Widok

Ile daje się na prezent na chrzciny?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,
mam pytanie wiecie może ile daje się pieniążków na chrzciny. jestem chrzestną synka mojej siostry i chcę dac pieniądze tyle nie wiem ile powinnam.
Czy ktoś mi pomoże???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja siostra była chrzestną mojego syna i dostał od niej 300 zł

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja mała dostała od chrzestnej złoty łańcuszek z wisiorkiem, a od chrzestnego dostała też złoty łańcuszek z wisiorkiem i 300zł.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może jednak złoty łańcuszek, tak tradycyjnie od chrzestnej?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
moj synek tez nie dostal zadnych pieniedzy od chrzestnych (a sa nimi moja siostra i jej maz). dostal prezent - materialny :) z tymze mysmy prosili-zarowno chrzestnych, jak i dziadkow o NIE dawanie pieniedzy na takie uroczystosci. Od jednych dziadkow dostal srebrna monete z Janem Pawłem II a od drugich szkaplerz z Matką Boską z grawerką. Od chrzestnych - matę edukacyjną. Na komunię też chcemy poprosić o nie dawanie pieniędzy tylko konkretnych prezentów, nie za drogich ale za to od serca :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
to zależy od mozliwości finansowych , moja mała dostala od chrzestnego 700zł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hmm właśnie myślałam o tym żeby dac mu nie pieniądze tylko jakąs rzecz. Pytałam się siostry a ona powiedziała że pieniądze i założą mu lokate na która będą mu wkładać pieniądze. Hmm ja myśałam że daje się coś koło 1000 zł. I się tochę załamałam i dlatego pytam Was. A może faktycznie najlepszy pomysł to by było wszystkiego po trichu czyli trochę pieniędzy i cos dla niego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11
1000zl! a ile dałabys w takim razie np na ślub? 5 tys???
ludzie to jest chrzest , sakrament, a to wszystko przeliczane jest w dzisiejszych czasach na tysiace, zalamka ....
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tzn ja tak słyszałam tylko i dlatego pytam bo tez pomyslałam czy to czasem nie za dużo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ZAłozyłam ten wątek żeby się podpytać właśnie bo cos usłyszałam i chciałam to zweryfikowac a Ty tutaj piszesz jakbym zwariowała. Ja tylko pytam i oczekuje pomocy w decyzji nic więcej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
mysle, ze 1000zł to przesada. prawde mowiac, nie wierze, ze ktos zalozy lokate i bedzie tam odkladal pieniadze :( zawsze znajdzie sie cos, co trzeba maluchowi dokupic i maluch tych pieniedzy nidgy nie zobaczy... a tak przynajmniej bedzie mial rzecz, jakas pamiatke, chociaz na zdjeciach. szkoda, ze w dzisiejszych czasach dzieciom sakrament bedzie kojarzyl sie z iloscia pieniedzy a nie samym sakramentem :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
o kurczaki, to wypas

Moja Madzia od chrzestnego dostała łańcuszek złoty a od chrzestnej 100 zł , w sumie dostała 300 zł, prezentów innych nie było
Nie mam dzieci więc moze nie myśle jak mama. Ale ok myślę że po Waszych opiniach podjełam decyzję i dam prezent dla malucha i pare gorszy :). Kilka dziewczyn pisało ze ich maluchy tak dostały. I tak chyba będzie najlepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tylko myślicie że dla chłopaka łańcuszek złoty też można kupic? To raczej dla dziewczynki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U Nas sie daje przewaznie lancuszek z medalikiem lub krzyzykiem,albo jakies zabawki.
Ale jak juz kase to gora do 300-400zł to przeciez dziecko i mysle ze yle wystarczy 1000zł jak dla mnie to lekka przesada,jak sie przyzwyczai dziecko do tak drogich prezentow czy wielkich pieniedzy to poznij sie czlowiek nie wyplaci,nie kazdego stac zeby tyle dawac a nie oszukujemy sie ze pozniej dziecko czy rodzice oczekuja tego amego lub jeszcze wiecej bo sa wieksze okazje;/
mysle, ze lancuszek z krzyzykiem dla chlopaka tez moze byc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie przeczytalam wszystkim komentarzy do watku,
my dalismy ostatnio na chrzciny wlasnie słoty łancuszek z krzyzykiem koszt ok.350zł i mysle ze to lepsza pamiatka niz kasa.
A Nasz Kuba dostal 350zł od dziadkow 200zł i cioci 150zł a od Chrzesnej pamiatki same a od chrzesnego zabawki ,to przeciez dziecko i zabawki uciesza go bardziej lub pamiatka ktora zobaczy w przyszlosci,kasa bardziej cieszy rodzicow nie oszukujmy sie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
OK ślicznie dziękuje. Faktycznie z tego co piszecie to 1000 zł to niezła przesada.
Malaniunia - bardzo mądra wypowiedź. masz całkowitą rację. Kasa ucieszy rodziców. Więc kupię cos dla niego napewno :). Dzięki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamo Filipa my odkładamy na konto kazde nawet 20 zł które mała dostaje.

Też uważam ,że 1000zł to przesada. Mała dostała pamiątki na chrzes typu srebny swiety obrazek, medalik ,kolczyki. A od mojego brata tak jak juz pisalam kase on jest sam niema dziecijest młody dobrze zarabia to mógł sobie pozwolic na taka sumę,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja uwazam,ze powinnas kupic małemu lancuszek z krzyzykiem, do tego jakies fajne pamiatki (+ np masa do odcisku stopki czy raczki badz album moj pierwszy roczek) i jesli uwazasz ze to za malo to w pamiatke 100zl i to juz i tak duzo :)))
postaw przede wszystkim na pamiatki!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry