Widok

Ile kasy na 18-tkę ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie mąz jest chrzestnym .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
takiego pajaca jak ty dawno nie widziałam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja jestem chrzestną i dałam na 18-stke 16 tys.,bo miałam lokatę założoną dla chrześniaka i tyle się odłożyło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11
Moja córka na 18tkę dostała od chrzestnej 250 zł i kwiaty .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja dostałam 180 zl w banknotach 10 zl
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jestem mamą tegorocznej osiemnastolatki.
Od nas rodziców dostała prezent w postaci 14dniowego pobytu
na Teneryfie ,bo tam ma koleżankę .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
Dziwny wątek, wiadomo, że każdy daje tyle ile może. Nikt chyba kredytu nie weźmie, żeby tylko pokazać się rodzinie jak bardzo jest się "zamożnym".
Ja od swoich rodziców na osiemnaste urodziny dostałam złotą monetę, z której potem wykonano obrączki na mój ślub. Jak dla mnie prezent idealny :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja dla mojego chrześniaka odkładałam 5 złotówki do swinki-skarbonki od stycznia ( urodziny miał 5 kwietnia) uzbierało się 625zł czyli spora kwota a kieszeni nie obciążyło tak bardzo jak jednorazowy wydatek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ile kasy na 18? Tyle ile ktoś może sobie pozwolić.
I tu nie ważne czy chrześniak, czy bliska rodzina czy co.

Ja uważam że 200 zł to odpowiednia kwota.
Jak niektórzy piszą 500zł, poważnie? wow, nie przesadzacie? A na ślub w prezencie może mieszkanie? heh. No ale jeśli kogoś na to stać to niech daje nawet i więcej kasy, solenizant się na pewno ucieszy :)

Ja kilka lat temu na moją 18-tkę nic nie dostałam i żyję :)
Jakoś nie miałam do nikogo pretensji że żadnej kasy nie dostałam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
no nie wiem... 500zł na 18, to duzo? piszecie ze zdziwieniem ile w takim razie na slub? ja dostalam na slub od siostr/braci mamy / taty ( w tym chrzestnych) po 2-3 tys, a pochodzimy z malych miejscowosci i jakos wsrod znajomych to standard..na weselniku wypisujecie ze zbieracie po kilkadziesiat tys na weselu, to skad te kwoty, skoro teraz wypisujecie ze na sub to po 500zl sie daje?? jak chrzestni wg was daja po 500-1000 zl na weselu ,czyli reszta mniej, to skad wam te kwoty wychodza? jak ktos napisal, wystarczy wrzucac 2-5 a nawet 1 zl do swinki... nawet 3 lata przed 18....jedna zlotowke dziennie...juz wyjdzie pokazna sumka...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja tez wychodze z zalozenia, ze dzieci chrzci sie przewaznie jak sa male, wiec o ich 18 wiadomo kilkanascie lat wczesniej. Jest wiec sporo czasu na odkladanie pieniazkow i na komunie i na chrzest. Po co martwic sie na ostatnia chwile?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
Sory,ale 300zl to ją dostałam na swoją 18 dwanaście lat temu, teraz to minimum 300-500zl, na wesele to 500-1000zl.
Osobiście nie slyszalm,żeby ktoś dał mniej niż 300zl, chyba,że kupujesz prezent i do tego dorzucsz 100-200zl
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja dziśbyłam na 18 tce u hrzesnika i dałam 500 zł i kosmetyk i uwzam ze oki dałam choc chrzesiak stwierdził ze poce jemu dałam jak on powiedział ze nie chce koperty chce żebyś była.To miłe jak ma sie takiegi chrześniaka
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
mój mąż ma chrześniaczkę w lipcu ma 18-stę i planujemy dać jej 200zł + kwiatki
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
No i bardzo dobrze. Skoro jesteś chrzestnym to od urodzenia wiedziałeś, że w końcu nadejdzie taka chwila. Inni wszystko na ostatnią chwilę i narzekają, że z kasą krucho. Jakby się odkładało po 40-50zl miesięcznie (nie jest to dużo!!!) przez rok to się uzbiera ładna sumka. Teraz ludzie będą hejtować bo prawda w oczy kole!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11
my mamy wspólnie z mężem 5 chrześniaków plus dwoje naszych dzieci. Zawsze jest problem bo komunie w tym samym czasie, właśnie teraz przerabiamy po kolei a czasem 2 w jednym roku będą i inne uroczystości też tak będą. Dałabym max 200, niestety nie stać mnie. Na własne wesele nam też dawali po 200, 300 i do nikogo żalu nie mam. Czasy nie są lekkie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moim zdaniem to zależy kto i jakie ma podejście do instytucji chrzestnych.
Jeśli dla kogoś chrzestni są od dawania pieniędzy to powinien dać jak najwięcej... Ja takim osobom szczerze współczuję i wcale juz się nie dziwię, że coraz częściej słyszy się o tym, że ktoś odmówił bycia chrzestnym. Jeśli chrzestnych traktuje się jak bankomat...

Dla mnie rodzice chrzestni są od "pomocy" w wychowaniu - popilnuja dziecka, doradzą, pomogą itd a nie od kupowania drogich prezentów czy dawania grubych kopert. Chrzestni mojego syna mają zakaz kupowania drogich prezentóW.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mąż miał 18 chrześniaka rok temu i kupiliśmy zegarek markowy by miał na pamiątkę i 200 zł. Dlaczego tak dużo (bo uważam, że sporo na 18)? Dlatego,ze rzadko się widzimy i jedyne co dostawał na urodziny czy święta to kartka z życzeniami. Za 2 lata moja chrześniaczka będzie miała 18 i planuję zakupić srebrną biżuterię mimo tego, że wiem, że zbiera na prawo jazdy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
to się chwalisz czy się żalisz z tym laptopem hehe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
skoro wiesz ze zbiera na prawo jazdy to srebrna bizuterie dajesz hmmm.. na zlość?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam
Ja dałam jako chrzestna 400zł.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

do góry