Widok

Idą Ś...,ups, pardon, nadchodzą... Magic Moments

Parę dni temu wyjąłem ze skrzynki pocztowej katalog internetowej firmy odzieżowej. Z okładki uśmiecha się do mnie śliczna dziewczyna i ze złożonych dłoni wydmuchuje w moim kierunku skrzące się płatki i iskierki, układające się w skrzący się napis "Idą Ś...", nie, pardon, chwileczkę, niech przetrę okulary, to nie "Idą Święta" jednak, lecz ... "Magic Moments". Aha, to nadchodzą Magic Moments ? Znowu Magic Moments ? Przecież dopiero co, przed miesiącem przeżywaliśmy national magic moments. Zresztą cały rok był wypełniony Magic Moments.

Ale tak na marginesie, jak się popatrzy w oczy tej ślicznotki, to rzeczywiście w głowie mogą roić się rozmaite myśli o magic moments. Ale chwileczkę, wróćmy do kalendarza, co ze Świętami ? Święta odwołane ? Coś chyba słyszałem, mówili ludzie, że Empik je odwołuje czy jakoś tak. I podobno pani Czubaszek je miała odwołać też.

Sami Państwo tego chcieliście, jak dowodzą niektóre wątki na forum. Masz co ci się chciało, Grzegorzu Dyndało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsze pytanie -masz dzieci albo wnuki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jest efekt akceptacji dla tych czerwonych krasnoludów z błazeńskimi czerwonymi czapeczkami na głowach, dla reniferów, tych wszechobecnych "dżingl belz" i dla marketingowych metod robienia wody z mózgu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tak naprawdę nie czuję atmosfery Bożonarodzeniowej prawie w ogole.
Od początku listopada w reklamach telewizyjnych, pojawiają się oferty produktów na Święta, a Mikołaj suszył sobie brodę suszarką do włosów...super.
W sklepach mnóstwo ozdób świątecznych, rubasznych Mikołajów zachęcających do kupna.Czysty marketing.
W bajkach dla dzieci Święta przedstawione w bardzo świecki sposób.
Niewiedziałam czy śmiać się, czy płakać, gdy zobaczyłam zapowiedź świątecznego odcinka bajki o małpce George'u.
W bajce przedstawiona była choinka i leciała piosenka: Małpie święta! małpie święta!...
W moim dzieciństwie było inaczej, no i żałuję, że moje dzieci nie będą miały takich wspomnień.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie również śmieszą nazwy typu galeria w odniesieniu do sklepów oraz park do osiedli mieszkaniowych. He mieszkać w parku.......na ławce?
Cudowny okres Magic Moments podkreśla znana na całym świecie kolęda, pastorałka Last Christmas
podoba mi sie dwudniówka i dobrodzionki--bede uzywac:)
i propagowac!
a łikend niech spada ,zreszta sam juz odchodzi....:/
-----

jestem zła na angielski bo nie zaliczyłam wejsciowki:p

Ex --pochwalam cie za ten wpis z łamanców i szeleszczaków polskich:):)
przysłuzyłes sie ojczyznie!
chwała ci za to:)
pp
No właśnie nie zawsze się da :)

ex - sorry ale jakbyś tak do mnie powiedział, to na bank nie wiedziałabym o czym Ty mówisz ;)
@pontianac
okruchy.pl podają tak: "świętówka, dwudzionek, przedświątek, dwudniówka, wylotka (?), zefirówka, naturzanka, doboświątek, niedziałek, czasopęd, pokrzepiówka, świątecznik, ozoniak, przyśnięcie, przyświątka, wykapka (?), wydech (?), przewietrze, wywczaśnik, wytchniówka, odświeżka, saturniak (?), wyskok, wypoczka"
Cały weekend jedziesz, czy konkretnie w piątek lub sobotę ? Myśl precyzyjnie i wyrażaj myśl precyzyjnie.
Wszystko polega na tym, aby mądrze łączyć anglicyzmy z jednoczesnym stosowaniem pięknej polszczyzny. Ja się staram :)
Tak, tak, moi drodzy, jeszcze kilka lat, może pokolenie i o języku polskim będziemy czytać tylko w książkach historycznych. A kolejne pokolenia bedą zdziwione, że taki język kiedyś istniał. Trochę smutne, ale prawdopodobne. :))
Heh, no nie da się, jak powiedzieć że jadę nad jezioro w ten weekend? Jadę nad jezioro w ostatnie trzy dni tygodnia? To już nie brzmi....;)
Czasem te amerykanizmy są potrzebne, kultura życia jest inna i język jest inny. To, że wielu Polaków jest tradycjonalistami, nie uchroni kraju przed zalewem takich właśnie zjawisk. Trzeba to zaakceptować i ewentualnie powspominać czasy, kiedy Mikołaj wyglądał jak stary dziad z laską, któremu źle z oczu patrzyło ;)
Łykend, przynajmniej tak słyszałem.
Koniec tygodnia ;)
A tak w ogóle to jak po polsku nazwać weekend? :)
W naszym ojczystym języku jest mnóstwo słów, którymi możemy określić daną sytuację czy przedmioty.
A jednak używamy wielu anglicyzmów czy amerykanizmów.Mało kto, nie używa słowa weekend mając na myśli ostatnie dni tygodnia, używamy słowa menager zamiast kierownik, czy używamy słowa sorry zamiast przepraszam. Na wielkich oknach sklepowych ( nie wszystkich na szczęście) zamiast Wyprzedaż--- mamy Sale!
Nic na to nie poradzimy, że na okładkach kolorowych gazet zamiast widoczku na gwiazdę betlejemską, mamy piękną panią z napisem magic moment, czy w reklamach telewizyjnych oglądamy otyłego krasnala z butelką coca-coli w ręku,zwanego św.Mikołajem.
przeszkadza i to bardzo, jeżeli chodzi o centra handlowe (bo tak właśnie je nazywam) to zwykle mówię nazwą w sensie "idę do manhattanu" a jeśli chodzi o nazwę własną "galeria bałtycka" to mówię skrótem "gb" i omijam szerokim łukiem słowo "galeria" w odniesieniu do zbiorowiska sklepów. Staram się używać polskiej nomenklatury, chyba, że nie ma odpowiednika.
Zetjot witam cie

przeczytaj swoja pierwsza wypowiedz---z której ja wywnioskowałam z,e forma przekazu baaaardzo ci sie podoba!:)

pomyslałes---skoro napisałes--bo chyba najpierw człowiekmysli,choc chwilke przed napisaniem!---
a wiec musaiłes pomyslec -co napisałes--ze to ładne ,ponetne ..magic moments byłoby,,,
po czym twarde zasady których starasz sie trzymac--czyli twoje oprogramowanie zabezpieczajace----dało ci impuls---przeciez to ..tamto i owamto--stop takim myslom!

a tak w głebi swej meskiej duszy miałbys ochote na gwiazdki i aniołki

o co chodzi wiec????

za bardzo neca i nie daja tego co pokazuja....?
z ciebie taki samczyk jak kazdy inny...
smiesza mnie te wasze woalki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie ma to jak Dwa Wampiry Energetyczne
chwilo trwaj ha ha ha
Bynajmniej, tam podobno jest agentura wiadomych służb ^^

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (228 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry