Widok
moj synek tez nie dostal zadnych pieniedzy od chrzestnych (a sa nimi moja siostra i jej maz). dostal prezent - materialny :) z tymze mysmy prosili-zarowno chrzestnych, jak i dziadkow o NIE dawanie pieniedzy na takie uroczystosci. Od jednych dziadkow dostal srebrna monete z Janem Pawłem II a od drugich szkaplerz z Matką Boską z grawerką. Od chrzestnych - matę edukacyjną. Na komunię też chcemy poprosić o nie dawanie pieniędzy tylko konkretnych prezentów, nie za drogich ale za to od serca :)
Hmm właśnie myślałam o tym żeby dac mu nie pieniądze tylko jakąs rzecz. Pytałam się siostry a ona powiedziała że pieniądze i założą mu lokate na która będą mu wkładać pieniądze. Hmm ja myśałam że daje się coś koło 1000 zł. I się tochę załamałam i dlatego pytam Was. A może faktycznie najlepszy pomysł to by było wszystkiego po trichu czyli trochę pieniędzy i cos dla niego.
mysle, ze 1000zł to przesada. prawde mowiac, nie wierze, ze ktos zalozy lokate i bedzie tam odkladal pieniadze :( zawsze znajdzie sie cos, co trzeba maluchowi dokupic i maluch tych pieniedzy nidgy nie zobaczy... a tak przynajmniej bedzie mial rzecz, jakas pamiatke, chociaz na zdjeciach. szkoda, ze w dzisiejszych czasach dzieciom sakrament bedzie kojarzyl sie z iloscia pieniedzy a nie samym sakramentem :(
U Nas sie daje przewaznie lancuszek z medalikiem lub krzyzykiem,albo jakies zabawki.
Ale jak juz kase to gora do 300-400zł to przeciez dziecko i mysle ze yle wystarczy 1000zł jak dla mnie to lekka przesada,jak sie przyzwyczai dziecko do tak drogich prezentow czy wielkich pieniedzy to poznij sie czlowiek nie wyplaci,nie kazdego stac zeby tyle dawac a nie oszukujemy sie ze pozniej dziecko czy rodzice oczekuja tego amego lub jeszcze wiecej bo sa wieksze okazje;/
Ale jak juz kase to gora do 300-400zł to przeciez dziecko i mysle ze yle wystarczy 1000zł jak dla mnie to lekka przesada,jak sie przyzwyczai dziecko do tak drogich prezentow czy wielkich pieniedzy to poznij sie czlowiek nie wyplaci,nie kazdego stac zeby tyle dawac a nie oszukujemy sie ze pozniej dziecko czy rodzice oczekuja tego amego lub jeszcze wiecej bo sa wieksze okazje;/
Nie przeczytalam wszystkim komentarzy do watku,
my dalismy ostatnio na chrzciny wlasnie słoty łancuszek z krzyzykiem koszt ok.350zł i mysle ze to lepsza pamiatka niz kasa.
A Nasz Kuba dostal 350zł od dziadkow 200zł i cioci 150zł a od Chrzesnej pamiatki same a od chrzesnego zabawki ,to przeciez dziecko i zabawki uciesza go bardziej lub pamiatka ktora zobaczy w przyszlosci,kasa bardziej cieszy rodzicow nie oszukujmy sie
my dalismy ostatnio na chrzciny wlasnie słoty łancuszek z krzyzykiem koszt ok.350zł i mysle ze to lepsza pamiatka niz kasa.
A Nasz Kuba dostal 350zł od dziadkow 200zł i cioci 150zł a od Chrzesnej pamiatki same a od chrzesnego zabawki ,to przeciez dziecko i zabawki uciesza go bardziej lub pamiatka ktora zobaczy w przyszlosci,kasa bardziej cieszy rodzicow nie oszukujmy sie
Mamo Filipa my odkładamy na konto kazde nawet 20 zł które mała dostaje.
Też uważam ,że 1000zł to przesada. Mała dostała pamiątki na chrzes typu srebny swiety obrazek, medalik ,kolczyki. A od mojego brata tak jak juz pisalam kase on jest sam niema dziecijest młody dobrze zarabia to mógł sobie pozwolic na taka sumę,
Też uważam ,że 1000zł to przesada. Mała dostała pamiątki na chrzes typu srebny swiety obrazek, medalik ,kolczyki. A od mojego brata tak jak juz pisalam kase on jest sam niema dziecijest młody dobrze zarabia to mógł sobie pozwolic na taka sumę,
U nas od chrzestnej mały dostał złoty łańcuszek z krzyżykiem i pamiątkę, od dziadków krzesełko do karmienia,a od reszty pieniądze..w sumie ponad tysiąc zł i myślę,że to dużo. My nie zbieraliśmy na jakąś lokatę kupiliśmy Mu po prostu zabawki, ubranka itd. Lokatę sami założyliśmy krótko po porodzie.

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
Nie kupuje się łańcuszka z krzyżykiem bo potem dziecko dźwiga krzyż przez całe życie tak mawia moja mama i babcia od paru innych osób też słyszałam .Ale każdy robi jak uważa,mój synek dostał od chrzestnej srebrny smoczek z grawerką i 100 zł ,od dziadków ( moich rodziców) srebrną łyżeczkę z grawerką i 150 zł,od chrzestnego 100 zł ( zapomniał nawet o kartce ) od teściów 100 zł od szwagierki srebrną łyżeczkę ,a mała od chrzestnego 200 zł od chrzestnej pakę pieluch i złota bransoletkę z grawerką,od dziadków po 100 zł od szwagierki z mężem srebrny obrazek a od mojej siostry 100 zł,wszystki9e pieniądze były przeznaczane na szczepienia i bieżące potrzeby dzieci ( pieluchy,bytu itp.)
http://allegro.pl/listing.php/search?string=srebrny+smoczek&category=0&sg=0&order=t&price_from=&price_to= teraz jest dużo wzorów ,wtedy było tylko parę :)
Ja mysle, że jeśli rodzice chcą załozyc dziecku lokate to jest to fajny pomysł i pieniądze się nie "zmarnują" na pampersy :) czy bieżące zakupy domowe...
Ja wszystkie pieniadze, ktora córka dostanie odkładam, nawet te najdrobniejsze! Ma swoja skarbonke i tam wrzuca :)
A jesli chodzio kwote to mysle, ze 300 zł bedzie ok :)
Ja wszystkie pieniadze, ktora córka dostanie odkładam, nawet te najdrobniejsze! Ma swoja skarbonke i tam wrzuca :)
A jesli chodzio kwote to mysle, ze 300 zł bedzie ok :)
Jasiek dostał pieniądze za które sami kupiliśmy mu potrzebne rzeczy-nie wydaliśmy "na siebie".
A taki smoczek może i ładny,ale pójdzie do szkatułki, bo przecież dziecko bawić się nim nie będzie... łańcuszek też ładny, ale kiedy maluch go założy? na komunię? do tego czasu, albo się zgubi, albo z czarnieje...
Ja jestem za praktycznymi prezentami typu: krzesełko do karmienia, mata edukacyjna, fajna zabawka...
A taki smoczek może i ładny,ale pójdzie do szkatułki, bo przecież dziecko bawić się nim nie będzie... łańcuszek też ładny, ale kiedy maluch go założy? na komunię? do tego czasu, albo się zgubi, albo z czarnieje...
Ja jestem za praktycznymi prezentami typu: krzesełko do karmienia, mata edukacyjna, fajna zabawka...
Fajny prezent na chrzciny zamiast zwykłej pamiątki :) Ja właśnie zakupiłam
http://allegro.pl/sb-aniol-stroz-z-imieniem-pamiatka-komunia-chrzest-i1587071864.html
http://allegro.pl/sb-aniol-stroz-z-imieniem-pamiatka-komunia-chrzest-i1587071864.html
dla chłopca to chyba najlepiej jednak krzyżyk ..- nic innego nie założy raczej ( dziewczynce to można poza medalikiem kupić jeszcze np. znak zodiaku (akurat niereligijne, ale da się założyć :P ), literkę imienia itd, ale chłopak czegoś takiego nosić nie będzie (chociaż kto to wie, jaka moda będzie za 20 lat :P )
Mój maly od chrzestnego dostał łancuszek z krzyzykiem i taką pamiatke książeczkę a od chrzestnej bardziej zamoznej(choc mi na kasię nie zalezy i teraz troche zaczynam żalować że ma taka matke chrzestną co sie nim nie interesuje tylko wyręcza się prezentami)to dostal 500zl plus grawerowana łyzeczkę i smoczek i taki srebrny obrazek z Matką Boską od dziadkow pieniązki i teraz te pieniazki ma wlasnie na lokacie.
http://dzieci.forto.pl/2008/07/24/posrebrzana-ramka-moj-pierwszy-rok/
te ramki są fajne, moje dziecko taką dostało z grawerką, super pamiątka!!!
nie zgodzę się że chłopiec ubierze łańcuszek tylko na przyjęcie!!!
kupiłam mojemu chrześniakowi na chrzest medalik taki większy (nie taki delikatny) bo to facet :) i nosi go na szyi,
te ramki są fajne, moje dziecko taką dostało z grawerką, super pamiątka!!!
nie zgodzę się że chłopiec ubierze łańcuszek tylko na przyjęcie!!!
kupiłam mojemu chrześniakowi na chrzest medalik taki większy (nie taki delikatny) bo to facet :) i nosi go na szyi,
Jak chlopiec bedzie religijny, to lancuszek tez moze nosic. A jak nie bedzie nosic, to zawsze moze trzymac na pamiatke, albo kiedys przetopic np na obraczke :) To zawsze kilka gramow zlota, wiec jakis tam drobny kapital. Moim zdaniem lepiej dac cos wartosciowego w takiej formir, niz kase w kopercie.
Ale zeby nie bylo, tansze pamiatki tez uwazam, ze sa jak najbardziej ok. Nie o prezenty w tym chodzi.
I moj maly dostal same pamiatki, jakies drobne zabawki i ciuszek. Zadnej kasy. I dobrze.
Ale zeby nie bylo, tansze pamiatki tez uwazam, ze sa jak najbardziej ok. Nie o prezenty w tym chodzi.
I moj maly dostal same pamiatki, jakies drobne zabawki i ciuszek. Zadnej kasy. I dobrze.
zapraszam na stronkę http://www.puh-piorun.cba.pl/galeria.html tam znajdziecie prezenty i odpowiedz na Wasze pytania
Ja mam zaproszenie na chrzest i zamierzam kupić jeździk SMOBY o taki:
http://www.smoby.com/pl/je380dziki-i-rowerki/je378dziki/liste/jezdzik-bubble-go-ii-confort
I piękne wydanie dziecięcej Biblii (upewniłam się, że nikt takowej już nie kupi, żeby nie dublować prezentów) - na pewno się przyda, a dawanie jej dopiero na Komunię to trochę za późno;).
Dlaczego zabawkę? Bo sama z doświadczenia wiem, że tych wszystkich medalików, albumów, ksiąg pamiątkowych się nie używa - przykre, ale prawdziwe.
A ten wielofunkcyjny jeździk posłuży od 6m-ca do 3 roku.
Będzie alternatywą dla wózka na spacerze np. na plac zabaw.
http://www.smoby.com/pl/je380dziki-i-rowerki/je378dziki/liste/jezdzik-bubble-go-ii-confort
I piękne wydanie dziecięcej Biblii (upewniłam się, że nikt takowej już nie kupi, żeby nie dublować prezentów) - na pewno się przyda, a dawanie jej dopiero na Komunię to trochę za późno;).
Dlaczego zabawkę? Bo sama z doświadczenia wiem, że tych wszystkich medalików, albumów, ksiąg pamiątkowych się nie używa - przykre, ale prawdziwe.
A ten wielofunkcyjny jeździk posłuży od 6m-ca do 3 roku.
Będzie alternatywą dla wózka na spacerze np. na plac zabaw.
A mi sie wydaje ze daje sie ile sie chce i ile moze ... Moj synek dostał od babci 2000 bo chciała od chrzestnych nie dostał w ogóle pieniędzy za to śliczne prezenty i pamiątki , od niektórych gości 50 zł a od niektórych 500 - na co kogo stać i z każdego prezentu sie bardzo cieszylismy choc młody napewno bardziej z zabawek :) ja np bardzo sie ucieszyłam z takich dużych tetrowych pieluch co mozna używać latem zamiast kocyka i na plazy zamiast recznika wiem ze kupione w necie na mamagama stronie
Takze kup co uważasz albo daj pieniądze jak normalni ludzie to napewno nie bedą wybrzydzac bo w końcu nie o prezenty chodzi tylko o sakrament :)))
Takze kup co uważasz albo daj pieniądze jak normalni ludzie to napewno nie bedą wybrzydzac bo w końcu nie o prezenty chodzi tylko o sakrament :)))
Ja dałam chrześniakowi srebrny obrazek z grawerem (trochę ponad 200zł) i pościel z bajkowym motywem, która kosztowała trochę powyżej 100zł. Do tego kwiatki. W 400zł się zmieściłam i uważam, że było ok, a na pewno nie za mało. Ale też nikt z rodziców malucha nie oczekiwał na wielkie prezenty czy gotówkę. Nikt mi niczego nie sugerował.
Moja córeczka dostała od jednych dziadków złoty łańcuszek z matką boską (dobrej klasy, że nie zerwie się tak łatwo) za 1300 zł, od drugich dziadków 1000zł + pamiątkową srebrną grzechotkę z grawerem. Od chrzestnej dostała 500 zł a od chrzestnego 1000 zł. Byli też znajomi ale tylko pod kościołem i dali prezent za łączną kwotę 80 zł - zabawkę i jakieś ubranko.
Myślę, że było ok. Moja córka zebrała łącznie 2500 zł + bogaty złoty łańcuszek z bozią i srebrną grzechotkę. Pieniędzy na pewno na siebie nie wydam a bardzo się przydadzą z czasem jak przyjdzie czas na to aby kupić jakiś rowerek, basenik, jakieś klocki lego, lalki barbie itd. To drogie rzeczy więc pieniądze się przydadzą :) Zostaną one przeznaczone na same przyjemności dla mojej pociechy. Przyznam, że prezent w postaci gotówki jest najlepszy bo dziecko samo może sobie wybrać prezent jeśli jest w starszym wieku a w młodszym wieku rodzice wiedzą najlepiej jakie zabawki dziecku są potrzebne.
Myślę, że było ok. Moja córka zebrała łącznie 2500 zł + bogaty złoty łańcuszek z bozią i srebrną grzechotkę. Pieniędzy na pewno na siebie nie wydam a bardzo się przydadzą z czasem jak przyjdzie czas na to aby kupić jakiś rowerek, basenik, jakieś klocki lego, lalki barbie itd. To drogie rzeczy więc pieniądze się przydadzą :) Zostaną one przeznaczone na same przyjemności dla mojej pociechy. Przyznam, że prezent w postaci gotówki jest najlepszy bo dziecko samo może sobie wybrać prezent jeśli jest w starszym wieku a w młodszym wieku rodzice wiedzą najlepiej jakie zabawki dziecku są potrzebne.
Kasia masz bogatą rodzine tylko pogratulować,ale z moich obserwacji, tzn z tego co dostaja dzieciaki kolezanek to od dziadków 500 do 1000zł max a od chrzestnych łączny prezent to jakies 500 zł, pozostali goście 100=200zł
.
PS. Mój syn tez dostał od moich rodziców pokazna sumę,ale oni moga sobie na to pozwolic, ale nie oznacza to,że mam teraz napisać,że na chrzest to od dziadków dostaje sie 2000 czy 3000zł
.
PS. Mój syn tez dostał od moich rodziców pokazna sumę,ale oni moga sobie na to pozwolic, ale nie oznacza to,że mam teraz napisać,że na chrzest to od dziadków dostaje sie 2000 czy 3000zł