Widok

Ile daje się na prezent na chrzciny?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,
mam pytanie wiecie może ile daje się pieniążków na chrzciny. jestem chrzestną synka mojej siostry i chcę dac pieniądze tyle nie wiem ile powinnam.
Czy ktoś mi pomoże???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas chrześni kupują łańcuszki z medalikami lub dają ok 1000zł, a zwykli goście ok. 200-300zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
a moja córka nie dostała ani złotówki, tylko 2 pary kolczyków i 3 medaliki, komplet sztućców z grawerem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia masz bogatą rodzine tylko pogratulować,ale z moich obserwacji, tzn z tego co dostaja dzieciaki kolezanek to od dziadków 500 do 1000zł max a od chrzestnych łączny prezent to jakies 500 zł, pozostali goście 100=200zł
.
PS. Mój syn tez dostał od moich rodziców pokazna sumę,ale oni moga sobie na to pozwolic, ale nie oznacza to,że mam teraz napisać,że na chrzest to od dziadków dostaje sie 2000 czy 3000zł
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moja córeczka dostała od jednych dziadków złoty łańcuszek z matką boską (dobrej klasy, że nie zerwie się tak łatwo) za 1300 zł, od drugich dziadków 1000zł + pamiątkową srebrną grzechotkę z grawerem. Od chrzestnej dostała 500 zł a od chrzestnego 1000 zł. Byli też znajomi ale tylko pod kościołem i dali prezent za łączną kwotę 80 zł - zabawkę i jakieś ubranko.
Myślę, że było ok. Moja córka zebrała łącznie 2500 zł + bogaty złoty łańcuszek z bozią i srebrną grzechotkę. Pieniędzy na pewno na siebie nie wydam a bardzo się przydadzą z czasem jak przyjdzie czas na to aby kupić jakiś rowerek, basenik, jakieś klocki lego, lalki barbie itd. To drogie rzeczy więc pieniądze się przydadzą :) Zostaną one przeznaczone na same przyjemności dla mojej pociechy. Przyznam, że prezent w postaci gotówki jest najlepszy bo dziecko samo może sobie wybrać prezent jeśli jest w starszym wieku a w młodszym wieku rodzice wiedzą najlepiej jakie zabawki dziecku są potrzebne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 17
Ja dałam chrześniakowi srebrny obrazek z grawerem (trochę ponad 200zł) i pościel z bajkowym motywem, która kosztowała trochę powyżej 100zł. Do tego kwiatki. W 400zł się zmieściłam i uważam, że było ok, a na pewno nie za mało. Ale też nikt z rodziców malucha nie oczekiwał na wielkie prezenty czy gotówkę. Nikt mi niczego nie sugerował.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mi sie wydaje ze daje sie ile sie chce i ile moze ... Moj synek dostał od babci 2000 bo chciała od chrzestnych nie dostał w ogóle pieniędzy za to śliczne prezenty i pamiątki , od niektórych gości 50 zł a od niektórych 500 - na co kogo stać i z każdego prezentu sie bardzo cieszylismy choc młody napewno bardziej z zabawek :) ja np bardzo sie ucieszyłam z takich dużych tetrowych pieluch co mozna używać latem zamiast kocyka i na plazy zamiast recznika wiem ze kupione w necie na mamagama stronie
Takze kup co uważasz albo daj pieniądze jak normalni ludzie to napewno nie bedą wybrzydzac bo w końcu nie o prezenty chodzi tylko o sakrament :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile daje się na prezent na chrzciny?

Ja swojemu chrześniakowi kupiłam łańcuszek złoty z krzyżykiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja chrześniaczka i chrześniak mojego męża dostali prezenty w kwocie 400 zł każde.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam zaproszenie na chrzest i zamierzam kupić jeździk SMOBY o taki:
http://www.smoby.com/pl/je380dziki-i-rowerki/je378dziki/liste/jezdzik-bubble-go-ii-confort
I piękne wydanie dziecięcej Biblii (upewniłam się, że nikt takowej już nie kupi, żeby nie dublować prezentów) - na pewno się przyda, a dawanie jej dopiero na Komunię to trochę za późno;).

Dlaczego zabawkę? Bo sama z doświadczenia wiem, że tych wszystkich medalików, albumów, ksiąg pamiątkowych się nie używa - przykre, ale prawdziwe.
A ten wielofunkcyjny jeździk posłuży od 6m-ca do 3 roku.
Będzie alternatywą dla wózka na spacerze np. na plac zabaw.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moja córcia dostała od chrzestnej lokatę 20 letnia gdzie ona wpłaca 50 zł i my drugie 50 zł , a od chrzestnego dostała obrazek Matki Boskiej z grawerką.
My daliśmy 550 zł w formie bankowania DNA, a tak na prawdę to się może okazać większym podarunkiem jak ma się przydać dziecku w razie choroby.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
zapraszam na stronkę http://www.puh-piorun.cba.pl/galeria.html tam znajdziecie prezenty i odpowiedz na Wasze pytania
Moj synek od mamy chrzestnej dostał 100 zł, szatkę z pieknie wyszytymi imionami i data chrztu no i kwiatki, ojciec chrzestny równiez dal 100zł, jakąś zabawkę no i kupił świeczke. Uważam,że to był wystarczająco duży wydatek jak dla nich.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje córka nie dostało na chrzest żadnych zabawek ani ubranek!!!
tylko pamiątki, łańcuszek kolczyki itp!!!!
pieniążki dostało tylko od prababci więc kupiliśmy jej bransoletkę żeby została jej pamiątka!!
i uważam że takie prezenty są ok na taką okazje
Jak chlopiec bedzie religijny, to lancuszek tez moze nosic. A jak nie bedzie nosic, to zawsze moze trzymac na pamiatke, albo kiedys przetopic np na obraczke :) To zawsze kilka gramow zlota, wiec jakis tam drobny kapital. Moim zdaniem lepiej dac cos wartosciowego w takiej formir, niz kase w kopercie.
Ale zeby nie bylo, tansze pamiatki tez uwazam, ze sa jak najbardziej ok. Nie o prezenty w tym chodzi.
I moj maly dostal same pamiatki, jakies drobne zabawki i ciuszek. Zadnej kasy. I dobrze.
http://dzieci.forto.pl/2008/07/24/posrebrzana-ramka-moj-pierwszy-rok/

te ramki są fajne, moje dziecko taką dostało z grawerką, super pamiątka!!!

nie zgodzę się że chłopiec ubierze łańcuszek tylko na przyjęcie!!!
kupiłam mojemu chrześniakowi na chrzest medalik taki większy (nie taki delikatny) bo to facet :) i nosi go na szyi,
Gabryś dostał od Chrzestnej złoty łańcuszek z medalikiem + album pamiątkowy, od Chrzestnego srebrny łańcuszek z medalikiem + 50zł i klocki
Mój maly od chrzestnego dostał łancuszek z krzyzykiem i taką pamiatke książeczkę a od chrzestnej bardziej zamoznej(choc mi na kasię nie zalezy i teraz troche zaczynam żalować że ma taka matke chrzestną co sie nim nie interesuje tylko wyręcza się prezentami)to dostal 500zl plus grawerowana łyzeczkę i smoczek i taki srebrny obrazek z Matką Boską od dziadkow pieniązki i teraz te pieniazki ma wlasnie na lokacie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A od mojej mamy dostała 50zł papierkowe z Papierzem , od teściowej łańcuszek z matka boską i taki smoczek z wygrawerowanymi datami wagą itp, od ciotki mleko bo poprosiłam :P a od drugiej 30euro
ach no i kocyk dostała z imieniem data ur. wagą itp od chrzestnej

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry