Widok
ja robię w resteuracji i niestety to wychodzi drogo , b oza osobe płaci się tak 130 zł, dochodzi do tego nocleg dla gości, alkohol , ciasto, ubiór, KAMERA, FORO, ZESPÓŁ i mnóstwo innych rzeczy. Ja miałam też nadzieję, ze beddzie taniej ale jak teraz licze to mnie załamuje. Jeszcze jestem przed ślubem więc dokąłdnie to się okaże we wrześniu.
Nas ślub i weselicho na 63 osoby kosztowało prawie 15 tys. zł (bez fotografa i samochodu - mieliśmy własne). I to przy staraniach o duże oszczędności. Jeśli chodzi o finansowanie całości imprezy, to: jedzonko w restauracji, tort i alkohol oraz nasze stroje ślubne zostały opłacone przez naszych rodziców (po połowie z każdej strony), a resztę (tzn. kamerzysta, obrączki, wiązanka, kwiaty do dekoracji i dla rodziców, DJ, zaproszenia i zawiadomienia, autokar, ksiądz, organista, formalności w USC, fryzjer, makijaż, itp.) opłaciliśmy sami.
Wesele na 120 osób w restauracji kosztowało nas łącznie 32 tys. Kamerzysta 1200, Zaspół 2200, noclegi dla gości przyjezdnych 1200, jedzenie 120 os osoby, suknia, garnitur 3500 itd.... ale było z****iście. Warto było wydać taką kasę. Uważam że niema co osczędzać bo wesele jest raz w życiu. A jak kogoś nie stać to niech zrobi przyjęcie w domu, zamiast niskobudżetowego wesela, bo nie warto. więcej nerwów to kosztuje niż przyjemności
Kop ..Uwazam jeżeli naprawdę ktos nie ma funduszy lepiej zrobic przyjecie tzn.uroczysty objad bez wesela (niekoniecznie w domu).Ja mimo że miałam wesele ,a było naprawde super...czasami sie zastanawiam ile zaoszczędzilibysmy robiac jedynie objad.Wiem ,ze wesele jest raz w zyciu ..Ale pózniej trzeba zyc dalej....Nie załuje oczywiscie ..ale nistety odczuwam to na portwelu..
dziwczyny a mi sie wydaje ze poprostu przesadzamy i winna jest nasza tradycja narodowa;) pomyslcie czy faktycznie warto wydawac tyle kasy na 1 wieczor tylko po to zeby zadowolic rodzine? Czy faktycznie tak dobrze sie bawi panna mloda tanczac z podchmielonym wojem?:) Wiadomo ze kazda chce sie czuc wyjatkowo w ten dzien, chce pieknie wygladac itd ale jakim kosztem? wszystkich sie nie zadowoli, a mlode malzenstwo wesele "czuje" jeszcze bardzo dlugo.
Nie lepiej zaprosic wszystkich do kosciola, potem TYLKO NAJBLIZSZYCH na obiad i to nie koniecznie w restauracji i szybko uciekac ze swiezo poslubionym w sina dal, zajac sie soba?! Ale tak szczerze to ktora z nas ma na to odwage? Ktora znosilaby pozniej gadanie calej rodziny i wieczne uwagi na temat tego ze nie mogli sie bawic na weselu bo nam woda sodowa udezyla do glowy i chcemy byc nowoczesne, zrywajac tym samym z wielowiekowa tradycja i za nic majac wyszystkich do okola?!
Nie lepiej zaprosic wszystkich do kosciola, potem TYLKO NAJBLIZSZYCH na obiad i to nie koniecznie w restauracji i szybko uciekac ze swiezo poslubionym w sina dal, zajac sie soba?! Ale tak szczerze to ktora z nas ma na to odwage? Ktora znosilaby pozniej gadanie calej rodziny i wieczne uwagi na temat tego ze nie mogli sie bawic na weselu bo nam woda sodowa udezyla do glowy i chcemy byc nowoczesne, zrywajac tym samym z wielowiekowa tradycja i za nic majac wyszystkich do okola?!
Ja mam ślub za miesiąc więc mogę ci podać co do złotówki z tym że mieszkam w większej wsi więc trochę mam taniej niż w mieście. Sukienka wypożyczona w Kościerzynie 800 zł + welon, buty, stroik- 250 zł, garnitur z Lęborka 290 zł + buty i musznik z koszulą 200 zł. Sala 1500 zł, kucharka z kelnerkami i kelnerem 1500 zł (jedzenie ok 3000-4000), napoje z alkoholem 3500 zł, fryzjerka makijaż solarium 200 zł, sparwy urzędowe 150 zł, ksiądz razem z organistą 550 zł, orkiestra 1900 zł, foto i kamera 1000 zł. Napiszę ogółem chłopak ok 8000 zł, a dziewczyna ok 9000 zł na 110 zaproszonych osób. Musisz liczyć też różne drobiazgi jak kwiaty, samochód, dekoracje na salę. Oczywiście wszystko zależy od budżetu, można załatwić niektóre rzeczy tańsze, a niektóre dużo droższe i ładniejsze. Mi rodzice sponsorują wesele, a mojemu partnerowi połowę dali rodzice a drugą w ciągu pół roku odłożył, ale i tak było ciężko o podróży poślubnej nawet nie marzymy, bo nas nie stać. NAJWAŻNIEJSZY JEST UŚMIECH I... DOBRY PARTNER!!! - to nic nie kosztuje! POWODZENIA I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!