nie ma dnia ni godziny, żeby jakiś kolejny kretyn nie spróbował przebić poprzedniego. Była pani Czubaszek i sieć Empik, teraz jest inny zbiorowy świr firmowy, ze swoim paranoicznym produktem i przekazem:

http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/226522-skandal-wulgarne-antychrzescijanskie-koszulki-w-sklepach-house-petycja
ja mysle,ze to nie jest swirowanie tylko celowe działanie
kretynizm jest bezmyslny
a tu mocvno mysla ..bardzo mocno ,zeby młodziez nie miała wartosci
i nie uznawała granic
ja bym to inaczej nazwała
@ isztar
Podejrzewasz jakieś Biuro Polityczne czy KC ? Mnie się wydaje,że to wymysł jakiegoś pojedyńczego lub zespołowego bęcwała bo bęcwalstwo jest zaraźliwe.
siedzisz jeszcze w komunie ,czy co?
juz ci pisałam kiedys ,ze owszem wielu zgodzi sie z toba ,jest zle ,głupio,niesprawiedliwie
ciagle tworzysz posty o tym
a jak ktos inny napisze to krytykujesz ze specjalnie to podsyca
a co tu?

masz w koncu jakis konstruktywny pomysł na zycie--normalne
-jak nie pozwolic???!
@ isztar

Ja wprawdzie nie jestem fachowcem od politologii czy filozofii politycznej, ale czytając rozmaite teksty widzę zbieżność z autorami. Mogę zacytować, trudno niech mi wzrok wysiądzie, oto cytaty z prof.Zbigniewa Stawrowskiego, książka "Budowanie na piasku":

" Jeśli u zarania III RP wydawało się nam, że "jesteśmy wreszcie we własnym domu", to od pewnego czasu poczucie to staje się dla wielu z nas coraz bardziej iluzoryczne."
Koniec cytatu o poczuciu iluzji. Ale trzeba zacytować i diagnozę przyczyn, choćby pokrótce:

"Mówiąć wprost, to brak sprawiedliwego rozliczenia komunistycznej przeszłości okazał się grzechem pierworodnym i główną przyczyną postępującego rozkładu moralnych standardów życia politycznego i spolecznego w Polsce."
Dalej sporo szczegółów wskazujących na tego typu procesy gnilne.
Specjaliści stawiają bezwzględne, miażdżace diagnozy a ja się z nimi zgadzam, bo też jestem specjalistą-praktykiem w tej materii.
@ isztar

A przed chwilą znalazłem potwierdzenie poprzedniego komentarza. Usunięto mój watek na temat tematu "Treści zakazane". Tak jak uprzednio zablokowano nowy wątek, który jest w salonie24:

http://zetjot.salon24.pl/622140,polacy-znowu-nic-sie-nie-stalo

Jak to się nazywa ? C..,c..., c... czy jakoś tak.
napisz do administratorów i wyjasnia o co chodzi
co zrobiłes nie tak

i prosze ,skoro trzymac chcesz fason -to trzymaj go -ja chetnie kogos popodziwiam

jestes ekspertem poliglota..to pokaz nam wszystkim jak powinno byc
jak powinno sie pisac ,wysławiac do drugiego człowieka
jak -----szanowac jego poglady???

ja sie z checia zawstydze ,,
i cieszyc sie bede z tego powodu niezmiernie,ze w koncu ktos--kto pokaze ..
jak, z czym i gdzie
jak to nasze zycie powinno wygladac
jka wyprostowac konkretna sytuacje
jak razem to zmianiac
do diaska...bo gadania mamy dosc
sa jak wspomiałes czubaszki...sanyszyny
i wszyscy tylko peplaja,marudza i krytykuja ...mało co sie zmienia

ty tez--ciagle wyszukujesz

przedstaw, albo razem z reszta chłopa na tym forum -wymyslcie cos rewolucyjnego

i jak sam podkreslasz wscibiaja sie w wten chaos pastacie nadajce chyba na niskich wibracjach

i co z tym zrobic??

dla mnie podstawowa rzecz---praca nad soba
indywidualnie
petycje,listy,udział w roznych zebraniach ,naradach,"bycie" w radach itd
inaczej to strzepienie jezyka
Wszystko co trzeba jest dostępne, tak jak te cytaty, które przedstawiłem. Takich cytatów mogę serwować na pęczki. są ludzie, którzy wiedzą i są tacy, którym wiedzieć się nie chce.Diagnozy są, cele są, no i są wreszcie iluzje, bardzo miłe i wygodne.Trzeba się interesować. Ja za kogoś nie mogę się interesować i włączać mu do mózgu telepatycznie potrzebne informacje i aktywować do działania.
to po co to robisz?
dla siebie?

czy jednak --dla otworzenia oczu?--krzyczysz --"zobaczcie--co za dranstwo,głupota.." itd
isztar

Robię to z zawodowego przyzwyczajenia, tak jak redagowałem bibułę podziemną w stanie wojennym. Tylko prawda jest ciekawa,a kto o tym nie wie, jest żywym trupem.
redagowałes i co z tego masz?
mamy wszyscy?poki co....
a co ma przywodca?
----blaszane centrum solidarnosci!

dziwisz sie,ze nie wiedza..kto?--ci co nie mieli mozliwosci poznac prawdy
i ci,jak ja i ty i wielu innych ,którzy tej prawdy do konca nie poznaja
moga sie tylko domyslac
myslisz ,ze mnie szlag nie trafia,ze tylu ludzi starało sie ---wierzyło a i zgineło
ze tylu ludzi walczyło o ten kraj
tyle ludnosci cywilnej umeczonej..
i co?
nadal nie ma prawdziwej wolnosci ..wolnej Polski??
jest za to taki rodzaj swobody,z której uciekaja młodzi
a reszta psioczy i macha reka
kto wierzy w zmiane??teraz po wielkim przekrecie?!

ja wiem o co ci chodzi..
i rozumiem ...
i jedno ma mteraz tylko w głowie--własny indywidualny rozwoj ...--to jest poczatek zmian
od siebie trzeba zaczynac -zawsze
Mam to co najważniejsze - świadomość, a za świadomością idzie umiejętność dostrzegania tego co ważne i zdolność wyboru.

Wolność to nie rzecz, którą można mieć, wolność trzeba zdobywać bezustannie,a poza tym, wolność nie występuje w izolacji, lecz w połączeniu z pozostałymi relacjami - prawdą i miłością. Każda przestrzeń jest minimum 3-wymiarowa. Dlatego w Polsce nie ma wolności - bo te pozostałe wartości są ignorowane, więc masz co ci się chciało, Grzegorzu Dyndało.

Indywidualny rozwój to jedyna ścieżka ale też i iluzja, jeśli źle rozumiana - rozwój mozliwy jest przez rozwój relacji z innymi - prawda, miłość i wolność to relacje spoleczne.

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (779 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (704 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (14 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

do góry