Widok
Ile ciasta na wesele
Hej dziewczyny powiedzcie mi prosze bo nie mam pojecia ile cisata mam zamówic na 65 osob z poprawinami bo kucharka mi zaproponowała 15 blach (cena 700złoty) jak na moje to jest za duzo ale moze mi sie tylko wydaje. Ile wy bedziecie miały??
poza tym bedzie tort 3-4pietrowy jeszcze nie wiem i chyba dwa miejsze torciki po bokach w kształcie serduszka lub jezyka cos w tym stylu.
Prosze o pomoc.
poza tym bedzie tort 3-4pietrowy jeszcze nie wiem i chyba dwa miejsze torciki po bokach w kształcie serduszka lub jezyka cos w tym stylu.
Prosze o pomoc.
Tortu na pewno 100g na osobe , ale ciasta ogolnie chyba liczy sie 400-500g jesli sa poprawiny ... a na blachy to nie wiem ....pamietaj ze moze Twoja kucharka ma jakies mniejsze te blachy .... ja bym wziela wiecej niz ma zabraknac , zawsze mozna gosciom podarowac kawalek tego ktore im zasmakuje .... jesli zostanie :)
ja ostatnio pieklam na wesele dziewczyna sie uparla na 4 blachy na 30 os i stwierdziła ze jej wystarczy na poprawiny niestety nie starczyło lepiej wiecej niz ma zabraknać
Wagowo to raczej kiepska miara trzeba patrzeć na rodzaj ciasta jedne ciasta dadzą się podzielić na 20 kawałków a nie które na 30
ja powiem tak : ja na 85os będę miała ok15blach i tort 3piętrowy. Nie bierz 4pięter bo to będzie stanowczo za dużo. Zazwyczaj liczy się 3/4kawałki ciata na osobę (ale ja sama zjadam o wiele więcej hihi) lepiej zamówić więcej i rozdać niż miało by zabraknąć. a aby coś zaoszczędzić to może mama i teściowa mogą ci upiec ciasta? mi kucharka piecze tort i 7ciast a 6 ciast piecze moja mama :) zawsze kilka groszy zaoszczędzone a i mama się będzie cieszyć że może mieć jakiś udział w organizacji wesela :]
no właśnie ja też się zastanawiam ile ciast mam wziąć na 110 osób. babka powiedziała, że ma duże blachy z których wychodzi 50 kawałków ( wiadomo każdy inaczej kroi).
wg. mnie za dużo, mówię to ze swojego doświadczenia, ja miałam 60 os. i wesele z poprawinami, zostało b. dużo ciasta nawet po rozdaniu, a moim zdaniem szkoda by się marnowało
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Ja piekę na blachach 25/40 cm. Wychodzi 20-25 porcji .
Osoby którym do tej pory piekłam i doradzałam nigdy nie narzekały że za dużo . Kiedyś doradziłam komuś 15 ciast na 60 osób, kobieta stwierdziła że na pewno przesadziłam z ilością i wzięła zamówiła mniej , na poprawiny musieli dokupić w cukierni bo nic nie zostało . Teraz robiłam wesele na 35 osób , było 9 ciast plus tort i uważam że było ok. zostało trochę na poprawiny . Ciasta nie wszystkie muszą być porcjowane , można zrobić kilka do postawienia w całości - jeże , serca , motyle ( np. przy dzieciach) , mniejsze torty. Każdy też zna swoją rodzinę jakie mają możliwości , na to też trzeba patrzeć , bo jeśli wszyscy na diecie to może i lepiej nie przesadzać z ilością .
Osoby którym do tej pory piekłam i doradzałam nigdy nie narzekały że za dużo . Kiedyś doradziłam komuś 15 ciast na 60 osób, kobieta stwierdziła że na pewno przesadziłam z ilością i wzięła zamówiła mniej , na poprawiny musieli dokupić w cukierni bo nic nie zostało . Teraz robiłam wesele na 35 osób , było 9 ciast plus tort i uważam że było ok. zostało trochę na poprawiny . Ciasta nie wszystkie muszą być porcjowane , można zrobić kilka do postawienia w całości - jeże , serca , motyle ( np. przy dzieciach) , mniejsze torty. Każdy też zna swoją rodzinę jakie mają możliwości , na to też trzeba patrzeć , bo jeśli wszyscy na diecie to może i lepiej nie przesadzać z ilością .