Widok
Ile ciasta na wesele
Hej dziewczyny powiedzcie mi prosze bo nie mam pojecia ile cisata mam zamówic na 65 osob z poprawinami bo kucharka mi zaproponowała 15 blach (cena 700złoty) jak na moje to jest za duzo ale moze mi sie tylko wydaje. Ile wy bedziecie miały??
poza tym bedzie tort 3-4pietrowy jeszcze nie wiem i chyba dwa miejsze torciki po bokach w kształcie serduszka lub jezyka cos w tym stylu.
Prosze o pomoc.
poza tym bedzie tort 3-4pietrowy jeszcze nie wiem i chyba dwa miejsze torciki po bokach w kształcie serduszka lub jezyka cos w tym stylu.
Prosze o pomoc.
Tortu na pewno 100g na osobe , ale ciasta ogolnie chyba liczy sie 400-500g jesli sa poprawiny ... a na blachy to nie wiem ....pamietaj ze moze Twoja kucharka ma jakies mniejsze te blachy .... ja bym wziela wiecej niz ma zabraknac , zawsze mozna gosciom podarowac kawalek tego ktore im zasmakuje .... jesli zostanie :)
ja powiem tak : ja na 85os będę miała ok15blach i tort 3piętrowy. Nie bierz 4pięter bo to będzie stanowczo za dużo. Zazwyczaj liczy się 3/4kawałki ciata na osobę (ale ja sama zjadam o wiele więcej hihi) lepiej zamówić więcej i rozdać niż miało by zabraknąć. a aby coś zaoszczędzić to może mama i teściowa mogą ci upiec ciasta? mi kucharka piecze tort i 7ciast a 6 ciast piecze moja mama :) zawsze kilka groszy zaoszczędzone a i mama się będzie cieszyć że może mieć jakiś udział w organizacji wesela :]
Ja piekę na blachach 25/40 cm. Wychodzi 20-25 porcji .
Osoby którym do tej pory piekłam i doradzałam nigdy nie narzekały że za dużo . Kiedyś doradziłam komuś 15 ciast na 60 osób, kobieta stwierdziła że na pewno przesadziłam z ilością i wzięła zamówiła mniej , na poprawiny musieli dokupić w cukierni bo nic nie zostało . Teraz robiłam wesele na 35 osób , było 9 ciast plus tort i uważam że było ok. zostało trochę na poprawiny . Ciasta nie wszystkie muszą być porcjowane , można zrobić kilka do postawienia w całości - jeże , serca , motyle ( np. przy dzieciach) , mniejsze torty. Każdy też zna swoją rodzinę jakie mają możliwości , na to też trzeba patrzeć , bo jeśli wszyscy na diecie to może i lepiej nie przesadzać z ilością .
Osoby którym do tej pory piekłam i doradzałam nigdy nie narzekały że za dużo . Kiedyś doradziłam komuś 15 ciast na 60 osób, kobieta stwierdziła że na pewno przesadziłam z ilością i wzięła zamówiła mniej , na poprawiny musieli dokupić w cukierni bo nic nie zostało . Teraz robiłam wesele na 35 osób , było 9 ciast plus tort i uważam że było ok. zostało trochę na poprawiny . Ciasta nie wszystkie muszą być porcjowane , można zrobić kilka do postawienia w całości - jeże , serca , motyle ( np. przy dzieciach) , mniejsze torty. Każdy też zna swoją rodzinę jakie mają możliwości , na to też trzeba patrzeć , bo jeśli wszyscy na diecie to może i lepiej nie przesadzać z ilością .